Zdravi ciklus s Ayurvedom: 2. dio

healthy cycle2 1

zdrav ciklus 2

Poštovanje prirodnog procesa menstruacije i ženskog ciklusa je poštovanje našeg dugoročnog zdravlja i našeg Shakti (kreativna ženska snaga). Ako imate bolne cikluse, neredovite cikluse ili simptome PMS-a koji vas iscrpljuju, to je jasan znak da vaše tijelo, točnije vaši hormoni, nisu u ravnoteži.

Ako odlučimo ignorirati ove simptome, “učvrstimo se” i guramo kroz život; dočekat ćete neugodno iznenađenje. Neredovite cikluse bilo koje vrste potrebno je riješiti što je prije moguće kako bi se osigurao zdrav prijelaz u menopauzu i zdrav prijelaz u sljedeću fazu ženskog života. Ako imate bolne, neredovite cikluse, vjerojatno postoji jaka neravnoteža u ženskom reproduktivnom sustavu koja će se samo pogoršati tijekom menopauze – manifestirajući se kao valovi vrućine, gubitak kose, debljanje, migrene, gubitak koštane mase, problemi sa spavanjem, fibroidi i ciste među mnogim drugim uobičajenim čimbenicima povezanim s menopauzom (koji NISU neizbježni).

Uz Ayurvedu, prvi korak u liječenju menstrualne neravnoteže je otkriti jesu li uključeni simptomi Vata, Pitta ili Kapha prirode. Nakon što shvatite prirodu neravnoteže, možete početi uključivati ​​protokol liječenja kako biste svoj sustav vratili u ravnotežu.

Pročitajte 1. dio ovog članka ako niste sigurni koja je doša povezana s vašom menstrualnom neravnotežom.

Drugi bitan dio ayurvedskog programa liječenja je pronaći glavni uzrok neravnoteže i ukloniti ga. To je bitno kako bi tretman bio učinkovit i dugotrajan. Ako glavni uzrok ostane (npr. loša prehrana, stres, itd.), onda će poremećaj uvijek ostati. Budući da će temeljni uzrok varirati za svakog pojedinca, važno je to otkriti samoistraživanjem ili posjetom iskusnom ayurvedskom praktičaru.

Budući da je Vata po prirodi hladna, stegnuta i nepravilna, režim smanjenja Vate bit će usmjeren na zagrijavanje, otpuštanje i reguliranje. Evo nekoliko jednostavnih načina za uravnoteženje Vate u reproduktivnom sustavu tijekom cijelog mjeseca.

Dijeta

1. Držite dijetu jednostavnom prije i tijekom menstruacije.

Otprilike 1 tjedan prije početka ciklusa jedite uglavnom tople, lako probavljive, dobro kuhane obroke kao što su kitchari, kaša, zobena kaša, juhe, variva, povrće kuhano na pari i tople, kuhane žitarice. Nastavite s ovom dijetom do 3. ili 4. dana menstruacije.

2. U svaki obrok dodajte zdrava ulja.

Vata je sklona isušivanju, stoga je važno u svaki obrok dodati zdrava ulja za podmazivanje i hranjenje tijela i probavnog trakta. Najbolja ulja za Vatu bit će sezamovo ulje i ghee. Primijenite ovu preporuku tijekom cijelog mjeseca.

3. Povećajte željezo u prehrani.

Vata tipovi mogu biti skloni smanjenju i malapsorpciji esencijalnih vitamina i minerala, uključujući željezo broj jedan koji je potreban ženama. Jedite prehranu bogatu željezom tijekom cijelog mjeseca, s posebnim osvrtom na to tijekom same menstruacije. Neke sjajne opcije za Vatu uključuju ciklu kuhanu na pari, sjemenke sezama, sjemenke bundeve, kuhani špinat, brokulu kuhanu na pari, namočene grožđice, kvinoju i crvenu leću. Crveno meso je u redu u umjerenim količinama, ali izbjegavajte teško meso prije i za vrijeme ciklusa, jer ono može biti teško probavljivo u ovom razdoblju.

4. Povećajte unos hrane bogate ojasom u prehrani.

Oskudni ciklusi, neplodnost i druge ženske reproduktivne Vata neravnoteže tipično su znak niskog Ojasa u sustavu. Neki izbori hrane za jačanje Ojasa i njegovanje reproduktivnog sustava uključuju mango, datulje, grožđice, zdrave mliječne proizvode, ghee, kokos, bademe, tahini, sjemenke sezama, namočene bademe, slatki krumpir i puding od riže.

