Ayurvedski kućni lijekovi 101: CCF čaj

CCF tea recipe

CCFteaU svijetu ayurvedske medicine, CCF čaj prednjači kao lijek za probavu koji je moćan, ali dovoljno nježan za svakodnevnu upotrebu za sve doshe i tipove tijela. Ovaj slani, ali tako ukusni čaj savršen je za ispijanje između obroka za ispiranje toksina iz sustava, potpirivanje Agnija ili probavne vatre i smanjenje kroničnih simptoma probavnih smetnji kao što su plinovi, nadutost, grčevi, hiperaciditet i malapsorpcija. Njegova prirodna diuretička svojstva također čine ovaj čaj odličnim tonikom za bubrege i mjehur, smanjujući zadržavanje tekućine i oticanje u tijelu.

Dakle, što znači CCF? Odnosno, sjemenke kumina, korijandera i komorača, često potopljene u cijelom obliku. Iako se tradicionalno CCF čaj priprema od jednakih količina svakog začina, češće preporučam prerezati kumin na pola, jer je najjači i najgrijaniji od ova tri ayurvedska začina. Ovo posebno vrijedi za Pitta tipove jer uzimanje previše kumina može povećati kiselost i toplinu u sustavu, umjesto da ga smiri. Zapravo, oni s jakom neravnotežom Pitte mogu još više smanjiti ovu količinu, dodajući samo prstohvat cijelom receptu (vidi izmjene Pitte u nastavku).

Ovaj klasični ayurvedski lijek nudi olakšanje za široku lepezu tegoba i moram priznati da ga češće prepisujem svojim klijentima. Glavne dobrobiti uglavnom se odnose na probavu, bilo da patite od plinova, nadutosti, zatvora, rijetke stolice, upale, toksina, zadržavanja tekućine ili bilo čega između. Međutim, ovaj čaj ima nekoliko skrivenih prednosti kao što je promicanje zdravog majčinog mlijeka, što ga čini odličnim izborom i za nove mame!

  • Povećava probavnu vatru bez povećanja topline
  • Pospješuje apsorpciju hranjivih tvari
  • Detoksificira sustav (odličan kompliment za svaki Kitchari Cleanse!)
  • Ispire teške metale iz tkiva
  • Smanjuje alergije
  • Smanjuje upalu
  • Povećava proizvodnju majčinog mlijeka
  • Liječi menstrualne nepravilnosti i simptome PMS-a
  • Liječi UTI
  • Uklanja zastoj u plućima
  • Smiruje živce

Svatko s trenutačnom Pitta probavnom neravnotežom, poput hiperaciditeta, trebao bi smanjiti količinu kumina u ovom receptu ili ga u potpunosti izostaviti.

CCF Tea2 1
  • 1,5 žličica sjemenki kumina, cijelih**
  • 1 žlica sjemenki korijandera, cijela
  • 1 žlica sjemenki komorača, cijela
  • 5 šalica vode

**Pitta tipovi mogu biti bolji s manje kumina zbog faktora zagrijavanja. Slobodno smanjite ovaj iznos ako je potrebno.

1. Zagrijte vodu u loncu srednje veličine.

2. Nakon što zavrije, dodajte kumin, korijander i sjeme komorača u cijelosti.

3. Smanjite vatru da lagano kuha. Pokrijte lonac, ostavljajući samo malu pukotinu. To će omogućiti čaju da se namače bez gubitka previše vode.

4. Kuhajte čaj na laganoj vatri najmanje 7-10 minuta. Što duže kuhate, čaj će biti snažniji.

5. Za super moćan napitak, možete udvostručiti vodu i pustiti da čaj lagano kuha dok ne ostane samo 4-5 šalica. To može potrajati nekoliko sati, ali ćete imati snažan čaj za detoksikaciju i probavu koji ćete piti tijekom dana.

6. Nakon što ste pronašli željenu snagu, procijedite sjemenke pomoću finog cjedila.

7. Ovo bi trebalo dati oko 4 šalice čaja. Preporučuje se piti ovaj čaj prvo ujutro i redovito između obroka ako imate kroničnih probavnih problema ili velike količine toksina u tijelu.

CCFTea

Jedna od mojih omiljenih varijanti ovog čaja je da ga dodatno začinim dodavanjem malo đumbira. Za ovaj recept možete dodati oko 1,5 inča kockice svježeg naribanog đumbira (najbolje za Vata i Pitta tipove) ili 1 žličicu suhog đumbira u prahu (najbolje za Kapha tipove) i potopiti s originalnim sastojcima.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.