14 moćnih načina za smanjenje anksioznosti uz pomoć Ayurvede

Anxiety

meditacija u prirodiKao ayurvedski praktičar, jedan od najčešćih emocionalnih poremećaja s kojima se redovito susrećem je anksioznost. S našim trenutnim društvom go-go-go, non-stop elektronike i stalne stimulacije, to doista nije iznenađujuće. Zapravo, u prošlosti sam čak imao vlastite stalne bitke s tjeskobom. Srećom, zahvaljujući mudrosti Ayurvede, pronašao sam emocionalnu ravnotežu u svom životu i sada sam pomogao mnogim drugima da smanje svoju tjeskobu, dopuštajući im da pronađu mjesto stabilnosti u svom tijelu i umu.

Prema Ayurvedi, anksioznost je poremećaj živčanog sustava i Vata doshe. Stoga kada razmišljamo o planu liječenja, moramo gledati kako hraniti i ojačati živčani sustav dok umirujemo Vatu. Međutim, prije nego što počnete s bilo kakvim liječenjem, najvažnije je da sagledate konkretne uzroke svoje tjeskobe. Nakon što se to otkrije, možete započeti s izradom plana za uklanjanje uzroka, jer će liječenje biti uspješno samo ako je uzrok u procesu uklanjanja. To vrijedi za SVAKI poremećaj, mentalni ili fizički. Ako se uzrok ne ukloni, tada će biljke, prehrana i druge promjene samo privremeno ublažiti tjeskobu, ali dobrobiti neće biti trajne ili dugotrajne.

  • Stres; to uključuje SAV stres kao što je posao, škola, veze i financije
  • Povećana Vata u sustavu
  • Jesenska i zimska sezona
  • Suha i/ili vjetrovita klima
  • Nedostatak sna
  • Ostati budan prekasno
  • Nedostatak rutine
  • Preskakanje obroka
  • Loš izbor prehrane
  • Sirova, hladna hrana i pića
  • Kofein i drugi stimulansi
  • Pretjerani rad, prenaprezanje
  • Pretjerana aerobna aktivnost kao što su skakanje, trčanje i ekstremni kardio
  • Pretjerano korištenje elektronike poput računala, mobitela itd
  • Pretjerano pričanje i društvena aktivnost
  • Prošla trauma (PTSP)
  • Velike životne promjene kao što su brak, razvod, selidba i promjena posla
  • Gubitak voljene osobe
  • Nuspojave lijekova na recept
  • Genetika (ovo će vas samo učiniti podložnijim tjeskobi, ali to zapravo neće biti uzrok)

1. Otkrijte odakle dolazi tjeskoba.

Ovo može biti teško, ali će u jednom trenutku biti neophodno. Ako se borite s dugotrajnom tjeskobom, morate odvojiti malo vremena da se odvojite od ove emocije (zapamtite da niste vi tjeskoba!), promatrajte je mrtvo i upitajte je “odakle dolaziš?” Svatko će imati drugačiji odgovor, jer svi smo jedinstvena bića s jedinstvenim pričama. To može biti očigledan odgovor ili može biti potrebno vođenje dnevnika, terapija, meditacija ili samoučenje da se otkrije njegovo podrijetlo. Jednom kada možete shvatiti i razumjeti odakle dolazi tjeskoba, tada možete početi uklanjati uzrok i istinski se izliječiti od njega.

NAPOMENA: Ako je ovaj korak previše za početak, započnite slijedeći neke od drugih preporuka i vratite se ovom procesu kada budete spremni. Možda bi bilo od velike pomoći potražiti terapeuta koji će vam pomoći otkriti odgovor.

2. Stvorite uravnoteženu, dosljednu dnevnu rutinu.

Ovo je OGROMNO! Kako bismo postigli unutarnju emocionalnu ravnotežu, vrlo je korisno započeti uspostavljanjem vanjske ravnoteže. To uključuje spavanje u dosljedno i zdravo vrijeme, rano buđenje, jedenje tri obroka dnevno u pravo vrijeme, rad u rutinsko vrijeme, pa čak i integraciju nekih rutinskih praksi samonjege svaki dan (nastavite čitati za nekoliko sjajnih primjera).

Kliknite ovdje za potpunu tablicu zdrave dnevne rutine (aka Dinacharya).

3. Očistite svoju okolinu od nereda.

Da biste održali ovu ideju o “vanjskim promjenama za unutarnje ozdravljenje”, još jedan sjajan korak je uklanjanje nereda i kaosa iz vašeg doma i radnog okruženja. Bilo da je potrebno dubinsko čišćenje, veliko organiziranje ili oboje; odvojite malo prostora i vremena da se to dogodi. Zaista vjerujem da, kako bismo uspostavili uravnotežen um, moramo imati čist, organiziran okoliš. Zapravo, naš okoliš je odraz našeg uma i obrnuto. Budući da je lakše očistiti nered iz svoje okoline nego očistiti svoj um, ovo je sjajno mjesto za početak. Bilo na poslu ili kod kuće, pretvorite mjesta koja vas svakodnevno okružuju u lijep, ugodan, miran prostor koji možete nazvati svojim utočištem.

