7 ayurvedskih lijekova za borbu protiv prehlade, groznice i gripe (koji stvarno djeluju!)

fresh ginger

fresh gingerDakle, evo nas usred sezone prehlade i gripe. Ako ste imalo poput nas ovdje u Coloradu, teško je ići bilo gdje, a da ljudi posvuda okolo ne kašlju i kišu. Bilo na poslu, u školi ili kod kuće, vjerojatno ćete na kraju biti izloženi nekim od ovih buba dok migriraju s jedne osobe na drugu. Ako imate djecu ili ste u području vezanom uz djecu (učitelji!), vaša je izloženost pojačana. Budući da možemo samo toliko izolirati, najbolja opcija da ostanemo zdravi ove sezone (uz zdravu prehranu i odmor) je koristiti punu svijest i boriti se protiv potencijalnog virusa ili bakterije prije nego što preuzmu vlast. U ovom ću članku podijeliti svoje omiljene ayurvedske biljne lijekove koje osobno koristim i za koje mogu jamčiti iz prve ruke. Stoga odložite svoje sirupe protiv kašlja i antibiotike i dajte majci prirodi šansu!

Ovi biljni lijekovi savršeni su za prevenciju i mogu se koristiti pri prvim znakovima bolesti (npr. grebanje u grlu, malaksalost, bolovi u tijelu, itd.) ili se također mogu koristiti ako imate kolegu s posla, prijatelja ili voljenu osobu su u stalnom kontaktu dok su bolesni. Upamtite, prevencija je uvijek puno lakša od potpunog liječenja!

Međutim, ako slučajno propustite prve znakove, ovi lijekovi također su vrlo učinkoviti za liječenje svega, od bakterijskih do virusnih infekcija (i svega između). Prije nego prijeđem na dobre stvari, samo vas želim podsjetiti na najvažnije čimbenike za liječenje i prevenciju bolesti: staromodni odmor pomiješan s vrlo jednostavnom i blagom prehranom. Bez ova dva čimbenika, bilje, pa čak i lijekovi mogu učiniti samo toliko, i vjerojatno je da će se bolest povući mnogo duže nego što je potrebno.

Dakle, zapamtite:

  • Odmarajte se što je više moguće (bolest je često ono što vam tijelo govori da usporite)
  • Jedite vrlo jednostavnu hranu; vaša probava je na najnižoj razini tijekom bolesti, a pretrpavanje teškom hranom dovest će do povećanja mučnine; zdrave opcije uključuju zobene pahuljice, kitchari, domaću pileću juhu, basmati rižu, pileću juhu i juhu od povrća; izbjegavajte mliječne proizvode, meso (osim juhe), SAV šećer (osim malih količina meda), sirovu ili hladnu hranu, hladne napitke i svu prerađenu hranu

Dakle, s ovim prastarim savjetima na umu, prijeđimo sada na dobre stvari!

1. Clove Bud, prirodni lijek protiv kašlja.

Ako imate uporan kašalj, vjerojatno ćete učiniti sve da ga smirite kako biste mogli obavljati svoje dnevne zadatke. Zapravo, kašalj je često završni stadij bolesti jer može biti uzrokovan iritacijom koja se stvara dok grlo zacjeljuje. Možda ćete se osjećati bolje, ali vaš kašalj traje i traje. Ovaj lijek zvuči previše jednostavno da bi bio učinkovit, ali mogu vam jamčiti da je poput zlata. Cijelo sam školovanje radila kao blagajnica i uspjela sam izbjeći bolovanje mnogo puta uz pomoć ovih začinskih pupoljaka. Činjenica je da su oni ekspektoransi (što znači da uklanjaju sluz), antivirusni, antibakterijski i izrazito protuupalni. Uz sve ove faktore zajedno, ovo je savršen lijek za smirivanje svakog kašlja.

Upute: uzmite 3 cijela pupoljka klinčića i stavite ih u usta tijekom grčeva kašlja, grebanja u grlu ili kad god je potrebno. Cusajte ih dok se ne počnu raspadati i nemaju više okusa. Ponavljajte koliko god je potrebno.

NAPOMENA: Ove kapi protiv kašlja od klinčića jednako su nevjerojatne za ublažavanje upale grla i otečenih žlijezda!

Ovdje pročitajte više o zdravstvenim prednostima i upotrebi klinčića!

