Morate li biti vegetarijanac da biste imali ayurvedsku dijetu?

vegetarian diet and Ayurveda

veggieKao ayurvedskog praktičara, mnogo su me puta pitali o ayurvedskoj teoriji o jedenju mesa. Općenito, čini se da se općenito vjeruje da uz ayurvedsku prehranu treba izbjegavati jesti meso. Iako je to u konačnici osobna odluka, bilo temeljena na moralu, osobnim preferencijama, vjerskim idealima ili individualnim zdravstvenim potrebama, što točno Ayurveda kaže o jedenju mesa?

Kao i mnoga druga područja u Ayurvedi, jedenje mesa nije crno-bijelo pitanje, već izbor koji bi se trebao temeljiti na tipu tijela (poznatom i kao dosha tip), kao i na osobnim zdravstvenim potrebama pojedinca. Iako se jedna osoba može osjećati fantastično živeći bez mesa, druga osoba može postati ozbiljno iscrpljena i neuhranjena, osobito tijekom vremena.

To znači da treba slušati svoje tijelo. Ako postanete vegetarijanac (ili vegan) i nakon nekog vremena primijetite nove zdravstvene probleme kao što su gubitak kose, izostanak menstruacije, anemija, prehlade i gripe koji se ponavljaju ili kronična iscrpljenost, sve su to pokazatelji da ćete možda trebati uvesti meso (barem medicinski ) natrag u vaš život. S druge strane, ako netko prilično često jede meso i pati od usporene probave, sporog metabolizma i stalnog debljanja, to može biti pokazatelj da meso nije najbolji izbor hrane za vas, barem na dnevnoj bazi.

Zašto je tako uobičajeno mišljenje da ayurvedska prehrana mora biti vegetarijanska?

Moja osobna teorija oko ove zabune je da se može miješati s tradicionalnim jogijskim stajalištem da netko mora postati vegetarijanac da bi živio jogijskim načinom života. Iako se nužno ne slažem s ovim, to je istina, kao što je jasno navedeno u više klasičnih tekstova o Hatha joga (tj. Yoga Hatha Pradipika). Zapravo, smatra se da je dio Ahimsathe Yama (etičko pravilo joge) koje navodi nenasilje ili izbjegavanje štete svim bićima.

Međutim, baš kao što ćete pronaći ovo “pravilo” u klasičnim jogijskim tekstovima, također ćete pronaći suprotno gledište u drevnim ayurvedskim tekstovima. Rasprave poput Charak Samhita jasno spomenite upotrebu mesa i mesne juhe više puta kada opisujete različite tretmane (obično kod Vata poremećaja). Stoga, ovo nije moje mišljenje o tom pitanju, već konačna činjenica da Ayurveda povremeno dopušta upotrebu mesa u medicinske svrhe.

Što Ayurveda kaže o Vata, Pitta i Kapha tipovima tijela u odnosu na jedenje mesa?

Na općoj razini, čini se da Vata tipovi imaju najveću potrebu za uključivanjem mesa u svoju prehranu. To je zato što Vata tipovi po prirodi imaju premalu težinu. Također su skloni nemiru. Redovito jedenje mesa u prehrani može biti koristan način za uzemljenje energije, jačanje tijela i održavanje odgovarajuće razine težine.

Pitta tipovi također se dobro snalaze s barem malom količinom mesa u svojoj prehrani, iako to nije tako bitno kao za Vata tipove. Tipična Pitta osoba često ima hipermetabolizam i može patiti od niske razine šećera u krvi između obroka. U tim slučajevima, povremeno jedenje mesa može omogućiti Pitta tipovima da se duže osjećaju sitima i izbjeći hipoglikemiju (nizak šećer u krvi). Ali za one Pitta tipove koji žele postati vegetarijanci, sve dok se sa svakim obrokom unose odgovarajući cjeloviti izvori proteina, može se prakticirati prehrana bez mesa bez iscrpljivanja.

Čini se da se Kapha tipovi, češće nego inače, dobro snalaze na vegetarijanskoj prehrani. To je zbog njihove sklonosti ka sporoj probavi, sporijem metabolizmu i nenamjernom debljanju. Meso ima tendenciju da bude vrlo gusto i teže probavljivo. Određene vrste mesa mogu imati visok udio zasićenih masti i kalorija. Stoga se Kapha tipovi mogu najbolje osjećati, općenito govoreći, ako smanje, ograniče ili eliminiraju konzumaciju mesa u svojoj prehrani. Zapravo, Kapha tipovi mogu dodatno imati koristi od potpunog vegana, budući da se preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda i za Kapha tipove. Ako Kapha tip želi jesti meso, najbolje im ide s malim količinama nemasne ribe i bijelog pilećeg mesa povremeno.

Naravno, ovo je samo opći aspekt kada su u pitanju tri vrste dosha i jedenje mesa. U konačnici, kao i sa svime što se tiče ajurvede, čovjek mora sagledati širu sliku i otkriti što je najbolje za njegovo tijelo i trenutne individualne potrebe.

Što ako želim biti vegetarijanac, ali sam iscrpljen?

