Biljni lijekovi za mršavljenje

Ayurvedic herbs for weight loss

biljke za mršavljenjeKao i kod većine poremećaja, biljke su izvrstan dodatak učinkovitom planu mršavljenja. Uzimanje odgovarajućih biljnih lijekova pružit će osnovu za uklanjanje duboko ukorijenjenih toksina, poboljšati probavu, ubrzati metabolizam, ukloniti neželjene masnoće iz sustava, povećati energiju i uravnotežiti emocije. Kao što je ranije spomenuto, oni će uistinu djelovati samo ako se provode u skladu s pravilnom prehranom i načinom života spomenutim u prethodnim člancima. Budući da je svakom pojedincu potreban drugačiji biljni tretman, preporučuje se da se ti lijekovi uzimaju pod nadzorom iskusnog ajurvedskog praktičara.

Ovdje je popis biljnih lijekova koji su prikladni za plan mršavljenja. Imajte na umu da su one navedene kao zasebne preporuke i nisu namijenjene za korištenje zajedno. U svakom trenutku treba primijeniti samo 1-3 lijeka.

1. Trikatu Churna

Trikatu Churna je poticajna, začinjena mješavina suhog đumbira (shunti), crnog papra (maricha) i Pippali (indijski dugi papar). Ova tradicionalna formula se uzima prije jela za uklanjanje toksina, pospješuje metabolizam i poboljšava probavu i apsorpciju hrane. To je vrlo čest biljni tretman u ayurvedskim terapijama mršavljenja.

Upute: Uzmite ½ žličice Trikatu Churna 30 minuta prije svakog obroka. Pomiješajte s 1 žličicom meda i ¼ šalice tople vode.

Ovdje pročitajte više o zdravstvenim prednostima i upotrebi Trikatu Churne.

2. Triphala Churna

Triphala Churna je ajurvedski lijek koji se koristi za čišćenje GI trakta, jačanje jetre i promicanje zdrave eliminacije svako jutro. Snažan je izvor vitamina C i stoga je odličan za smanjenje znakova starenja i pomlađivanje tijela na staničnoj razini. Više o zdravstvenim dobrobitima Triphale pročitajte ovdje.

Upute: Uzmite ½ žličice Triphala Churne svaku večer prije spavanja. Pomiješajte prah u ½ šalice tople vode i ostavite da stoji 5 minuta, ali nemojte cijediti. To se alternativno može umiješati u 1 žličicu meda i napraviti pastu. Uzmite ovo prije spavanja i isperite s nekoliko gutljaja tople vode.

3. Punarnava, Kutki, Chitrak mješavina

Ova kombinacija ayurvedskih biljaka savršena je za mršavljenje i opću Kapha neravnotežu. Punarnava se koristi za povećanje probavne vatre, smanjenje zadržavanja vode i uravnoteženje ukupne Kapha u sustavu. Kutki je vrhunska ajurvedska biljka za jačanje i čišćenje jetre, neophodna u svim terapijama mršavljenja. Chitrak je biljka koja grije i jedna je od najboljih za poticanje metabolizma i promicanje zdrave probave.

Upute: Uzimajte ½ žličice kombinacije Punarnava, Kutki i Chitrak, tri puta dnevno prije jela. Ova mješavina će pojačati probavni požar, sagorjeti toksine, očistiti jetru i krv, smanjiti upalu i ukloniti težinu i začepljenost.

4. Guggulu

Guggulu je dobro poznato sredstvo za smanjenje tjelesne težine zbog svojih snažnih stimulirajućih svojstava i svojstava struganja. Osim što potiče metabolizam, uklanja toksine, kolesterol i masno tkivo iz kanala.

Upute: Uzmite ½ žličice guggulua, tri puta dnevno nakon jela. To može biti obični guggulu, Punarnava guggulu, Kanchanara guggulu ili Triphala guggulu, ovisno o individualnim potrebama. Općenito, ova smola je poznata po svojoj sposobnosti “struganja” jer doslovno uklanja masnoće, toksine i kolesterol iz tijela.

Pročitajte više o zdravstvenim prednostima i upotrebi Guggulua ovdje.

