10 namirnica za lijepu, zdravu kosu

foods for healthy hair

kosa1Kako biste dobili uistinu zdravu, lijepu kosu, morate početi iznutra. Bilo da patite od beživotne kose bez sjaja, preranog sijedenja, stanjivanja ili gubitka kose, to može biti izravan odraz nedostatka hranjivih tvari u vašoj prehrani. Iako obično postoje mnogi drugi čimbenici koji će potaknuti ili obeshrabriti zdravlje vaše kose, dodavanje više namirnica koje su zdrave za kosu i koje su bogate hranjivim tvarima u vašu svakodnevnu prehranu, odličan je početak!

Vitalne hranjive tvari potrebne u prehrani za optimalno zdravlje kose:

  • Vitamini A, C, D, E
  • Kompleks vitamina B (posebno B5, B7, B9, B12)
  • Cinkov
  • Željezo
  • Bakar
  • Mangan
  • Protein
  • Esencijalne omega 3 masne kiseline
  • Antioksidansi
  • Zdravi lipidi
  • Vlakno

*Imajte na umu da je mnogo učinkovitije unositi te hranjive tvari prehranom, a ne suplementacijom.

Imajući na umu ove vitamine i hranjive tvari, sada ću s vama podijeliti neke sjajne izbore namirnica koje možete dodati svojoj svakodnevnoj prehrani za rast, vitalnost i optimalno zdravlje vaše kose.

1. Crvena leća

Leća je izvrstan izvor biljnih proteina, vlakana, željeza, cinka, bakra, mangana, folata (B9), pantotenske kiseline (B5) i tiamina (B1). Crvena leća je jedna od najlakše probavljivih mahunarki (osobito ako se namoči preko noći) i stoga tijelo lakše apsorbira hranjive tvari.

Kliknite ovdje za naš recept za crvenu leću.

2. Orasi

Što se tiče zdravlja kose, orasi su na vrhu popisa za pakiranje najvažnijih nutrijenata u tako malom pakiranju. Orasi su odličan izvor Omega 3 masnih kiselina, bakra, mangana, biotina (B7), vitamina E i cinka. Ostali sjajni izvori za zdravlje kose u kategoriji orašastih plodova i sjemenki uključuju bademe, brazilske orahe, indijske oraščiće, sjemenke bundeve, sjemenke sezama i sjemenke suncokreta.

3. Slatki krumpir

Slatki krumpir je hranjiva elektrana puna vitamina A (beta karoten), vitamina C, vitamina B1, B2, B3, B5, B6 i B7, mangana, bakra, kalija i vlakana. Uvijek je užitak kada nešto tako ukusno može biti tako dobro i za vas! Hura za prirodu!!

Kliknite ovdje za naš recept za energizirajući smoothie od slatkog krumpira i chia sjemenki.

Kliknite ovdje za naš recept za kolače od slatkog krumpira začinjene cimetom.

4. Jaja

Iako jaja nisu pravi izbor za svako tijelo (tj. Kapha tipovi su obično alergični na njih) ili za svaku dijetu (tj. vegetarijance/vegane); jaja mogu biti odličan izvor mnogih hranjivih tvari koje su zdrave za kosu u pravilnom okruženju. Jaje nije samo pristupačan obrok koji se lako kuha, već je i nutrijent prepun životinjskih bjelančevina, joda, selena (koji je također potreban za zdravlje štitnjače), vitamina A, vitamina D i vitamina B2, B5, B7 i B12.

5. špinat

Tvrdi se da je jedno od nutritivno najbogatijih povrća, pa nije iznenađenje vidjeti špinat među prvih 10 namirnica koje su zdrave za kosu. Ovo prekrasno zeleno lišće jedan je od najvećih izvora vitamina K za jačanje kostiju i kose. Naravno, ovaj moćni antioksidans pun je mnogih drugih nutrijenata koji njeguju kosu kao što su vitamin A, vitamin C, vitamin B1, B2, B3, B5 , B6, B9, vitamin E, kalcij, kalij, mangan, željezo, cink, bakar i vlakna. Ako želite uključiti razno zeleno povrće koje je zdravo za kosu, također pokušajte dodati kelj, blitvu i zelenu zelenu ljusku u svoju svakodnevnu prehranu. Lijepa, raskošna kosa čeka!

