Zdravstvene dobrobiti i upotreba gheeja

ghee health benefits

ghee zdravstvene dobrobitiGhee je jako cijenjen u indijskoj kulturi i koristi se u medicinskoj znanosti Ayurveda tisućama godina. Ova vrlo svestrana tvar može se koristiti interno kao hrana i kao lijek; ili se koristi izvana kao ovlaživač kože. Ghee se obično koristi kao ponuda u puji (sveta hinduistička ceremonija) i homa (ceremonija vatre). Ghee je važan čimbenik u ayurvedskim terapijama čišćenja, a također je vrlo koristan tijekom terapije pomlađivanja.

Pa što je točno ghee?

Ghee se ponekad naziva i pročišćenim maslacem budući da je iz njega “očišćena” krutina mlijeka. Nakon što se ove čvrste tvari mlijeka uklone iz maslaca, ostaje vam prekrasna zlatna uljasta tvar. Nakon što se napravi, ghee praktički ne sadrži laktozu ili kazein, što ga čini pogodnim za ljude koji ne mogu normalno probaviti mliječne proizvode. Mnogi kuhari preferiraju ghee u odnosu na maslac, budući da je točka dimljenja gheeja puno viša, oko 450 stupnjeva. Ghee se može koristiti kao zamjena za maslac ili ulje, a može se koristiti u raznim jelima.

Velika komponenta zdravstvenih dobrobiti gheeja proizlazi iz masne kiseline kratkog lanca, poznate kao butiratna kiselina, koja je prisutna u gheeju. Kao što ćete otkriti u nastavku, klinički je dokazano da ova vitalna masna kiselina povećava energiju, liječi stijenku debelog crijeva, sprječava rak debelog crijeva i smanjuje autoimuna stanja, među ostalim dobrobitima. Iako zapadna znanost tek sada otkriva brojne dobrobiti ove hranjive tvari, ova su ljekovita svojstva dobro poznata informacija među ayurvedskim liječnicima već tisućama godina.

Ghee nije samo svestran u upotrebi, već je i svestran u zdravstvenim svojstvima. Evo nekih od najpoznatijih razloga zašto se ghee smatra svetim lijekom u Ayurvedi.

1. Povećava probavu.

Vjerojatno najpoznatije zdravstveno svojstvo gheeja je činjenica da je nevjerojatno sredstvo za jačanje probavne vatre (Agni). Ghee potiče izlučivanje želučane kiseline i zauzvrat povećava našu sposobnost razgradnje hrane. Ghee također uklanja toksine i potiče eliminaciju, a oboje će pomoći u povećanju ukupnog probavnog kapaciteta.

2. Pospješuje apsorpciju hranjivih tvari.

Ghee ne samo da pomaže razgraditi tvari iz hrane, već također povećava sposobnost crijevne stijenke da apsorbira vitalne hranjive tvari. Budući da većina pojedinaca ima manjak ovih temeljnih nutrijenata, ovo je bitno za poboljšanje zdravlja i blagostanja.

3. Pojačava ljekovita svojstva bilja.

U ayurvedskoj medicini, ghee je daleko od prehrambenog sastojka. Ghee je dobro poznati katalizator (anupana), koji ima sposobnost probijanja ljekovitih svojstava biljaka do dubokih tkiva. To će zauzvrat povećati njihovu učinkovitost i moć iscjeljivanja.

4. Povećava vitalni Ojas u tijelu.

Ojas je suptilna energetska sila koja je odgovorna za nečiju energiju, vitalnost i imunitet. Osoba sa zdravim Ojasom je meka, nježna, suosjećajna i strpljiva. Ojas je također zaslužan za zdrav sjaj kože kao i jak, zdrav libido. Ghee će poboljšati sve te kvalitete ako se uzima dosljedno u pravilnim omjerima.

Više načina za povećanje Ojasa pročitajte ovdje.

5. Liječi crijevnu stijenku.

Ghee je jedan od najvećih izvora butiratne kiseline, kratkolančane masne kiseline. Ova zdrava masna kiselina vitalna je za zdravlje stijenke crijeva, jer hrani, liječi i smanjuje upalu stijenke crijeva, što je čini idealnom za poremećaje kao što su “sindrom propusnih crijeva”, IBS, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis. Butiratna kiselina uravnotežuje crijevnu floru i korisna je za smanjenje prekomjernog rasta Candide i drugih neželjenih patogena.

6. Smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Butiratna kiselina dokazano je preventivna za rak debelog crijeva, jer povećava zdrave bakterije u debelom crijevu, uklanja nezdrave i odgovorna je za rast i regulaciju stanica debelog crijeva. Ghee općenito također pomaže u zdravoj eliminaciji. Sve su to komponente za optimalno zdravlje debelog crijeva.

7. Podmazuje tijelo, izvana i iznutra.

Ghee je dobro poznati tretman u Ayurvedi za ublažavanje suhoće u tijelu, budući da je mastan i hidratantan po prirodi. Bilo da se uzima interno ili eksterno, ghee ima sposobnost njegovanja i podmazivanja tkiva na staničnoj razini. To smanjuje suhu kožu, suho crijevo (zatvor), upalu i ukočene zglobove dok istovremeno povećava sjaj, fleksibilnost i promiče zdravu eliminaciju.

