11 ajurvedskih lijekova za zatvor (koji stvarno djeluju!)

IMG 9283 scaled

IMG 9283Održavanje slobodnog protoka debelog crijeva bitan je cilj za optimalno zdravlje u svijetu Ayurvede. Zapravo, dr. Vasant Lad čak ide toliko daleko da kaže da se 80% svih bolesti može spriječiti kroz zdravo i čisto crijevo. Nažalost, u našem Vata poremećenom društvu, zatvor, bez obzira da li je blag ili ozbiljan, vrlo je stvaran problem za mnoge pojedince.

Što se smatra zatvorom?

U idealnom svijetu, osoba bi trebala imati prosječno 1-3 pražnjenja crijeva svaki dan, s osjećajem ispunjenja nakon toga. Ne smije biti naprezanja, a stolica treba biti dobro oblikovana, ali mekana (“poput zrele banane”). Eliminacija bi se trebala odvijati u prilično dosljedno vrijeme s prvim pokretom koji se javlja nakon buđenja.

Kliknite ovdje da biste pročitali naš članak, Ayurvedski pogled na kakanje (tabela uključena!).

Alternativno, različite razine zatvora mogu se vidjeti u mnogim oblicima, ovisno o pojedincu. Netko može imati 3 pokreta dnevno, ali samo s pretjeranom boli i naporom, vrlo malim prinosom i stoga bez zadovoljstva nakon prolaza. Druga osoba može imati ispunjavajuće pokrete, ali između njih prođe 1-3 dana. Čak se i često preskakanje jednog dana u ajurvedskoj medicini ne gleda i treba ga riješiti.

Koji su uobičajeni uzroci zatvora prema Ayurvedi?

Budući da je debelo crijevo dom Vata doshe, a zatvor ima svojstva tvrdog, suhog, grubog i stegnutog, kaže se da je glavni ukupni uzrok visoka Vata (element zraka i prostora) u debelom crijevu. Konkretni uzroci visoke Vate bit će različiti za svakog pojedinca, ali ovdje je popis nekih od najčešćih.

  • Vata-provocirajuća dijeta
  • Loše prehrambene navike (pretjerana brza hrana, hrana za van, prerađena hrana, prejedanje, itd.)
  • Način života koji provocira vatu
  • Redoviti unos nepravilnih kombinacija namirnica
  • Unos nepodnošljive ili alergene hrane (neki uobičajeni uzročnici uključuju pšenicu, gluten, mliječne proizvode, soju, orašaste plodove i jaja da spomenemo samo neke)
  • Ostaci ili ustajala hrana
  • Dehidracija
  • Anksioznost
  • Pretjerani strah i briga
  • Nedostatak dosljedne dnevne rutine
  • Nepravilan raspored obroka
  • Nepravilna ili nepravilna rutina spavanja
  • Nedostatak sna ili nesanica
  • Visoki stres
  • Potiskivanje prirodnih nagona
  • Putovati
  • Opstrukcija zbog toksina ili začepljenja u debelom crijevu
  • Poremećaj ravnoteže crijevne flore (disbioza)
  • Paraziti

Prije nego što prijeđem na lijekove, moram reći da kako bismo doista uklonili zatvor, prva linija liječenja mora biti uklanjanje uzroka. Za to će biti potrebna osobna istraga i možda pokušaji i pogreške. Međutim, bez uklanjanja uzroka(-a), ovi lijekovi navedeni u nastavku jednostavno će djelovati kao flaster bez liječenja temeljnog problema.

1. Slijedite strogu Vata-smirujuću dijetu.

Kada se bavite bilo kojim problemom u probavnom traktu, bit će bitno napraviti odgovarajuće promjene u prehrani koje su potrebne za vraćanje ravnoteže u probavni sustav. U slučaju zatvora, netko se može hraniti savršeno zdravo, ali ta zdrava hrana može izazvati Vata (npr. salate, sirovi sokovi, sirovo povrće, sušeno voće, itd.). Stoga, bez obzira na vašu trenutnu dijetu, preporučuje se slijediti cjelokupni plan prehrane za smanjenje Vata. Evo nekih od glavnih smjernica kojih se trebate pridržavati.

