Ayurvedska analiza jezika: Što vaš jezik govori o vašem zdravlju?

Ayurvedic tongue diagnosis

Ayurvedska dijagnoza jezikaJezik je, prema Ayurvedi, snažan dijagnostički alat za sagledavanje nečijeg sistemskog zdravlja. To je vrlo točan pogled na unutarnje zdravlje pojedinca. Analiza jezika može se koristiti zajedno s dijagnozom pulsa, noktiju i lica kako bi se stvarno vidjelo što se događa iznutra i otkrili problemi koji se inače ne bi očitovali.

Iako ovu tehniku ​​obično koriste ajurvedski liječnici i drugi istočnjački iscjelitelji, dovoljno je jednostavna za samodijagnosticiranje, čak i s početnikom u ajurvedi! Iako se neće uvijek sve pojaviti na jeziku, češće nego ne bude tako.

Važno je redovito provjeravati svoj jezik kako biste prepoznali kada vaše tijelo nakuplja toksine, kada hrana uzrokuje negativne reakcije na vaš sustav ili kada se mogu pojaviti neki drugi znakovi poremećaja.

  • Zdravlje organa
  • Vata, Pitta ili Kapha neravnoteža
  • Prisutnost toksina i gdje se nakupljaju
  • Napetost i emocije zadržane u kralježnici, ramenima ili organima
  • Poremećaj štitnjače
  • Anemija
  • Malapsorpcija hranjivih tvari
  • Parazitska infekcija
  • Upala u tijelu

U osnovi, svako područje jezika povezano je s određenim organom u tijelu. Kao što možete vidjeti na gornjoj slici, prednji dio jezika povezan je s plućima i srcem; sredina s jetrom, slezenom i želucem; a straga s bubrezima, tankim crijevom i debelim crijevom. Sam vrh jezika korelira sa štitnjačom, a okomito, udarcem po sredini jezika, otkriva kralježnicu.

dijagnoza jezika

Presvlaka na jeziku i položaj:

Ako jezik ima bilo kakav premaz na sebi, to je vrlo jasan pokazatelj nakupljanja toksičnih tvari u sustavu i loše ukupne probave. Najčešće područje na kojem se obično nalazi oblog je na stražnjoj strani jezika, otkrivajući da je otrovna nakupina u području debelog crijeva. Ako vidite premaz na drugom dijelu jezika, to bi značilo nakupljanje toksičnih tvari u odgovarajućem organu. Ako je cijeli jezik obložen, to ukazuje na sistemske toksine, što znači da su toksini u krvotoku i napadaju cijelo tijelo.

Vata toksini jezik

Premaz i boja jezika:

Prva linija djelovanja je otkriti postoje li toksini i gdje se nalaze (vidi gore). Nakon toga, ako želite dublje zaroniti u dijagnozu, možete pogledati boju premaza koja će otkriti doshic disbalans koji je uključen. Ako je prevlaka siva, crna ili smeđa, možete pretpostaviti Vata toksine; ako je prevlaka narančasta, crvenkasta, žuta ili zelena, to ukazuje na Pitta toksine; i na kraju, ako postoji gusta, bjelkasta prevlaka, možete misliti na Kapha toksine. Ovo može biti od velike pomoći jer svaki toksin treba tretirati drugačije ovisno o tome koja je dosha uključena.

Vata jezik

Vata neravnoteža:

Ako je jezik takozvani “Vata jezik”, obično je malen, tanak i drhtavog ili drhtavog izgleda. Može izgledati blijedo, izgledati kao da je osušeno i imati nekoliko (ili mnogo) pukotina. Još jednom, ako postoji prevlaka, ona će biti sive, crnkaste ili smeđe boje i obično će prekrivati ​​područje debelog crijeva na jeziku. Ovo je slika jezika iz knjige koja otkriva Vata neravnotežu. Vata neravnoteže obično se manifestiraju kao tjeskoba, strah, zabrinutost, nemiran um, problemi sa spavanjem, zatvor, plinovi, nadutost i suhoća.