8. Pospješuje eliminaciju toksina pohranjenih u tijelu.

Ghee se tradicionalno koristi za uklanjanje duboko ukorijenjenih fizičkih i mentalnih toksina tijekom ayurvedskog čišćenja. To je vitalni korak u pripremnoj fazi (purva karma) čišćenja, kao i tijekom samog čišćenja. Uzimanjem gheeja u velikim dozama prije čišćenja, on “otpušta” duboko ukorijenjene toksine iz tkiva što im omogućuje da se eliminiraju kroz čišćenje, itd. Bez toga, uklanjanje toksina bit će samo na površinskoj razini.

9. Neophodan za terapiju pomlađivanja.

Iako se ghee koristi kao pomoć u čišćenju, jednako je važan i za obnovu i regeneraciju tkiva. U vremenima iscrpljenosti, slabosti i nemoći (uključujući i nakon čišćenja ili bolesti), ghee je nevjerojatan lijek za povećanje energije, snage, imuniteta, vitalnosti i izdržljivosti. Ghee se može pomiješati s biljem za pomlađivanje, pomiješati s medom ili jednostavno dodati svakom obroku.

10. Hrani mozak i živčani sustav.

Ghee je poznat kao “medhya” tvar jer povećava mentalnu recepciju, intelekt i pamćenje. Blagotvorno djeluje kod mentalne i emocionalne neravnoteže, kao i kod iscrpljenog, osjetljivog živčanog sustava. Budući da je masnoća potrebna za probijanje krvno-moždane barijere, uzimanje biljaka koje njeguju mozak zajedno s gheejem samo će pojačati ove blagodati za mentalno jačanje.

11. Snažna protuupalna svojstva.

Ghee posjeduje snažna protuupalna sredstva što ga čini neophodnim lijekom za alergije, artritis i autoimuna stanja. Kronična upala može uzrokovati prerano starenje, bol, oticanje, žarenje, stagnaciju i iritaciju. Kada se ne liječi, upala ubrzo dovodi do destruktivnih poremećaja kao što su kardiovaskularne bolesti, rak, dijabetes i autoimuna stanja.

Prije nego što vam kažem neke načine korištenja gheeja u prehrani, važno je ustanoviti da je ghee koristan samo ako se pravilno koristi. To znači umjereno iu pravo vrijeme. Iako je ghee snažno ljekovito, ljekovito sredstvo; kada se pretjerano ili zlouporabi, ghee ubrzo postaje toksičan. Ako osjetite bilo koji od sljedećih simptoma, važno je znati da ghee treba umjereno koristiti u prehrani:

Ako ste novi u ideji gheeja, možda se pitate kako ovu ayurvedsku superhranu uklopiti u svoj svakodnevni život. Srećom, na ovo je pitanje lako odgovoriti jer je upotreba gheeja beskrajna. U najjednostavnijem kontekstu, ghee se može koristiti kao zamjena za maslac ili ulje u bilo kojem jelu. Međutim, može se koristiti i kao lijek ako se pravilno radi. Evo nekoliko primjera kako uzimati ghee za različite namjene.

Za probavu:

Ghee se može dodati svakom obroku kako bi se pospješila probava i povećala apsorpcija hranjivih tvari. U tu svrhu svakom obroku treba dodati 1/2 do 1 žličicu.

Za čišćenje i detoksikaciju:

Rastopite 1 žličicu gheeja u toploj vodi svako jutro i uzmite na prazan želudac nakon buđenja. Za jače rezultate preporučuje se uzimanje ljekovitog gheeja za čišćenje kao što je Titka Ghrita ili Triphala Ghrita.

Za zatvor:

Za ozbiljne probleme sa zatvorom, otopite 1 žličicu gheeja u toploj vodi i dodajte 1 žličicu Triphala Churna. Kuhajte 2-3 minute i dobro promiješajte prije uzimanja. Uzmite svaku večer prije spavanja.

Za blage slučajeve zatvora, uzmite 1-2 žličice gheeja otopljenog u šalici toplog mlijeka prije spavanja. Ova metoda se također preporučuje za zatvor tijekom trudnoće.

Za povećanje potencije biljaka:

Ghee se može dodati biljnoj formuli kako bi se povećala sposobnost upijanja i učinkovitost bilja. Za još veću snagu, ghee se može pomiješati s biljem kako bi se dobio ljekoviti ghee.

Za povećanje energije i pomlađivanje:

Pomiješajte 1 žličicu meda s 1 žličicom gheeja i isperite toplom vodom. Uzmite ovo svaki dan oko 14-15 sati za preuzimanje usred dana ili uzmite po potrebi. Za još bolje rezultate, trebali biste koristiti energizirajući medicinski ghee kao što je Rasayana Ghrita (aka Ghee za pomlađivanje) umjesto običnog gheeja.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.