5. Agni Churna

Agni Churna tradicionalna je probavna mješavina začina koja se koristi za sve tipove tijela za povećanje probavne snage (aka Agni), ubrzavanje metabolizma, uklanjanje toksina, promicanje zdrave apsorpcije hranjivih tvari i smanjenje upale u sustavu. Dodavanje ovoga vašim receptima za slana jela jednostavan je i učinkovit način da započnete svoj put mršavljenja!

Upute: dodajte 1/2-1 žličicu mješavine začina Agni Churna bilo kojem slanom receptu za ručak ili večeru kako biste pospješili probavu i apsorpciju. Primjeri uključuju juhe, kitchari, dals, stir fry, mesna jela, vegegie sautés, itd. Za doručak se preporučuje dodati 1/2-1 žličicu ayurvedskih začina za doručak u zobene pahuljice, jogurt, smoothieje itd.

6. Mahasudarshana Churna

Ova tradicionalna ayurvedska formula nepobjediva je u uklanjanju toksina u tijelu i poticanju mršavljenja. Ekstremno gorak okus koji posjeduje također se koristi za smanjenje apetita i žudnje za slatkim.

Upute: Uzmite 1 žličicu Mahasudarshana Churne svako jutro na prazan želudac. Ova drevna gorka formula će sagorjeti toksine, ukloniti Kapha iz sustava, smanjiti želju za slatkim, ubiti kvasac i bakterije i povećati snagu probave.

7. Mješavina Karalla, Shardunika i Chitrak

Ova skupina ayurvedskih biljaka posebno se koristi kod prekomjerne težine s visokim razinama šećera u krvi i izrazitom željom za slatkim.

Upute: Uzmite ½ žličice karale, šardunike i čitraka u 1/2 šalice tople vode prije svakog obroka. Po potrebi dodajte 1/2 žličice meda za bolji okus i učinkovitiju apsorpciju.

8. Shilajit

Ova moćna tvar nalik smoli dobro je poznata po svojoj sposobnosti smanjenja težine, uravnoteženja šećera u krvi, snižavanja kolesterola, snižavanja krvnog tlaka i uklanjanja toksina dok istodobno povećava energiju i pomlađuje sustav na staničnoj razini.

Upute: Pomiješajte 1/2 žličice Shilajita u pola šalice tople vode. Uzmite ovo tri puta dnevno prije jela.

Pročitajte više o zdravstvenim dobrobitima Shilajita ovdje.

9. Kapha medena infuzija

Sladak i zadovoljavajući način za povećanje probavne vatre za one koji imaju problema s težinom i Kapha probavnom neravnotežom. Smanjuje simptome poput usporene probave, sporog metabolizma, prekomjernog debljanja i osjećaja težine nakon uzimanja hrane.

Upute: Uzmite 1 malu žlicu Kapha medene infuzije 30 minuta prije svakog obroka. Ova probavna pomoć je posebno formulirana za povećanje probavne snage, sagorijevanje toksina, poboljšanje metabolizma i poticanje cirkulacije.

10. Tinktura za probavni tonik

Ova stimulirajuća formula osmišljena je za poticanje mršavljenja stimuliranjem probave, povećanjem apsorpcije i asimilacije hranjivih tvari te smanjenjem plinova i nadutosti. Uravnotežena probavna vatra je prvi korak u svakoj terapiji mršavljenja!

Upute: Uzmite 3-5 punih kapaljki tinkture za probavni tonik 30 minuta prije svakog obroka. Ovaj snažan biljni ekstrakt izvrstan je za sve simptome probavnih smetnji, uključujući plinove, nadutost, težinu nakon jela i malapsorpciju hranjivih tvari. Ovaj zdravstveni tonik potaknut će metabolizam i sagorjeti neželjene toksine u tijelu.

11. Provedite ajurvedsku detoksikaciju

Provođenje pravilnog čišćenja vrlo je korisno za smanjenje težine, uklanjanje toksina, poboljšanje probave i poticanje metabolizma. To je neka vrsta resetiranja sustava. To obično uključuje Kitchari mono-dijetu, uz uzimanje biljaka za detoksikaciju i provođenje terapija čišćenja.

Ovdje pročitajte više o tome kako izvesti ayurvedsko Kitchari čišćenje.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.