Ayurvedska dijagnoza lica: Što bore na vašem licu otkrivaju o vašem zdravlju?

facial analysis Ayurveda

facial linesIako kažu da knjigu ne treba suditi po koricama, istina je da možete iščitati mnogo o svom zdravlju pregledavajući bore na svom licu. U Ayurvedi je dijagnoza lica uobičajena praksa i moćan dijagnostički alat, kao i očitavanje jezika, noktiju i pulsa. Često se to radi kao komplementarna praksa za potvrđivanje ideja i nalaza, ali također može otkriti skrivene tajne koje možda nisu bile potpuno jasne. Čitajući bore na licu osobe, mogu se otkriti trenutni poremećaji, povijest poremećaja u prošlosti ili čak potencijalni poremećaji koji dolaze. Budući da se bore obično ne pojavljuju preko noći, ovi izdajnički znakovi često otkrivaju kronične (dugotrajne) probleme poput malapsorpcije, niske jetrene energije, slabosti bubrega, umora nadbubrežnih žlijezda, pa čak i emocionalnih poremećaja poput neriješene tuge.

Uobičajeni nalazi kod dijagnoze lica:

  • Malapsorpcija
  • Niska energija jetre i/ili slezene
  • Niska bubrežna i/ili nadbubrežna energija
  • Slabi reproduktivni organi
  • Slaba prostata; buduće probleme s prostatom
  • Visok kolesterol
  • Niska energija pluća; kroničnih respiratornih problema
  • Kronična zabrinutost; visoka anksioznost
  • Nizak libido
  • Neriješena, duboko ukorijenjena tuga
  • Povijest visokog krvnog tlaka (hipertenzije)
  • Endometrioza
  • Hemoroidi
  • Budući poremećaj hipotireoze

Ayurvedska dijagnostika lica

Kredit za fotografiju: “Textbook of Ayurveda: VOL 2” napisao i ilustrirao dr. Lad

Kao što možete vidjeti na ovoj lijepoj ilustraciji iznad, gotovo svaka crta na licu ima svoje značenje. Što je utor dublji, problem može biti ozbiljniji i kroničniji. Ako je linija vrlo blaga, ali vidljiva, najvjerojatnije ukazuje na problem koji je novijeg datuma i blag je karaktera. Međutim, tim bi se problemima ipak trebalo pozabaviti jer, bez odgovarajućeg liječenja, blagi poremećaj može s vremenom postati teži.

Horizontal lines on forehead

1. Horizontalne linije na čelu:

Ako imate bore koje se protežu vodoravno preko čela, to je najvjerojatnije zbog povijesti kronične brige i tjeskobe. Ove linije su izdajnički znakovi ovog problema i u današnjem su društvu prečeste. Pretjerana tjeskoba i zabrinutost smatraju se Vata poremećajem i mogu se umiriti dijetom za smanjenje Vate, načinom života i liječenjem biljem.

Obama Malabsorption

2. Nazolabijalne bore:

Često nazivane “borama od smijeha”, istaknute nazolabijalne bore zapravo su jasan pokazatelj malapsorpcije (nema razloga za smijanje). Malapsorpcija se događa kada naše tijelo ne apsorbira hranjive tvari pravilno zbog slabe probave, nepravilne prehrane, toksina, upale GI trakta i drugih problema. Što su bore izraženije, to je problem ozbiljniji i proces liječenja duži. Drugi fizički znakovi malapsorpcije uključuju tragove zubi na obodu jezika i okomite crte koje idu niz nokte. Liječenje ovog problema ovisit će o specifičnom uzroku malapsorpcije.

Ovdje pročitajte više o simptomima malapsorpcije i ayurvedskom liječenju.

