Kitchari: Što, zašto i kako od ayurvedske osnovne namirnice

Vata kitchari final

Vata kitchari finalAko ste čak i djelomično upoznati sa znanošću Ayurvede, vjerojatno ste čuli da se koristi izraz Kitchari. Kitchari je indijsko jelo koje se u Ayurvedi obično koristi i kao hrana i kao lijek; međutim, ovo nije vaš uobičajeni recept. Ova jednostavna, a moćna hrana ide mnogo dalje od ukusnog obroka. S dugim popisom zdravstvenih dobrobiti, upotreba i varijacija, ovo je jelo nedvojbeno neophodno za ajurvedu!

Što je Kitchari?

Kitchari je tradicionalno indijsko jelo s glavnim sastojcima mung dal i basmati rižom koje se koristi u Ayurvedi tisućama godina. Mung dal je zeleni mung grah, prerezan na pola s uklonjenom vanjskom zelenom kožicom, ostavljajući malu žutu leću. Ovaj proces omogućuje zrnu da se skuha u kašasto stanje, što ga čini puno lakšim za probavu. Budući da je ovo jedna od glavnih zdravstvenih dobrobiti Kitcharija, mung dal se često preferira u odnosu na cijeli mung grah kada se pravi Kitchari.

Zašto je Kitchari toliko cijenjen u Ayurvedi?

Kitchari se smatra ayurvedskom glavnom hranom iz nekoliko razloga. Kao što je gore spomenuto, kašasto stanje dal i basmati riže omogućuje laku probavu, čak i mnogim pojedincima koji teško probavljaju druge mahunarke. Kada jedete ovakva jela, probavna vatra (Agni) može smanjiti svoje radno opterećenje i “uzeti pauzu”. Ova (često prijeko potrebna) pauza omogućuje jačanje probave i izbacivanje toksina iz sustava.

Kitchari se također smatra “savršenim izvorom proteina”, što znači da sadrži devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne tijelu. Međutim, Kitcharijeva hranjiva vrijednost ide mnogo dalje od proteina. Ovaj izdašan obrok izvrstan je izvor brojnih esencijalnih vitamina i minerala poput željeza, kalcija, mangana, fosfora, kalija, magnezija, folata, bakra, cinka i raznih vitamina B skupine. Izvrstan je izvor dijetalnih vlakana i sadrži veliku količinu antioksidansa protiv starenja i raka. Zbog visokog sadržaja nutritivnih vrijednosti Kitchari, smatra se zdravim, hranjivim, održivim obrokom koji se može jesti redovito (ja osobno jedem Kitchari gotovo svaki dan!).

Između ova dva bitna čimbenika, Kitchari se smatra odličnim izborom obroka za svakodnevnu prehranu, ali još više u vrijeme prehlade, gripe, bolesti, probavnih smetnji, trudnoće i nakon poroda. To je jedina hrana koja se uzima tijekom većine ayurvedskih monodijetnih čišćenja kao što je Kitchari Cleanse i dublja Panchakarma terapija. Za razliku od mnogih drugih čišćenja i postova, redoviti unos Kitcharija omogućuje tijelu da izbaci toksine dok istovremeno osigurava dovoljno hranjivih tvari kako bi se izbjegla ekstremna slabost i iscrpljenost.

Ovdje saznajte kako izvesti Kitchari Cleanse!

Konačno, Kitchari posjeduje neograničenu količinu varijacija koje odgovaraju vašim osobnim potrebama. Iako se tradicionalno Kitchari priprema isključivo od mung dala i basmati riže, mnogi pojedinci odlučuju promijeniti sastojke zbog zdravstvenih razloga, potreba za doshicom, utjecaja sezone ili jednostavno preferencija okusa. Na primjer, Vata-Balancing Kitchari bit će koristan za Vata tipove, tijekom vremena Vata neravnoteže ili za jesensku sezonu. Alternativno, možda provodite detoksikaciju i odaberete tipičniji Kitchari recept za čišćenje. Kakve god bile vaše potrebe, vjerojatno postoji Kitchari recept za vas!

