Top 10 ajurvedskih pravila ishrane

food rules 1 1

pravila prehraneJedan od najvažnijih koncepata Ayurvede je Agni, ili probavna vatra, u tijelu. Vjeruje se da je za postizanje optimalnog zdravlja potrebno imati zdrav, snažan Agni (probavnu vatru). Nasuprot tome, slaba probavna vatra se smatra glavnim uzrokom nakupljanja toksičnih tvari i bolesti.

Početak uspostavljanja nekih od ovih dolje navedenih smjernica odličan je prvi korak u povećanju probavne snage i izgaranju toksina iz sustava. Svakih tjedan ili dva, uzmite 2-3 od ovih “ayurvedskih pravila prehrane” i primite ih u svoju dnevnu rutinu. Nakon što ih uspostavite, pokušajte ih uključiti još nekoliko dok ne postanu redoviti dio vaših rituala za vrijeme obroka.

“Star si koliko i tvoj Agni” Dr. Vasant Lad

1. Pojedi svoj najveći obrok u podne.

Iako se ovo nama u Americi čini nazadnim, zapravo ima savršenog smisla. Probavna vatra je, poput sunca, na najjačoj točki u ovo doba dana i bit će prikladnija za probavu velikog obroka. Meso, mliječne proizvode, teške žitarice i drugu tešku hranu treba uzimati samo u to vrijeme, jer večera treba sadržavati mnogo lakšu hranu i manje porcije.

2. Stvorite dosljednu rutinu za svoj raspored prehrane.

To znači da biste trebali jesti tri obroka dnevno, u redovno vrijeme, dosljedno svaki dan.

Tipičan raspored može izgledati ovako:

  • 7-9: Doručak
  • 12-13: Ručak (upamtite da bi ovo trebao biti najveći obrok u danu)
  • 17-18 sati Večera

Reguliranje vaših obroka svaki dan ne samo da donosi određenu dosljednost u vašu dnevnu rutinu, već će i probavni sokovi ojačati jer će se oni pripremati za obrok prije nego što hrana stigne. Ova praksa će vam pomoći regulirati probavu, uravnotežiti vaše emocije i održati vas energijom tijekom dana!

3. Samo recite NE ledenim napicima!

U Ayurvedi se smatra da uzimanje ledenih napitaka šteti probavi. Ideja iza ovoga je da ovim hladnim tekućinama doslovno gasite probavni požar dok šokirate sustav. Također, hladnoća je prilično stežuća i spriječit će protok esencijalnih probavnih enzima i hrane, stvarajući blokade i stagnaciju u GI traktu.

Nasuprot tome, ispijanje tople vode tijekom dana ne samo da poboljšava probavu, već pomaže i u izbacivanju neželjenih toksina iz cijelog tijela. Ako vam ovo zvuči dosadno, dodajte malo svježeg limunovog soka i meda i još više pojačajte probavni vatru stvarajući ukusnu poslasticu!

4. Neka vam obroci budu meditacija.

Jeste li znali da nije važno samo ono što jedete, već i KAKO to jedete? Jelo bi trebalo postati sveto vrijeme u danu kada možete sjesti, opustiti se i osvijestiti sebe i svoju hranu. Ako je moguće, pokušajte pronaći mirno mjesto i izbjegavajte pretjerane razgovore, televiziju, računala, glasnu glazbu, pa čak i čitanje u ovo vrijeme. Ovo bi trebalo biti vrijeme za promatranje, uživanje i uvažavanje svakog zalogaja hrane dok jedete.

Radeći ovu praksu, dopuštate si ne samo da se malo opustite tijekom napornog dana, već također dopuštate da probava bude najbolja. Probavni enzimi moći će slobodno teći i stvorit ćete vrijeme i prostor da shvatite kada dođe sitost.

Dakle, sljedeći put kada se nađete kako jedete u autu, na poslu ili na telefonu, sjetite se ove poruke i unesite malo meditacije u svoje obroke!!!

