Pitajte Ayurvedu: Koje su opcije za zdrave užine za Kapha tipove tijela?

kape chips for kapha 300x200 1

“Ja sam Kapha tjelesni tip i s vremena na vrijeme sam frustriran zbog svih ograničenja u hrani koja moramo trpjeti. Trenutačno nemam višak kilograma, ali definitivno se iznimno lako udebljam ako ne pazim. Često sam čitao da Kapha tipovi ne bi trebali jesti grickalice između obroka i zanimalo me koliko bih strog trebao biti u vezi s tim. Ne pokušavam više smršaviti, ali se također ne želim udebljati. Često sam zabrinut da ću se, ako radim pogrešne stvari, vratiti tamo gdje sam bio prije (izgubio sam 30 lbs u zadnje 2 godine). Obično mogu izdržati dan bez grickalica, ali s vremena na vrijeme bilo bi lijepo imati neke zdrave opcije u slučaju da želim malo “varati”. Imate li prijedloge za neke zdrave grickalice koje neće povećati moju Kaphu ili uzrokovati da se udebljam?” Sretni Kapha iz Kalifornije

Hvala vam na pažljivom pitanju! Prije nego što bilo što kažem, moram čestitati na tako značajnom gubitku težine i održavanju iste. Kakvo nevjerojatno postignuće!

Slažem se da se čini kao da Kapha tipovi imaju puno ograničenja u hrani, ali također imaju tendenciju spore probavne vatre (poznatu kao Manda Agni). Stoga je važno ne samo jesti odgovarajuće vrste hrane za Kapha, već i jesti u pravo vrijeme, pravilne kombinacije hrane i tako dalje.

Definitivno na vrhu popisa “pravila prehrane” za Kapha tipove je izbjegavanje grickanja između obroka. Razlog za to je taj što uz tendenciju spore probavne vatre, jedenje između obroka rijetko ostavlja dovoljno vremena da se prethodni obrok probavi, gomilajući jednu hranu ili obrok na drugu. Ovo također preopterećuje probavnu vatru i gušteraču, jer su oni stalno na poslu. Preopterećenje dodatno slabi ta vitalna područja tijela, na kraju stvarajući nakupljanje toksičnih tvari i poremećaj.

Naravno, ako osjećate da je vaša Kapha “sretna” i da vam je probavna vatra jaka, tada odbijanje ove ideje o “bez grickanja” povremeno ne bi trebao biti problem. To jest ako to činite na umjeren i zdrav način, imajući na umu povoljne vrste Kapha hrane. To ne znači da vaš međuobrok mora biti bljutav ili dosadan, samo u skladu s općim Kapha prehrambenim smjernicama. Evo nekoliko sjajnih opcija za grickalice za vas i vašu sretnu Kapha!

  • Domaći čips od kelja sa suncokretovim uljem, himalajskom soli, limunovim sokom i prstohvatom kajenskog papra (Kliknite ovdje za recept!)
  • Domaće kokice napravljene od ghee ili suncokretovog ulja uz dodatak kumina, crnog papra, prstohvata himalajske soli i prstohvata kajenskog papra
  • Žlica maslaca od badema, maslaca od sjemenki suncokreta ili maslaca od sjemenki bundeve (sve neslano)
  • Vege juha s ječmom
  • Čaj od đumbira s limunom i medom
  • Umak od jabuka s cimetom
  • Voće; najbolji za Kapha tipove su grejp, jabuke, šipak, nezaslađeno sušeno voće kao što su marelice, brusnice, smokve i suhe šljive; dragun, bobice i trešnje
  • Baby mrkva, celer i/ili brokula s humusom
  • Zeleni vege sok s đumbirom
  • Sjemenke bundeve, neslane
  • Sjemenke suncokreta, nesoljene
  • 1/2 šalice suhe granole zaslađene prirodnim zaslađivačem kao što je javorov sirup (izbjegao bih granolu zaslađenu medom jer se med nikada ne smije kuhati, a također izbjegavajte granolu s dodanim šećerom od trske ili bijelim šećerom)

Kao što vidite Happy Kapha, ima toliko ukusnih opcija za grickalice s kojima se možete poigrati kada je vaš Kapha u ravnoteži. U idealnom slučaju, korisno je kloniti se prerađene hrane, slane hrane, mliječnih proizvoda, pržene hrane, prekomjernih ugljikohidrata i šećera (med u umjerenim količinama najbolji je zaslađivač za Kapha). Većina ovih opcija su cjelovite namirnice s puno vlakana, malo ugljikohidrata i puno hranjivih tvari. Idealno bi bilo da se ipak ograničite na jedan umjeren međuobrok dnevno, barem 2 sata prije i poslije jela. Također pazite da ovo ne bude kasna noćna užina, jer je vrlo važno izbjegavati jesti nakon 18-19 sati (posebno u tamnijim mjesecima). Konačno, još uvijek morate slijediti pravilne kombinacije hrane; pa ako je izbor voće, pobrinite se da ga ne jedete s drugim vrstama hrane (čak i s orašastim plodovima).

Zvuči puno, ali imajući na umu ove savjete o Kapha dijeti, možete se prepustiti grickanju i nastaviti održavati svoju Kapha (i težinu) uravnoteženom. Još jednom hvala na ovom sjajnom pitanju. Neka vam Kapha bude sretna i zdrava!

Namaste,

Pitajte Ayurvedu

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.