Kako izvoditi tjedni Kitchari post

SpicyKitchari scaled

SpicyKitchariZloglasni Kitchari Cleanse je ajurvedski obavezni za prijelazna godišnja doba proljeća i jeseni. Ali što ako je vaš životni stil malo previše užurban da biste izvršili potpuno čišćenje ili stvarno osjećate potrebu za čišćenjem tijekom “van” sezone kao što je zima ili ljeto? Ne bojte se, jer kao i sve ajurvedske stvari, možemo jednostavno napraviti neke izmjene kako bismo čišćenje prilagodili našim trenutnim potrebama, čineći ovaj kitchari post jedan dan u tjednu odličnom opcijom!

Pročitajte više o tome što, kako i zašto Kitchari ovdje!

Tipično kućno čišćenje kitcharija često traje u prosjeku sedam dana, a to čak ne uključuje vitalni raspored prije i poslije čišćenja. Iako je čišćenje samo po sebi inteligentno sastavljeno da ispere sustav bez stvaranja pretjeranog iscrpljivanja, čišćenje bilo koje vrste zahtijeva veliku količinu naše fizičke i mentalne energije. Stoga će glavni čimbenik uspjeha biti uzeti što je moguće više vremena zastoja tijekom cijelog čišćenja i nekoliko tjedana koji slijede. Iako je to lijepo u teoriji, za mnoge od nas stvarnost je da odlazak s posla, putovanje i čuvanje vaše djece jednostavno ne dolaze u obzir.

Bez obzira na vaš razlog, izvođenje kitchari posta jedan dan tjedno je nježan, siguran i učinkovit način za održavanje zdravlja vašeg sustava, povećanje vašeg Agnija (probavne vatre), liječenje neravnoteže i poremećaja i (na vrijeme) uspostavljanje optimalne energije , vitalnost i ukupnu kvalitetu života. Konzumiranje monodijete kitcharija jedan dan svaki tjedan pružit će prijeko potrebnu stanku za često preopterećenu probavnu vatru, ispiranje toksina i uklanjanje zagušenja i blokada iz vitalnih kanala vašeg tijela.

Ovo konkretno tjedno čišćenje sadrži mono-kitchari dijetu za dan posta, ali jednako važni bit će i neki bitni biljni lijekovi i prakse samonjege. Imajte to na umu jer ćete morati isplanirati svoj dan kako biste se uklopili u preporučene režime. Kao i kod većine stvari, što više uložite u ovaj tjedni post, to ćete više požnjeti njegove nevjerojatne zdravstvene prednosti!

  • Povećava vaš Agni (probavnu vatru) dajući mu prijeko potreban odmor svaki tjedan
  • Ublažava probavne neravnoteže kao što su kronični plinovi i nadutost, zatvor, rijetke stolice, upale u GI traktu, hiperaciditet i različiti poremećaji kao što su IBS, Crohnova bolest i ulcerozni kolitis
  • Pruža nježnu stalnu detoksikaciju vašeg sustava
  • Održava zdravlje
  • Sprječava bolesti i neravnoteže
  • Ublažava bolesti i neravnoteže
  • Pruža vam osjećaj energije i lakoće, mentalno i fizički (odlično za nastup nedjeljom za snažan početak tjedna!)
  • Ublažava stres i emocionalnu neravnotežu uz preporučene prakse samonjege (vidi dolje)

Iako je ovaj tjedni kitchari post mnogo lakši od izvođenja potpunog čišćenja, još uvijek zahtijeva da poštujete opća pravila čišćenja kako biste iz njega izvukli maksimum. To znači da biste ovih dana trebali biti prilično strogi s rutinom obroka i rasporedom ljekovitog bilja. Također biste trebali poštovati potreban odmor koji je potreban tijekom čišćenja izbjegavanjem putovanja, pretjeranog rada, pretjerane vježbe, pretjerane društvene aktivnosti, pretjeranog pričanja i pretjerane tehnologije ovih dana. Evo nekih drugih važnih čimbenika koje treba imati na umu kada planirate i izvodite ovaj tjedni kitchari post.