5. Začinite svoj život.

Ayurveda nudi široku paletu mogućnosti kada su u pitanju začini koji pospješuju probavu. Ovi kulinarski začini izvrstan su način da unesete malo raznolikosti u svoje obroke, a istovremeno posjeduju mnoga skrivena ljekovita svojstva.

Začini koji griju kao što su kumin, kurkuma, đumbir, komorač, piskavica, korijander, kardamom, klinčić, cimet i crni papar izvrsni su za izazivanje probavne vatre (Agni), sagorijevanje toksina i suzbijanje znakova probavnih smetnji, poput plinova i nadutost. Mogu se dodati u bilo koji obrok kao što su juhe, variva, smoothieji, jela od riže, jela od kvinoje, mesna jela, pomfrit, vege sautés, kitchari, dal, kaša i zobene pahuljice.

Probajte moju mješavinu začina Agni Churna!

6. Hura za jogu!

S nebrojenim zdravstvenim prednostima kao što su povećanje cirkulacije, masaža vitalnih organa, detoksikacija tijela i detoksikacija uma, možete vidjeti zašto će vježbanje joge također povećati vašu probavnu snagu. I ne brinite, ne morate moći dotaknuti nožne prste ili napraviti savršeni pregib da biste iskoristili prednosti ove znanosti. Postoje bezbrojne izmjene za svaki položaj kako bi bili prikladni za svaki tip tijela i razinu iskustva.

Uvrnute položaje i nabore prema naprijed najbolje je raditi prije uzimanja hrane kako bi se zapalio Agni (probavna vatra) i pokrenuli probavni sokovi. S druge strane, ležeći položaji bit će prikladniji nakon uzimanja hrane, jer dopuštaju prostor za nesmetan rad svih vitalnih organa i smanjuju svaku napetost ili stezanje koje bi moglo uzrokovati opstrukciju u GI traktu.

7. Svakom obroku dodajte malo gheeja.

Ghee, poznat i kao pročišćeni maslac, vrlo je cijenjen i koristi se u medicinske svrhe u Ayurvedi tisućama godina. Stimulira Agni (probavnu vatru) i povećava apsorpciju i asimilaciju hranjivih tvari. Ghee ima svojstva protiv starenja i koristi se kao sredstvo za pomlađivanje u Ayurvedi, djelujući na dubinsku njegu tijela na staničnoj razini. Povećava energiju, imunitet, pamćenje i intelekt. Ghee se čak koristi kao pomoć u čišćenju, jer djeluje na podmazivanje tkiva i izvlači duboko ukorijenjene toksine u tijelu.

Ako želite dodati ghee u svoju prehranu, to je vrlo jednostavno. Preporuča se konzumirati oko žličice po obroku (izbjegavati više od 3 žličice dnevno) i može biti zamjena za maslac ili ulje u svakom receptu. Međutim, nastavite s oprezom, ako imate visoku kaphu, imate prekomjernu težinu ili imate visok kolesterol, ghee treba izbjegavati dok se dugoročno ne uspostavi ravnoteža.

Kliknite ovdje za moj domaći recept za ghee.

8. Nakon svakog obroka malo prošećite.

Jeste li znali da je jedna od najgorih navika ležanje nakon obroka? To uvelike otežava probavu gnječenjem GI trakta i stvaranjem usporenog spuštanja unesene hrane. To zauzvrat uzrokuje probavne smetnje, što dovodi do niskog metabolizma i nakupljanja toksičnih tvari.

Pozitivno, jedan od najkorisnijih načina za povećanje probavne snage jest kratka šetnja nakon svakog obroka. Ova praksa će vam pomoći da se hrana kreće, dok će vam ubrzati metabolizam i ojačati vašu probavnu vatru. Ovo je također izuzetno korisno u regulaciji razine šećera u krvi i kontroli skokova šećera u krvi.

2-3 kratke šetnje svaki dan doista će pomoći fizičkom tijelu da ostane zdravo, ali ćete također primijetiti poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja. Vježbanje, uključujući hodanje, pomaže u oslobađanju hormona koji popravljaju raspoloženje i jača razinu samopouzdanja. Stoga poboljšajte probavu, metabolizam i mentalnu sreću ovom jednostavnom svakodnevnom praksom!