Isprobajte naš ukusni Ojas napitak za pomlađivanje!

5. Popijte 1 šalicu juhe od kostiju svaki dan.

Dobrobiti pijenja juhe od kostiju su prilično opsežne. Vata tipovi se odlično snalaze s ovim prastarim lijekom, jer ova juha hrani i podmazuje GI trakt i nudi vitamine i minerale koji se lako apsorbiraju.

Kliknite ovdje za naš ljekoviti ayurvedski recept za juhu od kostiju.

Životni stil

1. Dnevna masaža Abhyanga uljem na donjem dijelu trbuha.

Izvedite masažu toplim uljem svaku večer prije spavanja, fokusirajući se na donji dio trbuha. Trljajte kružnim pokretima po trbuhu idući gore desno i dolje lijevo. Koristite ili toplo Vata ulje ili organsko sezamovo ulje, ako Vata ulje nije dostupno. Barem jednom tjedno izvedite masažu cijelog tijela uljem kako biste smanjili stres i napetost i izliječili živčani sustav.

Kliknite ovdje za upute o Abhyanga masaži uljem.

2. Smanjite aktivnost prije i tijekom menstruacije.

Menstruacija je prirodno vrijeme niske energije i usporavanja, a to posebno vrijedi za osjetljive Vata tipove. Par dana prije menstruacije pa sve do 3-4 dana krvarenja, aktivnost treba biti niska. Tjelovježbu, jogu, pretjerani rad, pretjerano pričanje, skakanje, trčanje i bilo koje druge naporne aktivnosti treba potpuno izbjegavati u ovom trenutku, a energiju treba usmjeriti prema unutra.

3. Pojačajte udah.

Vata tipovi skloni su pretjeranom izdisaju praćenom smanjenim, plitkim udisajima. Tijekom menstruacije izdisaj se dodatno povećava zbog aktivne energije Apana Vayu (vjetar prema dolje). Odličan način da se usredotočite na povećanje udisaja je prakticiranje ležećih joga položaja uz podršku kao što su Supta Badhakonasana i Supta Padmasana tijekom menstruacije. Obavezno se pokrijte dekom kako bi trbuh i tijelo bili topli i ugodni. U tim položajima nježno stavite ruke na donji dio trbuha i usredotočite se na lagano disanje u ovo područje. Ova aktivnost će također povećati pranu (životnu snagu) u donjem dijelu trbuha, smanjujući grčeve i uklanjajući ustajalu, stegnutu energiju u maternici.

4. Smanjite stres.

Stres je univerzalni čimbenik u mnogim Vata menstrualnim poremećajima jer uzrokuje stezanje u donjem dijelu trbuha što potencijalno dovodi do slabog krvarenja, grčeva i neredovitih ciklusa. Kako bi se ciklus uravnotežio, stres treba smanjiti tijekom cijelog mjeseca, a ne samo tijekom menstruacije. Pobrinite se da imate zdrave izlaze za rješavanje stresa (joga, umjetnost, glazba, vođenje dnevnika, priroda…), puno se odmarajte, održavajte zdravu dosljednu rutinu i prakticirajte redovite tehnike samonjege svaki tjedan.

5. Držite se redovite i dosljedne dnevne rutine.

Vata je po prirodi nepravilna i stoga postaje uravnotežena održavanjem zdravog i dosljednog rasporeda sna, obroka i dnevnih aktivnosti. Ako preskačete obroke, ostajete budni prekasno, ne spavate dobro ili se ne pridržavate rutinskih praksi samonjege (joga, meditacija, kupke itd.), vaš sustav postaje pod stresom i homeostaza postaje neuravnotežena. Uspostavom zdrave i odgovarajuće dnevne rutine možete početi pronalaziti ravnotežu u svom umu, tijelu i menstrualnom ciklusu!

Ovdje otkrijte zdravu ayurvedsku rutinu (dinacharya)!

Liječenje biljem

1. Vata ulje za masažu.

Koristite formulu za smanjenje Vata za masažu donjeg dijela trbuha, kao i za tjednu masažu uljem cijelog tijela. Ako određeno Vata ulje za masažu nije dostupno, možete ga zamijeniti Ashwagandha Bala Tailam (uljem) ili jednostavno toplim sezamovim uljem.

2. Dashamula i sezamovo ulje Basti.

Napravite šalicu uvarka od Dashamule, dodajući 1/2 šalice organskog sezamovog ulja tijekom procesa pripreme. Izvedite ovaj Basti 1 put svaki tjedan, osim kada krvarite. Basti se nikada ne smije prakticirati za vrijeme menstruacije!