2. Kurkuma, sol i kajenska paprika grgljaju se kod upale grla i natečenih žlijezda.

Ovaj ne tako ukusan, ali tako učinkovit lijek odličan je za sprječavanje jake upale grla ili otečenih žlijezda ako uspijete na vrijeme uhvatiti bol. Ako nije, također djeluje protuupalno, analgetski (što znači smanjuje bol) i iznenađujuće umiruje kada je bol najjača. Ovaj lijek ima sva potrebna svojstva protuupalnog, antibakterijskog, antivirusnog i ekspektorantnog (uklanja sluz). Dopuštanje grgljanju da prodre u žlijezde i grlo za lokalizirano liječenje također je vrlo moćno i najbolje djeluje ako je bol više površinska nego duboko u grlu.

Upute: Pomiješajte 1/2 žličice kurkume, 1/4 žličice soli i mali prstohvat kajenskog papra u 1 šalicu tople vode. Temeljito promiješajte. Koristite ovo kao sredstvo za grgljanje tako da potpuno zabacite glavu unazad i grgljate 10 do 20 sekundi (ili dulje), a zatim ispljunete. Preporučljivo je pustiti malu količinu da vam curi niz grlo kako biste prekrili sva dublja infektivna područja. Ponovite ovo 3 puta za redom i izvodite svakih 6 sati ili onoliko koliko je potrebno za prevenciju ili liječenje upale grla ili otečenih žlijezda.

NAPOMENA: Između grgljanja, možete grgljati pupoljke klinčića (vidi br. 1 gore) za još bolje rezultate!

3. Sok od đumbira protiv mučnine.

Iako je đumbir odličan u borbi protiv infekcija, ovaj lijek je specifičan za mučninu i gubitak apetita koji često prate bolest. Ako ste dovoljno sretni da imate sokovnik, ovo je najmoćniji način iscjeđivanja soka. Međutim, ako ga nemate, svejedno možete iskoristiti ovaj lijek tako što ćete napraviti snažan i moćan uvarak (pogledajte upute u nastavku). U svakom slučaju, ovaj će lijek sigurno prodrijeti kroz tupu težinu koja se nakuplja u želucu, povećati probavu i očistiti sve toksine u crijevima. Kao dodatna prednost, đumbir je također izvrstan za temperaturu, antimikrobno, protuupalno i moćno sredstvo za iskašljavanje, da spomenemo samo neke.

Upute:

Način cijeđenja soka: Operite 1/2 funte đumbira i nasjeckajte ga na komadiće koji će stati kroz sokovnik. Ocijedite sok i pohranite u hermetički zatvorenu staklenu posudu. Pola funte đumbira bi trebalo biti otprilike 1/2 šalice soka). Pomiješajte 1 čajnu žličicu ovog soka u 1/2 šalice tople vode. Pijte ovo svaka 2 do 3 sata tijekom bolesti ili koliko je potrebno.

Metoda dekocije: 1/2 funte đumbira operite i sitno nasjeckajte ili naribajte u 4 šalice kipuće vode. Smanjite vatru da krčka i poklopite, ostavljajući laganu pukotinu na poklopcu. Ostavite ovdje nekoliko sati dok tekućina ne prokuha (polako) na 1 šalicu. Procijedite i pohranite u hermetički zatvorenu staklenku. Uzmite 1 žlicu pomiješanu s 1/2 šalice tople vode. Pijte ovo svaka 2 do 3 sata tijekom bolesti ili koliko je potrebno.

Kliknite ovdje za moj recept za ekstra-potentnu infuziju đumbira!

4. Čaj od tulsija, kurkume i đumbira za temperaturu, prehladu ili gripu.

Ova moćna mješavina čaja može se koristiti u borbi protiv gotovo svake bolesti: vrućice, upale grla, prehlade, mučnine ili prave gripe. Bilo da je po prirodi bakterijska ili virusna, ova infuzija vrlo je učinkovita za prevenciju bolesti ili liječenje već manifestirane bolesti. Neke od njegovih moćnih zdravstvenih dobrobiti uključuju jačanje imuniteta, poboljšanje probave, protuupalno, antimikrobno, ekspektorans i febrifug (smanjuje temperaturu). Predlažem da ujutro napravite jaku količinu ovoga i pijete dosljedno tijekom dana.

Upute: Kliknite ovdje za cijeli recept. Pijte ovaj čaj kod prvih znakova bolesti, 1 do 3 puta dnevno. Kad se razbolite, popijte toplu šalicu ovog čaja svaka 2 do 4 sata ili koliko je potrebno. Umjereno koristite med jer se virusi i bakterije razmnožavaju na šećeru. Dakle, mala količina meda je korisna za prehladu itd. – ali previše će biti štetno.

Probajte moj Tulsi Synergy Spice Tea!

