Zdrava, čista, blistava koža uz Ayurvedu

healthy skin Ayurveda

zdrava koža s AyurvedomZdravlje kože važan je čimbenik u ayurvedi, ne samo kao asketski element nečijeg bića, već još važnije kao vanjski pokazatelj nečijeg unutarnjeg zdravlja. Zdravlje kože odraz je onoga što se događa iznutra, fizički i emocionalno. Ako imate problema s kožom kao što su akne, ekcem, psorijaza, osip, svrbež, ekstremna suhoća ili tupost; ovo je jasna slika da postoji neravnoteža u prehrani i/ili načinu života koja može biti uzročni čimbenik.

Prema Ayurvedi, koža je u izravnoj vezi s jetrom, krvlju i crijevima. Ako ima previše topline, iritacije ili toksina u bilo kojem od ovih područja, postoji velika vjerojatnost da će se to pojaviti na našoj koži. Koža je također izravno povezana s Pitta doshom, točnije s Bhrajaka Pittom, pod-doshom koja upravlja kožom. Većina problema s kožom stoga će imati uključenost Pitte, međutim, Vata i/ili Kapha također mogu biti uključeni.

Uvijek treba gledati na potencijalne fizičke elemente problema s kožom kao što su prehrana i vanjski “zagađivači” (deterdženti, parfemi, itd.), međutim, jednako je važno gledati na subjektivnije čimbenike kao što su stres, tjeskoba, ljutnja , iritacija, potisnute emocije, pretjerani rad ili nedostatak sna. Kako bismo dobili čistu, blistavu i zdravu kožu, moramo promatrati i poboljšati SVA ta područja zajedno. Biljke su odličan kompliment svakoj terapiji zacjeljivanja kože i mogu se koristiti zajedno s ovim drugim preporukama za snažnije rezultate.

Uobičajeni čimbenici problema s kožom:

  • Problemi s jetrom
  • Problemi s probavom
  • Toksini u sustavu
  • Toksini u jetri ili krvi
  • Pretjerana toplina u jetri ili krvi
  • Konzumiranje alergene hrane
  • Vanjski iritanti poput parfema, deterdženata ili kemikalija
  • Oštro sredstvo za pranje lica ili sapun (koji sadrži alkohol, boje, parfeme ili kemikalije)
  • Upotreba alkohola ili droga
  • Visoki stres
  • Nedostatak sna
  • Smanjen imunitet
  • Ljutnja, iritacija, frustracija
  • Tjeskoba, zabrinutost, strah
  • Potisnute emocije

1. Izbjegavajte iritantnu, alergenu hranu. Budući da se alergije obično pojavljuju na koži, kožni poremećaj može biti jasan pokazatelj da konzumirate hranu koja nije zdrava za vas i vaše tijelo. Neke uobičajene namirnice koje mogu uzrokovati probleme s kožom uključuju: mliječne proizvode (osobito mlijeko i sladoled), soju, šećer, pšenicu, gluten, konzervanse, aditive, jaja i orašaste plodove. Naravno, ovo nije konačan popis, stoga je jako važno znati što točno konzumirate i kakav učinak ima na vaše tijelo. Ako niste u mogućnosti znati koja je od ovih namirnica pokretač, možda će biti potrebna “eliminacijska dijeta”.

2. Uzimajte hranu koja hidratizira i hladi. Budući da većina problema s kožom ima snažnu uključenost Pitte, potrebno je konzumirati rashlađujuću hranu i piće kako bi se uravnotežila prekomjerna toplina u sustavu. Uzimajte hranu koja hladi, hidratizira kao što je kokosova voda, sok od krastavca, kokosovo ulje, organski ghee, limeta, cilantro, peršin, lubenica, šipak (voće ili sok) i gorko zelje kao što je kelj, blitva i raštika. Ove su namirnice stvarno učinkovite za balansiranje Pitte, smanjenje prekomjerne topline u tijelu, liječenje jetre, hidrataciju sustava i detoksikaciju tijela. Kliknite ovdje za moj recept za rashlađivanje soka od krastavaca i kokosa.

3. Izbjegavajte tvari koje zagrijavaju. Baš kao što je važno povećati količinu hrane koja hladi u prehrani, jednako je važno izbjegavati začinjenu, kiselu ili grijuću hranu. Neki primjeri uključuju paprike (sve vrste, ali posebno ljute), citrusno voće (osim limete), fermentiranu hranu, alkohol, prženu hranu, velebilje (rajčica, krumpir, patlidžan, paprika), ocat, izrazito slanu hranu i ljute (ljute) začine kao kao crni papar, suhi đumbir, cimet, piskavica, kajenski papar i ajwain.