3. Općenito bilje koje se može koristiti za liječenje Vata menstrualne neravnoteže uključuje:

Vidari, Shatavari, Nirgundi, Anantamula, Shilajit, Boswellia, Dong Quai, piskavica (Methi), Pippali, šafran, kurkuma, đumbir i cimet

Pitta menstrualni poremećaj obično je povezan s previše vrućine i upalom u maternici, krvi iu tijelu. Stoga će biti potreban režim smanjenja Pitte kako bi se smanjila ova toplina i upala, hlađenje do krvi i umirivanje reproduktivnog sustava.

Dijeta

1. Izbjegavajte začinjenu hranu.

Nije iznenađenje da će začinjena hrana povećati Pittu, budući da su obje vatrene po prirodi (zapamtite, slično povećava slično). To bi trebala biti redovita praksa kroz cijeli mjesec, ali posebno tjedan prije i tjedan menstruacije. To uključuje ljute papričice, ljute umake i ljute, ljute začine poput kajenskog papra, crnog papra, cimeta, suhog đumbira i piskavice.

2. Izbjegavajte kofein i alkohol.

Te su tvari iznimno vruće i prodorne (tikshna) i sigurno će povećati toplinu i upalu koja već prevladava kod poremećaja Pitte. Ovo će biti korisno bilo kada u mjesecu, ali pobrinite se da ovo postane redovita praksa tjedan prije i tjedan ciklusa. Zamijenite ove grijaće napitke zdravijim opcijama, uključujući vodu s limetom, sok od nara ili kokosovu vodu.

3. Izbjegavajte zagrijavanje hrane.

Odličan način za uravnoteženje Pitte može biti naš izbor prehrane. Podgrijavanje hrane koju treba izbjegavati (osim gore navedenih tvari) uključuje crveno meso, fermentiranu hranu, ocat, velebilje, masnu prženu hranu, sezamovo ulje, kiselu hranu, slanu i začinjenu hranu. Ovu preporuku treba imati na umu cijeli mjesec, ali se striktno pridržavati nekoliko dana prije ciklusa i 3. do 4. dana krvarenja.

4. Povećajte rashlađujuću hranu u prehrani.

Važno je ne samo izbjegavati hranu koja zagrijava, već također uključiti hranu za hlađenje kako bi se smanjila vrućina i upala u tijelu. Neke sjajne opcije su kokos, limeta, cilantro, ghee, kokosovo ulje, šipak, slatko sočno voće, zreli mango, datulje i rashlađujući začini kao što su komorač, korijander, kardamon i pippali.

Životni stil

1. Dnevna masaža Abhyanga uljem na čelu, tjemenu, donjem dijelu trbuha i stopalima.

Izvedite masažu toplim uljem svake večeri prije spavanja, fokusirajući se na navedena područja. Krećite se od vrha tijela i završite kod stopala kako biste energiju spustili prema dolje za noć. Trljajte kružnim pokretima po trbuhu idući gore desno i dolje lijevo. Koristite ili toplo Pitta ulje, Brahmi ulje ili toplo kokosovo ulje. Barem jednom tjedno izvedite masažu cijelog tijela uljem kako biste smanjili stres i napetost i ohladili sustav.

Kliknite ovdje za potpune upute za masažu uljem Abhyanga.

2. Smanjite aktivnost prije i tijekom menstruacije.

Menstruacija je prirodno vrijeme niske energije i usporavanja. Par dana prije menstruacije pa sve do 3-4 dana krvarenja, aktivnost treba biti niska. Tjelovježbu, jogu, pretjerani rad, pretjerano pričanje, skakanje, trčanje i bilo koje druge naporne aktivnosti treba potpuno izbjegavati u ovom trenutku, a energiju treba usmjeriti prema unutra.

3. Vježbajte Supta Badhakonasanu (nagnuti leptir) prije i tijekom menstruacije.

Ovaj hranjivi ležeći položaj treba prakticirati poduprti jastucima ili podupiračem svaki dan prije i tijekom menstruacije. Ovo oporavljajuće držanje ne samo da omogućuje prostor i kretanje u donjem dijelu trbuha, već djeluje i na kanale jetre i slezene koji su obično poremećeni i iscrpljeni tijekom Pitta menstrualne neravnoteže. Vježbajte ovaj položaj najmanje 5-10 minuta dnevno ili onoliko često koliko je potrebno.

