Basti: Ayurvedski klistir i njegove brojne zdravstvene dobrobiti i upotrebe

DashamulEnemaKit scaled

DashamulEnemaKitAko ste upoznati s Ayurvedom, možda ste čuli za izraz Basti. Bastijev doslovni prijevod je “mjehur”; međutim, Basti terapija o kojoj govori Ayurveda označava primjenu biljnog klistira. Kao izravan put do debelog crijeva, klistir može biti vrlo moćna metoda za liječenje mnogih problema i bolesti, kao i čišćenje toksina (ama) iz crijeva. Budući da je debelo crijevo dom Vata doshe, Basti se često koristi za liječenje Vata poremećaja uključujući zatvor, suhoću, iscrpljenost, nesanicu, poremećaje živčanog sustava, artritis, osteoporozu i slično. Iako se smatra glavnim tretmanom za Vatu, različite biljke i tvari mogu se koristiti i za ciljanje drugih dosha i neravnoteža.

Tradicionalni ayurvedski klistir često koristi biljni uvarak Dashamula čaja. Dashamula je formula “10 korijena” koja je specifična za smanjenje Vate i svih s njom povezanih poremećaja. Mnoge druge biljke i tvari također se mogu koristiti u Basti terapiji, ovisno o problemima i neravnotežama.

Dashamula se može miješati s drugim biljem kako bi se dobila prikladnija formula. Na primjer, Dashamul čaj se može pomiješati s Guduchijem ako postoji Pitta neravnoteža. Alternativno, možete pomiješati Punarnavu s Dashamulom tijekom Kapha neravnoteže. Općenito, većina biljaka može se primijeniti putem Bastija, ovisno o potrebama pojedinca, njihovim Prakruti (konstitucija ili ayurvedski tip tijela), i njihov Vikruti (trenutni disbalans).

Za Basti terapiju mogu se koristiti i druge tvari. Neke uobičajene ajurvedske tvari uključuju ghee, medicinski ghee ili sezamovo ulje. Korištenje uljne baze za klistir naziva se Anuvasan Basti, što znači s uljem; dok se gore spomenuta verzija biljnog uvarka zove Niruha Basti, što znači bez ulja.

Uljna metoda je najkorisnija kod smetnji koje ne uključuju toksine (ama). Ako su toksini prisutni, ključno je izbjegavati upotrebu ulja ili gheeja jer te tvari mogu otrove protjerati dublje u tkiva. Ako nema znakova toksina, korištenje ulja ili gheeja može biti vrlo moćan način za smanjenje Vate, tjeskobe, suhoće, zatvora i općeg iscrpljivanja tkiva. Ponekad se ove metode mogu izmjenjivati ​​kako bi se ostvarile dobrobiti obje terapije.

Osim biljnog uvarka ili uljnog klistira, nekoliko drugih tvari koje se koriste u raznim Basti terapijama uključuju mlijeko, ljekovito mlijeko, juhu od kostiju, mesnu juhu, biljne sokove, med (pomiješan s uljem), bjelanjke, slanu vodu, pa čak i kravlji urin. Svaka tvar ima specifične zdravstvene dobrobiti pa se, ovisno o potrebama pojedinca, može odabrati lijek koji bi vam u datom trenutku bio najpotrebniji. Općenito, tradicionalni Dashamula Basti može se koristiti za većinu tjelesnih tipova i zdravstvenih problema, što ovu opciju čini preferiranom za mnoge.

Basti se može koristiti za liječenje gotovo svakog Vata poremećaja. Zapravo, to bi mogao biti najmoćniji i najučinkovitiji način liječenja Vate zbog izravne primjene u debelo crijevo (poznato i kao “dom” Vate). Uobičajeni Vata poremećaji uključuju tjeskobu, strah, nemiran um, poremećaje spavanja, poremećaje živčanog sustava (npr. Parkinsonovu bolest), preosjetljivost, zatvor, kronične plinove i nadutost, slabost, iscrpljenost, mršavost, išijas, giht, artritis, osteoporozu i suhoću; da spomenemo samo neke. Budući da je Vata tipično uključena u druge doshične neravnoteže, Basti se može koristiti za neizravno ublažavanje i Pitte i Kaphe, liječeći niz različitih poremećaja.

Druga glavna indikacija za korištenje Basti terapije bila bi tijekom vremena čišćenja*. Basti je jedna od glavnih terapija čišćenja u tradicionalnoj ayurvedskoj terapiji Pancha Karma (pet akcija čišćenja). Može se koristiti u mnogim kućnim čišćenjima kao što je kitchari čišćenje ili modificirani kućni “PK” (panchakarma) također. Zbog izravne primjene u debelo crijevo, terapija klizmama vrlo je učinkovita u izbacivanju toksina iz crijeva, što ju čini vrlo učinkovitom pomoći u detoksikaciji. Kada koristite Basti za čišćenje, možete koristiti tradicionalni izvarak Dashamula ili mješavinu Dashamula s biljkom za čišćenje kao što je Guduchi, Musta ili Kutki. Ako su paraziti problem, treba koristiti antiparazitsku biljku kao što je Vidanga za korisne rezultate.

*Imajte na umu da kada izvodite Basti tijekom čišćenja, potrebno je proći kroz tipične prakse “pretčišćenja” kao što su znojenje (svedana) i podmazivanje (snehana).

