KOKOS CILANTRO CHUTNEY

1687143519 cilantrococonutchutney scaled

cilantrochutneyChutney je osnovni indijski začin koji se može napraviti od više sastojaka, od slatkih do ljutih, kiselih i slanih. Ovaj poseban recept za chutney kombinira slastan okus cilantra s kremastom kokosom kako bi se stvorio chutney za hlađenje, čišćenje i poboljšanje probave koji će sigurno poboljšati okus i ljekovita svojstva bilo kojeg dala, kitcharija, curryja, sotea ili juhe.

Uz skladnu kombinaciju kokosa, cilantra, soka limete, serrano papra i ayurvedskih začina, ova neodoljiva mješavina uskoro će postati redoviti začin u vašoj kuhinji. Brzo se i jednostavno pravi, a dodavanjem u obroke povećat ćete probavljivost hrane, pospješiti blagu detoksikaciju i smanjiti upale. Neki drugi uobičajeni problemi za koje je ovaj recept koristan su prekomjerna vrućina, slabost jetre, kožna oboljenja, toksičnost teškim metalima (odlično za keliranje!) i alergije.

Općenito, ovaj recept je najbolji za Pitta i Vata tipove, iako je dovoljno uravnotežen da Kapha može uživati, posebno kada se koriste preporuke za došu navedene ispod recepta. Može se dodati u bilo koje slano jelo, no preporuča se jesti uz dalove, sotee od povrća, kitcharije, pomfrit, jela od riže, jela od kvinoje ili jednostavno uz chapati ili somun. Iako uglavnom rashlađuje, ovaj chutney još uvijek ima dašak topline i može se koristiti tijekom cijele godine za poboljšanje probave, promicanje zdravlja i stvaranje ukusnih obroka!

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic učinak: Vata ↓,Pitta ↓, Kapha ↑↓
  • Čini: 1 1/2 šalice
  • Vrijeme pripreme: 15 minuta
  • Vrijeme kuhanja: 3 minute
  • Mješalica velike brzine
  • Daska za rezanje i nož
  • Mala tava za prženje

chutneyingredients

cilantrochutneyingredients

  • 1 žlica gheeja (zamijenite kokosovim uljem)
  • 1/4 žličice sjemena smeđe gorušice, cijele
  • 1/2 žličice sjemena kumina, cijelog
  • 1/2 šalice vode
  • 1/4 šalice svježeg soka od limete (oko 2 limete)
  • 1/4 žličice ružičaste himalajske ili mineralne soli
  • 1 žlica mljevenog đumbira (kockica od 1 inča)
  • 1/2 male serrano paprike, nasjeckane (oko 2 žličice) (po želji; izostaviti za Pittu)
  • 2 žlice komadića indijskog oraščića
  • 3/4 pakirane šalice sitno nasjeckanog cilantra
  • 3/4 šalice naribanog kokosa

cilantrococonutchutney

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

1. Stavite malu tavu na srednje jaku vatru i dodajte ghee. Kad se zagrije, dodajte sjeme smeđe gorušice i kumin. Pirjajte ove začine 2 do 3 minute uz često miješanje.

2. Dodajte vodu, sok limete i pirjane začine (s gheejem) u blender.

3. Zatim dodajte sol, đumbir, papar i indijske oraščiće.

4. Na kraju dodajte cilantro i kokos.

5. Miješajte velikom brzinom 1 do 3 minute. Ako je potrebno, isključite blender i promiješajte ga između miješanja. Sastojci bi se trebali ravnomjerno izmiješati, a konzistencija će imati kremastu teksturu poput kaše. Ako se chutney čini pregustim ili krupnim, može se dodati malo vode ili soka od limete (najviše 2 do 4 žlice).

6. Chutney ulijte u staklenu teglu s poklopcem. Ako vrijeme dopušta, stavite ga u hladnjak na 2 do 3 sata da se okusi sjedine.

7. Dodajte ovaj chutney svakom obroku kako biste poboljšali okus i probavljivost hrane. Može se dodati izravno u obrok kao začin ili jesti sa strane između zalogaja. Jednako je ukusan na vrhu somuna kao što su chapati, roti, naan ili dosa.

8. Čuvajte u hermetički zatvorenoj staklenci u hladnjaku 3 do 5 dana.

Savjet za sparivanje: Ovaj ukusni recept za chutney bit će sjajna nadopuna bezbrojnim receptima uključujući naš klasični Kitchari za čišćenje, Kitchari za smanjenje Pitte, Spicy Dal i rižu s paprom ili Black Eyed grah i zdjelu smeđe riže od kelja.

cilantrachutneytop

Vata:

Ovaj recept umiruje Vatu; nisu potrebne promjene!

pitta:

Iako ovaj recept u cjelini smanjuje Pittu, bilo bi najbolje za Pitta tipove da izostave serrano papar, posebno u ljetnoj sezoni.

Kapha:

Ovaj recept je prilično neutralan za Kapha tipove, međutim, može se učiniti Kapha umirujućim uz nekoliko jednostavnih promjena. Smanjite kokos na 1/3 šalice, smanjite ghee na 1 čajnu žličicu i izostavite indijske oraščiće. Povećajte količinu serrano paprike na 1 punu papriku, a sjemenke smeđe gorušice na 1/2 žličice. Uz smanjenje kremoznosti i povećanu toplinu, ovaj će recept biti izvrstan začin za smanjenje Kapha-e za izdašnu upotrebu.

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.