Marionette lines

3. Bore prema dolje na vanjskim rubovima usana (često se nazivaju marionetske bore):

Ako primijetite bore prema dolje koje dolaze s vanjske strane usana (gdje se spajaju gornja i donja usna), to je pokazatelj kronične, neriješene tuge i žalosti. Često nazvane “marionetskim borama”, ove bore mogu biti uzrokovane prošlim traumama, nerazriješenim iskustvima iz djetinjstva, neriješenim problemima s voljenima ili poviješću depresije, među ostalim uzrocima. Nositi se s neriješenom tugom nije lako, jer može dovesti do potisnutih emocija koje su dugo bile skrivene. Svatko će imati svoj način da se izliječi od tuge, ali prvi korak bit će ispitati odakle dolazi i dopustiti joj slobodu da izroni. Neki moćni alati za to su meditacija, joga, pranayama, vođenje dnevnika, terapija i unutarnje razmišljanje.

Skepticism line

4. Okomita linija između središta obrva:

Okomita linija između obrva koja se nalazi prilično u sredini često je pokazatelj kroničnog skepticizma. Često ukazuje na dugotrajnu neravnotežu Pitte, a može se povezati i s pojedincem koji je pretjerano tvrdoglav, osuđujući ili kritičan (svi problemi s Pittom). Ako je to slučaj, treba prakticirati mjere smirivanja Pitte, osobito one koje se bave umom i emocijama.

liver and spleen lines

5. Okomita linija na unutarnjoj strani obrve (desna, lijeva ili obje):

Okomita crta koja se formira na unutarnjoj desnoj obrvi (između obrva, ali više udesno), otkriva nisku energiju jetre, trenutni poremećaj jetre ili potencijalne buduće probleme s jetrom. Alternativno, ako se linija formira više prema unutarnjoj lijevoj obrvi, to je znak niske energije slezene i mogućnosti prošlog, budućeg ili trenutnog poremećaja slezene. Ove linije organa mogu biti odvojene kod nekih pojedinaca, iako se obično vide zajedno. Kao i kod gore spomenute crte skepticizma, te su bore često uzrokovane Pitta neravnotežom i mogu proizaći iz duboko ukorijenjene, neriješene ljutnje (Pitta emocija).

cervix line between eyebrow

6. Horizontalna linija između obrva:

Ako linija između obrva ide vodoravno, to ukazuje na buduće probleme s prostatom, grlićem maternice ili reproduktivnim problemima zbog niske energije u svakom pojedinačnom području. Ova linija je malo rjeđa, ali se može vidjeti zajedno s nekoliko drugih linija lica koje ukazuju na slabu energiju u tim područjima (pročitajte dolje). Budući da se za ovu liniju kaže da je budući znak ovih problema, ovo se znanje može koristiti kao vodič za prevenciju, jačanje ovih organa prije pojave potencijalne bolesti.

undereye bags

7. Vrećice i natečenost ispod očiju:

Čini se da su vrećice i opća natečenost ispod očiju čest problem i smetnja za nebrojene pojedince. Mnogi ljudi to povezuju s pretjeranim umorom; međutim, zapravo postoji dublji korijen ovog nepoželjnog simptoma. Vrećice ispod očiju jasan su pokazatelj niske energije bubrega i/ili nadbubrežne žlijezde. To može biti uzrokovano mnogim stvarima, uključujući kronični stres, izgorjele nadbubrežne žlijezde, dugotrajni poremećaj spavanja, pretjerani unos kofeina, genetiku, visoki krvni tlak ili dijabetes. Liječenje će se razlikovati ovisno o specifičnom uzroku za tu osobu. Postoji nekoliko biljaka koje se usredotočuju na zdravlje bubrega, uključujući punarnavu i gokshuru, te nadbubrežne žlijezde poput tulsija, sladića, ashwagandhe i bala. Oni se mogu uzimati dok se također usredotočite na pravilnu prehranu i način života i, naravno, uklonite uzrok.

low liver eye puff

8. Natečenost na gornjem kapku:

Ako postoji natečenost iznad gornjeg kapka, to je pokazatelj niske energije jetre. To može ukazivati ​​na trenutni problem s jetrom, ali može biti i predsimptom budućeg poremećaja jetre. Stoga, ako pojedinac ima ovu natečenost, potrebno je što prije primijeniti odgovarajući tretman za liječenje i jačanje jetre.

temporal veins

9. Istaknute krvne žile na sljepoočnicama:

Kada vidite pojedinca s krvnim žilama koje iskaču preko temporalne regije čela, to pokazuje tendenciju visokog krvnog tlaka ili hipertenzije. Ovo je često problem Pitte koji je uzrokovan pretjeranim stresom i ljutnjom (što dovodi do visokog krvnog tlaka). Stoga će iscjeljivanje tih emocija i liječenje cjelokupne Pitte u tijelu i umu pomoći u smanjenju visokog krvnog tlaka i ispupčenosti krvnih žila.

