Triphala: 10 razloga za uzimanje ove biljne lijekove

triphala fruit health benefits and uses

triphala-voćni prahTriphala churna je drevna biljna formula koja se koristi u Ayurvedi tisućama godina. Preveden kao “tri voća”, ovaj biljni tonik sastoji se od tri indijska voća poznatih kao Haritaki, Amalaki i Bibhitaki. Zajedno, Triphala se smatra tridoškom jer umiruje sve tri doše – Vata, Pitta i Kapha. Za one koji nisu upoznati s ovim pojmovima, to samo znači da je prikladan za sve tipove tijela i da će donijeti olakšanje u raznim stanjima. Nazvati ovu formulu panacejom definitivno nije pretjerivanje. Uzimana u malim dozama (¼ – ½ žličice), Triphala se obično može uzimati svakodnevno tijekom cijelog života, jer je sigurna, nježna, ne stvara naviku i korisna je za sve faze života.

triphala chart

1. Snažan detoksifikator.

Triphala je snažan čistač debelog crijeva i cijelog GI trakta. Također ispire toksine iz jetre i krvi, što ga čini izvrsnim izborom za pomoć u bilo kojem programu čišćenja ili se može uzeti kao učinkovit dnevni režim održavanja.

2. Blagi laksativ.

Ova formula pomaže u uklanjanju stagnacije u debelom crijevu nježno potpomažući eliminaciju. Održavajući crijeva urednima, Triphala radi na uklanjanju starih toksina dok istovremeno sprječava nakupljanje novih toksina u sustavu. Zdrava crijeva ključna su za cjelokupno zdravlje, dobrobit i prevenciju bolesti.

3. Pospješuje probavu.

Kako se gastrointestinalni trakt čisti, probava, apsorpcija i asimilacija hrane prirodno će se povećati. Održavajući tjelesne kanale neometanima, Agni (probavna vatra) može funkcionirati u svom najvećem potencijalu, povećavajući metabolizam i pomažući u pravilnoj apsorpciji hranjivih tvari.

4. Pomaže u mršavljenju i upravljanju.

Triphala, kao što je gore spomenuto, izvrsna je za uklanjanje toksina, povećanje probave i poticanje metabolizma; sve su one neophodne za program mršavljenja. Ova formula pomaže u kontroli apetita, smanjuje želju za šećerom, smanjuje kasnonoćne obroke i uravnotežuje razinu šećera u krvi. Poznato je da Triphala smanjuje kolesterol u serumu i hipertenziju, što su uobičajene bolesti kod ljudi s prekomjernom težinom.

5. Antioksidans koji jača imunitet.

Triphala je jedan od najvećih prirodnih izvora vitamina C, sadrži ga čak 20 puta više od čaše soka od naranče. Vitamin C je dobro poznati antioksidans koji jača imunološki sustav i štiti od starenja i bolesti, a istodobno potiče pomlađivanje stanica. Antioksidansi su vitalni za zaštitu tijela od mnogih bolesti od obične prehlade do raka.

6. Stanični pomlađivač.

Triphala je jedinstvena u svojoj sposobnosti ne samo detoksikacije sustava, već i pomlađivanja i obnavljanja tkiva istovremeno. Zbog snažnih antioksidativnih svojstava Triphale, ova formula sprječava starenje, povećava energiju i tonizira tijelo na staničnoj razini.

7. Povećava cirkulaciju.

Poznato je da Triphala povećava tjelesnu vatru (Agni) i detoksificira sustav, a oboje će pomoći u poticanju cirkulacije. Amalaki, jedno od voća koje se nalazi u Triphali, također je odlično za jačanje krvi i povećanje broja crvenih krvnih stanica, što je vitalno za pravilnu cirkulaciju i korisno u stanjima kao što je anemija.

8. Poboljšava ten.

Koža je izravan odraz zdravlja jetre, krvi i probave; a sve je to osnaženo ovom snažnom formulom. Uzima se interno, tijelo se detoksificira i hormoni se počinju uspostavljati u ravnoteži; dok se koristi izvana kao pasta, ova se formula također može nanijeti na lice, pomažući očistiti kožu iznutra prema van!

9. Poboljšava zdravlje kose.

Ayurvedski travari dobro znaju da Triphala povećava snagu, rast i cjelokupno zdravlje kose. Ova formula se može uzimati interno kao čaj, kao i eksterno kad se natapa u ulju. Za najbolje rezultate, preporučio bih da se oba režima rade istovremeno. Ako nemate pristup Triphala ulju za kosu, isprobajte moje Revitalizirajuće ulje za kosu prožeto snažnom dozom Amalakija i drugih biljaka za jačanje kose.

10. Jača jetru.

Jedan od najvitalnijih organa u tijelu, doista nam je potrebna zdrava jetra da bismo uživali u zdravom životu. Triphala ne samo da će detoksicirati jetru, već će i pomladiti i obnoviti tkiva. Zdrava jetra potrebna je za pravilnu probavu, hormonalnu ravnotežu, održivu energiju, čistu kožu i vitalnu detoksikaciju krvi među ostalim funkcijama. Bez obzira na to gdje se nalazite u spektru zdravlja, svi smo osjetljivi na svakodnevne toksine, kemikalije i zagađenje i stoga nam je potrebno svakodnevno održavanje kako bi naša jetra funkcionirala najbolje.

Sa svim ovim nevjerojatnim zdravstvenim prednostima i ljekovitim svojstvima koje Triphala sadrži, možete vidjeti zašto se ova drevna formula koristi tisućama godina i još uvijek je jedna od najpopularnijih formula koje se propisuju danas. Osobno ga redovito preporučujem većini svojih klijenata, prijatelja i obitelji. I ja sam uzimao Triphalu na dnevnoj bazi više od 5 godina i brojim. Vidio sam mnoga poboljšanja zdravlja i probave i iz prve ruke znam da ovo nije hir na brzinu ili opća pompa.

Triphala se općenito uzima 30 minuta prije spavanja i najmanje jedan sat nakon bilo kakvog unosa hrane. Uzmite pola čajne žličice mješavine i dodajte je u 1/2 šalice tople vode. Pustite da se strmi 3-5 minuta, dok piće ne postane dovoljno hladno. NEMOJTE cijediti, već dobro promiješajte da upijete sve biljne dobrote (uključujući sve “komadiće” na dnu).

NAPOMENA: Ako je okus malo preintenzivan, možete pomiješati Triphala prah s 1 žličicom meda i popiti toplom vodom. Ovo je najbolja metoda za Kapha tipove, ali može je koristiti svatko tko treba dodati malo slatkoće bilju.

**Ako je vaš cilj pomlađivanje, možete uzeti Triphalu pomiješanu s 1 žličicom meda i 1 žličicom gheeja za optimalno energiziranje i pomlađivanje.

Kupite Triphala Churna ovdje!

Triphala Churna

Kupite Triphala Ghrita ovdje!

Triphala Ghrita

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.