Joga poza mjeseca: Vasisthasana

Vasisthasana Ayurveda

VasisthasanaKako ulazimo u ljeto, želio sam uključiti pozu koja će ukloniti bilo kakvu zaostalu Kapha (zagušenost, debljanje, tromost itd.) koja je možda zaostala od zime i proljeća. Vasisthasana je savršen izbor jer se krećemo i tresemo na vrlo uravnotežen način. Ovaj se položaj smatra tri-doshičnim, što znači da je prikladan za sve tipove tijela, jer cilja i tonizira više dijelova tijela od glave do pete.

Vasisthasana je savršena za Kapha neravnoteže budući da djeluje na toniranje mišića dok smanjuje masno tkivo (meda dhatu). Ovaj položaj za balansiranje ruku također je specifičan za otvaranje prsnog koša, glavnog područja zagušenja (i fizičkog i emocionalnog) za mnoge Kapha poremećaje. Povećanje fizičke snage u tijelu često nam omogućuje da se osjećamo samopouzdanije i snažnije u cijelosti, uklanjajući nisko samopouzdanje i nesigurnost, još jedan potencijalni problem Kapha. Za povećanje ovih Kapha-balansirajućih svojstava, preporuča se dodati malo pokreta ovom položaju (pogledajte upute za “vinyasa varijacije” u nastavku).

Vata također može pronaći mnogo koristi u ovoj pozi. Svi statični, balansirajući položaji teže biti Vata-balansirajući zbog energije uzemljenja koju daju. Vasisthasana jako jača mišiće, koji često mogu biti slabi ili mršavi kod Vata osoba. Stoga ovaj položaj treba vježbati u izvornom statičnom obliku, zadržavajući dodijeljeni broj udisaja i polako, ali postojano povećavajući zadržavanje tijekom vremena kako bi se izgradila snaga bez izazivanja iscrpljenosti.

Pitta tipovi mogu raditi na ovoj pozi fokusirajući se na područje solarnog pleksusa, snažno mjesto Pitte. Otvaranje bočnog abdomena koje nastaje također je odličan način oslobađanja prekomjerne topline u tijelu. Kako bi još više povećali ovu korist, oni Pitta prirode mogu ispružiti gornju ruku preko glave, usporedno s podom kako bi stvarno naglasili ovaj bočni otvor tijela. Međutim, Pitta tipovi skloni su pretjerivanju, stoga ovu pozu treba držati samo kratko vrijeme kako bi se izbjeglo pregrijavanje, prenaprezanje i povećana Pitta.

Vasisthasanavinyasa

  • Doshic kvalitete: Vata ↓, Pitta ↓, Kapha ↓ (može povećati Pittu prekomjerno zbog faktora topline)
  • Najbolja sezona za praksu: jesen, zima, proljeće, rano ljeto (izbjegavajte u vrijeme ekstremnih vrućina)
  • Elementarna komponenta: Uzemljuje zrak i prostor; hrani i jača Zemlju, Vodu i Vatru
  • Glavna područja jačanja u tijelu: trbušna regija, noge, ruke, zapešća, donji dio leđa i kralježnica
  • Glavni organi i sustavi: trbušni organi, srce i pluća
  • Jača i tonizira ruke, noge, kralježnicu, donji dio leđa i trbušne mišiće
  • Otvara srce i grudi
  • Uklanja začepljenost
  • Tri-doshic, smanjuje sve 3 doshe
  • Povećava samopoštovanje, samopouzdanje i samoosnaživanje
  • Stvara osjećaj uzemljenosti
  • Smiruje živčanu energiju
  • Promiče opću ravnotežu uma i tijela
  • Kasne faze trudnoće
  • Problemi sa zglobom kao što su tendonitis i karpalni tunel
  • Kila
  • Vrtoglavica
  • Hipertenzija
  • Problemi s donjim dijelom leđa

daska poza

Plank položaj

Vasisthasana

Vasisthasana

  1. Započnite u središnjem “položaju daske”. Ovo izgleda kao položaj za sklekove s ispravljenim rukama. Pogledajte gornju sliku za primjer.
  2. Odavde prenesite svu težinu na desnu ruku dok lijevu ruku podižete prema nebu. U isto vrijeme doći ćete na desno stopalo, stavljajući težinu na vanjski rub stopala.
  3. Lijevo stopalo postavite izravno preko desnog stopala. Noge trebaju biti ravne, čvrste i ravno jedna na drugoj.
  4. Ruke su potpuno ravne i okomite na pod. Trebaju biti postavljeni tako da budu izravno u liniji jedan s drugim. Donji dlan je postavljen s prstima usmjerenim u istom smjeru kao i glava, gornji dlan je usmjeren izravno prema nebu.
  5. Tijelo bi sada trebalo biti bočno iu ravnoj liniji, kao između dvije staklene ploče. Jedina područja koja nose težinu bit će desna ruka i vanjski dio desnog stopala.
  6. Srednji dio ne smije biti pogrbljen ili padati na tlo, radije držite trbuh čvrst i podignut kako bi bio u liniji s tijelom. To će pomoći u izgradnji snage i tonusa trbušnih mišića.
  7. Pogled može biti usmjeren prema naprijed, prema dolje ili gore, ovisno o tome što vama i vašem tijelu odgovara.
  8. Nakon što imate jaku i uravnoteženu osnovu, ostanite ovdje otprilike 3 do 5 dugih i ravnomjernih udisaja za početak. Ako želite dobiti na snazi, možete povećati vrijeme koje provodite u ovoj pozi prekovremeno ako redovito vježbate.
  9. Nakon što završite desnu stranu vratite se u položaj daske, samo na jedan udah. Zatim prijeđite na lijevu stranu, ponavljajući iste korake.
  1. Vata tipovi trebali bi prakticirati ovu pozu fokusirajući se na aspekte uravnoteženja, jačanja i stabilnosti ovog položaja. Mogu dodati balasanu (poza djeteta) između strana ako je potrebno.
  2. Pitta tipovi bi trebali izbjegavati predugo zadržavanje u ovoj pozi, zbog njene grijaće prirode. Mogu istegnuti gornju ruku iznad glave (kao paralelno s tlom), istežući bočni struk kako bi izbacili toplinu iz područja solarnog pleksusa. Pitta tipovi također mogu dodati balasanu (poza djeteta) između strana ako je potrebno.
  3. Kapha tipovi bi trebali dodati neke pokrete pomicanjem s jedne na drugu stranu kroz pozu daske u stilu Vinyasa (kretanje uzastopno s dahom); ili mogu ostati na jednoj strani i teći gore-dolje jačajući bočno tijelo (pogledajte upute u nastavku).
  1. Iz Vasisthasane, udahnite. Na izdisaju spustite gornju ruku prema dolje dok istovremeno spuštate bočno tijelo, ravnomjerno i kontrolirano. To znači da ne samo padate, već umjesto toga graciozno koristite svoju snagu kako biste se pomaknuli u (i na kraju iz njega) ovaj pokretni položaj. **Pogledajte slike ispod.
  2. Pri sljedećem udisaju vratite gornju ruku iznad glave, dok istovremeno podižete bočno tijelo natrag u prvobitni položaj.
  3. Za početak ponovite ovaj tijek u stilu vinyasa 3-5 puta. Nakon što se snaga poveća dosljednom vježbom, i ovaj bi se broj trebao povećati.
  4. Ova tekuća varijacija najbolja je za Kapha tipove i Kapha neravnoteže.

Vasisthasanavinyasa

Vasisthasanavinyasa2

Vasisthasanavinyasa

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.