Kliknite ovdje kako biste saznali “Kako uravnotežiti Pittu”.

eyebrow hair loss

10. Nedostaje vanjska obrva:

Ako ste počeli primjećivati ​​stanjivanje vanjskih obrva, to može biti pokazatelj nekoliko različitih problema. Ovaj gubitak kose može se pojaviti kod dijabetesa, hipotireoze, problema s niskim šećerom u krvi ili čak kronične anksioznosti. Ako imate ovaj problem, potražite druge pokazatelje ovih višestrukih uzroka kako biste otkrili najvjerojatniji problem u igri. Na primjer, ako imate iznenadno, neobjašnjivo debljanje, umor, depresiju i zatvor zajedno s gubitkom dlačica na obrvama, najvjerojatnije imate problem sa štitnjačom i stoga biste trebali testirati razinu TSH. Kao i uvijek, liječenje će varirati ovisno o specifičnim uzrocima.

deep groove side eye

11. Duboki utor na strani vanjskog oka:

Ako primijetite jednu, duboku brazdu koja izvire iz vanjskog oka i ide prema van (ne govorimo o vraninim nogama), to može ukazivati ​​na nisku reproduktivnu energiju. To može uzrokovati probleme kao što su menstrualni poremećaji, neplodnost, nizak libido, problemi s menopauzom, impotencija i drugi povezani poremećaji. Liječenje ovih problema često uključuje pravilnu prehranu, način života i liječenje biljem koje će ukloniti uzrok i nahraniti ove organe.

deep nasal groove

12. Duboki nosni žlijeb:

Ako primijetite duboke brazde na vanjskoj strani nosnica, to pokazuje nisku plućnu energiju, kronične alergije ili povijest bolesti dišnog sustava. To bi mogla biti opća slabost u tom području, iako najvjerojatnije proizlazi iz povijesti astme, bronhitisa, upale pluća ili nečeg sličnog. Kada se vidi ovaj duboki utor, treba raditi na jačanju pluća odgovarajućim biljem, izbjegavajući potencijalne alergije i druge okidače kao što je prenaprezanje itd. Ako postoji kongestija i sluz u plućima, najvjerojatnije je riječ o Kapha poremećaju; suhoća i zategnutost otkrit će Vata stanje; upale i infekcije pretpostavljaju neravnotežu Pitte.

ear lobe crease

13. Nabor ušne školjke:

Nevjerojatno, čak i linije na vašoj ušnoj resici mogu ukazivati ​​na vaše trenutno zdravstveno stanje i buduće rizike. Ako vidite crtu koja se proteže prema dolje ili postrance na ušnim resicama, najvjerojatnije vidite znak visokog kolesterola i potencijalnog rizika od buduće bolesti srca. Oboje se smatra Kapha poremećajem i stoga ćete vjerojatno imati koristi od Kapha-smirujuće dijete i načina života dok uzimate biljnu formulu koja djeluje na smanjenje razine kolesterola i jačanje srca.

prominent philtrum

14. Istaknuti filtrum:

Iako se istaknuti filtrum često tumači kao privlačno obilježje, on je zapravo pokazatelj niskog libida i potencijalno slabih reproduktivnih organa. Stoga, ako vidite istaknuti filtar iznad usne, mogao bi vam koristiti režim pomlađivanja koji djeluje na jačanje reproduktivnih organa i povećanje ukupne seksualne moći.

