10 praksi za zdravu proljetnu tranziciju

Springtime Ayurveda

proljetni cvijetProljeće je tako nevjerojatno godišnje doba. Vrijeme postaje toplije, dani duži i novi život cvjeta svuda okolo. To je vrijeme ponovnog rođenja za drveće i biljke, a može biti i vrijeme obnove za nas. Duge, hladne, mračne zime mogu biti ugodne u početku; ali nakon nekoliko mjeseci toga, osoba se može osjećati teško, zagušeno, stagnirati i opterećeno. Zato Ayurveda kaže da je kasna zima/rano proljeće doba godine kada Kapha neravnoteže cvjetaju. Stoga, dok nalazimo ovaj prijelaz u proljeće, moramo dati sve od sebe da umirimo ovu povišenu Kapha u našim životima.

Prema Ayurvedi, na kraju zime Kapha se smrznula u našim tijelima zbog dugotrajne hladnoće. Do proljeća ova smrznuta Kapha počinje se topiti i to je glavni uzrok proljetnih zagušenja, alergija i prehlada. Međutim, ako smo u mogućnosti poduzeti odgovarajuće mjere opreza, možemo izbjeći ove uobičajene sezonske probleme i imati energije i zdravlja da stvarno uživamo u ovom prekrasnom dobu godine. Ako ste skloni proljetnim alergijama, infekcijama sinusa ili prehladama; onda biste svakako trebali početi uključivati ​​ove prakse u svoj dnevni režim kako biste smanjili te simptome ili ih sve zajedno izbjegli.

Ove proljetne prakse pomoći će vam da vratite osjećaj lakoće u tijelu i umu, smanjite hladnoću i začepljenost, eliminirate alergije i povećate motivaciju i energiju u svom životu. Postoji mnogo opcija pa bih predložio da odaberete one koje vam se najviše sviđaju i koje se odnose na vaše specifične potrebe u ovom trenutku.

1. Proljetno čišćenje.

Kao što je gore spomenuto, zima će nas obično ostaviti sa stagnirajućom energijom, “zamrznutom” Kaphaom i povećanom količinom toksina u sustavu. Kako bi se tijelo oslobodilo ove neravnoteže, nježno sezonsko čišćenje može biti savršen lijek. U Ayurvedi imamo tendenciju provoditi mono-dijetu (jedna hrana) Kitchari čišćenje, dok primjenjujemo odgovarajuće biljke i dnevne prakse. Ovaj specifičan stil čišćenja je uravnotežena metoda koja će odgovarati većini tipova tijela i zdravstvenih potreba. Najbolje je to učiniti dok se možete “pritajiti”, opustiti i izbjegavati rad ili pretjerane aktivnosti.

Kliknite ovdje da biste pročitali “Kako izvesti Kitchari čišćenje”.

2. Proljetna dijeta.

Zdrava proljetna prehrana ispunjena je laganim, lako probavljivim obrocima. Zbog prirodnog porasta Kapha doshe, često se u ovom trenutku preporučuje pridržavanje dijete za smanjenje Kapha. Treba izbjegavati tešku hranu kao što je crveno meso, mliječni proizvodi (uključujući sir), šećer, bijela riža, pšenica, gluten, tjestenina, prerađena hrana i rafinirane žitarice. Umjesto toga, preporuča se unos laganije hrane poput crvene leće, slanutka (garbanzo graha), povrća, gorkog povrća, kvinoje, heljde, prosa, nemasnog mesa, temeljaca, juha, kitcharija, zdravih orašastih plodova/sjemenki i voća (u umjerenim količinama). ). Općenito se preporučuju gorka, oštra i trpaka hrana. To se može postići dodavanjem odgovarajućih začina svakom obroku kao što su kurkuma, đumbir, cimet, kardamom, crni papar, pipali, kumin, korijander, komorač i smeđe sjeme gorušice. Sol treba koristiti vrlo štedljivo.

3. Izbjegavajte hranu nakon 19 sati.

Jedenje prekasno navečer može biti glavni pokretač nakupljanja kaphe, težine, debljanja, tromosti, loše probave, sporog metabolizma i alergija. Ako patite ili ste skloni bilo kojem od ovih simptoma, pojesti malu, lako probavljivu večeru oko 18 sati i ne jesti nakon toga bit će bitna navika koju morate steći.

4. Pijte tople čajeve za čišćenje.

Pijuckanje toplih čajeva za probavu može biti odličan kompliment vašem proljetnom režimu. Jednostavan čaj je čaj od svježeg đumbira, limuna i meda. Još jedna odlična opcija je čaj od tulsija, kurkume i đumbira; ovaj je odličan i za sezonske alergije!