4. Svako jutro popijte 16oz tople-vruće vode s limetom. Iako je ovo jednostavna preporuka, ona ima duboke ljekovite učinke. Uzimanje 16 oz tople vode, prva stvar svakog jutra je nevjerojatan način za hidrataciju sustava, buđenje organa/probavu, ispiranje neželjenih toksina i promicanje zdravog pokreta crijeva. Limeta dodaje malo vitamina C koji liječi jetru dok uravnotežuje Pittu, detoksificira tijelo i poboljšava probavu. Uz sve ove zdravstvene dobrobiti, nije ni čudo da će se zdravlje kože prirodno poboljšati kada ovo postane uobičajena praksa.

5. Konzumirajte svježu hranu bogatu antioksidansima. Pobrinite se da svaki dan konzumirate raznoliku paletu svježeg voća i povrća. Neke od najboljih opcija su jagode, borovnice, šipak, slatki krumpir, bundeva, gorko zelje, klice, krastavac, cikla, korijen čička, svježi đumbir, ljetna tikva ili svježa kurkuma. Kakao grickalice također su superhrana koja je zdrava za kožu i bogata je antioksidansima i može se uzimati svakodnevno u umjerenim količinama.

6. Izbacite nepravilne kombinacije namirnica. Jedan od glavnih uzroka bolesti je nepravilno kombiniranje hrane. Nepravilne kombinacije hrane uzrokuju zbrku u probavnom traktu što dovodi do probavnih smetnji, fermentacije i nakupljanja toksina. Ti toksini počinju začepiti kanale, uzrokujući poremećaj i bolest. Još jednom, kožni poremećaji u velikoj su mjeri povezani s toksinima u sustavu i našim probavnim zdravljem, stoga ako imate problema s kožom, ključno je provjeriti konzumirate li redovito neku od ovih smrtonosnih kombinacija.

Kliknite ovdje za potpunu tablicu o nepravilnom kombiniranju hrane.

1. Izvodite Abhyangu svaku večer prije spavanja. Abhyanga je ayurvedska masaža uljem. To se obično radi s ljekovitim uljem s biljem kako bi se još više poboljšalo zdravlje kože. Ako osjećate suhoću, svrbež, ekcem, psorijazu ili kožu bez sjaja; izvodite samouljnu masažu zahvaćenih područja svake večeri prije spavanja. Pitta ulje za masažu se najviše preporučuje, ali kokosovo ulje može se koristiti kao zamjena ako ono nije dostupno. Kliknite ovdje da biste pročitali više o tome kako izvoditi Abhyangu.

2. Uzmite paru 1-2 puta tjedno. Parna kupelj može biti izvrstan način za poticanje znojenja, uklanjanje toksina, povećanje cirkulacije i hidrataciju kože. Ako možete pronaći (čistu) parnu kupelj u svom području, neka bude dosljedna praksa da idete svaki tjedan barem 1-2 puta. Ako možete pronaći samo saunu, ovo je izvrsna zamjena pod uvjetom da se unaprijed namažete uljem (vidi gore) kako biste izbjegli povećanje suhoće i idite u nju samo na 10-15 minuta kako biste izbjegli povećanje Pitte (topline) unaprijediti.

3. Vježbajte 3 puta svaki tjedan. Dosljedno vježbanje svaki tjedan pomoći će zdravlju kože na mnogo načina. Prvo, vježbanje je prirodan način detoksikacije tijela; drugo, tjelovježba je dobro poznati stabilizator raspoloženja i reduktor stresa; i konačno vježbanje je odličan način za povećanje cirkulacije. Najbolja vrsta vježbe bit će blaga kardio vježba kao što je eliptični trenažer, traka za trčanje ili brza šetnja. Bez obzira na vrstu vježbe, trebala bi trajati najmanje 20-30 uzastopnih minuta, 3 puta tjedno za najveće dobrobiti.

4. Učinite jogu redovitom praksom. Joga je odličan način za smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja, oslobađanje potisnutih emocija, detoksikaciju organizma, povećanje cirkulacije i pospješivanje probave. Jednostavno započinjanje dana s 15-20 minuta nježne vježbe joge (kao što je 10 pozdrava suncu) poboljšat će zdravlje i sjaj vaše kože, tijela i uma.

