Dinacharya: Osnovna dnevna rutina

clocks 1

satoviU Ayurvedi, Dinacharya ili dnevna rutina je imperativ dio bilo kojeg zdravstvenog protokola. Dosljedna rutina stvara pravilnost u tijelu i umu. Kada smo u mogućnosti ispuniti svaki dan osnovnim praksama brige o sebi, jesti u pravo vrijeme i napraviti redoviti raspored spavanja, naša cijela bića mogu funkcionirati na višoj razini. Naš fokus, jasnoća i emocije postaju stabilizirani, a naši hormoni uravnoteženi. Naša energija doseže višu razinu, a naša vlastita vrijednost i dobrobit počinju blistati.

Uz sve pozitivne učinke zdrave dnevne rutine, nije ni čudo da je ovo jedan od prvih protokola za ponovno uspostavljanje homeostaze i zdravlja u tijelu. Dinacharya ili dnevnu rutinu trebao bi koristiti svaki pojedinac, bez obzira na njihov tip tijela, dob, spol ili razinu zdravlja. Iako svi imamo jedinstvene potrebe, dobro je poznato da će svatko imati koristi od stvaranja dosljedne i zdrave rutine u svom životu!

Dakle, gdje početi stvarati zdravu rutinu u svom životu?

Ovo je sjajno pitanje, ali će odgovor izgledati drugačije od slučaja do slučaja. Općenito, najbolje je prvo odrediti područja koja je potrebno promijeniti u vašoj trenutnoj rutini (tj. vrijeme jela, vrijeme spavanja). Kad to saznate, možete početi otkrivati ​​koje sveukupne promjene trebate napraviti, podižući svijest o problemima koji su vam na raspolaganju.

Ako postoje mnoga područja koja treba “preurediti”, možda je najbolje otkriti koja su najštetnija za vaše zdravlje, osobito ako su povod za trenutnu zdravstvenu zabrinutost. Na primjer, ako imate jako tešku depresiju i spavate do 10 ujutro svako jutro, rano buđenje bilo bi područje na kojem biste htjeli odmah poraditi.

Dobra je vijest da stvaranje zdrave rutine u vašem životu ne mora nastati preko noći. U Ayurvedi je najbolje raditi polako s individualiziranim, neinvazivnim tehnikama. Uvođenje previše promjena odjednom samo će vas ostaviti preopterećenim i frustriranim.

Iako sam napravio dugačak popis nekih uobičajenih Dinacharya praksi; to ne znači da trebate učiniti sve, odjednom, preko noći. Ovo je opći popis koji ćete morati napraviti za sebe. Pronađite područja na kojima trebate najviše raditi i napravite popis promjena koje biste željeli napraviti. Počnite s 2-3 cilja za prvi mjesec, pronađite malo utjehe u njima, a zatim možete početi dodavati još polaganim, ali ujednačenim tempom.

Kliknite ovdje za verziju za ispis naše Dinacharya karte.

Dinacharya daily routine 1

Kliknite ovdje za verziju za ispis naše Dinacharya karte.

***Imajte na umu da su točno napisana vremena navedena kako biste imali opći dojam o “idealnom vremenu” za bilo koju vježbu. Međutim, svačiji je raspored drugačiji, pa će se neka područja možda morati malo pomaknuti. Najvažnije vrijeme koje treba pratiti bit će vrijeme jela, spavanja i buđenja.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.