4. Šetajte svaki dan.

Hodanje je najpoželjnija vježba u Ayurvedi, jer djeluje na liječenje tijela i uma na nježan, ali snažan način. Naravno, postoji fizičko kretanje koje je korisno za tijelo, ali postoje i drugi aspekti koji se često zanemaruju. Šetnja vam omogućuje da se odmorite od svega što radite. Omogućuje vam malo prostora da sakupite i obradite svoje misli, a istovremeno udahnete svjež zrak i uživate u svom okruženju. Ovo ne mora biti duga, naporna šetnja; nego mirna, lagana šetnja u rasponu od 10 do 30 minuta. Čak je i brza šetnja oko bloka bolja nego ništa! Koliko god vam dani bili naporni, pronađite idealno vrijeme za šetnju i učinite to neizostavnim dijelom svoje dnevne rutine!

5. Jedite tople, dobro kuhane obroke s puno zdravih ulja i začina.

Kao što je gore spomenuto, anksioznost se smatra Vata poremećajem i stoga treba slijediti zdravu rutinu prehrane za smirivanje Vate. To uključuje uglavnom tople, dobro kuhane obroke i korištenje puno zdravih ulja i začina. Neke od izvrsnih opcija su zobene pahuljice, heljdina krupica, kaša od kvinoje, kitchari, juhe, variva, sote i pomfrit. Osim toga, treba izbjegavati svu sirovu hranu, hladna jela i hladne napitke.

6. Učinite masažu samouljem dijelom svoje rutine.

Za kožu se kaže da je ulaz u živčani sustav. Nanošenje ulja (po mogućnosti ljekovitog ulja) na kožu ne samo da izuzetno umiruje i uravnotežuje tijelo, već još više i um. Započnite masiranjem tjemena, čela i lica i polako se spuštajte do stopala. Ostavite ulje da djeluje najmanje 30 minuta ili ga nanesite prije spavanja i držite preko noći. Ako ste u stisci s vremenom, jednostavno odvojite nekoliko minuta za masažu stopala svaku večer prije spavanja kako biste uzemljili energiju i emocije. Najbolje ulje za tjeskobu je daleko toplo Vata ulje, ali toplo rafinirano sezamovo ulje može se koristiti ako ono nije dostupno.

Kliknite ovdje za potpune upute o masaži samouljem.

7. Napravite toplu kupku od đumbira i sode bikarbone prije spavanja.

Kada tjeskoba i stres porastu, ovo je siguran način da smanjite energiju. Topla kupka odlična je metoda za rad na parasimpatičkom živčanom sustavu, smanjenje stresa, smirivanje energije i balansiranje emocija. Jednostavno dodajte 1/3 šalice suhog đumbira i 1/3 šalice sode bikarbone i otopite u toploj vodi za kupanje. Dodajte nekoliko kapi umirujućeg eteričnog ulja poput lavande, ruže, ružmarina ili tulsija. Ugasite svjetla i prepustite se opuštanju. Tijekom razdoblja ekstremno visoke tjeskobe, završite samouljnom masažom nakon kupke kako biste upotpunili večer.

8. Provedite neko vrijeme u prirodi.

Nije tajna da je boravak u prirodi često jedan od najboljih lijekova za uspostavljanje emocionalne ravnoteže. Konkretno za tjeskobu, predlažem lagani pješačenje šumom ili mirnu šetnju plažom umjesto napornog pješačenja po planinama. Zapravo, ponekad sve što trebam je jednostavno sjediti i BITI u prirodi, udisati svjež zrak i upijati okolinu. Dio toga je samo bježanje od ljudi, dio je mir koji mi omogućuje da saberem i obradim svoje misli, a drugi dio je snaga negativnih iona koji su tako široko rasprostranjeni u prirodi. Ako patite od tjeskobe, odvojite vrijeme za boravak u prirodi barem jednom tjedno (svaki tjedan) i gledajte kako se snažni učinci razvijaju!

9. Slušajte ljekovitu, mirnu glazbu.

Za stvaranje mira i ravnoteže u vašem umu, može biti vrlo korisno slušati lijepu, mirnu glazbu tijekom razdoblja visoke tjeskobe. Anksioznost je poticajna emocija i potrebno ju je prizemljiti i smiriti kada se pojavi. Mirna glazba jednostavan je dodatak koji možete koristiti bilo rutinski tijekom dana ili tijekom akutnih napada tjeskobe. Ako u svojoj kolekciji nemate dostupnu “miroljubivu” glazbu, jednostavno stavite radio “Healing Sounds” na Pandoru ili Spotify i oni će vam ponuditi lijep izbor.

