Tri glavne probavne neravnoteže iz Ayurvede i najbolje biljke za liječenje

digestive herbs

biljeU svijetu Ayurvede ne postoji ništa važnije za naše zdravlje i dobrobit od naše probave. Probavna vatra, poznata kao Agni, toliko je važna da SVI toksini i bolesti proizlaze iz neravnoteže u ovom području. Postoje mnogi čimbenici koji mogu oslabiti našu vatru, kao što su loša prehrana, stres, prejedanje, mentalna neravnoteža i nepravilne životne navike. Stoga moramo otkriti uzrok (kako bismo ga uklonili) i istodobno provoditi liječenje kako bismo uravnotežili probavu. Budući da je tako esencijalne prirode, nije iznenađenje da Ayurveda blista u ovom području, pružajući široku paletu učinkovitih opcija liječenja biljem za svaku od naših jedinstvenih potreba.

U ayurvedskoj medicini postoje tri glavne vrste probavnih neravnoteža u sustavu, koje se često nazivaju nečiji “Agni tip”. Ovdje je kratak pregled svake vrste probavne neravnoteže zajedno s povezanom doshicom. Kako bi se pružio pravilan tretman, uvijek se mora znati njihov Agni tip, jer će to biti temelj za koji će biti potrebne biljke i mogućnosti liječenja.

**Imajte na umu da postoji četvrti Agni tip poznat kao Sama Agni (doslovno uravnotežena vatra), a to se odnosi na onaj koji ima potpuno zdravlje i ravnotežu u probavi.

1. Vishama Agni

vishama agni 2 1

2. Tikšna Agni

tikshan agni 2 1

3. Manda Agni

manda agni 2 1

Iako vaš probavni problem možda nije tako crno-bijel (rijetko je!), nadamo se da možete vidjeti u koju vrstu spada vaša glavna probavna neravnoteža. Ako postoji jednaka količina simptoma u više kategorija, najvjerojatnije će biti najbolje kontaktirati pouzdanog ayurvedskog praktičara, jer će režim liječenja biti malo složeniji i trebat će stručno vodstvo. Naravno, ovo je obično najbolji način za bilo koji ozbiljni ili kronični probavni poremećaj.

Ako imate prilično jasnu predodžbu o svom probavnom tipu, nastavimo s nekim od najmoćnijih probavnih biljaka koje Ayurveda nudi za svaku neravnotežu. Uvijek je bitno upamtiti da će biljke djelovati samo kao privremeni flaster ako se glavni uzroci ne uklone, tako da će to trebati riješiti dok dosljedno uzimate biljnu potporu. Evo kratkog pregleda glavnih uzroka probavnih smetnji:

  • Emocionalne neravnoteže (tjeskoba, zabrinutost, strah, depresija, ljutnja, itd.)
  • Stres
  • prejedanje
  • Jesti prekasno navečer
  • Stalna ispaša
  • Loš izbor prehrane
  • Nepravilne životne navike
  • Nepravilno kombiniranje hrane
  • Konzumiranje alergene hrane (mliječni proizvodi, pšenica, gluten, soja, šećer, itd.)
  • Gljivična infekcija ili prekomjerni rast Candide
  • Parazitske infekcije

Još jednom, morate otkriti svoje specifične uzroke i ukloniti ih ako želite pronaći dugoročno olakšanje za svoje probleme s probavom. Imajte na umu da ćete neke namirnice možda morati izbjegavati trajno, dok druge samo privremeno dok Agni ili probavna vatra ponovno ne zagori. To znači da ćete u početku možda morati biti na prilično strogoj dijeti; međutim, trebali biste se moći više igrati kada pronađete probavno zdravlje i ravnotežu. Duljina liječenja razlikuje se od osobe do osobe, iako obično što je poremećaj teži ili kroničniji, potrebno je dulje slijediti protokol liječenja.

1. Najbolje biljke za Vishama Agni

vishama agni 1 1

Ako je ovo vaš glavni tip probave, također ćete najvjerojatnije morati slijediti režim prehrane koji umiruje vatu.

Kliknite ovdje kako biste otkrili glavna Vata pravila prehrane.

Evo nekih od najboljih biljnih lijekova za Vishama Agni:

2. Najbolje biljke za Tikshana Agni

tikshna agni 1

Ako je ovo vaš glavni tip probave, također ćete najvjerojatnije morati slijediti režim prehrane koji umiruje Pittu.

Kliknite ovdje kako biste otkrili glavna pravila Pitta prehrane.

Evo nekih od najboljih biljnih lijekova za Tikshna Agni:

3. Najbolje biljke za Manda Agni

manda agni 1

Ako je ovo vaš glavni tip probave, također ćete najvjerojatnije morati slijediti Kapha režim prehrane koji umiruje.

Kliknite ovdje kako biste otkrili glavna Kapha pravila prehrane.

Evo nekih od najboljih biljnih lijekova za Manda Agni:

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.