Šest okusa Ayurvede i njihova bitna uloga u našem zdravlju

tonguetaste 1

okus jezikaPrema Ayurvedi, imamo pristup šest različitih okusa u našoj hrani, pićima i biljnim lijekovima. Ovi okusi uključuju slatko, kiselo, slano, ljuto (ljuto), gorko i oporo. Od vitalne je važnosti za naše zdravlje da svaki okus bude uravnotežen u svakodnevnoj prehrani, a posebno u svakom obroku. Zašto je tako važno unijeti sve te okuse u našu prehranu? Svaki okus ima različita svojstva, djelovanje i zdravstvene dobrobiti, dok također igra bitnu ulogu u probavnom procesu.

Svaki okus proizlazi iz dva od pet elemenata. Stoga će njihova jedinstvena svojstva odražavati njihove prevladavajuće elemente, te će djelovati na tijelo i tri doshe u skladu s tim. Na primjer, slatki okus se manifestira kroz elemente zemlje i vode. To su isti elementi koji čine Kapha doshu i stoga će slatki okus povećati Kapha (zapamtite, slično povećava slično). Ovaj okus također će povećati kvalitete teškog, ljepljivog, sluzavog, gustog, sporog, hladnog i dosadnog; budući da su to kvalitete koje posjeduju elementi zemlje i vode. Alternativno, budući da Vata nosi suprotne kvalitete i elemente, slatki okus (u pravilnoj primjeni) vrlo je uravnotežujući i uzemljujući Vata poremećaje.

U trenutku kada hrana uđe u usta, okus je prva radnja koja se događa i proces probave počinje. Slina (bodhaka kapha) sadrži enzim koji počinje razgrađivati ​​ugljikohidrate, prije nego ih uopće progutamo. Nakon što Prana Vayu osjeti okus, šalje se signal u mozak. Mozak zatim šalje signal crijevima koji mu omogućuju da počne lučiti specifične enzime koji će biti potrebni za pravilnu probavu. Ovo je glavni razlog zašto uvijek trebamo jesti hranu s punom pažnjom i svjesnošću, kušajući svaki zalogaj. To je također razlog zašto naše bilje moramo uzimati u obliku tableta ili kapsula koje će spriječiti okus; i stoga neće dopustiti pravilnu probavu, apsorpciju i asimilaciju, slabeći njihova ljekovita svojstva.

Željela sam s vama podijeliti vitalnu važnost šest okusa i kako ih na zdrav način unijeti u našu prehranu putem pravilne hrane i bilja. Imajte na umu da se navedene zdravstvene prednosti odnose samo na pravilnu upotrebu i primjenu. Iako svi trebamo šest okusa u svakodnevnoj prehrani, specifične količine i izvori varirat će ovisno o našoj jedinstvenoj konstituciji (Prakriti) i svim trenutnim neravnotežama (Vikriti) koje se javljaju. U slučaju zlouporabe okusa, zdravstvene dobrobiti se smanjuju i zamjenjuju se negativnim učincima. Na primjer, ako Kapha osoba uzima previše slatkiša, uglavnom od rafiniranog bijelog šećera; to može dovesti do pretilosti ili dijabetesa, poništavajući sve pozitivne učinke slatkog okusa. Stoga vas molimo da budete svjesni i uvijek imajte na umu – “Nekome je lijek drugome otrov.”

sweet taste chart 1
sour taste chart 1
salty taste chart 1
pungent taste chart 1
bitter taste chart 1
astringent taste chart 1

Izvor i autorstvo fotografije (crtanje jezika): Udžbenik Ayurvede: Temeljna načela, prvi svezak dr. Vasanta Lada

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.