10. Idite na tečaj regenerativne joge svaki tjedan.

Velik dio joge može biti vrlo poticajan i poticajan, ali tijekom razdoblja tjeskobe morat ćete smanjiti energiju. Moćan način da to učinite je pohađanje sata regenerativne joge svaki tjedan (ili više). Satovi restorativne joge odvijaju se sporim tempom i drže nježne položaje po nekoliko minuta, omogućujući vam da se oslobodite kroz tijelo i kroz um. Nakon što naučite neke od ovih oporavljajućih položaja, možete ih čak početi prakticirati kod kuće kad god vam je potrebno malo smirivanja i oporavka.

11. Izvedite 10 dubokih udisaja – ujutro, sredinom dana i navečer.

Postoje mnoge sjajne tehnike disanja za smanjenje tjeskobe, ali jednostavna tehnika “dubokog trbušnog disanja” odlična je za početak. Tijekom razdoblja visokog stresa i tjeskobe naš dah postaje brz i plitak, a ponekad se potpuno nesvjesno zadržava. Ovo plitko disanje dodatno opterećuje tijelo i zauzvrat povećava tjeskobu. Kako biste izbjegli ovu negativnu naviku, odvojite nekoliko minuta svako jutro, sredinom dana i navečer i deset puta udahnite duboko u trbuh. Što više uvjetujete svoje tijelo da duboko diše, to će vam više postati navika kroz cijeli dan.

12. Meditirajte svakodnevno.

Ne postoji mnogo moćnija metoda iscjeljivanja uma i živčanog sustava od svakodnevne meditacije. Bez obzira koju metodu preferirate, odvojite 10 minuta ujutro za “sjedenje” odličan je način da počnete stvarati emocionalnu ravnotežu i smanjiti tjeskobu. Postoji bezbroj metoda koje možete isprobati, ali neke koje su kod mene dobro funkcionirale su “promatranje daha”, “So Hum meditacija” ili jednostavno sjedenje sa svojim mislima – dopuštam im da se pojave i šaljem ih tamo. Zapravo, ako niste prakticirali meditaciju, jednostavno sjednite u udoban položaj, na tiho mjesto i uzmite si vremena da jednostavno BUDETE. Sjednite sa svojim mislima ne zadržavajući se ni na jednoj od njih. Ako je ovo preteško, zadržite fokus na udisaju (dugom i ravnomjernom) i izdahu (dugom i ravnomjernom). Držite se rutinske 10-minutne jutarnje vježbe, pazeći da to radite svakodnevno za potpune prednosti smanjenja tjeskobe.

Kliknite ovdje za više pojedinosti o tri moćne (i jednostavne!) tehnike meditacije.

13. Uzmite Majja Ghrita (ghee za živčani sustav), dva puta dnevno.

Majja Ghrita je ljekoviti ghee koji je stvoren posebno za liječenje anksioznosti i drugih poremećaja emocionalnog/živčanog sustava. Odabrane biljke su najmoćnije biljke u Ayurvedi za smanjenje tjeskobe, a ghee djeluje kao “vozilo” za apsorbiranje biljaka izvan krvno-moždane barijere, djelujući izravno na um i živčani sustav. Uzimajte 1 čajnu žličicu Majja Ghrite, 2 do 3 puta dnevno nakon jela. Budite dosljedni za zapažene rezultate.

14. Izvedite Dashamul Basti jednom tjedno.

Iako se može činiti bizarnim, ali jedan od najmoćnijih načina liječenja Vate i anksioznosti je kroz debelo crijevo. Basti je ayurvedski izraz za “biljni klistir”. Najbolji izbor biljaka za liječenje anksioznosti je tradicionalna mješavina poznata kao Dashamul. Napravite jak čaj od biljne mješavine dashamul i ubacite u debelo crijevo pomoću vrećice za klistir. Izvodite ovo jednom tjedno tijekom 1 do 3 mjeseca, ovisno o težini tjeskobe. Ako niste upoznati s ovim procesom, najbolje je raditi izravno pod nadzorom ayurvedskog praktičara.

Tjeskoba vas prirodno može ostaviti preplavljenima i stoga proces liječenja može još više pogoršati ovaj osjećaj. Kako bi se to izbjeglo, možda bi bilo najbolje raditi pod vodstvom praktičara ili terapeuta, osobito ako je anksioznost ozbiljna. Ako to nije opcija, jednostavno polako i unesite male promjene u svoju rutinu korak po korak.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.