  • Uzimajte uglavnom jednostavne, lako probavljive obroke kao što su juha, kitchari, dal, basmati riža, bijela kvinoja, povrće kuhano na pari, juhe, variva, jela u loncu itd.)
  • Dajte prednost toploj, kašastoj i dobro začinjenoj hrani
  • Izbjegavajte hladnu, sirovu, grubu, suhu hranu i piće (npr. sirovo povrće, hladni smoothieji, sirovi sokovi, krekeri, tost, suhe žitarice, proteinske pločice, granola pločice itd.)
  • Ograničite tešku, teško probavljivu hranu kao što su meso, mliječni proizvodi i većina graha (međutim, preporučuju se mung grah i crvena leća)
  • Jedite prema dosljednoj rutini obroka u pravo vrijeme (tj. doručak od 6 do 7 sati, ručak od 11 do 13 sati, večera od 17 do 19 sati)
  • Slijedite pravilne kombinacije namirnica (tabelu preuzmite ovdje!)

Kliknite ovdje kako biste pročitali detaljan popis općih Vata prehrambenih smjernica.

Kliknite ovdje da otkrijete Vata tablicu hrane.

2. Slijedite Vata-balansirajući način života.

Kada se bavite bilo kakvom Vata neravnotežom, bilo bi korisno slijediti neke osnovne životne navike koje smanjuju Vata. Ovo ne samo da će pomoći u liječenju zatvora, već će također pomoći bilo kojoj drugoj temeljnoj Vata neravnoteži koja se javlja kao što su tjeskoba, problemi sa spavanjem i nemiran um. Evo nekih bitnih stvari za smanjenje Vate koje treba uključiti u svoj svakodnevni stil života.

Kliknite ovdje za više ideja o tome kako uravnotežiti Vatu.

3. Pijte vruću vodu čim se probudite i stalno između obroka (izbjegavajte hladnu ili ledenu vodu ili napitke!).

Pijenje tople vode odmah ujutro i ravnomjerno između obroka bit će višestruko korisno. Ova praksa će smanjiti svaku potencijalnu dehidraciju koja može pridonijeti zatvoru. Za to treba paziti da dnevno popijete ukupno 8-10 šalica tople do vruće vode (čaj i sokovi se ne računaju). Vruća voda djeluje tako da ispire GI trakt, otvara vitalne kanale, uklanja opstrukciju i pomaže u zdravoj eliminaciji.

Upute: Započnite svako jutro s 16 unci vruće vode. Odavde, pobrinite se da pijete najmanje 16 unci tople-vruće vode između svakog obroka dok izbjegavate piti bilo kakvu tekućinu tijekom unosa hrane ili neposredno nakon obroka.

4. Svako jutro popijte ovaj recept za smoothie od papaje.

Iako bi se općenito trebalo izbjegavati hladnu sirovu hranu tijekom razdoblja zatvora, ovaj poseban recept napravljen je od tople vode, zagrijavajućih začina i sadrži specifične sastojke koji će pomoći u promicanju eliminacije. Papaja osigurava snažne probavne enzime i vrlo je učinkovita u liječenju zatvora, čak i u teškim slučajevima.

Jednostavan recept za smoothie od papaje za zatvor

Sastojci

  • 1/2 srednje velike papaje
  • 1/2 šalice tople vode
  • Tanka kriška svježeg đumbira
  • 1/8 žličice kardamoma
  • 1/4 žličice cimeta
  • 1 žličica lanenog ili kokosovog ulja
  • 1 žličica meda

Upute: Sve ove sastojke miješajte velikom brzinom 2-3 minute. Ovaj smoothie treba uzeti prvo svako jutro nakon gore preporučenih 16 unci vruće vode. Najmanje jedan sat nakon toga ne treba jesti hranu.

