Kako izvesti čišćenje jetre pomoću ayurvede

1687142428 LiverKitchariIngredientsTop scaled

LiverKitchariIngredientsTopNaša je jetra jedan od najvitalnijih organa u tijelu, budući da igra ključnu ulogu u našoj probavi; regulira razinu kolesterola i hormona; metabolizira masti, proteine ​​i ugljikohidrate; pohranjuje vitamine i minerale; i detoksificira našu krv. S našim jako zagađenim okolišem, društvom koje se previše liječi i pretjerano rafiniranom i prerađenom prehranom, ne čudi da su naše jetre često istrošene, trome i otrovne u odrasloj dobi. Možda ne možemo kontrolirati zagađivače iz okoliša ili lijekove koji su potrebni za našu zdravstvenu skrb, međutim, sigurno možemo smanjiti stres na našu jetru zdravom prehranom, biljnom medicinom i rutinskim čišćenjem.

Jetra je jednostavno organ bez kojeg ne možemo živjeti i stoga je zdrava jetra potrebna za istinsko postizanje optimalnog fizičkog zdravlja. Ako je vaša jetra preopterećena, zagušena, slaba, toksična ili upaljena, njezin funkcionalni integritet počinje slabiti i može stvoriti mnoge probleme. Jetra je organ koji je odgovoran za detoksikaciju i pročišćavanje naše krvi, a time i cijelog našeg sustava. Ako smo preopterećeni toksinima zbog nepravilne prehrane, potisnutih emocija (tzv. mentalnih toksina), zagađivača okoliša i općenito nezdravih životnih navika, naša jetra postaje preopterećena, zagušena, slaba i troma, što može dovesti do raznih simptoma i na kraju do potpune bolesti. Evo nekih uobičajenih simptoma na koje trebate obratiti pozornost, a koji mogu ukazivati ​​na to da osjećate neku slabost jetre.

Uobičajeni znakovi i simptomi slabe jetre

  • Loša probava
  • Usporen metabolizam
  • Bol ili mučnina nakon jedenja uljane, masne hrane
  • Bol iza donjeg desnog rebra (gornji desni dio abdomena)
  • Hormonska neravnoteža
  • Hemoroidi
  • Kronični umor
  • Poremećaji kože uključujući akne, osip, ekcem i psorijazu
  • Prekomjerni toksini u tijelu (kliknite ovdje da vidite imate li toksine)
  • Tamni urin
  • Žućkasta koža ili oči
  • Natečenost neposredno iznad očiju
  • Okomita linija koja se nalazi uz unutarnju desnu obrvu (ovdje pogledajte tablicu dijagnoze lica)

Provodeći godišnje ili dvogodišnje čišćenje u odgovarajuće vrijeme, možemo početi smanjivati ​​neizbježne toksine koje nakupljamo i smanjiti stres za našu jetru. Provođenjem čišćenja specifičnog za jetru ide se i korak dalje izravnim ispiranjem ovog vitalnog organa dok se hrani, jača i poboljšava njegova sposobnost funkcioniranja.

Jetra i naše emocije

Jetra je organ koji je povezan s emocijom ljutnje i stoga će prekomjerna, potisnuta ljutnja tijekom života početi uzimati svoj danak na jetri. Jetra nosi ovu emociju i zauzvrat stvara pretjeranu toplinu, stres, upalu i na kraju izgaranje ako se ova ljutnja pravilno ne probavi, obradi i otpusti. Stoga bi svako dobro zaokruženo čišćenje jetre trebalo uključivati ​​neke terapije koje će pomoći u liječenju našeg duboko ukorijenjenog bijesa kroz meditaciju, pranayamu (disanje), abhyangu (uljnu masažu) i nježne joga položaje koji će pomoći osloboditi ovu emociju iz naših tkiva (tj. nježni okreti , zavaljeni položaji, nabori prema naprijed).

Početak rada

Prije nego što uskočite u bilo kakvo čišćenje, najbolje je isplanirati svoj raspored kako biste bili sigurni da se čistite u pravo vrijeme svog života. Evo nekoliko situacija u kojima treba izbjegavati rigoroznije čišćenje:

Nemojte provoditi čišćenje tijekom:

  • Pretjerano toplo ili hladno vrijeme
  • Menstruacija
  • Trudnoća
  • Nakon poroda
  • Dojenje
  • Velike životne promjene (promjena posla, razvod, gubitak voljene osobe, preseljenje)
  • Tijekom putovanja ili neposredno prije putovanja
  • Dok je bolestan
  • Tijekom velikih radnih opterećenja i visokih razina stresa

Čišćenje se može izvesti u bilo kojem vremenu koje je prikladno za vaš trenutni raspored, razinu snage, razinu zdravlja, dob i okolinu. Općenito, većina pojedinaca provodi kitchari čišćenje kod kuće 3, 5 ili 7 dana, zajedno s odgovarajućim brojem dana prije i nakon čišćenja koji padaju neposredno prije i nakon čišćenja.

Prije početka čišćenja, najbolje je ostaviti 3 do 7 dana za razdoblje prije čišćenja. Ovo se vrijeme koristi za pripremu sustava nježnim početkom podmazivanja tijela, jačanja probavne vatre i poticanja zdrave eliminacije kako bi se osigurao gladak prijelaz u čišćenje.

Za više pojedinosti o tome kako izvesti predčišćenje kliknite ovdje.

Konzumiranje monodijete kitchari, uz uzimanje biljaka za čišćenje i čajeva te provođenje preporučenih terapija može prilično iscrpiti vašu energiju. Vaše niže razine energije moraju se poštovati kako biste izbjegli dugoročne zdravstvene probleme. Izbjegavajte previše rada, naporne aktivnosti i naporne vježbe tijekom cijelog čišćenja. Odmor i opuštanje veliki su dio procesa detoksikacije i učinit će vaše iskustvo čišćenja snažnijim, učinkovitijim i ispunjenijim.