5. Meditirajte. Moramo prakticirati unutarnje iscjeljivanje kako bismo uspostavili vanjski sjaj, a meditacija je bitan čimbenik u ovom suptilnom radu. Stvaranje dosljedne prakse meditacije svaki dan će pokazati mnoge zdravstvene dobrobiti, a vaša koža će to svakako pokazati! Nije tajna da meditacija smanjuje stres, liječi emocije i podiže raspoloženje. Kožni poremećaji imaju tako snažan korijen u našem mentalnom/emocionalnom zdravlju i stoga se tim područjima mora pozabaviti. Sjednite 10-15 minuta svakog jutra (naravno, nakon što popijete vruću vodu s limetom), 5-7 dana u tjednu. Bit ćete sigurni da ćete doživjeti duboke učinke!

6. Izbjegavajte izravno izlaganje suncu. Izravno izlaganje suncu isušuje kožu, ubrzava starenje i dovodi do prekomjerne topline u tijelu (povećana Pitta); a sve je to štetno za kožne poremećaje. Ako ćete biti duže vrijeme izloženi suncu, svakako nosite šešir, odgovarajuću odjeću i zaštitu od sunca. Pokušajte ostati u zasjenjenim područjima i pobrinite se da prekrijete sva zahvaćena područja kože.

1. Tikta Ghrita. U području biljnih lijekova za kožu, nema puno boljeg od Tikta Ghrita (AKA Bitter Ghee). Ovaj ljekoviti ghee vodeći je u čišćenju jetre, krvi i GI trakta; smanjenje upale i topline; balansiranje hormona; uljepšavanje tena i zacjeljivanje kože. Uzmite 1/2 žličice svako jutro na prazan želudac u 1/2 šalice vruće vode. Ovaj formular se također može primijeniti izvana za još bolje rezultate.

2. Triphala Churna. Triphala je pravi biljni lijek u svijetu Ayurvede. Ova tradicionalna formula prepuna je antioksidansa i vitamina C. Dobro je poznato sredstvo za detoksikaciju, blagi laksativ, čistač krvi i iznimno je ljekovit za jetru. Triphala je izvrstan dodatak bilo kojem biljnom režimu za liječenje kože, a 1/2 žličice možete uzeti svaku večer prije spavanja. Osim internog uzimanja Triphale, od ovog praha možete napraviti i piling za lice te ga nanijeti na lice kako biste očistili ten i povećali sjaj kože.

3. Sok od aloe vere. Aloja je dobro poznati iscjelitelj kože kada se uzima izvana ili iznutra (ili oboje!). Aloe se može uzimati čista, dodati u vodu ili u biljnu formulu. Uzimajte 1-2 žlice organske aloje 3 puta dnevno prije obroka tijekom najmanje 30 dana (prekinite ako uzrokuje rijetku stolicu). Dodajte prstohvat kurkume i nima za još bolje rezultate.

4. Hlađenje, biljke jetre. Srećom po nas, Ayurvedic Pharmacopia cvjeta u detoksikacijskim biljkama koje liječe jetru – što zauzvrat dovodi do zdrave, blistave i čiste kože. Evo nekih od najboljih ayurvedskih biljaka za opće zdravlje jetre:

  • Kutki
  • Neem
  • Kurkuma
  • Kalmegha
  • Amalaki
  • Bhumyamalaki
  • Bhringaraj
  • Shankapushpi
  • Aloja
  • Karella
  • Tikta

5. Biljke za detoksikaciju. Biljke koje spaljuju toksine u tijelu prirodno će pomoći u čišćenju kože i kožnih poremećaja. Neke izvrsne ayurvedske mogućnosti uključuju:

  • Musta
  • Guduchi
  • Manjistha
  • Neem
  • Triphala Guggulu
  • Vidanga (specifična za parazite)
  • Shilajit

6. Bilje za probavu. Zdravlje nečije kože uvelike ovisi o zdravlju nečije probave. Imati snažnu probavnu vatru (Agni) znači imati živopisno zdravlje i blistavu kožu. Ovo su moje omiljene ayurvedske biljke za povećanje probavne snage:

  • Chitrak
  • Đumbir
  • Pippali
  • Komorač
  • Korijandar
  • Kardamom
  • Kurkuma

7. Bilje bogato antioksidansima. Bitan čimbenik zdravlja naše kože ovisi o redovitom unosu antioksidansa. Uzimanje biljaka koje sadrže ove hranjive hranjive tvari bit će korisno i odličan će dodatak bilo kojoj formuli za njegu kože. Evo najboljih biljaka za antioksidativne prednosti:

  • Amalaki
  • Šipak
  • Hibiskus
  • Kurkuma
  • Shilajit
  • Đumbir
  • Daruharidra
  • Lavanga (klinčić)
  • ružmarin
  • Bazga
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.