Isprobajte naš ukusni recept za salatu od špinata!

6. Paprike babure

Paprike su prekrasan način da uključite mnoge dugine boje u svoju prehranu kako biste dobili pravo antioksidativno blaženstvo. Ove slatke, sočne poslastice također su pune vitamina A (beta karoten), vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamina B1, 2, 3, 5, 6, 9; mangan, kalij i vlakna. ***Međutim, ako imate protuupalno stanje, papriku, kao i druge članove obitelji velebilja, trebate izbjegavati.

Kliknite ovdje za naš recept za prženje s kvinojom i povrćem.

7. Jogurt & Kefir

Jogurt i kefir, po mogućnosti domaći, hranjive su namirnice za jačanje kose i njezin rast. Ako niste intolerantni na laktozu ili imate prekomjernu težinu, preporučam korištenje organskog, punomasnog kravljeg jogurta uzgojenog na travi, koji možete začiniti začinima i medom. Neke od raznih dobrobiti bogatih hranjivim tvarima uključuju cink, kalcij, jod, životinjske bjelančevine i vitamine B2, B7 i B12.

Nadalje, zdravlje vašeg mikrobioma bit će jednako važno kada želite zdravu kosu. Uzimanje probiotika iz izvora prave hrane kao što su jogurt i kefir izvrstan je način za dobivanje zdravog, bogatog i raznolikog mikrobioma, a time i zdrave kose.

Kliknite ovdje za naš recept za domaći kefir.

8. Borovnice

Proglašene jednim od najbogatijih izvora antioksidansa, borovnice su malena snaga u svijetu voća. Ova radost prirode izvrstan je izvor vitamina C, vitamina K, mangana, bakra i vlakana. Ali nemojte diskriminirati; pokušajte dodati veliki izbor bobičastog voća u svoju svakodnevnu prehranu kako biste izvukli najviše iz slatkog, hranjivog, sretnog za kosu koje nam nude!

9. Domaća juha od pilećih kostiju

Kada napravite svježi pileći temeljac (s mesom I kostima), stvarate hranjivu poslasticu za jačanje imuniteta za zdravlje cijelog tijela, uključujući i kosu. Ovaj prastari lijek koji poboljšava probavu pun je vitamina koji se lako apsorbiraju, minerala u tragovima i masnih kiselina uključujući kalcij, magnezij, željezo, cink, fosfor, selen, kalij, vitamin C i vitamine B3, B5, B6 i B12. . Pileća juha također je izvrsna za liječenje sluznice crijeva, pomaže u probavi i jača zube i kosti.

Kliknite ovdje za naš recept za ajurvedsku juhu od kostiju.

10. Losos

Doista jedan od najvećih izvora Omega 3 masnih kiselina, losos je očigledan izbor hrane u svijetu zdravlja kose. Neke druge, manje poznate prehrambene prednosti ove moćne oceanske ribe uključuju vitamin D, kalij i vitamine B3, B5, B6, B7 i B12. Ako više volite vegetarijansku opciju za unos Omega 3 masnih kiselina, lanene sjemenke, chia sjemenke, sjemenke konoplje i orasi također su izvrsne opcije!

NAPOMENA: Ovdje navedena hrana uvijek treba biti organska, bez GMO-a i uzgojena na pašnjacima (za životinjske opcije) kako bi se dobila najveća količina hranjivih tvari i koristi za zdravlje.

Evo nekoliko namirnica koje možete uvrstiti u svoju svakodnevnu prehranu kako biste stvorili zdravu, raskošnu kosu kakvu želite. Međutim, zdrava kosa proizlazi iz niza čimbenika uključujući zdravu probavu, zdravu eliminaciju i zdravu razinu stresa. Nastavite čitati kako biste otkrili još nekoliko savjeta o tome kako dobiti zdravu kosu i rast kose.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.