To je nažalost čest problem s kojim se mogu poistovjetiti na osobnoj razini. Bio sam vegan četiri uzastopne godine i vegetarijanac četiri godine nakon toga. Bila sam mlada, tvrdoglava aktivistica za prava životinja i odlučila sam doživotno ne jesti meso. Međutim, tijekom četiri godine veganstva potpuno sam izgubila menstrualni ciklus i nedvojbeno sam se borila s anemijom. Dobio sam modrice u trenutku, moja težina se smanjivala (ne svojom voljom), a moja razina energije se smanjivala.

U ime prava životinja i svojih strogih moralnih vrijednosti, nastavio sam svojim putem veganstva, iako su mi učitelj i mnogi drugi govorili da ponovno jedem meso (ili bilo koju vrstu životinjskih proizvoda). Na kraju sam dobio upalu pluća tijekom moje prve vlažne zime u Portlandu, OR. Bio sam toliko bolestan da nisam mogao ustati iz kreveta gotovo 30 dana. Nakon ovog mučnog vremena u krevetu, ostao sam mršav i slabiji nego ikada u svom odraslom životu. Jednostavno nisam mogao razumjeti, jer se cijeli moj život vrtio oko zdrave prehrane, vježbanja i prakticiranja joge. Iako je ovo bio veliki poziv na buđenje, ipak je bila potrebna još jedna godina slabosti i amenoreje da konačno shvatim da nešto treba promijeniti.

Počeo sam uvođenjem malo sirovog kozjeg mlijeka lokalnog porijekla u svoju prehranu. Osjećala sam se bolje gotovo trenutno i moj menstrualni ciklus se vratio za nekoliko mjeseci. Uspio sam održati korak bez mesa, ali sam uključio malo domaćeg kefira i sirovog, lokalnog kozjeg mlijeka u svoju prehranu još otprilike četiri godine. Sveukupno sam se osjećao mnogo bolje, ali i dalje sam osjećao da nešto nedostaje.

Na kraju sam nastavio proučavati ayurvedu i bio zadivljen ovom novootkrivenom idejom da “ono što je ispravno za jednoga, ne mora funkcionirati za drugoga”. Činilo se tako očiglednim nakon što sam ovo saznao. Odjednom su moje godine opsjednutosti zdravim životom, a opet sam se osjećala iscrpljeno i slabo, sve počelo imati smisla. Naučio sam da moj aktivni Vata-Pitta tip tijela treba određenu hranu i da jedenje isključivo biljnih nutrijenata jednostavno nije dovoljno za moje fizičke potrebe. Stoga sam odlučio ublažiti svoju tvrdoglavu (poznatu kao Pitta) narav i vratio meso kao lijek u svoju prehranu.

Što je jedenje mesa ljekovito?

Ako želite živjeti vegetarijanskim načinom života, ali čini se da osjećate simptome iscrpljenosti (tj. kroničnu iscrpljenost, slabost, gubitak kose, slab imunitet, itd.), možete razmisliti o jedenju mesa kao lijeku. To se može postići na mnogo različitih načina, ovisno o tome što vam odgovara. Jedan od načina je da počnete redovito uzimati domaću juhu od kostiju ili mesa. Ovo je izvrstan način da dobijete životinjske hranjive tvari bez potrebe da jedete meso. Međutim, to još uvijek nije dovoljno za sve. Ako vam mesna juha jednostavno ne odgovara, pokušajte dodati nekoliko unci ribe, piletine, bizona ili govedine u mjesečnu ili tjednu prehranu. Obično je potrebna samo mala količina za punjenje sustava. Nakon što nađete savršenu ravnotežu životinjskih hranjivih potreba, pokušajte držati korak s količinom kako biste išli ukorak s biološkim potrebama tijela.

Naravno, budući da su mnogi vegetarijanci u tome zbog zaštite prava životinja, pokušajte pronaći dobar izvor svježeg mesa s lokalnih farmi. Potpora malim, lokalnim, svjesnim poljoprivrednim gospodarstvima ogromna je jer pomaže u njihovom održavanju u poslovanju, što nije lako s obzirom na to da sve tvorničke farme preuzimaju industriju. Na taj način možete podržati svoje zdravlje, a istovremeno podržati humane navike uzgoja životinja.

Zaključak

Moj cilj u ovom članku nije pokušati nagovoriti bilo koga da jede meso ili da postane vegetarijanac. Također je sigurno da nikoga ne uvrijedimo. Ovdje sam samo da zagovaram korištenje svijesti kada je u pitanju naša prehrana i naše zdravstvene potrebe. Po mom mišljenju, ako izbjegavate ozljede životinja, ali usput nanosite štetu sebi, to nije praksa Ahimsa (nenasilje). Međutim, ako jedete meso više puta dnevno, to može biti znak da preopterećujete probavni vatru što na kraju može dovesti do brojnih zdravstvenih problema.

Kao i sa svime u ayurvedi, jedenje mesa treba biti usmjereno na pronalaženje vaše osobne ravnoteže. Lijek za jednog čovjeka je za drugoga otrov. Ono što radi vama, možda neće raditi drugima. U konačnici, moramo otkriti svoje sadašnje potrebe (to se može promijeniti u različitim razdobljima u životu). Također moramo biti neosuđivani prema drugima i njihovim odlukama o prehrani. Naposljetku, ako odlučimo jesti meso, bilo rutinski ili kao lijek, uvijek bismo trebali što više nabavljati organsko, humano uzgojeno meso.

lokah samastah sukhino bhavantu

Neka sva bića budu sretna i slobodna!

Kliknite ovdje za neke zdrave ayurvedske recepte!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.