Pročitajte više o tome kako uravnotežiti Vatu ovdje.

pitta jezik 2

Pitta neravnoteža:

Ako je jezik Pitta prirode, može biti srednje veličine, imati oštar ili šiljast vrh i biti pretjerano crvene boje. Također se mogu pojaviti crvene točkice na vrhu jezika koje otkrivaju pretjeranu vrućinu u krvi. Ako na jeziku postoji naslaga, ona će biti zelene, žute ili narančaste boje. Prevlaka će se obično nalaziti u području tankog i debelog crijeva, području jetre ili može biti i na cijelom jeziku otkrivajući toksine u krvotoku. Neravnoteža Pitte očituje se kao upala, vrućina, kožni poremećaji (psorijaza, ekcem, akne, itd.), ljutnja, iritacija, hiperaciditet, rijetka stolica i glavobolje.

Pročitajte više o tome kako uravnotežiti Pittu ovdje.

bijeli kapha toksini

Kapha neravnoteža:

Jezik koji otkriva Kapha neravnotežu po prirodi je velik, debeo i težak. Može izgledati natečeno, blijede boje i imati gustu nakupinu sline. Ako postoji premaz na Kapha neuravnoteženom jeziku, boja premaza obično će biti bjelkasta, gusta i sluzava. Prevlaka se može nalaziti u debelom crijevu, području bubrega, pluća i/ili želuca otkrivajući povećanu Kapha u tim organima. Simptomi Kapha neravnoteže uključuju težinu (objektivnu i subjektivnu), kongestiju, tugu, tugu, depresiju, letargiju, prekomjerno spavanje, dnevno spavanje, spor metabolizam, sporu probavu i lako debljanje.

Pročitajte više o tome kako uravnotežiti Kapha ovdje.

malapsorpcija jezika

Tragovi zubi oko perimetra jezika:

Nažalost, prilično je uobičajeno vidjeti tragove udubljenja duž vanjskog ruba jezika. Ovo je klasičan pokazatelj da u tijelu postoji malapsorpcija esencijalnih nutrijenata. Malapsorpcija je nedostatak sposobnosti vašeg tijela da apsorbira određene hranjive tvari i ima širok raspon uzroka. Neki od njih uključuju lošu probavu, upalu u GI traktu, prekomjerne toksine u debelom crijevu, unos alergene hrane, kroničnu rijetku stolicu ili parazitsku infekciju. Nakon što se ovaj problem ukloni, tragovi zuba trebali bi nestati. U određenim slučajevima, međutim, ovi tragovi nastaju zbog natečenog jezika, otkrivajući upalu u sustavu (vidi dolje).

Ovdje otkrijte ayurvedski tretman malapsorpcije.

kralježnica jezik toksini debelo crijevo

Pukotina okomito niz sredinu jezika:

Ova okomita linija, koja se može nalaziti niz središte jezika, pokazatelj je da se u kralježnici zadržavaju stresovi i emocije. Gornji dio kralježnice (cervikalna kralježnica) povezan je s vrhom jezika, a donji dio kralježnice (lumbalna kralježnica) povezan je sa stražnjim dijelom jezika. Dakle, gdje god se linija kralježnice manifestira na jeziku otkriva gdje se zadržava napetost. Ako postoji bilo kakvo pucanje duž kralježnice, to ukazuje na bol, napetost i neusklađenost na bilo kojoj točki kojoj pukotina odgovara na jeziku/kralježnici. Ova slika je primjer osobe s potpunom napetošću kralježnice s nekim neusklađenim položajem u području vrata.