  • Budite dosljedni, ne preskačite tjedne
  • Obavite čišćenje istog dana svaki tjedan, idealno neradni dan koji pada neposredno prije vašeg radnog tjedna
  • Dajte sve od sebe da budete strogi po pitanju mono-kitchari dijete na određeni dan kitchari posta
  • Upotrijebite lagani i pročišćavajući recept za kitchari umjesto teže verzije (poveznice za recepte pronađite ispod)
  • Pomozite u detoksikaciji dodavanjem čajeva za čišćenje i biljaka
  • Izbjegavajte sve vrste šećera uključujući med na dan posta
  • Izbjegavajte sve napitke osim biljnog čaja i tople vode (možete dodati limun ili limetu)
  • Izbjegavajte sve vrste kofeina (oprostite!)
  • Odmarajte se što je više moguće na dan posta
  • Ovih dana izbjegavajte putovanja, pretjerani rad, pretjerano vježbanje, pretjeranu društvenu aktivnost, pretjerano pričanje i pretjeranu tehnologiju
  • Odvojite vrijeme za regenerativne aktivnosti kao što su nježna joga ili istezanje, meditacija, pranayama (tehnike disanja), šetnje na svježem zraku, kupke od đumbira, parna kupelj ili sauna (pogledajte donju tablicu za preporučene prakse i vrijeme)

Preporučene biljne namirnice:

Preporučene prehrambene namirnice:

  • Basmati riža (quinoa je najbolja za Kapha tipove)
  • Žuti mung grah (zvan mung dal, po potrebi ga zamijenite crvenom lećom)
  • Agni Churna ili slični začini
  • Obični Ghee (može se zamijeniti kokosovim uljem za Pitta ili sezamovim uljem za Vata i Kapha tipove)
  • Povrće poput kelja, celera, brokule, cvjetače i tikvica

Preporučene potrepštine za samonjegu:

VAŽNA NAPOMENA: Dijelim potpuni popis preporučenih aktivnosti za tjedni kitchari post; međutim, po potrebi se mogu napraviti izmjene. Svačiji je raspored drugačiji i dok se neki pojedinci mogu uklopiti u cijeli popis preporuka svakog tjedna, drugima bi to moglo biti previše dugotrajno. Stoga će najvažniji aspekti biti slijediti mono-kitchari dijetu na dan posta i primijeniti što više drugih navedenih preporuka. Ovo nije praksa sve ili ništa, pa čak i samo provođenje mono-kitchari dijete jedan dan svaki tjedan bit će izuzetno korisno za vaše zdravlje!

Kliknite ovdje za verziju za ispis naše tjedne tablice Kitchari Fast.

kitch cleanse 3 23 2019 6 10 31 PM

Kliknite ovdje za verziju za ispis naše tjedne tablice Kitchari Fast.

1. Svakog jutra nakon buđenja ostružite jezik.

Struganje jezika svako jutro pomoći će u uklanjanju mrtvih bakterija i toksina koji se nakupljaju na jeziku tijekom noći. Posredno budi organe i potiče probavnu vatru.

Upute: Strugajućim pokretima prema dolje, stružite jezik 7-10 puta. Pitta i Vata tipovi trebaju koristiti strugalo za jezik od nehrđajućeg čelika, a Kapha tipovi trebaju koristiti bakreno strugalo za jezik.

2. Započnite dan s 16 oz tople vode s limunom.

Nakon što ste ostrugali jezik i očistili zube, preporuča se popiti šalicu od 16 oz vruće vode s limunom. To će pomoći rehidrirati sustav, stimulirati rad crijeva, isprati toksine i probuditi organe. Limun osigurava neke bitne probavne enzime i vitamin C. **Pitta tipovi bi trebali koristiti limetu umjesto limuna.

3. Uzmite 1 žlicu Tikta Ghrite prije jela ujutro.

Tikta Ghrita je ljekoviti ghee koji se tradicionalno koristi tijekom svakog ayurvedskog čišćenja za podmazivanje tkiva kako bi se pomoglo u uklanjanju duboko ukorijenjenih toksina. Uzimanje ovog gorkog gheeja u nešto većim dozama olakšat će ispiranje i detoksikaciju vašeg sustava u danima posta.

Upute: Ujutro vašeg kitchari posta, uzmite 1 žlicu Tikta Ghrite i otopite je u 1/2 šalice vruće vode. Popijte ovo na prazan želudac i pričekajte najmanje 15 do 30 minuta prije nego što uzmete prvu zdjelu kitcharija. Po potrebi se odmah nakon toga može piti topla voda. **Alternativno, možete koristiti Triphala Ghrita ako je Tikta Ghrita previše gorka ili jaka.

Kupite moju organsku, ručno rađenu Tikta Ghrita ovdje!

4. Nanesite Nasya ulje.

Nasya je jedna od pet glavnih praksi čišćenja u panchakarmi jer pomaže uravnotežiti um i emocije te ukloniti zaostale doše iz sustava. Primjena ovoga na dan posta pospješit će ozdravljenje uma, živčanog sustava i emocija.

Upute: Nanesite 3 do 5 kapi Nasya ulja u svaku nosnicu ujutro na dan posta najmanje 30-60 minuta prije uzimanja hrane (tekućine se još uvijek mogu uzimati). Nakon nanošenja, legnite s nagnutom glavom 3 do 5 minuta kako biste omogućili potpuno upijanje. Neka preporučena Nasya ulja uključuju Vacha Nasya ili Umirujuća sinusna Nasya za Kapha tipove, Prana Nasya ili Brahmi Ghee Nasya za Pitta tipove i Prana Nasya za Vata tipove.

