7 moćnih ayurvedskih biljaka za detoksikaciju i njihove jedinstvene zdravstvene dobrobiti

Manjistha Root 300x225 1

Manjistha korijen za detoksikaciju Biljke za detoksikaciju odličan su kompliment svakom programu čišćenja kako bi se poboljšali rezultati, ali također može biti korisno uzimati ih u manjim dozama za svakodnevno zdravlje i održavanje. Bilo da ih uzimate u bilo koju svrhu, važno je odabrati one koji su specifični za vaše individualne potrebe, trenutnu neravnotežu i cjelokupnu konstituciju (Prakrtti). Kao što ćete vidjeti, nisu sve biljke za detoksikaciju iste. Zapravo, svaka biljka posjeduje posebnu energiju i ljekovita svojstva što je čini jedinstvenom u usporedbi s ostalima. Dakle, ako tražite biljku za detoksikaciju koja je specifičnija za čišćenje jetre, ubijanje neželjenih parazita ili povećanje probave i eliminacije; ovaj će vam članak pomoći da odlučite koja bi biljka(e) mogla biti najbolja opcija za vas i vaše potrebe.

Prije nego što krenemo dalje, uvijek je važno napomenuti da ovi članci pomažu u obrazovanju; međutim, nisam promotor samodijagnostike, niti samoliječenja kada su biljke u pitanju. Vidite, iako biljka zvuči sjajno na papiru, možda još uvijek ne znate u kojoj dozi je treba uzimati, ili biste je trebali kombinirati s drugim biljkama kako biste uravnotežili bilo koje oštre učinke koje biljka može imati (ili čak izbjegavali sve zajedno). Na primjer, Neem je nevjerojatno pročišćavajuća biljka i izvrsna je u odgovarajućem kontekstu. Nažalost, također izrazito isušuje i provocira Vata, pa ga stoga ne bi trebali uzimati oni s jakim Vata disbalansom.

Ovo je samo jedan primjer, ali sve biljke imaju moć ili nas izliječiti ili stvoriti daljnju neravnotežu. I tako u zaključku, najbolje je na kraju pronaći iskusnog praktičara koji će vam pomoći u ovakvim situacijama. Dakle, uz to rečeno…

1. Manjistha

Posebne namjene: Sredstvo za čišćenje krvi; liječi kožne poremećaje; uljepšava ten

Manjistha je izvrsna opcija za detoksikaciju kada je riječ o ajurvedskom bilju, posebno za Pitta tipove. Manjistha je jarko crveni korijen i kao što njegova boja može ukazivati, njegovo glavno djelovanje je hlađenje i čišćenje krvi i jetre. Također je vrlo cijenjen zbog svoje sposobnosti da uljepša ten i često se koristi za liječenje većine kožnih poremećaja uključujući akne, crvenilo, osip, ekcem i psorijazu. Neka druga posebna svojstva koja možete pronaći kod Manjisthe su njezina sposobnost probijanja prepreka (tumor, kamenje, toksini itd.), promicanja zdrave cirkulacije, zacjeljivanja rana i zalijepljenja slomljenih kostiju.

Svojstva karte Manjistha

2. Vidanga

Specifična uporaba: Liječenje infestacije parazitima

Vidanga je najbolja ayurvedska biljka protiv parazita, što je čini neophodnom za zaokruženu formulu detoksikacije. Bilo da se radi o neželjenom parazitu, crvu, bakterijskoj ili gljivičnoj infestaciji, Vidanga je neophodna u borbi protiv ovih invazivnih gostiju. Iako se na Zapadu o tome obično ne govori, ovi problemi su vrlo stvarni za mnoge ljude, i nažalost često ostaju nedijagnosticirani i stoga neliječeni.

Neki uobičajeni simptomi parazita (svih vrsta) uključuju kronične plinove, nadutost, grčeve, zatvor, proljev, želju za šećerom, jaku naslagu na jeziku, okomite linije na noktima (pokazuju malapsorpciju), ružičasto i natečeno oko noktiju, kronično nisko energije, lošu probavu, lošu apsorpciju hranjivih tvari i opći osjećaj lošeg zdravlja tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Budući da je parazite ponekad teško otkriti i često ostanu nedijagnosticirani, to je obično vitalna biljka koju treba uključiti u bilo koji program čišćenja.

Svojstva Vidanga karte

3. Kutki

Specifična uporaba: Detoksikacija i jačanje jetre

Možda jedna od najkorisnijih biljaka za jačanje i čišćenje jetre, Kutki (aka Katuka) bitan je igrač u mnogim ayurvedskim formulama za detoksikaciju. Kao i kod mnogih drugih biljaka za čišćenje, ovaj indijski korijen je izrazito gorkog okusa, zbog čega ima rashladna, protuupalna i antimikrobna svojstva. Osim što je nezaobilazni tonik za jetru i čistač krvi, Kutki se općenito koristi za smanjenje Pitta neravnoteže, ublažavanje kožnih poremećaja, poticanje eliminacije, pomoć pri mršavljenju, stabiliziranje šećera u krvi, liječenje alergija i poticanje usporene probave.

