Struganje jezika: mnoge dobrobiti drevne prakse

health benefits of tongue scraping

zdrav jezikIako je struganje jezika nedavno postalo nova tema ovdje na zapadu, ova jednostavna jutarnja praksa postoji tisućama godina u svijetu Ayurvede. Navedeno je u velikim ugovorima kao što su Charak Samhita i Bhavaprakasha, između ostalih, da je struganje jezika potrebno izvoditi svakodnevno kao dio jutarnje rutine kako bi se postiglo bolje zdravlje.

“Jezik treba strugati nježno i udobno, to uklanja prljavštinu s jezika, loš okus i miris iz usta i tromost.” Bhavaprakasha Ch5 V15

Dobra vijest za naše zapadno, moderno društvo je da je za razliku od mnogih ayurvedskih praksi spomenutih u drevnim tekstovima, struganje jezika brzo, jednostavno, pristupačno i potpuno dostupno za obavljanje svakog jutra. Prije nego što vam nastavim govoriti kako izvoditi struganje jezika, dopustite mi da prvo prođem kroz dobrobiti ovog ljekovitog jutarnjeg rituala.

1. Uklanja loše bakterije u ustima.

Tijelo naporno radi tijekom noći probavljajući dnevnu hranu i detoksikujući sustav. Zbog ove detoksikacije, neki od toksina će završiti na jeziku kao sredstvo za njihovo izbacivanje iz tijela. Struganjem jezika prvo svako jutro izbjeći ćete mogućnost reapsorpcije ove neželjene bakterije.

2. Uklanja loš zadah.

Kao što je gore navedeno, jezik je posuda za uklanjanje nekih neželjenih bakterija iz tijela, koje mogu završiti kao sloj koji oblaže jezik svako jutro. Ako se te mrtve bakterije ne uklone s jezika, sigurno će doći do lošeg zadaha. Dokazano je da pranje zuba, pa čak i jezika četkicom za zube nije ni približno tako učinkovito kao korištenje pribora za struganje jezika!

3. Budi vitalne organe tijela.

Ako ste pročitali moj prethodni članak o ayurvedskoj analizi jezika, naučili ste da svaki dio jezika korelira s različitim organom u tijelu. Izvodeći struganje jezikom prvo svako jutro, neizravno stimulirate i budite ove organe, povećavajući probavu i potpomažući eliminaciju.

4. Otvara i pojačava okusne pupoljke.

Prema Ayurvedi, prvi stupanj probave počinje osjetom okusa u ustima. Ako vam je jezik prekriven kroničnim slojem bakterija, okusni pupoljci postaju dosadni i stoga neće raditi ispravno. To će zauzvrat smanjiti sposobnost tijela da pravilno probavi hranu.

5. Gledajući jezik svako jutro, moći ćete pratiti svoje unutarnje zdravlje.

Nekima od vas ovo može zvučati zbunjujuće, pa mi dopustite da objasnim. Baš kao što sam naveo u svom prethodnom članku, “Što vaš jezik govori o vašem zdravlju”, jezik je doista odraz onoga što se događa iznutra. Na primjer, ako postoji porast toksina u sustavu, možete primijetiti gustu naslagu na jeziku nakon buđenja. Stoga, ako redovito svakog jutra provjeravate svoj jezik, imate dnevni uvid u svoje zdravlje koje se stalno mijenja. To vas može probuditi na hranu koja vam možda nije kompatibilna ili biti crveno svjetlo da nešto nije u ravnoteži u vašem sustavu. Naravno, ako vam je jezik sjajan i čist, to može biti pokazatelj da ste u dobroj formi i da dobro živite. Pročitajte moj članak o ayurvedskoj analizi jezika kako biste saznali koje znakove neravnoteže trebate tražiti na jeziku i što oni mogu značiti.

  1. Kad se probudite, pogledajte se u ogledalo u kupaonici i isplazite jezik. Prije nego počnete strugati, promatrajte sve primjetne promjene u izgledu ili znakove neravnoteže. **Pogledajte moj članak o ayurvedskoj analizi jezika za više informacija.
  2. Nakon što unesete promjene, uzmite strugač za jezik i očistite ga toplom vodom i sapunom ako je potrebno.
  3. Počnite lagano kliziti rubom strugala niz jezik. Izvedite ovu radnju jedan po jedan potez, počevši od stražnjeg dijela jezika i pomičući ga prema vrhu jezika.
  4. Nakon jednog punog poteza, toplom vodom očistite sve ostatke sakupljene na strugaču.
  5. Ponovite korake 3 i 4, 7 do 10 puta.

Nakon što je jezik u potpunosti ostrugan, strugač operite toplom vodom i stavite na čisto, sterilno mjesto sljedeće jutro. Evo nekoliko dodatnih savjeta koje treba zapamtiti:

  • Nemojte koristiti silu u ovom postupku. Struganje jezika treba izvoditi na nježan, ugodan način i nikada ne smije biti boli ili krvarenja.
  • Budite oprezni s izdignutim papilama koje se ponekad pojavljuju na stražnjoj strani jezika. One su prirodne i treba ih oprezno maziti ili u potpunosti izbjegavati tijekom struganja jezikom.
  • Budući da je ovo poticajan proces, struganje jezika treba provoditi samo na početku dana i izbjegavati ga noću.

Ako se ipak odlučite kupiti strugalo za jezik, evo preporučenog materijala prema svakoj doši:

  • Vata: Ako ste Vata prirode, kaže se da koristite zlatnu strugalicu za jezik.
  • Pitta: Ako ste Pitta prirode, kaže se da koristite srebrni strugač za jezik.
  • Kapha: Ako ste Kapha naravi, kaže se da koristite bakrenu strugalicu za jezik.
  • Tri-doshic (dobar za svako tijelo): Ako niste sigurni u svoju doshu ili ne možete nabaviti niti jedan od gore navedenih materijala, onda se kaže da koristite strugalo za jezik od nehrđajućeg čelika jer je prikladno za sve tipove tijela!
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.