Ovdje pročitajte više o tome kako povećati libido pomoću ajurvede.

dimpled cheek

15. Jamice na obrazima:

Iako se ne može poreći koliko lijep skup rupica može biti sladak, prema Ayurvedi one su zapravo znak niske reproduktivne energije. To se može vidjeti kao očita udubina u području obraza (na slici ovdje) ili se također može pojaviti kao okomita linija ili nabor na mjestu gdje se udubina obično nalazi. U svakom slučaju, ovo može biti pokazatelj trenutačnog niskog libida, menstrualnih poremećaja, hormonalnih problema, impotencije, neplodnosti ili budući pokazatelj problema koji će doći i treba ih se u skladu s tim pozabaviti.

chin line

16. Horizontalni utor ispod donje usne:

Ako vaša brada ima vodoravnu brazdu (često blago zakrivljenu prema dolje), to je najvjerojatnije pokazatelj duboko ukorijenjene, neriješene tuge koja se zadržava u tijelu. Alternativno, ovo također može biti znak niskog libida (ili oboje). Ako sumnjate na neriješenu tugu, to se može ispraviti korištenjem nekih suptilnih alata za oslobađanje pohranjenih emocija, omogućujući njihovu sigurnu obradu. To može uključivati ​​jogu, meditaciju, pranayamu, tehnike samonjege, vođenje dnevnika, terapiju ili razgovor s voljenima. Koja god metoda vam odgovara, učinite je dijelom svoje rutine, postupno postupno kako biste izbjegli oslobađanje previše emocija odjednom!

cleft chin

17. Jamica na bradi (rascjep brade):

Klasična brada s rupicama ima više značenja od jedinstvene crte lica. To može biti znak da postoji slaba prostata (ili grlić maternice kod žena), a može biti i prodromalni znak problema koji će doći u tim vitalnim organima. Stoga bi osoba s rupicama na bradi trebala poduzeti mjere opreza i ojačati prostatu (ili grlić maternice) prije nego što se pojavi bilo kakav očiti poremećaj.

double chin

18. Dupla brada:

Nije iznenađujuće da se dvostruka brada smatra znakom Kapha neravnoteže i može ukazivati ​​na trenutnu ili buduću hipotireozu. Ako je to slučaj, Kaphu treba smiriti prehranom, načinom života i liječenjem ljekovitim biljem dok se radi na povećanju metabolizma kako bi se spriječila ili liječila niska energija štitnjače.

Sada kada imate bolju predodžbu o tome što bore na vašem licu otkrivaju, pitanje je: Što možete učiniti sa svojim nalazima? Naravno, to će izgledati drugačije za svakog pojedinca budući da uzroci ovih problema mogu potjecati iz genetike, nepravilne prehrane, nepravilnog načina života ili opće zlouporabe (ili svega navedenog). Nakon što shvatite potencijalne zdravstvene probleme koji prevladavaju, možete dodatno ispitati kako biste otkrili uzroke. Dok radite na otklanjanju uzroka (to nije uvijek lako), možete istovremeno uzimati ljekovito bilje i pridržavati se odgovarajuće prehrane i plana načina života koji će pomoći u jačanju zahvaćenih organa ili sustava.

Na primjer, ako imate nekoliko linija koje ukazuju na nisku energiju jetre, možete ispitati moguće uzroke. Možda ste otkrili da problemi s jetrom prevladavaju u vašoj obitelji i da također imate blagu povijest stalnog uzimanja alkohola i duboko ukorijenjenog bijesa (jetra je organ bijesa). Zatim biste radili na smanjenju konzumacije alkohola dok biste također uzimali neke biljke za jačanje jetre kao što su Guduchi, Kutki i Neem. Također možete provesti blagu detoksikaciju kako biste izbacili toksine i zatim krenuti na dijetu za smanjenje Pitte. Također ćete se morati pozabaviti svim problemima ljutnje i raditi na stvaranju emocionalne ravnoteže dok obrađujete promjenjive emocije koje su pohranjene u vašem tijelu. To se može postići meditacijom, jogom, pranayamom i drugim metodama iscjeljivanja tijela i uma.

Prije nego isprobate bilo koji čarobni tretman za bore, prvo proučite malo dublje i otkrijte što vam vaše lice želi reći. Iako je neke bore na licu lakše smanjiti od drugih, liječenje temeljnih uzroka ne samo da će vam dati mladenačkiji izgled, već će također poboljšati vaše unutarnje zdravlje i wellness.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.