5. Izvedite kratku sesiju joge ili istezanja.

Izvođenje lagane joge ili istezanja pružit će vam čvrst temelj za dan vašeg kitchari posta. Ova praksa će vam pomoći da prokrvite, uklonite prepreke, oslobodite pohranjene emocije i smanjite razinu stresa, što ovo čini izvrsnom nadopunom vašem postu!

Upute: Ujutro na dan posta, prije uzimanja hrane, vježbajte 20 do 30 minuta joge ili istezanja u ugodnom dijelu vašeg doma. Vata tipovi najbolje će uspjeti s nježnom ili regenerativnom praksom uz korištenje puno podupirača i pokrivača i zadržavanje svake poze 2 do 3 minute (kao što je oslonjeni pregib naprijed, ležeća leptir poza i noge uz zid). Pitta tipovi mogu raditi restorativnu praksu ili aktivniju seriju kao što je naš slijed detoksikacije. Kapha tipovi trebali bi izbjegavati nježnu jogu i izvoditi 10+ pozdrava suncu, naš Detox slijed ili neku drugu sličnu snažniju seriju.

Ovdje otkrijte naš slijed detoksikacije.

**Alternativno, možete pohađati odgovarajući sat joge u nekom trenutku na dan posta ako kućna joga nije opcija. Koristite gornje smjernice kako biste odabrali najbolju klasu za svoj tip tijela.

6. Nanesite samouljnu masažu.

Samouljna masaža poznata kao abhyanga u ayurvedskoj medicini koristi se za svakodnevnu samonjegu, kao i bitna praksa za svako ayurvedsko čišćenje (zvano snehana ili terapija uljem). Umasiranje ljekovitog ulja u vašu kožu oslobađa pohranjene toksine iz vaših tkiva i omogućuje im da budu izbačeni iz vašeg sustava tijekom čišćenja. Kao bonus, ahbyanga djeluje izravno na jačanje i liječenje živčanog sustava, smiruje um, smanjuje stres i oslobađa pohranjene emocije.

Upute: Svakog jutra tijekom posta izvedite masažu cijelog tijela samouljem koristeći medicinsko ulje specifično za vaše potrebe, kao što su Vata ulje, Pitta ulje, Kapha ulje, Tridoshioc ulje, Ashwagandha ulje ili Bala ulje. Ulje treba temeljito umasirati i ostaviti da djeluje najmanje 30 minuta prije tuširanja ili kupke u toploj vodi.

Detaljne upute za ayurvedsku masažu uljem potražite ovdje.

7. Napravite veliku količinu kitcharija za čišćenje za doručak, ručak i večeru.

Budući da jedete kitchari za tri obroka, bilo bi najbolje jednostavno napraviti veliku seriju kako biste preživjeli dan. Evo nekoliko izvrsnih recepata za kitchari koji su prikladniji za vrijeme čišćenja.

**Pogledajte preporučeno vrijeme obroka i predložene veličine obroka u gornjoj tablici!

1. Prošećite nakon ručka.

Iako se intenzivno vježbanje ne preporučuje na dan posta, blago kretanje je vrlo korisno. Šetnja nakon ručka (najvećeg obroka u danu) odličan je način da poboljšate probavu, pokrenete protok krvi, oslobodite se stresa i unesete malo bitne prane (odnosno svježeg zraka) za taj dan.

Upute: Nakon ručka (ili kad god to vrijeme dopušta) prošećite 20-30 minuta. Nastojte hodati sami kako biste imali vremena za razmišljanje i smirivanje uma. Izbjegavajte slušanje glazbe, razgovor na telefon ili bilo koju sličnu aktivnost. Promatrajte svoje okruženje i slušajte zvukove koji se događaju oko vas. Neka vaša šetnja sama po sebi bude medijacija!

2. Između obroka popijte biljni čaj za čišćenje.

Ispijanje pročišćavajućeg biljnog čaja između obroka bit će izvrstan dodatak kitchari postu. Čaj za blagu detoksikaciju pomoći će u ispiranju sustava i povećanju probavne vatre. Neke izvrsne opcije za čaj su:

Upute: Pijte 8-16 oz čaja za čišćenje po izboru između svakog obroka na dan kitchari posta. Preporuča se napraviti veliki lonac iz kojeg ćete piti tijekom dana radi lakšeg pristupa.

