Dijetetske smjernice za zdravo putovanje

Ayurvedic diet for travel

Hrana koja smanjuje vatuU očima Ayurvede, energetska sila poznata kao Vata neizbježno se povećava tijekom putovanja. To dovodi do visoke tjeskobe, nemirnog uma, problema sa spavanjem, opće iscrpljenosti, plinova, nadutosti i zatvora. Stoga je bitno umiriti Vatu prije, tijekom i nakon putovanja. Vata-umirujuća dijeta jedan je od načina da se održi ukupna ravnoteža tijekom putovanja. Ovdje su neke od osnovnih ayurvedskih smjernica koje treba imati na umu.

1. Jedite laganu, toplu i dobro kuhanu hranu, posebno u danima putovanja.

Kao što je već spomenuto, probavna vatra je iznimno niska tijekom putovanja. To znači da hrana koja se unosi treba biti lagana, dobro kuhana i lako probavljiva. Namirnice poput basmati riže i kuhanog povrća, juha, variva, zobenih pahuljica i kaše od kvinoje dobre su mogućnosti za izbjegavanje probavnih smetnji i zatvora. Općenito, izbjegavajte sirovu, hladnu, suhu i grubu hranu kao što je sirovo povrće, salata, krekeri, suhe žitarice, suhi tost, sušeno voće, smrznuta hrana i ledena pića.

2. Ako nisi gladan, nemoj jesti!

Iako obično ne preporučujem preskakanje obroka, važno je shvatiti da tijekom putovanja (osobito na dan), možda nećete htjeti jesti onoliko koliko ste navikli. Budući da je probavna vatra toliko poremećena tijekom putovanja, hranjenje tijela kada niste gladni samo će povećati probavne smetnje, zatvor i nelagodu.

3. Izbjegavajte jesti vani što je više moguće.

Ovo je možda teško slijediti, ali koliko god je to moguće zaista je važno jesti “domaće” obroke; bilo da posuđujete kuhinju od prijatelja ili kuhate na ringli u svom hotelu.

4. Kada morate jesti vani, pokušajte pronaći zdrave opcije.

Bilo bi korisno istražiti najzdravije opcije u tom području prije nego što započnete putovanje. To mogu biti prodavaonice zdrave hrane u tom području, kao i zdravstveni osviješteni restorani. Na taj način možete se odmah opskrbiti zdravom svježom hranom iz trgovine, a zatim se povremeno zdravo počastiti u obližnjem restoranu. Vjerujte mi, malo planiranja unaprijed će napraviti veliku razliku!

5. Držite se redovite rutine prehrane.

Tijekom dana kada ste izvan kuće, jako je važno jesti prema trenutnom rasporedu prehrane, čak i ako je isključen zbog promjene vremenske zone. To znači da biste ipak trebali pojesti mali doručak nakon buđenja (8-9 ujutro), pristojan ručak oko podneva i malu večeru oko 17-19 sati. To će pomoći vašem tijelu i probavnom traktu da se usklade sa suncem i njegovim prirodnim ritmom.

6. Ostanite hidrirani!

Tijekom putovanja održavanje hidratacije tijela ne može biti dovoljno naglašeno! Kao i sve ove preporuke, i ovaj je dan prijevoza najvažniji. Ključno je piti puno tople vode prije stvarnog leta i nastaviti pijuckati vodu tijekom putovanja avionom (ili vožnje automobilom itd.). Izbjegavajte hladnu vodu tijekom cijelog godišnjeg odmora jer će dodatno suziti GI trakt i oslabiti probavni vatru.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.