  • Tri-doshic, što znači da je koristan za sve tipove dosha (aka ayurvedski tipovi tijela)
  • Lako probavljiv
  • Jača probavnu vatru i ispire toksine ako se redovito jede
  • Zbog lakoprobavljivosti ovo je najpreporučljiviji obrok tijekom bolesti, kroničnih bolesti, slabosti, probavnih problema, trudnoće, nakon poroda i detoksikacije
  • Savršen izvor proteina (sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina)
  • Visok sadržaj višestrukih nutrijenata kao što su željezo, kalcij, kalij, magnezij, folna kiselina, bakar, cink i razni vitamini B skupine
  • Izvrstan izvor dijetalnih vlakana
  • Visok udio antioksidansa u borbi protiv raka i starenja
  • Bogat hranjivim tvarima, što ga čini zdravim, održivim rutinskim obrokom
  • Poboljšava zdravlje srca i debelog crijeva
  • Uključeni začini pružaju brojne zdravstvene dobrobiti poput smanjenja upale, ispiranja toksina, povećanja cirkulacije, jačanja imuniteta, poboljšanja probave i omogućavanja bolje apsorpcije hranjivih tvari (ovdje pogledajte cijeli popis zdravstvenih dobrobiti uobičajenih začina)
  • Izvrsna opcija obroka za programe mršavljenja (osobito varijante za smanjenje Kapha)
  • Širok izbor opcija recepata za pridržavanje zdravstvenih potreba pojedinca

Ovdje otkrijte naš cijeli popis Kitchari recepata!

Kada je najbolje jesti Kitchari?

Kitchari je vrlo svestran i može se jesti u bilo koje vrijeme. Prikladan je za dnevni unos jer je zdrav, hranjiv, daje energiju, izvrstan je za probavu, izvrstan je izvor proteina i ima mnogo varijanti recepata koji se mogu pridržavati vaših trenutnih potreba u bilo kojem danu.

Bez obzira na to hoćete li Kitchari učiniti rutinskom namirnicom u svojoj prehrani ili ne, barem bi trebao biti obavezan dio vašeg protokola tijekom bolesti (groznica, gripa, prehlada itd.), kroničnih bolesti, probavnih poremećaja, čišćenja, trudnoće, i poslije poroda. To je zato što tijekom svih ovih faza života probavna vatra postaje vrlo slaba i stoga treba uzimati samo jednostavnu hranu. No, kao što je gore spomenuto, Kitchari ne samo da će odmoriti vašu probavu, već će vam pružiti obilje esencijalnih vitamina i hranjivih tvari koje će ojačati, nahraniti i pomladiti tijelo u ovim ključnim vremenima.

Nabavite naš Get Well Kitchari recept ovdje!

Kako se pravi Kitchari?

Kitchari je vrlo jednostavan za napraviti. Općenito zahtijeva dodavanje vode, graha, riže, začina, ulja i povrća u jednu tavu i kuhanje na laganoj vatri dovoljno dugo da se dobije kašasto varivo ili neka vrsta juhe. Proces kuhanja općenito će trajati oko 30 do 45 minuta.

Postoji mnoštvo varijanti Kitchari recepata i stoga možete odabrati one koji će najbolje odgovarati vašim potrebama u bilo kojem danu. Neki će možda biti malo angažiraniji, a drugi će biti lakši, ovisno o sastojcima i odabranoj metodi kuhanja. Bez obzira na recept, Kitchari je prilično jednostavan za napraviti čak i za početnike.

Iako se tradicionalni Kitchari priprema s mung dalom i basmati rižom, često možete koristiti zamjene kao što je crvena leća ili cijeli mung grah umjesto mung dala. Općenito, Kapha tipovi imaju problema s metaboliziranjem rafiniranih žitarica i stoga mogu odlučiti koristiti kvinoju ili proso umjesto basmati riže. Tijekom čišćenja često se preporučuje izbjegavanje dodavanja povrća i korištenje isključivo mung dala, bastmati riže, probavnih začina i puno gheeja. Međutim, može se koristiti širok izbor povrća kako bi ga učinili zanimljivijim, prilagođavajući izbor sezoni (npr. tikvice, žuta tikva i cilantro za ljeto) i vašim trenutnim zdravstvenim potrebama (npr. cikla, mrkva, kelj i zeleni maslačak za potporu jetri).

