Joga poza mjeseca: stav konja

Horsestance Ayurveda

konjski stavZa ovaj mjesec rujan, s padanjem u zraku, fokus joge ovog mjeseca je zloglasni stav konja. Ova statična poza ne samo da izuzetno uzemljuje dok ulazimo u ovu poremećenu sezonu Vate, već i jača i zagrijava. Izvođenje ovog stava na početku vaše vježbe ne samo da će donijeti toplinu i fleksibilnost tijelu, već će vam omogućiti da doista pronađete svoj temelj i središte kada uđu u vježbu.

Stav konja ima brojne prednosti kada se prakticira dosljedno, ali najvažnija dolazi od njegove sposobnosti da vas nauči kako stajati na svoje dvije noge. Možda zvuči bazarno, ali u svakoj vježbi joge prvi korak mora biti naučiti kako stvarno stajati prije nego što možete prijeći naprijed u sjedeće položaje i obrnute položaje. U klasičnoj praksi joge prvo se uče stojeći položaji kako bi se tijelo otvorilo za različite sjedeće položaje. Konjski stav daje snagu nogama i otvorenost bokova, a istovremeno uči ravnoteži tijela, fokusu na dah i kontroli uma.

Tijekom prakticiranja Shadaw Yoge, naučila sam ovu pozu prvog dana sa svojom učiteljicom Madeleine Huish i nastavila sam je prakticirati svakodnevno više od godinu dana. U početku sam jedva uspijevao zadržati pozu čak 30 sekundi jer mi je tijelo postalo klimavo, a um nemiran. Međutim, već nakon prvog tjedna prelazio sam jednu minutu u ovom položaju kako je moje tijelo počelo jačati i postajati prijemčivijim, a moj um naučio smirenost koja mu je potrebna da ostane udoban u tom položaju. Na kraju sam naučio da trik nije u mišićima koji te drže u položaju, nego u tome da četiri kuta stopala držiš ukorijenjena, dopuštajući da te drže kosti i gravitacija. Nakon što ste u mogućnosti osloboditi mišić u ovom položaju, možete lako držati konja 15 minuta, 20 minuta i dulje.

Iako je joga fizička praksa, unutarnji rast i iscjeljenje koje može donijeti su neusporedivi. Stoga je izvrstan kompliment u bilo kojem ajurvedskom režimu i može se čak koristiti za liječenje raznih doshičnih neravnoteža i sezonskih fluktuacija. Stav konja uglavnom smanjuje Vatu zbog svog stabilnog, statičkog stava i svojstava zagrijavanja. Smatra se “zemaljskom” pozom jer po prirodi nevjerojatno uzemljuje, jača i uravnotežuje. To je sjajna poza za prakticiranje u jesen i zimu, iako sam je sklon prakticirati tijekom cijele godine.

  • Doshic kvalitete: Vata ↓, Pitta ↓, Kapha ↑ (može prekomjerno povećati Pittu zbog faktora topline)
  • Najbolja sezona za praksu: jesen i rana zima
  • Elementarna komponenta: element Zemlje
  • Glavna područja jačanja u tijelu: noge, jezgra i um
  • Jača core i mišiće nogu
  • Podučava ravnotežu
  • Postavlja snažne temelje za cjelokupnu praksu
  • Smiruje i kontrolira um (iako ne uvijek u početku)
  • Stvara toplinu u tijelu
  • Otvara gležnjeve, koljena i kukove
  • Povećava samopouzdanje i razinu energije
  • Smanjuje Vatu u tijelu i umu

konjski stav

  1. Ovaj položaj se može raditi u bilo kojem trenutku vježbe, iako ga radije postavljam na početak jer je izvrstan za podizanje početne topline u tijelu i postavljanje uravnotežene osnove.
  2. Raširite stopala na oko 3-4 stope jedno od drugog.
  3. Usmjerite stopala prema van pod kutom od 45 stupnjeva.
  4. Udahnite ruke iznad glave i izdahnite ih prema dolje dok savijate koljena. U idealnom slučaju bedra će biti gotovo paralelna s tlom, ali to zahtijeva puno vremena i prakse. Za početak jednostavno savijte koljena do kuta od 45 stupnjeva ili na udobnu visinu.
  5. Odavde provjerite poravnanje i uvjerite se da su stopala još uvijek okrenuta pod kutom od 45 stupnjeva i da su koljena usmjerena u istom smjeru kao i stopala.
  6. Uvucite stražnjicu (mulabandha) i uvjerite se da je kralježnica uspravna i da ne skače naprijed ili natrag.
  7. Pazite da je težina ravnomjerna u sva četiri kuta stopala i da nema nepotrebne napetosti u cijelom tijelu.
  8. Nakon što pronađete pravilno poravnanje, postavite ruke u središte srca i zatvorite oči. Kako biste držali um podalje, obično je korisno usredotočiti se na mantru ili dah; zadržavajući ga dugo, postojano i ravnomjerno u udisaju i izdahu.
  9. Za početak ostanite ovdje 60 sekundi. Kada ovo dodate svojoj dnevnoj rutini, možete dodati 30-60 sekundi svaki tjedan. Čak i nakon tjedan dana počet ćete nalaziti malo više lakoće u držanju i vaš će um početi pronalaziti malo smirenosti. U početku može postojati drhtavica, a i ona će se s vremenom smanjiti.

konjska poza

Bočna varijacija 1

konjski stav bočni otvarač

Bočna varijacija 2

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.