5 razloga zašto čišćenje sokom možda nije zdravo za vas

raw juicing cleanse and Ayurveda

raw-juicing i AyurvedaBudući da je Nova godina upravo prošla, tema čišćenja i detoksikacije postala je popularan koncept. Ali baš kao što imamo ogroman broj različitih čudotvornih dijeta, čini se da postoji isto toliko trendi opcija čišćenja. Na vrhu ovog dugog popisa fenomena čišćenja je uvijek tako popularno čišćenje sokom. Istina, jedna dijeta neće biti prikladna za sve, kao što ni jedno čišćenje neće biti zdrava opcija za svakog pojedinca.

Prema Ayurvedi, svi smo jedinstveni pojedinci s jedinstvenim karakteristikama. Ovim karakteristikama upravljaju energetske sile Vata, Pitta i Kapha, a također su određene određenim omjerom 5 elemenata koje svaki od nas posjeduje. Ovisno o našem tipu tijela (Prakrutti) zajedno s našim trenutnim stanjem neravnoteže (Vikrutti), ovo će biti najbolji pokazatelj je li određeno čišćenje zdrav izbor za vas.

Riješite naš kviz “Otkrijte svoju Doshu” kako biste saznali jeste li Vata, Pitta ili Kapha tip.

1. Neprikladno godišnje doba.

Ako planirate provesti čišćenje sokom, a to je tijekom jesenskih ili zimskih mjeseci, to bi vam moglo na kraju uzrokovati više štete nego koristi. Sirovi sok je hladan, lagan i suši; iste kvalitete koje posjeduju ova godišnja doba. U hladnijim jesenskim i zimskim mjesecima naše tijelo žudi za toplim, dobro kuhanim, začinjenim i kašastim obrocima (tj. juhama, varivima, složencima, zobenim pahuljicama). Uzimanje samo hladnog, sirovog soka stoga će dovesti do pojačanih simptoma prehlade, suhoće, nesanice, tjeskobe, praznine i opće iscrpljenosti. Stoga, ako je prikladno, čišćenje sokom treba provoditi SAMO tijekom toplijih godišnjih doba u kasnim proljetnim i ljetnim mjesecima.

2. Vata konstitucija ili trenutna Vata neravnoteža.

Ako ste Vata tip ili trenutno imate Vata neravnotežu, tada čišćenje sokovima NIJE dobar izbor za vas. Vata nosi kvalitete elemenata zraka i svemira, iste kvalitete sirovog soka. Uzimanje samo sirovog soka tijekom određenog vremena obično će uzrokovati simptome kao što su povećana tjeskoba, zabrinutost, pretjerano razmišljanje, suha koža, plinovi, nadutost, zatvor, praznina, nesanica i drugi Vata poremećaji. Vata osobe nikada ne bi trebale provoditi samo čišćenje tekućinom, jer imaju tendenciju da trebaju tvari u svakodnevnoj prehrani. Bolja opcija detoksikacije za Vatu je jednostavna monodijeta za čišćenje kao što je Kitchari Cleanse.

Kliknite ovdje da otkrijete “Kako izvesti Kitchari čišćenje”.

3. Otežava probavu.

Ovo može biti pomalo zbunjujuće za ljude, jer se čini da bi nešto poput soka trebalo biti jednostavno probavljivo, ali zapravo je suprotan slučaj. Sirovi sok, budući da je hladan i grube kvalitete, obično će negativno utjecati na probavu uzrokujući plinove, nadutost, grčeve i zatvor. To su jasni znakovi probavnih smetnji, koje su glavni uzrok toksina. Stoga, čišćenje sokom može završiti slabljenjem probave, što je cijela poanta čišćenja na prvom mjestu.

4. Previše šećera!

Većina sirovih sokova sadržavat će slatko voće i povrće kao što su jabuke, naranče, kokosova voda, mrkva i cikla kako bi uravnotežili okus i učinili ga ukusnijim. Nažalost, ovi sokovi imaju izuzetno visok sadržaj šećera i uzrokovat će veliki porast šećera u krvi u vašem sustavu. Tijekom čišćenja sirovim sokom nema unosa vlakana ili drugih čvrstih tvari, zbog čega je ovaj skok još štetniji nego ikad.

5. Može uzrokovati veliko iscrpljivanje.

Iako je većina svih čišćenja iscrpljujuća do neke mjere, čišćenje sirovim sokom preuzima kolač (zajedno s glavnim čišćenjem i postom vodom). Kapha tipovi** mogu to podnijeti najbolje od 3 tipa dosha, ali za Vata ili Pitta pojedinca to može biti toliko iscrpljujuće da mogu potrajati tjedni za oporavak vaše snage i energije nakon čišćenja. Ova dva tjelesna tipa trebaju supstance u svojoj prehrani zbog visokog metabolizma i sklonosti ka niskoj razini šećera u krvi. Ako svom tijelu uskratite ovu vitalnu tvar i hranjive tvari dulje vrijeme, samo ćete se osjećati slabo, umorno i prazno. Probavni trakt je također često iscrpljen i trebat će mu neko vrijeme da se vrati u funkciju.

**Kapha tipovi rade bolje s tekućim postom ili čišćenjem (u usporedbi s Vata i Pitta); međutim, čišćenje sokom se još uvijek ne preporučuje za Kapha osobe ako postoji visok sadržaj šećera. Umjesto toga, gorki, opor i začinjeni sokovi od povrća bili bi zdravija opcija.

Kao ayurvedski praktičar, proveo sam mnoge pojedince kroz čišćenja različitih intenziteta ovisno o njihovim specifičnim potrebama i željenim rezultatima. Niti jedno čišćenje neće odgovarati svakom pojedincu, stoga je važno utvrditi koja je vrsta čišćenja prikladna za vas.

U Ayurvedi obično provodimo Kitchari mono-dijetu čišćenja, koja može trajati od 3-10 dana i može biti popraćena biljnim tretmanima za poboljšanje učinaka.

Glavne prednosti Kitchari čišćenja uključuju:

  • Može se izvoditi u bilo koje doba godine, iako je najbolje tijekom prijelaznih godišnjih doba u proljeće i jesen
  • Može se modificirati kako bi odgovarao svim tipovima tijela/doše
  • Za to vrijeme možete jesti koliko god želite, stvarno!
  • Ima poseban režim za olakšavanje čišćenja (pretčišćenje) i metode za prijelaz iz njega (nakon čišćenja)

Kliknite ovdje da biste pročitali više o Kitchari Cleanse.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.