1687120346 348 kichari cleansing ingredients

  • 1/2 žličice sjemena kumina, cijelog
  • 1/2 žličice sjemena smeđe gorušice, cijelog (izostaviti za Pittu)
  • 1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žličice Agni Churna*
  • 1/8 žličice kajenskog papra (po želji, izostaviti za Pittu)
  • 1/4 šalice mljevenog luka
  • 1 žličica sitno mljevenog serrano papra (po izboru, izostaviti za Pittu)
  • 2 žlice sitno mljevenog đumbira
  • 2 žlice gheeja
  • 1 šalica split mung dala
  • 3/4 šalice basmati riže (koristite kvinoju za Kapha)
  • 6 šalica vode
  • 1/3 šalice tanko narezane mrkve
  • 1/2 šalice tanko narezanog celera
  • 1 šalica nasjeckanih listova kelja bez peteljki
  • 1/4 šalice sitno nasjeckanog cilantra
  • 1/2 limuna, ocijeđen (koristite limetu za Pittu)
  • 3/4 žličice soli
  • Kriške limuna, za ukras (koristite limetu za Pittu)
  • Nasjeckani zeleni luk, za ukras
  • Ghee, za pojedinačne porcije

*Zamijenite Agni Churnu 1 žličicom kurkume, 1/4 žličice kumina u prahu i 1/4 žličice komorača u prahu.

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

1. Izmjerite začine, nasjeckajte luk i nasjeckajte serrano (ako se koristi) i svježi đumbir.

2. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte ghee. Kad se zagrije, dodajte luk, kumin, sjeme smeđe gorušice i crni papar. Miješajte na srednje jakoj vatri 2 minute.

3. Dodajte svježi đumbir, serrano papar (ako se koristi), kajenski papar (ako se koristi) i Agni Churna. Pirjajte još 30 sekundi neprestano miješajući.

4. Dodajte vodu i pustite da zavrije na jakoj vatri.

5. Nakon što zavrije, smanjite vatru na nisku-srednju i dodajte mung dal. Pokrijte posudu, ostavljajući mali otvor da spriječite prelijevanje. Kuhajte 15 minuta uz miješanje napola.

6. Dok se grah kuha, počnite rezati mrkvu, celer i kelj.

7. U lonac dodajte rižu, mrkvu, celer i kelj. Dobro promiješajte i pokrijte posudu, neka ostane malo napuknuta. Nastavite kuhati 15 minuta, miješajući svake 3 do 4 minute. Ako kitchari postane pregust, pažljivo dodajte još vode po četvrtinu šalice.

8. Smanjite vatru, potpuno pokrijte tavu i kuhajte preostale 3 minute. Promiješajte svake minute kako se kitchari ne bi zalijepio za dno posude.

9. Isključite vatru i skinite tavu s vrućeg plamenika. Dodajte cilantro, svježi limunov sok i sol. Dobro promiješajte da se svi sastojci ravnomjerno sjedine. Pokrijte posudu i ostavite nekoliko minuta da se okusi harmoniziraju.

10. Poslužite u zdjelice. Za dodatne učinke čišćenja, obilato ukrasite dodatnim cilantrom, limunovim sokom (limete za Pittu) i gheejem. Po potrebi dodajte još soli i papra.

11. Kitchari je najbolji prvi dan, no u hladnjaku će stajati do 3 do 5 dana. Ponovno zagrijte na laganoj vatri i dodajte 1/4 šalice vode, 1 čajnu žličicu gheeja, svježi limunov sok, cilantro i malo soli i papra uz svako posluživanje.

Kliknite ovdje za kopiju našeg recepta Cleansing Kitchari za ispis.

Uživajte u ovom obroku kao ručku, večeri ili kao monodijeti tijekom bolesti ili čišćenja. Jednostavan je za napraviti, ukusan, hranjiv, odličan za probavu i pogodan za svakoga. Zato jedite i uživajte prijatelji moji!!!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.