Ili probajte moj još ukusniji i učinkovitiji “Smoothie od kakice od papaje”!

5. Svako jutro uzmite 1 žličicu namočenih chia sjemenki.

Iako chia sjemenke mogu dehidrirati (i stoga izazvati Vata i zatvor) kada se uzimaju u pogrešnom kontekstu, one također mogu podmazati debelo crijevo i pospješiti zdravu eliminaciju kada se uzimaju ispravno. Uzimanje malog broja namočenih chia sjemenki svako jutro odlično je za vaš dnevni unos topivih vlakana za koja je poznato da stvaraju gelastu tvar u GI traktu, podmazujući crijevnu stijenku i pomažući u zdravoj eliminaciji.

Upute: Namočite 1 žličicu chia sjemenki u 1 šalicu vode preko noći. Uzmite ovo prvo svako jutro, nakon čega slijedi 16 unci tople-vruće vode preporučene u #3 gore. NAPOMENA: Kod redovitog uzimanja chia sjemenki još je važnije piti dovoljno vode svaki dan jer inače mogu dovesti do dehidracije.

6. Uzmite Haritaki, ghee i med u toplom mlijeku prije spavanja.

Haritaki je jedna od tri biljke u Triphali i posebno se uzima za smanjenje Vata i liječenje zatvora (između mnogih drugih zdravstvenih prednosti). Uzimanje ove biljke u toplom mlijeku s gheejem svake večeri poboljšat će svojstva Haritakija, čineći ga učinkovitijim za promicanje zdrave eliminacije sljedećeg jutra.

Upute: Zagrijte 1/2 šalice mlijeka malo ispod vrenja, a zatim maknite posudu s vatre. Dodajte 1/2-1 žličicu haritakija i 1 žličicu gheeja. Dobro promiješajte dok se sastojci potpuno ne sjedine. Ostavite mliječnu smjesu da se malo ohladi (108 stupnjeva ili manje), a zatim umiješajte 1 žličicu meda. Uzmite ovo svaku večer 15-30 minuta prije spavanja.

7. Uzmite 1 žličicu Triphala Churne svaku večer prije spavanja.

Triphala Churna je klasična formula koja liječi sve u ayurvedskoj medicini. Po prirodi je tri-dosh i može ga uzimati bilo koji tip tijela (općenito govoreći). Sve tri biljke imaju blago laksativno svojstvo i zajedno su jedna od najučinkovitijih formula za promicanje zdrave dnevne eliminacije bez stvaranja ovisnosti (i stoga se mogu uzimati dugoročno).

Upute: Potopite 1 žličicu Triphala Churne u 1/2-1 šalicu tople vode 5 minuta. Dobro promiješajte i popijte 15-30 minuta prije spavanja svaku večer.

Kupite moju ručno miješanu Triphala Churnu ovdje.

8. Uzmite žlicu Vata medene infuzije prije svakog obroka.

Vata Honey Infusion je probavna pomoć koja je formulirana posebno za Vata probavne probleme uključujući plinove, nadutost i zatvor. Uzimanje ovog lijeka prije svakog obroka pomaže povećati Agni ili probavnu vatru, ispravno obraditi i asimilirati hranu i pospješiti zdravu, dnevnu eliminaciju.

Upute: Uzmite malu žlicu (oko 1 žličice) Vata medene infuzije prije svakog obroka. Zatim popijte nekoliko gutljaja tople vode. Za vidljive rezultate potrebna je dosljednost. Za ozbiljnije probleme uzmite ovo kao što je ovdje preporučeno dok slijedite noćni lijek Triphala i Vata med u #9 ispod.

Ovdje kupite moju Vata medenu infuziju.

9. Uzmite Triphala Churna u Vata medu svaku večer prije spavanja.

Za ozbiljnije probleme sa zatvorom, miješanje ova dva lijeka zajedno i njihovo uzimanje prije spavanja svake večeri pomoći će poboljšati svojstva biljaka koje smanjuju Vata, potiču laksative i pomoći će stvoriti ravnotežu u GI traktu. Kao dodatni bonus, Vata med pomaže smanjiti neugodan okus Triphala Churne.