Kliknite ovdje za naš recept za čaj od tulsija, kurkume i đumbira.

5. Izađi van i kreni!

Početak dosljednog režima vježbanja odličan je način za prijelaz u proljetnu sezonu, osobito nakon stagnacije koju zima može donijeti. Najviše se preporučuje pronaći zdravu rutinu vježbanja na otvorenom. Nakon što smo zimu proveli unutra, svakodnevni unos svježeg zraka može biti zdravstvena praksa sama po sebi. Jednostavna šetnja nakon obroka, prekrasno planinarenje ili odabir vožnje bicikla umjesto vožnje mogu biti realni i jednostavni načini da ovu preporuku učinite bitnim dijelom svoje zdrave proljetne rutine.

Ovdje pročitajte više o najboljim vježbama za svoj tip tijela.

6. Pozdrav suncu.

Omiljeni Surya Namaskar (pozdrav suncu) nevjerojatna je praksa za smanjenje Kaphe, povećanje naše vitalne energije i podizanje našeg raspoloženja i motivacije svaki dan. Dok koračamo u proljeće, poželimo dobrodošlicu i počastimo suncu dok time jačamo svoje zdravlje i vitalnost! Započnite izvođenjem 3-5 krugova pozdrava suncu svako jutro nakon buđenja. Ako imate jaku Kapha neravnotežu, preporuča se da ih postepeno povećavate dok ne izvedete 10 krugova svako jutro.

Ovdje otkrijte više detoksikacijskih joga položaja.

7. Riješite se onoga što vam više ne služi.

Ovo je vrlo široka preporuka jer može imati različita značenja za različite pojedince. Ovo može biti fizičko čišćenje ako osjećate da imate previše nereda u svom domu iu životu. Pregledajte svoje stvari i otpustite ono što vam više nije potrebno. Ovo također može imati dublje značenje u smislu prijateljstava, odnosa, emocija, navika ili bilo čega drugog čega ste se držali, a što vam više ne služi za vaše bolje Ja. Odvojite malo vremena za procjenu ovih područja u svom životu. Koja područja vašeg života su nepotrebno pretrpana i koče vas u evoluciji vašeg Ja. Osvijestite ova područja, pustite ih i budite SLOBODNI!

8. Proljetno očistite svoj um.

Iako u našem društvu neprestano prolazimo kroz fizičku detoksikaciju, tako se rijetko fokusiramo na toksine koji su se nakupili u našem umu. Dok prelazimo u ovo vrijeme čišćenja i obnove, odvojite malo vremena i za detoksikaciju energije uma. To može uključivati ​​meditaciju, šetnje prirodom, osvještavanje naših negativnih misaonih obrazaca, mijenjanje naših negativnih misaonih obrazaca, preradu potisnutih osjećaja i emocija, vođenje dnevnika, umjetničku terapiju, joga terapiju ili bilo što što vam može odgovarati. Najvažnije je da odvojite vrijeme za promjenu.

Kliknite ovdje kako biste saznali “Kako izvesti mentalnu detoksikaciju”.

9. Proljetno očistite svoju okolinu.

Kako bismo dobili jasan, organiziran i svjež um, to moramo odražavati i u našem osobnom prostoru oko nas. Raščišćavanje nepotrebnog nereda, paučine i prašine koji su se nakupili tijekom zime (ili duže) odličan je način da osvježite vlastito biće u svakodnevnom životu. Imati miran, čist prostor za spavanje, rad, opuštanje i igru ​​toliko je bitno za našu dobrobit; samo mala količina truda da to učinimo može stvarno napraviti veliku razliku u našem ukupnom mentalnom zdravlju i jasnoći. Odredite vikend u bliskoj budućnosti kako biste se pozabavili bilo kojim područjem u svom domu za koje je možda potrebno malo ljubavi. Učinite svoj dom svojim ljekovitim utočištem koje možete napuniti, ponovno okupiti i hraniti svaki dan.

10. Proljetno bilje.

Kao i kod bilo kojeg drugog ayurvedskog protokola, biljke su uvijek moćan način za ubrzavanje procesa ozdravljenja uz primjenu pravilne prehrane i načina života. Neke od najboljih biljaka koje treba uzeti u obzir tijekom prijelaza u proljetnu sezonu su:

***Imajte na umu da je ovo opći popis. Ako želite nabaviti specifičnu proljetnu biljnu formulu, najbolje je imati individualno ayurvedsko savjetovanje kako biste dobili odgovarajući izbor biljaka za svoje jedinstvene potrebe.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.