Kliknite ovdje za potpune upute o Supta Badhakonasani.

4. Nosite bijelo tijekom menstruacije.

Terapija bojama može biti moćan alat. Bijela je po prirodi rashladna boja. Nošenje bijelog tijekom menstruacije smanjit će toplinu u tijelu tijekom ovog vremena povećane vatre. Naprotiv, treba izbjegavati zagrijavanje boja kao što su crvena, narančasta i žuta prije i tijekom menstruacije.

5. Smanjite stres.

Stres je univerzalni faktor u mnogim Pitta menstrualnim poremećajima, jer uzrokuje porast topline u krvi, jetri i cijelom tijelu; potencijalno dovodeći do upale, glavobolja, akni, ljutnje, iritacije, teškog krvarenja i oštrih, prodornih grčeva. Kako bi se ciklus uravnotežio, stres treba smanjiti tijekom cijelog mjeseca, a ne samo tijekom menstruacije. Pobrinite se da imate zdrave izlaze za rješavanje stresa (joga, umjetnost, glazba, vođenje dnevnika, priroda…), izbjegavajte prekomjerni rad, izbjegavajte žestoke razgovore, puno se odmarajte, održavajte zdravu dosljednu rutinu i prakticirajte redovite tehnike brige o sebi. tjedan.

Liječenje biljem

1. Tikta Ghrita.

Ovaj gorki ghee je tradicionalni ayurvedski lijek koji je odličan za hlađenje jetre i krvi, smanjenje upale, čišćenje kože i balansiranje hormona. Uzmite 1 žličicu otopljenu u 1/2 šalice vruće vode. Uzmite ovu prvu stvar svako jutro na prazan želudac tijekom cijelog mjeseca.

Pročitajte više o zdravstvenim dobrobitima i upotrebi Tikta Ghrite ovdje.

2. Sok od aloe vere.

Aloja je dobro poznato sredstvo za hlađenje koje ima poseban afinitet za jetru, probavu, kožu i ženski reproduktivni sustav. Uzimajte 1 žlicu aloe 3 puta dnevno prije jela. Dodajte prstohvat pipalija za dodatne prednosti.

3. Općenite biljke koje se mogu koristiti za liječenje Pitta menstrualne neravnoteže uključuju:

Shatavari, Vidari, Aloe, Ashoka, Manjistha, Kutki, Neem i sladić.***Imajte na umu da Shatavari i sladić treba izbjegavati kod problema s dominacijom estrogena.

Kapha menstrualni poremećaji obično uključuju osobine teške, spore i viskozne te su popraćeni kongestivnošću. Stoga, kako bismo stvorili ravnotežu, moramo poboljšati svjetlosne, stimulirajuće i pročišćavajuće kvalitete s našim protokolom liječenja. Evo nekoliko jednostavnih tehnika koje možete dodati svom dnevnom režimu za liječenje Kapha menstrualnog poremećaja.

Dijeta

1. Izbjegavajte tešku hranu u prehrani.

Budući da je Kapha po prirodi teška, teška hrana ima tendenciju izazvati ovu kvalitetu i usporiti metabolizam i snagu probave. Menstruacija može dodatno oslabiti probavnu vatru i obično je popraćena debljanjem i zadržavanjem vode. Ovu preporuku treba primjenjivati ​​tijekom cijelog mjeseca, s posebnim naglaskom prije i tijekom menstruacije. Teška hrana koju treba izbjegavati uključuje meso (osobito crveno meso i svinjetinu), mliječne proizvode, gluten, pšenicu, rafiniranu hranu, masnu prženu hranu, šećer (osobito bijeli ili šećer od trske) i slanu hranu.

2. Svakom obroku dodajte grijaće začine.

Dodavanje začina svakom obroku svaki dan pomoći će povećati probavni požar, potaknuti cirkulaciju i ukloniti začepljenost u cijelom tijelu (uključujući grudi i maternicu). Kapha poremećaji obično uključuju kongestiju i stagnaciju, pa će svakodnevno uzimanje ovih stimulirajućih začina pomoći u uklanjanju ovih problema. Najbolje opcije uključuju Agni Churna, Kapha Masalu, kurkumu, suhi đumbir, crni papar, ajwain, cimet, krishna jirak (sjemenke crnog kima), kajenski papar (u umjerenim količinama), kumin i piskavicu.