5. Kupka od đumbira i sode bikarbone protiv gripe, bolova u tijelu, zimice i groznice.

Nema boljeg načina za liječenje bolesti od znojenja izbacivanja toksina kupanjem u vrućoj vodi. Ova mješavina đumbira dodatno će povećati proces znojenja, a također je vrlo korisna za smirivanje vrućice. Opušta mišiće i um te je odličan za sve tegobe koje često prate gripu. Jednako je koristan za iskašljavanje jer opušta dišne ​​putove koji su često stisnuti i pod stresom tijekom grčeva kašlja. Dodavanje nekih eteričnih ulja kao što su tulsi, slatka naranča, eukaliptus, paprena metvica i klinčić može dodatno pospješiti zacjeljivanje.

Upute: Napunite kadu umjereno vrućom vodom. Tijekom punjenja dodajte 1/3 šalice đumbira u prahu i 1/3 šalice sode bikarbone; miješati dok se potpuno ne otopi. Opustite se u ovoj kupki od đumbira najmanje 15 minuta ili dok se ne oznojite. ***Ako imate problema s dišnim sustavom, dodajte eterična ulja eukaliptusa, paprene metvice, slatke naranče i klinčića (po izboru). Ako imate temperaturu i gripu, dodajte eterična ulja tulsija, slatke naranče, ružmarina i klinčića (po izboru).

Isprobajte moju mješavinu za kupku s đumbirom!

6. Mahasudarshana Churna, ayurvedski antibiotik (i još mnogo toga!).

Ako vam je dosta pribjegavanja antibioticima, ali trebate snažno olakšanje, ova tradicionalna ayurvedska formula mogla bi biti odgovor. Zapravo, ne samo da se bori protiv bakterijskih infekcija, već također ublažava virusne, gljivične, parazitske i sve druge mikrobne infekcije. Iako je izuzetno gorak i nije tako ugodan za uzimanje, itekako se isplati kada se osjećate loše. Ova formula je prirodni detoksifikator koji se može koristiti kod svake gripe, prehlade, upale grla, mučnine, infekcije sinusa i groznice. Izvrstan je i za Pittu i za Kaphu i snažan je tonik za jetru. Ova je formula po prirodi protuupalna, antimikrobna (izvrsna za bakterije, viruse, gljivice – i sve između!), iskašljava i jača imunitet.

Upute: Tijekom bolesti, uzmite 1/2 čajne žličice Mahasudarshana Churne u toploj vodi svaka 2 do 4 sata. Nakon što se simptomi smanje, nastavite uzimati istu dozu, ali smanjite na 2 do 3 puta dnevno. Uzimajte kontinuirano do 3 do 7 dana nakon što su posljednji simptomi prestali kako biste spriječili povratak bolesti.

VAŽNA NAPOMENA: Antibiotici nisu uvijek loši i zapravo mogu biti vrlo korisni i potrebni kada se koriste u ispravnom kontekstu. Trebate li ih uzimati ili ne treba odlučiti vi i vaš liječnik kojem vjerujete.

Probajte moju organsku, ručno izrađenu Mahasudarshana Churnu!

7. Tinktura za besprijekorni imunitet protiv prehlade, gripe i groznice.

Ovo je još jedan gorki tonik, iako ova formula dolazi u obliku moćne biljne ekstrahirane tinkture i može se lakše uzimati od prethodne preporuke. Ova tinktura stvorena je za ublažavanje svih bolesti, od bakterijskih do virusnih, bilo da se radi o prehladi, gripi, groznici, grlobolji, mučnini ili infekciji sinusa. Za vrijeme ekstremne bolesti, zapravo ću uzeti i Mahasudarshana Churnu i tinkturu Immaculate Immunity, za savršen (i vrlo učinkovit) antimikrobni sklad!

Upute: Ova formula najbolje djeluje ako se uzme pri prvim simptomima prije nego što je bolest u punom razmahu. U to vrijeme uzmite 3 do 5 punih kapaljki (jedna kapaljka jednaka je jednom stiskanju) svakih 3 do 5 sati radi prevencije. Kada ste bolesni, povećajte dozu na 5 do 7 punjenja kapaljkom svaka 2 do 3 sata. Nakon što se simptomi smanje ili povuku, preporučuje se nastavak uzimanja 2 do 3 pune kapaljke, 3 puta dnevno tijekom 3 do 7 dana kako bi se spriječilo ponavljanje bolesti.

Ovdje kupite moju tinkturu za besprijekoran imunitet!

NAPOMENA: Uzmite ovu tinkturu zajedno s Mahasudarshanom (vidi #6 gore) tijekom razdoblja gripe ili drugih težih bolesti.

Nadam se da će ti lijekovi pomoći vama i vašoj obitelji. Ne zaboravite da se ovi lijekovi mogu kombinirati jer će ta sinergija samo ojačati njihovu učinkovitost.

Budite dobro i Namaste!

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

Kliknite ovdje za moj Get Well Kitchari recept!

GetWellKitchari

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.