Kako izvesti Kitchari čišćenje

kitchari cleanse

kitchari cleanseKitchari čišćenje je vrlo blaga varijacija tradicionalnog čišćenja “Pancha Karma” i može se sigurno izvoditi kod kuće uz minimalno vodstvo. Ovo posebno čišćenje prikladno je za sve tipove tijela, budući da se može modificirati kako bi odgovaralo svačijim individualnim potrebama. Ovo čišćenje sastoji se od uzimanja monodijete klasičnog ayurvedskog jela, Kitchari, koja će omogućiti probavnom sustavu da uzme prijeko potrebnu stanku, dajući mu novo svjetlo i sposobnost pravilnog ispiranja toksina u sustavu.

Kitchari čišćenje može se provoditi samo kao blago čišćenje s monodijetom ili može ići malo dublje dodavanjem odgovarajućih biljnih režima i dnevnih praksi. Ovo čišćenje obično traje 3-7 dana, ovisno o rasporedu pojedinca i količini potrebnoj količini čišćenja. U idealnom slučaju, ovo je isplanirani režim koji uključuje višestruke režime prije i nakon čišćenja koji će omogućiti sustavu da lakše uđe u čišćenje i na kraju iz njega izađe. Ako niste oprezni, čišćenje može učiniti više štete nego koristi, dodatno oslabiti probavni pogon i iscrpiti razinu energije.

*Imajte na umu da tijekom menstruacije treba izbjegavati čišćenje bilo koje vrste.

  • Povećava probavni kapacitet (Agni)
  • Uklanja toksine iz sustava
  • Otklanja težinu i opterećenost iz tijela
  • Otklanja težinu i začepljenost iz uma
  • Poboljšava “satvičko” (uravnoteženo) stanje pojedinca
  • Povećava energiju i osjećaj dobrobiti (možda ćete osjetiti manjak energije tijekom čišćenja zbog ispiranja toksina i mono-dijeta)
  • Povećava razinu samopouzdanja i motivacije

kitchari recept

Prethodno čišćenje obično traje 3-7 dana i izvodi se neposredno prije stvarnog Kitchari čišćenja. Ovdje je općeniti popis nekih od važnih aspekata prethodnog čišćenja.

1. Počnite izbacivati ​​nezdravu hranu, rafinirani šećer, prerađenu hranu i drugu štetnu hranu najmanje 7 dana prije čišćenja.

Ne preporučuje se prijeći sa svakodnevnog jedenja pizze i kolačića na mono-dijetu Kitchari preko noći. To se smatra previše drastičnim i potencijalno može izazvati štetnu reakciju tijekom čišćenja.

2. Počnite izvoditi Abhyangu (samouljnu masažu) najmanje 5-7 dana prije čišćenja.

Abhyanga uljna masaža klasičan je način pripreme za čišćenje, jer počinje otpuštati duboko ukorijenjene toksine, omogućujući njihovo uklanjanje tijekom stvarnog čišćenja.

Ovdje pročitajte kako izvoditi masažu uljem Abhyanga.

Isprobajte naše Tridoshic ulje za masažu.

3. Napravite kupku od đumbira i sode bikarbone svaku večer prije spavanja.

Ova mješavina za kupanje izvrstan je dodatak prethodnom čišćenju. Pospješuje cirkulaciju i potiče znojenje, a oboje će pomoći u poboljšanju procesa čišćenja. Radite ovo svaku večer 3-5 dana prije čišćenja.

Isprobajte našu mješavinu za kupku s đumbirom.

Kliknite ovdje za recept za DIY kupku za detoksikaciju od đumbira.

4. Uzmite 1 žlicu Tikta Ghrite (gorkog gheeja) 3-7 dana prije čišćenja.

Ovaj ghee s biljem sadrži neke od najsnažnijih biljaka za čišćenje dostupnih u ayurvedskoj medicini. Ovaj biljni lijek pospješit će proces čišćenja i potaknuti uklanjanje duboko ukorijenjenih, ustajalih toksina u cijelom sustavu.

Kupite našu Tikta Ghrita ovdje.

5. Uzmite 1/2 do 1 čajnu žličicu Triphala Churne svaku večer 7 dana prije čišćenja.

Triphala je tradicionalna biljna formula za čišćenje koja će isprati GI trakt, očistiti jetru i krv, pospješiti zdravu eliminaciju i povećati probavni kapacitet. Može se uzimati u preporučenoj dnevnoj dozi od 1/2 čajne žličice navečer ili se ta količina može povećati na 1 čajnu žličicu tijekom ovog vremena čišćenja.