9. Izbjegavajte prejedanje!

Ovo se može činiti očiglednim, ali čak i očite stvari ponekad treba podsjetiti.

Kada se prejedate, uvelike preopterećujete probavni trakt forsiranjem previše hrane odjednom, uzrokujući začepljene kanale, probavne smetnje i nakupljanje toksina. Zbog nedostatka dostupnih enzima i prekomjernog oslobađanja kiseline, prejedanje može dovesti do plinova, nadutosti, refluksa kiseline i općih grčeva i nelagode. Kada se radi na dosljednoj osnovi, sluznica želuca će se početi rastezati što dovodi do potrebe za više hrane da biste osjetili taj osjećaj zadovoljstva. Ovo zauzvrat nastavlja ciklus prejedanja, uzrokujući debljanje i sporu, usporenu probavu (Agni).

Kada jedete, pazite da barem 1/3 želuca ostane prazna kako biste omogućili kretanje za probavni proces. To će zauzvrat održati vašu probavnu vatru snažnom i robusnom i ostaviti da se nakon jela osjećate energično, a ne pospano.

10. Izbjegavajte nepravilne kombinacije namirnica.

Jedan od najvećih uzroka loše probave, nakupljenih toksina i brojnih bolesti je stalna navika nepravilnog kombiniranja hrane. Svaka vrsta skupine hrane ima svoje specifične enzime potrebne za razgradnju te određene hrane, kao i određeni vremenski okvir koji će biti potreban da se dovrši njezina probava. Kada počnete miješati hranu koja ima različite vremenske i enzimske potrebe, dolazi do zabune koja dovodi do neprobavljene hrane, plinova, nadutosti, fermentacije, usporenog metabolizma i toksičnosti.

Kliknite ovdje za potpunu tablicu o neprikladnim kombinacijama hrane.

I za one koji žele malo dodatnog kredita. . .

11. Prije jela uzmite probavno “predjelo”.

Jedan od najučinkovitijih načina da zapalite probavni vatru i potaknete metabolizam je uzimanje sredstva za pomoć probavi neposredno prije jela. To može uključivati ​​snažan probavni čaj kao što je moj čaj za zdravu probavu, čaj za detoksikaciju ili čaj CCF (moj recept možete pronaći ovdje); ili može uključivati ​​uzimanje biljne formule (churna) kao što je Trikatu Churna. Dostupne su i mnoge tinkture i sirupi za probavu koji vam mogu pomoći. Zapravo, kada je vrijeme malo ili su zalihe ograničene, možete jednostavno narezati svježi komad đumbira i žvakati ga za trenutačno (i snažno) buđenje Agnija (probavne vatre)!

Što god odabrali, pobrinite se da to bude nešto što možete lako ponijeti bilo da ste u pokretu, na poslu ili kod kuće. Možete odlučiti ponijeti svoju tinkturu za probavni tonik ili Agni eliksir kada ste na poslu ili u pokretu i popiti čaj za probavu kod kuće kada to vrijeme dopušta. Možete ih miješati i usklađivati, ali bez obzira na vaše želje, ako imate stalne probavne smetnje, preporučujem uzimanje probavnih pripravaka oko 15 do 30 minuta prije svakog obroka – dosljedno.

Prema Ayurvedi, slaba ili neuravnotežena probavna vatra (Agni) jedan je od glavnih uzroka svih bolesti. Ako osjećate simptome probavne neravnoteže bilo koje vrste (npr. plinovi, nadutost, propusna crijeva, upala probavnog trakta, hiperaciditet, zatvor, rijetke stolice itd.), neophodno je za vaše cjelokupno zdravlje ojačati svoj Agni kako biste postigli optimalnu bistrinu , energije i vitalnosti. Uz ove “jednostavne” dijete, način života i biljne lijekove, možete početi uspostavljati probavno zdravlje korak po korak!

Probajte moj Agni Elixir!

AgniElixir

Isprobajte moju tinkturu za probavni tonik!

DigestiveTonicTincture

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.