Provođenje čišćenja bilo koje vrste stvara osjetljivost u vašem živčanom sustavu, budi pohranjene emocije i otvara vaše energetsko polje. To znači da će biti vrlo važno izbjegavati pretjeranu elektroniku, društvene aktivnosti, stimulativne situacije, svađe, vikanje, boravak u gužvi i slično, kako biste osigurali da neželjena energija ne napuni vaš sustav tijekom ovog krhkog vremena.

Ajurvedske potrepštine za vaše čišćenje

Biljne potrepštine

Preporučeni recepti

ostalo

  • Ljekovito ulje za uljnu masažu
  • Strugalica za jezik

Nakon što ste pronašli pravo vrijeme za svoje čišćenje i sakupili sve svoje potrepštine, možete početi planirati svoj dnevni raspored koji će vam biti potreban da izvučete maksimum iz ovog ayurvedskog čišćenja jetre. Kao što ćete vidjeti, čišćenje može biti dugotrajno, što je razlog više da odvojite vrijeme za vrijeme ovog programa. Preporučio bih da slijedite tablicu što je točnije moguće tijekom dodijeljenog vremena vašeg čišćenja i da budete što dosljedniji preporučenoj prehrani, bilju i aktivnostima. Ako se u bilo kojem trenutku osjećate pretjerano slabo ili vam je ovo iskustvo previše, molimo vas da poslušate svoje tijelo i polako izađete iz čišćenja slijedeći naše preporuke nakon čišćenja.

*Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego započnete bilo koji novi zdravstveni program.

Kliknite ovdje za PDF kopiju ovog grafikona.

livere cleanse 9 27 2019 3 15 55 PM

Važne napomene (pročitajte!!)

  • Ako kućna joga nije za vas, pokušajte pohađati satove nježne joge što je moguće više dana tijekom čišćenja. Ova se preporuka također može zamijeniti meditacijom ili praksom dubokog disanja.
  • Kod izvođenja uljne masaže preporuča se započeti masiranjem vanjskih udova i glatkom u smjeru prema području trbuha. Ova se metoda obično provodi tijekom čišćenja kako bi se toksini premjestili s periferije u GI trakt, gdje se mogu eliminirati.
  • Prilikom izvođenja masaže uljem provedite nekoliko minuta na kraju masirajući gornji desni dio trbuha u malim krugovima* u smjeru kazaljke na satu. Zatim nekoliko trenutaka izmasirajte cijeli trbuh u istom smjeru. *Masirajte gore desno, dolje lijevo.
  • Ako Tikta Ghrita uzrokuje mučninu, izbjegavajte jesti dok se glad ne vrati. Za smanjenje mučnine, mali prstohvat soli ili 1/4 čajne žličice Trikatu Churna može se dodati u Tikta Ghritu kako bi se bolje probavila.
  • Ako nemate žučni mjehur, preporuča se izbjegavati uzimanje Tikta Ghrite, kao i bilo kojeg ulja koje se traži u receptu za kitchari.
  • Ako patite od bilo kakvog stanja kože poput ekcema, psorijaze, akni na tijelu ili osipa, molimo nemojte raditi kupke od đumbira ili bilo kakve vruće kupke. To može izazvati daljnju iritaciju.
  • Ako imate poremećaj jetre ili bilo koje zdravstveno stanje, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego započnete bilo koji novi zdravstveni program.
  • Ako uzimate propisane lijekove, nemojte ih prestati uzimati tijekom čišćenja. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja novih biljaka, hrane ili čajeva. Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije nego započnete bilo koji novi zdravstveni program.

Izlazak iz čišćenja

Nakon što završite s čišćenjem, nemojte trčati i jesti pizzu! Tjedan nakon čišćenja (ili duže) smatra se fazom nakon čišćenja i jednako je važan kao i samo čišćenje. Čišćenje je razdoblje osvjetljavanja, opuštanja i stoga je razdoblje nakon čišćenja bitno vrijeme za ponovnu izgradnju, pomlađivanje i ponovno punjenje tijela (i uma) na zdrav način. Bez toga, tijelo se može iscrpiti, zdravstveno stanje se može pogoršati, a um može postati poremećen.

Za više pojedinosti o tome kako izvesti naknadno čišćenje kliknite ovdje.

Zaključak

Čišćenje bilo koje vrste zahtijeva vrijeme, energiju, svijest i disciplinu. Ovaj poseban program detoksikacije jetre izvrstan je režim za provođenje jednom godišnje kako biste očistili jetru, smanjili njezino opterećenje i poboljšali njezino funkcioniranje. Ovo čišćenje također može biti izvrstan put za vas da uključite ove prakse iscjeljivanja u svoju svakodnevnu rutinu kako biste održali zdravlje i ravnotežu uspostavljenu čišćenjem. Bez obzira na razinu intenziteta koju odaberete za čišćenje jetre, uvijek je najbolje slušati svoje tijelo i svoje individualne potrebe. Ako vam se nešto ne čini kako treba, vjerojatno nije dobro za vas. Poštujte svoju unutarnju inteligenciju i učinite ovo čišćenje svojim. Ako ste marljivi, ali suosjećajni prema svojim osjećajima, možete koristiti ovo čišćenje za održavanje zdravlja, ublažavanje poremećaja i stvaranje više kvalitete života u godinama koje dolaze!

Nadopunite svoje čišćenje mojom tinkturom Love Your Liver!

liver tincture

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.