Kupite našu Triphala Churna ovdje.

Više o zdravstvenim dobrobitima Triphale pročitajte ovdje.

kichari sastojci za čišćenje

Kitchari Cleanse općenito se provodi 3-10 dana, ovisno o individualnim potrebama i željenim rezultatima. Tijekom ovog čišćenja slobodni ste jesti onoliko Kitcharija koliko smatrate da vam je potrebno. Međutim, normalno je osjetiti slab apetit, posebno nakon nekoliko dana nakon čišćenja. Evo nekoliko važnih preporuka prilikom izvođenja Kitchari Cleanse.

1. Odredite točne datume kada i koliko dugo će čišćenje trajati.

Ovo je neophodno kako biste bili sigurni da ne provodite čišćenje tijekom velikih događaja, putovanja, stresnih situacija, pretjeranog rada ili drugih intenzivnih situacija. Previše posla, stresa i vanjske stimulacije može vam uzrokovati više štete nego koristi u ovo osjetljivo vrijeme čišćenja.

2. Jedite mono-dijetu prema Kitchari receptu za čišćenje.

To znači da u ovom trenutku ne biste trebali uzimati nikakvu drugu hranu. Kitchari se može napraviti od mungo graha (narezanog ili cijelog) ili crvene leće, basmati riže i lako probavljivog, dobro kuhanog povrća poput mrkve i zelenja. ***Imajte na umu da se basmati riža ne preporučuje svima, a često Kapha vrste ne podnose dobro rafinirane žitarice. U tom slučaju trebali biste zamijeniti basmati rižu kvinojom, prosom ili smeđom rižom prema potrebi. Kitchari bi se trebao sastojati od ovih glavnih sastojaka zajedno s mnogo začina, gheeja, cilantra i soka od limuna/limete kako bi se poboljšala probava i potaknulo uklanjanje toksina.

Kliknite ovdje za naš Cleansing Kitchari recept.

Kliknite ovdje za naš recept za Tridoshic Mung Dal i Quinoa Kitchari.

3. Uklonite kofein, duhan, alkohol ili druge tvari iz dnevnog režima.

Ovo je vrlo važan i obavezan korak tijekom Kitchari čišćenja. Vaše tijelo postaje posebno osjetljivo tijekom čišćenja i nastavak uzimanja štetnih tvari može prouzročiti potencijalnu štetu tijekom čišćenja. Ako smatrate da se ne možete odreći nijedne od ovih navika tijekom tog vremena, najbolje je ne provoditi čišćenje dok ne osjetite da možete.

4. Tijekom tog vremena pijte biljne čajeve za detoksikaciju.

Dodavanje biljnog čaja za detoksikaciju pomoći će u izbacivanju toksina tijekom čišćenja.

Probajte naš Detox čaj!

Kliknite ovdje za naš recept za CCF čaj.

5. Nastavite s masažom Abhyanga uljem i kupkom od đumbira i sode bikarbone svaki dan tijekom čišćenja.

Podmazivanje tijela i poticanje znojenja dobro su poznate terapije za uklanjanje duboko ukorijenjenih toksina. Bez praksi poput ovih, uklanjanje toksina ostat će na površnijoj razini.

6. Nastavite uzimati 1 žlicu Tikta Ghrite (gorkog gheeja) svako jutro čišćenja.

Ovaj ghee s biljem sadrži neke od najsnažnijih biljaka za čišćenje dostupnih u ayurvedskoj medicini. Ovaj biljni lijek pospješit će proces čišćenja i potaknuti uklanjanje duboko ukorijenjenih, ustajalih toksina u cijelom sustavu.

Kupite našu Tikta Ghrita ovdje.

7. Nastavite uzimati Triphala Churna svaku večer tijekom čišćenja.

Triphala je tradicionalna biljna formula za čišćenje koja će isprati GI trakt, očistiti jetru i krv, pospješiti zdravu eliminaciju i povećati probavni kapacitet. Može se uzimati u preporučenoj dnevnoj dozi od 1/2 čajne žličice navečer ili se ta količina može povećati na 1 čajnu žličicu tijekom ovog vremena čišćenja

Kupite našu Triphala Churna ovdje.

