Recept za zlatno mlijeko

Golden Milk Turmeric Ayurveda

Golden Milk Turmeric AyurvedaJoš jedan moj omiljeni ayurvedski! Ovaj hranjivi i uzemljujući napitak divan je način da završite dan. Zlatno mlijeko odlično je za smirivanje Vata doshe, koja ima tendenciju postati neuravnotežena tijekom zimskih i jesenskih mjeseci. Međutim, ovaj hranjivi tonik možete uzimati u bilo koje doba godine!

Ovaj recept za napitak smiruje um i liječi tijelo. Uz sve dodane grijaće začine, Zlatno mlijeko je izvrstan način za poboljšanje probave i cirkulacije. Međutim, zdravstvena svojstva zlatnog mlijeka tu ne završavaju. Također se pokazalo da ovaj umirujući tonik jača kosti (odličan za liječenje ili prevenciju osteoartritisa), smanjuje simptome anemije, povećava ojas (imunitet i vitalnost), čisti krv i uljepšava ten. Zbog njegovih prirodnih uzemljujućih svojstava, često preporučujem uzimanje ovog napitka prije spavanja za poticanje čvrstog sna (dodajte prstohvat Ashwagandhe za još bolje rezultate u poboljšanju sna!).

  • Doshic učinak: Vata ↓, Pitta ↓, Kapha ↑
  • Posluživanje: 1
  • Vrijeme: 20 minuta

Ovdje ispišite pdf kopiju našeg recepta za Zlatno mlijeko.

  • Mali lonac
  • Žlica
  • Ručni blender (opcionalno)
  • 1 šalica punomasnog mlijeka ili nezaslađenog bademovog mlijeka (koristite bademovo mlijeko za Kapha)
  • 1/2 šalice vode
  • 1/2 žličice kurkume u prahu*
  • 1/2 žličice ashwagandhe u prahu (po želji)*
  • 1/4 žličice đumbira u prahu*
  • 1/8 žličice kardamoma u prahu*
  • Prstohvat crnog papra*
  • 1 štapić cimeta
  • 3 stabljike šafrana*
  • 1/2 žličice gheeja (izostaviti za Kapha)
  • 1 žličica meda

*Ovi začini mogu se zamijeniti našom mješavinom Zlatnog mlijeka Svastha.

NAPOMENA: Ako je jedna šalica mlijeka previše, zamijenite ½ šalice mlijeka s ½ šalice vode.

1. Stavite mlijeko i vodu u mali lonac i zagrijte malo ispod vrenja.

3. Kada se mlijeko zagrije, smanjite vatru da lagano kuha.

4. U zagrijano mlijeko dodajte kurkumu, ashwagandhu (ako je koristite), đumbir, kardamom, crni papar, štapić cimeta, šafran i ghee. Začine dobro promiješajte dok se potpuno ne otope u tekućini.

5. Pokrijte tavu, ostavljajući malu pukotinu u poklopcu.

6. Sastojke kuhajte 20 minuta, miješajući svakih 5 minuta.

7. Ulijte gotov napitak u šalicu. Pustite da se mlijeko ohladi na temperaturu za piće i zatim umiješajte 1 žličicu meda.

8. Pijuckajte ovaj napitak svake večeri do 30 minuta prije spavanja za miran um i čvrst san.

Ovdje ispišite pdf kopiju našeg recepta za Zlatno mlijeko.

Savjet za uštedu vremena: Ako nemate vremena, možete upotrijebiti brzu metodu. Jednostavno zagrijte mlijeko (izostavite vodu) dok ne zavrije. Smanjite vatru i dodajte začine i ghee. Dobro promiješajte i kuhajte 1 do 5 minuta uz često miješanje. Ulijte u šalicu i dodajte 1 čajnu žličicu meda nakon što se mlijeko malo ohladi.

Vata:

Ovaj napitak prirodno smanjuje vatu, nisu potrebne nikakve promjene!

pitta:

Općenito, ovaj recept za piće umiruje Pittu; međutim, neki tipovi Pitte možda će morati smanjiti ili eliminirati grijaće začine kao što su cimet, crni papar i đumbir. Med također grije i može se zamijeniti javorovim sirupom. Kako biste pojačali Pitta-umirujuću prirodu ovog napitka i povećali njegove ukupne zdravstvene prednosti, umjesto Ashwagandhe možete dodati 1/2 čajne žličice Shatavari praha.

Kapha:

Ovaj recept za piće smatra se povećanjem Kapha doshe, iako se mogu primijeniti neke promjene kako bi se smanjila teška, viskozna priroda ovog pića. Kravlje mlijeko treba izbjegavati i zamijeniti kozjim, bademovim ili konopljinim mlijekom. Ako je ovo još uvijek preteško za Kapha, tada mlijeko treba prepoloviti i zamijeniti vodom (tj. 1/2 šalice bademovog mlijeka i 1/2 šalice vode), a ghee treba izostaviti. Začine bi trebalo povećati kako bi se potaknula probavna vatra i smanjile kvalitete ovog napitka koje povećavaju Kapha. Ako netko napravi ove promjene i još uvijek osjeća simptome kao što su začepljenost, kašalj ili obložen jezik nakon pijenja, onda ovo piće treba u potpunosti izbjegavati.

SvasthaGoldenMilk
Probajte našu mješavinu Zlatnog mlijeka Svastha.

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.