Budući da je Basti relativno “invazivna” terapija, potrebno je koristiti znanje, svijest i mjere opreza prije izvođenja. Evo neiscrpnog popisa nekih uobičajenih kontraindikacija za Basti:

NEMOJTE koristiti Basti tijekom:

  • Trudnoća
  • Menstruacija
  • Akutni proljev
  • Hemoroidi ili rektalni polipi
  • Unutar 2 do 3 sata nakon uzimanja hrane
  • Kratkoća daha
  • Rektalni ili vaginalni prolaps
  • Ascites
  • Samo nutritivni Basti treba se raditi s teškom slabošću ili mršavošću (npr. juha koštane srži)

Koliko ćete često izvoditi Basti ovisit će od slučaja do slučaja. Ako liječite teški ili kronični poremećaj, vjerojatno ćete morati izvoditi Basti više puta, tijekom duljeg razdoblja kako biste dobili rezultate koji su vam potrebni. To može značiti dosljedno izvođenje nekoliko dana zaredom ili nekoliko dana u tjednu tijekom određenog broja tjedana. Međutim, važno je izbjeći pretjerivanje s ovom terapijom jer se možete naviknuti na učinak čišćenja, oslabljujući debelo crijevo s vremenom. Stoga je obično najbolje napraviti pauze između, čak i kod težih poremećaja.

Tijekom ayurvedskog čišćenja, Basti se obično izvodi 2 do 3 dana dosljedno, a zatim jednom tjedno oko 4 tjedna tijekom faze “post čišćenja”. Nakon čišćenja, Anuvasana (Ulje) Basti se može koristiti (ako je prikladno), sve dok su toksini temeljito uklonjeni.

Ako liječite akutni ili lakši poremećaj, Basti možete izvoditi 2 do 3 dana dosljedno. Ako neravnoteža i dalje postoji, pričekajte 5 do 7 dana i ponovite dok se neravnoteža ne izliječi.

Važna napomena: Ako imate pitanja ili nedoumica u vezi s ovim, toplo se preporučuje da posjetite iskusnog ayurvedskog praktičara za vodstvo.

Kupite moj pribor za biljni klistir ovdje!

Prvi korak u primjeni Bastija je poznavanje supstance koju treba koristiti (npr. Dashamula čaj) i vremena koje će se provoditi. Pobrinite se da imate sve potrebne materijale i vrijeme za opuštanje nakon tretmana.

Materijali potrebni za Basti:

  • Vrećica za klistir
  • Biljni lijek po izboru (mlak)
  • Stara deka, ručnik i/ili jastuk
  • Staklenka ili spremnik za hvatanje početne tekućine iz cijevi (pogledajte #4 dolje)

Važne napomene prije primjene Basti terapije:

  • Najbolje vrijeme za nanošenje je ili ujutro ili kasnije navečer
  • Izbjegavajte bilo kakvu napornu aktivnost nakon primjene Bastija
  • Izbjegavajte hranu najmanje 2 do 3 sata (ili više) prije i nakon izvođenja Bastija; po potrebi se mogu uzimati biljni čajevi i topla voda
  • Hrana bi trebala biti lagana u danima primjene, to znači izbjegavati tešku hranu (npr. meso, tjesteninu, mliječne proizvode, nezdravu hranu) i dati prednost lako probavljivim obrocima kao što su kitchari, kaše ili juha
  • Odaberite udoban i topao prostor za izvođenje ovog postupka; stavite staru plahtu ili deku na pod da ležite tijekom nanošenja

Nakon što ste sve navedeno posložili, vrijeme je za tretman!

1. Stavite lijek po izboru u vrećicu za klistir.

2. Objesite torbu pomoću vješalice ili slične naprave na visokoj nadmorskoj visini, idealno najmanje 6 do 9 stopa.

3. Položite ručnik ili staru plahtu na pod i imajte jastuk i deku u blizini kako bi vam bilo udobno nakon nanošenja.

4. Imajte pri ruci praznu posudu ili staklenku. Otvorite epruvetu iznad prazne staklenke, ispustite biljnu infuziju da ispuni cijelu epruvetu prije umetanja. Ovo je brzo otvaranje i zatvaranje, pa budite spremni da ga brzo zatvorite kako biste izbjegli gubitak previše tekućine. *Ovaj korak je važan kako biste ispustili sav zrak iz cijevi i izbjegli ulazak zraka u debelo crijevo!

5. Stavite malu količinu ulja ili ghee na kraj cijevi kako biste omogućili jednostavno umetanje.

6. Lezite na lijevi bok i umetnite kraj cjevčice za klistir u rektum oko 2 inča, držeći cjevčicu zatvorenom.

7. Nakon umetanja, otvorite cijev i pustite tekućinu da teče u debelo crijevo.

8. Nakon što je vrećica potpuno prazna, zatvorite tubu, izvadite je iz rektuma i stavite na sigurno mjesto.

9. Lezite na lijevi bok 5 do 10 minuta.

10. Prijeđite na desnu stranu 5 do 10 minuta.

11. Postavite jastuk iza sebe i lezite u poduprti ležeći (nagnuti) položaj. Ostanite ovdje koliko god vam je ugodno.

12. Pokušajte zadržati biljnu infuziju (ili ulje, itd.) najmanje 30 minuta ili duže ako je moguće. Ako je prije toga pritisak prevelik, samo ga zadržite što je dulje moguće kako biste omogućili apsorpciju lijeka u debelo crijevo. Biljni klistir može se zadržati na neodređeno vrijeme ako je debelo crijevo suho.

13. Za čišćenje vrećice, isperite je odmah nakon upotrebe vrućom vodom u kadi. Nakon što se sav talog ukloni, izbacite što više vode i zatim objesite da se osuši.

Važna napomena: Ako imate pitanja ili nedoumica u vezi s ovim, toplo se preporučuje da posjetite iskusnog ayurvedskog praktičara za vodstvo.

Kupite moj pribor za biljni klistir ovdje!

DashamulEnemaKit

Ovdje kupite moj pribor za klistir za čišćenje od parazita!

ParasiteCleansingEnema

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.