8. Odvojite vrijeme za tišinu tijekom čišćenja. Ova praksa može biti drugačija za svakog pojedinca, ovisno o tome što vama osobno odgovara. Radije radim restorativnu sesiju joge svaki dan nakon koje slijedi nježno disanje (pranayama) i meditacija. Možda biste više voljeli pisati dnevnik, sjediti u tišini, biti u prirodi, lagano šetati (ako je vrijeme prikladno), baviti se umjetničkom terapijom, glazboterapijom ili bilo čim što vam se čini ugodnim. Samo zapamtite da čišćenje mora imati mentalnu detoksikaciju da bi bilo doista ljekovito!

Pročitajte moj članak o “Kako izvesti mentalnu detoksikaciju” za više ideja.

Način na koji ste završili s čišćenjem (bilo kojim čišćenjem) jednako je važan kao i samo čišćenje. Ako konzumirate sladoled i pizzu neposredno nakon čišćenja, rezultati mogu narušiti vaše zdravlje i probavu daleko gore nego prije provođenja čišćenja. Zapravo, možete postati trajno alergični na hranu ako je pojedete prerano nakon čišćenja. Dakle, za vaše vlastito dobro, zapamtite ove važne čimbenike dok završavate čišćenje.

1. Polako se vratite na “normalnu” zdravu prehranu.

Nakon što ste 5-7 dana jeli samo Kitchari, važno je elegantno se vratiti svojoj normalnoj prehrani. Prvih tjedan dana preporučam jesti samo dobro kuhana jela s puno začina i gheeja. Za to vrijeme izbjegavajte sirovu hranu, rafinirane žitarice, rafinirani šećer i svu prerađenu hranu.

Neki dobri recepti za prvi tjedan nakon čišćenja su Rejuvenation Kitchari, Vata-Reducing Kitchari, Breakfast Kitchari, Simply Spiced Quinoa Porridge i Golden Spiced Sweet Lassi. Nakon tjedan dana možete početi dodavati više namirnica, ali pokušajte nastaviti sa zdravom prehranom koja je primjerena vašoj konstituciji i godišnjem dobu.

2. Polako se vratite u normalnu rutinu.

Baš kao što morate polako uvoditi nove namirnice, također morate polako uvoditi nove aktivnosti. To može uključivati ​​vašu rutinu vježbanja, naporne satove joge, intenzivna radna opterećenja, putovanja, ekstremna planinarenja i tako dalje. Nakon čišćenja, energija je prilično niska i mora se graciozno vratiti kako bi postala vitalnija. Ako se ovaj prijedlog ne slijedi, ostat ćete iscrpljeni i podložni bolestima.

3. Polako uvedite zdravu terapiju pomlađivanja.

Nakon čišćenja vjerojatno ćete se osjećati osjetljivo i blago iscrpljeno. Za obnovu tijela i uma (i Ojasa!) na zdrav način potrebna je odgovarajuća terapija pomlađivanja (koja se obično naziva Rasayana). To uključuje uključivanje hrane za pomlađivanje, ljekovitog bilja i načina života/ponašanja.

Pročitajte moj članak o pomlađivanju kako biste saznali određene detalje.

Isprobajte našu Rasayana Ghrita (aka Ghee za pomlađivanje)!

4. Pijte pomlađujući Ojas napitak 2-3 puta tjedno, nakon čišćenja, dok se ne povrati snaga.

Ovaj napitak od badema je ukusan način za poticanje energije, vitalnosti i Ojasa nakon čišćenja. Kremast je i “izgrađujući”, ali dovoljno lagan da ne remeti probavu i ne stvara težinu neposredno nakon čišćenja. Ali pazite, previše dobrog može biti upravo to – previše! Stoga izbjegavajte pretjerano uzimanje za svoj osobni tip tijela i potrebe.

Kliknite ovdje za naš recept za pomlađujući Ojas napitak.

Kao što vidite, dubinsko čišćenje nije nešto što treba shvatiti olako. Važno je odvojiti vrijeme za pravilno planiranje čišćenja. Pravilno čišćenje učinit će vas laganim, energiziranim i punim mentalne jasnoće. S druge strane, nepravilno čišćenje ostavit će u vama osjećaj iscrpljenosti, letargije i tupog uma s kontinuiranim simptomima probavnih smetnji. Zato budite svjesni, slušajte svoje tijelo i polako!

Isprobajte naš 7-dnevni ayurvedski komplet za detoksikaciju!

Daily Detox Kit 1 1024x567

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

Otkrijte iscjeliteljske recepte uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.