Vata neravnoteža jezika

Mnogo pukotina po cijelom jeziku:

Pojava višestrukih sitnih pukotina po cijelom jeziku jasan je pokazatelj jakog, kroničnog Vata poremećaja kao što je visoka tjeskoba, strah, nesanica, a možda i poremećaj živčanog sustava. Ako se pukotine nalaze samo na jednom dijelu jezika, to može otkriti kroničnu visoku Vatu u tom korelirajućem organu (tj. Vata u debelom crijevu). Budući da je poremećaj kroničan, potrebno je primijeniti Vata pacifikaciju, iako može trebati neko vrijeme da se izliječi. Međutim, kada zacijele, pukotine bi se trebale početi čistiti.

Pročitajte više o tome kako uravnotežiti Vatu ovdje.

natečen jezik 2

Otečen jezik:

Otečen jezik može biti znak upale u tijelu koja ukazuje na prisutnost alergena kao što je nepoželjna hrana. To također može otkriti Kapha neravnotežu kao što je hipotireoza ili zadržavanje tekućine. Ako netko pati od natečenog jezika, potrebno je provesti dodatne pretrage kako bi se otkrio uzrok i počeo ga uklanjati.

obložena leđima, udubljenje u srcu

Spuštanje jezika u predjelu srca:

Šupljina ili skupljanje oko središta jezika uobičajeni je pokazatelj da u srcu postoji neriješena tuga, žalost ili depresija. Ova slika pokazuje jasno udubljenje u srcu, kao i sistemske toksine, zbog ovojnice, te pretjeranu toplinu u krvi zbog crvenih točkica i crvenih rubova jezika. Svaka neravnoteža koja se javlja u našem sustavu često je povezana s drugom i stoga je često potrebno sagledati cjelokupnu sliku.

parazitski jezik

Crvene, uzdignute papile na vrhu jezika:

Ako vidite ove uzdignute crvene točkice na površini svog jezika, to obično znači da postoji prekomjerna Pitta ili toplina u plazmi i krvi. Tipično, jezik s tim crvenim točkicama također će biti pretjerano crven duž perimetra, potvrđujući ovo povećanje topline. Previše topline može rezultirati rijetkom stolicom, hiperaciditetom, čirom, upalom, glavoboljom, pretjeranom ljutnjom ili iritacijom. To se može riješiti hlađenjem, praksama balansiranja Pitte i odgovarajućim promjenama u prehrani.

Pročitajte više o tome kako uravnotežiti Pittu ovdje.

blijed jezik

Blijed jezik:

Blijed jezik tipično je znak niskog broja crvenih krvnih stanica što ukazuje na moguću anemiju. To može biti posljedica prekomjernog gubitka krvi (obilne menstruacije ili ozljeda); nedostatak željeza, folata ili B12; čir; parazitska infekcija; određeni lijekovi (uključujući NSAID); malapsorpcija; kronične bolesti kao što su rak, reumatoidni artritis ili HIV; ili mnogo različitih autoimunih stanja. Anemija može uzrokovati umor, slabost, lošu cirkulaciju, česte modrice, otežano disanje, nepravilan rad srca i kognitivne probleme. Ako se posumnja na anemiju, može se pogledati jesu li uključeni i drugi simptomi, kao i nokte i ružičasto ispod oka (kada se rasteže prema dolje) da se vidi jesu li i ta područja blijeda.

Dakle, tu su najčešći atributi koje treba tražiti u dijagnozi samojezikom, zajedno s onim što ova različita otkrića mogu ukazivati ​​na vaše zdravlje.

Neka ova analiza postane dio vaše svakodnevne rutine tako što ćete svako jutro nakon buđenja zavirivati ​​u jezik. Za najtočniju dijagnozu, najbolje je to učiniti prije pranja zubi ili struganja jezika. Jezik se može mijenjati iz dana u dan ovisno o našem izboru hrane, emocijama i cjelokupnom zdravlju. Ova praksa često može otkriti gutanje alergene hrane, pojavu neravnoteže ili bolest u potencijalnoj fazi.

Ovdje kupite naš strugač za jezik od nehrđajućeg čelika.

StainlessSteelTongueScraper

Kupite naš strugač za jezik od 100% bakra ovdje.

CopperTongueScraper

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.