1. Napravite vruću kupku od đumbira i sode bikarbone prije spavanja.

Oko 19 sati trebao bi početi period opuštanja. Uzimanje kupke od đumbira i sode bikarbone u ovo vrijeme bit će sjajan način da završite dan detoksikacije i dodatno opustite um i tijelo. Đumbir pojačava potencijal znojenja kupke i smanjuje bol i upalu u tijelu. Uzimanje ove kupke neposredno prije spavanja pomoći će smirivanju uma, umiriti živčani sustav i potaknuti čvrst san tijekom noći.

Upute: Napunite kadu vrućom vodom i dodajte 1/2 šalice đumbira u prahu i 1/2 šalice sode bikarbone. Dobro promiješajte dok se prašak potpuno ne otopi. Namačite se najmanje 15 minuta ili dok se ne oznoji. Za dodatne prednosti dodajte umirujuće eterično ulje poput lavande, ruže ili kamilice!

Ovdje otkrijte naš recept za detoksikacijsku kupku od đumbira.

Kupite moju mješavinu za kupku s đumbirom ovdje.

2. Izvedite kratku 10-minutnu meditaciju.

Nakon što je kupka završena, preporučuje se 10 minuta udobnog sjedenja u meditaciji. Možete koristiti bilo koji stil ili tehniku ​​meditacije na koju ste navikli ili jednostavno pokušati utišati um i usredotočiti se na duboko trbušno disanje.

Ovdje otkrijte tri jednostavne tehnike meditacije.

3. Izvedite kratku sesiju restorativne joge.

Nakon 10-minutne meditacije, nastavite ovu temu obnove s 10-15 minuta restorativne joge s položajima kao što su “noge uz zid”, poduprti pregib, ležeći leptir i/ili poza Shavasana (mrtvačka). Obavezno koristite onoliko rekvizita koliko je potrebno i stavite pokrivač na tlo i preko sebe kako biste omogućili potpunu udobnost, toplinu i opuštanje tijekom trajanja položaja. Jastuci za oči također su zgodni za sve ležeće položaje!

4. Uzmite 1 žličicu Triphala Churna prije spavanja.

Triphala je ayurvedska obavezna za vrijeme čišćenja. Uzimanje žličice prije spavanja pomoći će u ispiranju gastrointestinalnog trakta, čišćenju krvi i jetre i pospješiti zdravo pražnjenje crijeva za sljedeće jutro.

Upute: Pomiješajte 1 žličicu Triphala Churna u 1/2 šalice tople vode. Kuhajte 3-5 minuta, dobro promiješajte i popijte. Nakon toga po potrebi popijte nekoliko gutljaja obične tople vode. Ovo treba uzeti 15-30 minuta prije spavanja.

Kupite moju ručno rađenu, organsku Triphala Churnu ovdje!

Više o zdravstvenim dobrobitima Triphale pročitajte ovdje.

5. Idite rano u krevet.

Uz cijeli dan oporavka i detoksikacije, rano odlazak na spavanje trebao bi biti dobro prihvaćen. U idealnom slučaju, osoba bi trebala biti u krevetu do 21:30 i zaspati do 10 kako bi se tijelu dalo vremena da integrira proces ozdravljenja koji se događa prilikom čišćenja.

  • Uzmite biljnu formulu za detoksikaciju tri puta tijekom dana prije svakog obroka.
  • Izvedite Dashamul Basti (biljni klistir) na dan čišćenja (više detalja o Basti terapiji pročitajte ovdje).
  • Nastavite sa što više praksi samonjege tijekom tjedna, kao što je struganje jezikom, pijenje tople vode nakon buđenja, nasya i/ili šetnja nakon ručka.
  • Nastavite s Triphala Churnom svaku večer prije spavanja (1/2 žličice navečer) i Tikta Ghrita svako jutro nakon buđenja (1/2-1 žličica svako jutro).
  • Neka kitchari postane dio vaše svakodnevne prehrane! Nije samo za čišćenje, već je hranjiv i zdrav obrok sa širokim izborom recepata.

Jednodnevni kitchari post može biti odlična terapija za blagu detoksikaciju našeg tijela i kontinuirano održavanje zdravlja. To je učinkovit način ponovnog pokretanja probavne vatre svaki tjedan, dopuštajući joj malo odmora poštujući jednostavnu dijetu, neke komplementarne biljke i umirujuće prakse. Iako će preporučene prakse nedvojbeno osigurati bolje zaokruženo i učinkovitije čišćenje u cjelini, one nisu potrebne jer će vam sama monodijeta donijeti poboljšano zdravlje i dobrobit. Međutim, odmor, opuštanje i briga o sebi ključni su za optimalno zdravlje našeg tijela i uma; pa ako i kada je moguće, toplo se preporučuje korištenje nekoliko ovih hranjivih postupaka kako biste izvukli maksimum iz svog tjednog čišćenja. S vremenom ćete se možda čak naći da ćete usvojiti neke od ovih režima liječenja u svoju svakodnevnu rutinu!

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.