Upute: Pomiješajte 1 žlicu Vata meda s 1 žličicom Triphala Churna kako biste napravili jušnu ​​pastu. Uzmite ovo svake večeri prije spavanja nakon čega slijedi 1/2 šalice tople vode. Za teži zatvor, ova se doza može ponoviti ujutro neposredno prije uzimanja tople-vruće vode koja se preporučuje u #3 gore.

**Ako je potrebno, Vata med se može uzeti samostalno prije jela (vidi br. 8 gore) uz istovremenu primjenu ovog lijeka.

Ovdje kupite moju Vata medenu infuziju.

Kupite moju ručno miješanu Triphala Churnu ovdje.

10. Tjedno izvodite Dashamul Tea Basti (biljni klistir).

Kada je riječ o liječenju Vate u debelom crijevu, ne postoji mnogo učinkovitiji i izravniji tretman od izvođenja klistira pomoću Dashamul čaja (poznatog kao Dashamul Tea Basti). Primjena ovog tretmana klistira ne samo da pomaže u izravnom ispiranju debelog crijeva, već koristi ovu formulu “10 korijena” koja je specifična za uklanjanje zatvora i smanjenje ukupne Vata neravnoteže.

Upute: Uzmite Dashamul čaj basti na prazan želudac ili ujutro ili prije spavanja. Primijenite ih 1 do 3 dana svaki tjedan dok se zatvor ne povuče. Izbjegavajte pretjeranu upotrebu jer to s vremenom može stvoriti ovisnost. Kako bi se spriječio daljnji zatvor, ovaj biljni klistir može se izvoditi jednom tjedno, dva puta tjedno ili mjesečno dugoročno.

11. Uzmite 1 žlicu organskog, prehrambenog ricinusovog ulja u čaju od đumbira prije spavanja.

RIJEČ OPREZA: Ricinusovo ulje treba uzimati samo s vrlo kvalitetnim, organskim ricinusovim uljem i samo pod vodstvom iskusnog praktičara. Uzimanje previše može dovesti do povraćanja, mučnine ili teškog proljeva, a predugo uzimanje ovog lijeka može dovesti do ovisnosti.

Imajući to u vidu, ricinusovo ulje je jedan od najmoćnijih OTC purgativa pri provođenju čišćenja, a također se može koristiti (u odgovarajućem kontekstu) za čišćenje debelog crijeva kada je zatvor uzrokovan zagušenjem, toksinima ili opstrukcijom. Izvođenje brzog ispiranja dok ste na dijeti i načinu života koji smanjuju Vata te korištenje nekoliko od ovih biljnih preporuka može biti učinkovitije u ovim slučajevima.

Upute: Pomiješajte 1 žlicu ricinusovog ulja s 1 šalicom toplog čaja od đumbira (recept potražite ovdje). Uzmite ovo svaku večer neposredno prije spavanja 2 do 3 noći zaredom i zatim potpuno prekinite. Nakon završetka ispiranja, prijeđite na manje abrazivni noćni tretman kao što je gore preporučena Triphala Churna.

Iako zatvor dolazi u mnogo različitih oblika i promjenjivih uzroka, gotovo uvijek uključuje visoku Vatu u debelom crijevu. Stoga će liječenje Vate, uz uklanjanje specifičnog(ih) uzroka(-a) i uzimanje odgovarajućih biljnih lijekova nedvojbeno promovirati ravnotežu u sustavu i dovesti do zdrave svakodnevne eliminacije bez napora, boli ili frustracije. Zdravo, čisto debelo crijevo ključno je za optimalno zdravlje i doista može spriječiti buduće bolesti i ublažiti trenutne poremećaje.

Isprobajte moju ručno rađenu Vata medenu infuziju!

Vata Honey Infusion

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.