Više o Kutki pročitajte ovdje.

Tablica detoksikacijskih svojstava Kutkija

4. Guduči

Specifične namjene: Čisti jetru i krv; protuupalno; uravnotežite Pittu

Odlučio sam dodati Guduchi na ovaj popis snažnih biljaka za detoksikaciju, ne samo zato što je upravo to, već i zato što je puno “nježnije” u djelovanju i stoga se često koristi u većim dozama bez ikakvih oštrih učinaka. Za razliku od bilo koje od ovih biljaka spomenutih prije, Guduchi je po prirodi tri-doshic, što znači da je koristan za sve doshic vrste i neravnoteže. Iako djeluje zagrijavajuće, glavna je biljka za liječenje mnogih poremećaja Pitte; i iako prilično čisti, Guduchi je poznat i kao sredstvo za pomlađivanje (rasayana) jer pomaže u promicanju snage, imuniteta i dugovječnosti. Iako mogu nabrajati unedogled o ovoj nevjerojatnoj biljci, samo ću završiti spomenuvši da je još jedna posebna osobina Guduchija učinak koji ima na smirenje uma i promicanje intelekta, što ga opet čini jedinstvenim od njegovih detoksikacijskih “vršnjaka”.

Više o Guduchiju pročitajte ovdje.

Tablica detoksikacijskih svojstava Guduchija

5. Čitrak

Specifična upotreba: Povećanje probavne vatre (Agni) i metabolizma

Kada želimo detoksificirati sustav, uvijek moramo nastojati istovremeno povećati probavni požar. Stoga nijedna formula za detoksikaciju nije doista potpuna bez snažnog tonika za potpaljivanje Agni (poznatog i kao pospješivač probave). Chitrak je vrlo vjerojatno najbolja biljka dostupna u Ayurvedi za ovu svrhu. Chitrak se često koristi za sve vrste problema s usporenom ili slabom probavom, uključujući plinove, nadutost, grčeve, zatvor, sporu probavu (Manda Agni), spor metabolizam, slab apetit i pospanost nakon jela. Iako mu je glavna upotreba za poticanje probave, Chitrak je također koristan za sagorijevanje toksina, čišćenje krvi, uklanjanje zastoja, liječenje mnogih crijevnih poremećaja i ubijanje parazita.

Detoksikacijska svojstva Chitrak karte

6. Neem

Specifična upotreba: Čistač jetre i krvi; poremećaji kože i očiju

Malo poznatiji, gorki list nima još je jedan nezaobilazan dio ovog popisa biljaka za detoksikaciju. Iako vam neće trebati puno, ovaj gorki tonik ima snažna svojstva čišćenja krvi uz zapaženo antiparazitsko, antimikrobno i protuupalno djelovanje. Neem ima afinitet i za jetru i za krv, što ga čini izvrsnim izborom za kožne poremećaje, posebno s uključenošću Pitte (tj. osip, iritacija, crvenilo, akne, ekcem, psorijaza). Njegova priroda hlađenja također pomaže u liječenju Pitte u probavnom traktu, te je korisna za ublažavanje hiperaciditeta, mučnine, povraćanja, čira, kolitisa, gastritisa, proljeva i Crohnove bolesti. Ako to nije dovoljno, također je glavna ajurvedska biljka za liječenje invazivne Candide (između ostalih gljivičnih i bakterijskih infestacija), zbog svoje snažne antimikrobne prirode.

Tablica detoksikacijskih svojstava Neema

7. Mahasudarshana

Specifična upotreba: Detoksikacija duboko ukorijenjenih toksina; protuupalno; antimikrobno (bakterije, virusi, gljivice, paraziti)

Posljednje, ali svakako ne manje važno, ostavljam vam ne samo biljku za detoksikaciju, već i ludu formulu za detoksikaciju koja se tradicionalno koristi tisućama godina. Mahasudarshana je ekvivalent biljnom antibiotiku (i šire), jer se koristi za liječenje širokog spektra bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Ova ayurvedska formula sastavljena je od nekih od najsnažnijih biljaka za čišćenje u Ayurvedskoj farmakopiji, a njezin popis zdravstvenih dobrobiti se nastavlja i nastavlja.

Osim detoksikacije, ova se formula koristi za ubijanje nepoželjnih parazita, liječenje infekcija, ispiranje limfnog sustava, ublažavanje alergija, jačanje imuniteta, pa čak i smanjenje želje za slatkim. Neke od glavnih biljaka u ovoj formuli uključuju upravo one biljke koje smo upravo otkrili u ovom članku, kao što su Neem, Kutki, Vidanga, Guduchi i Chitrak. Ostali glavni sastojci u Mahasudarshanu uključuju Chirata, Kutaja, Triphala, Trikatu, Musta, kurkuma, Daruharidra i Bhumyamalaki, čineći ovo jednom od najgorčih formula za čišćenje i antimikrobizam dostupnih u Ayurvedi.

Detoksikacijska svojstva Mahasudarshan karte

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.