Životni stil

1. Nanesite obloge od ricinusovog ulja na donji dio trbuha 3 puta tjedno.

Oblozi od ricinusovog ulja snažan su lijek za prodiranje kroz tkiva, uklanjanje začepljenja i liječenje problema poput fibroida i cista. Za bilo koji Kapha kongestivni problem u maternici, nanesite oblog od ricinusovog ulja s bocom tople vode najmanje 3 puta tjedno (koristite noću za ekstremne slučajeve fibroida, itd.) između menstruacije. Obloge s ricinusovim uljem treba izbjegavati tijekom menstruacije jer mogu povećati krvarenje.

Kliknite ovdje za potpune upute o tome kako izvesti oblog s ricinusovim uljem.

2. Svaku večer masirajte grudi mješavinom ricinusovog, kukuruznog i lanenog ulja.

Kapha menstrualni poremećaji često su popraćeni osjetljivošću dojki (obično znakom dominacije estrogena) i fibrocističnim promjenama dojki. Primjena ove jedinstvene mješavine ulja na grudi svake večeri pomoći će u liječenju ovih problema, uklanjajući stanične nakupine i ustajalu energiju. *Molimo vas da to ne činite ako postoji mogućnost raka dojke, jer masiranje može potaknuti metastaze (širenje) raka.

3. Izbjegavajte dnevni san.

Iako bi se žena bilo koje tjelesne građe trebala smiriti prije i tijekom menstruacije; Kapha tipovi uvijek bi trebali izbjegavati dnevno spavanje, čak i u ovo doba mjeseca. Drijemanje je dobro poznati pokretač Kapha doshe i stoga će povećati svaki Kapha menstrualni poremećaj, jer dovodi do povećanja stagnacije i zagušenja dok smanjuje probavu i metabolizam.

4. Izvedite 5 do 10 pozdrava suncu svako jutro nakon buđenja, osim tijekom menstruacije.

Izvođenje ovog grijaćeg, stimulirajućeg slijeda joge svako jutro (osim tijekom menstruacije) pomoći će smanjiti neravnotežu Kapha, pokrećući stvari. Dodavanje ove jednostavne prakse vašoj jutarnjoj rutini značajno će utjecati na vaš menstrualni ciklus, budući da će prana (životna sila) koja ima tendenciju blokiranja kod menstrualnih poremećaja moći slobodnije teći uz ovaj stimulirajući ritual. Imajte na umu da svu jogu treba izbjegavati neposredno prije početka menstruacije i sve do 3. ili 4. dana krvarenja.

5. Izvedite 108 ponavljanja Kapala Bhati Pranayame svako jutro, osim tijekom menstruacije.

Ova tehnika disanja “sjajne lubanje” nevjerojatan je način za smanjenje Kapha poremećaja, posebno u trbušnoj regiji. Ovaj rad s disanjem može se prakticirati svako jutro kako bi se stimulirala energija u maternici, uklanjajući začepljenost i stagnaciju. Ova tehnika će prirodno ubrzati probavu i metabolizam. Još jednom, Kapalabhati treba izbjegavati tijekom menstruacije.

Kliknite ovdje za potpune upute o Kapalabhati pranayami.

Liječenje biljem

1. Ashoka.

Ashoka znači bez boli, a ova specifična ženska biljka izvrsna je upravo za to. Ova biljka je izvrsna za ublažavanje bolnih ciklusa, začepljenja u maternici i obilnog ili pretjeranog krvarenja. Također se pokazalo da smanjuje fibroide ili ciste (i njihove povezane simptome).

2. Popijte 1 do 3 šalice Tulsi-Đumbir čaja svaki dan.

List đumbira i tulsija ljekoviti su na bezbroj načina, posebno kada je u pitanju neuravnotežena Kapha. Svakodnevno uzimanje čaja od tulsi-đumbira pomoći će u liječenju Kapha menstrualnih poremećaja povećanjem probave/metabolizma, poticanjem cirkulacije, hranjenjem Rasa Dhatu, uklanjanje zagušenja u maternici i smanjenje zadržavanja vode (prirodni diuretik). Pijte 1-3 šalice svaki dan, ostanite dosljedni za najbolje rezultate.

Kliknite ovdje za naš recept za čaj od tulsija, kurkume i đumbira.

4. Općenito bilje koje se može koristiti za liječenje Kapha menstrualne neravnoteže uključuje:

Shilajit, Kanchanara, Kanchanara Guggulu, Chitrak, Punarnava, Kutki, Neem, cimet, suhi đumbir, Punarnava i piskavica (Methi).

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.