Kaša od prosa od slatkog krumpira

1687144840 SweetPotatoPorridge.jpg scaled

SweetPotatoPorridge3Nema ništa bolje od lijepog toplog, umirujućeg doručka u hladno jesensko ili zimsko jutro! Zobena kaša može biti izvrsna opcija, međutim, nekima je malo teška i ako ste navikli jesti zob iz dana u dan, može postati prilično bljutava i dosadna. Ova kaša od slatkog krumpira je ukusna alternativa, jer je dobra ravnoteža svjetlosti (od prosa), mljevene (od slatkog krumpira), lako probavljiva i izuzetno bogata hranjivim tvarima.

Proso se smatra jednom od “drevnih žitarica”, iako je zapravo sjeme. Bogata je proteinima, vlaknima, folatima, niacinom, vitaminima B, C i K, kalcijem, željezom, magnezijem, kalijem i manganom. Iako je proso izvrsna opcija za Kapha tipove, može biti previše lagan i isušujući za Vatu, a previše grijati za Pittu. Ali ne bojte se! Uz dodatak rashlađujućih, uzemljujućih sastojaka kao što su mlijeko i slatki krumpir, možemo pronaći ravnotežu za sve tipove tijela, čineći ovo hranjivim doručkom u kojem svatko može uživati ​​tijekom hladnijih mjeseci.

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

  • Doshic efekt: Vata ↓*,Pitta ↓*, Kapha ↓*
  • Poslužuje: 2
  • Vrijeme kuhanja: 30 do 35 minuta

*Slijedite specifične preporuke za došu navedene ispod recepta kako biste se prilagodili svojim potrebama.

Materijali

  • Srednji lonac
  • Mjerice i žlice

SweetPotatoPorridgeIngredients

SweetPotatoPorridgeIngredients2

Sastojci

  • 3 šalice vode
  • 2 šalice punomasnog ili bademovog mlijeka, podijeljene
  • 3/4 šalice prosa
  • 2 štapića cimeta
  • 1 šalica nasjeckanog batata
  • 1 1/2 žličice ayurvedskih začina za doručak*
  • 1 žličica gheeja
  • 1 žlica naribanog kokosa
  • Poprskajte bademovo mlijeko
  • 2 do 6 žličica meda, podijeljeno
  • Cimet, za ukras
  • Naribani kokos za ukras

*Ovu mješavinu začina zamijenite 1 žličicom cimeta, 1/2 žličice đumbira u prahu, 1/8 žličice kurkume i 1/8 žličice kardamoma u prahu.

SweetPotatoPorridgeTop

Kliknite ovdje za kopiju ovog recepta za ispis.

Upute

1. Stavite vodu i bademovo mlijeko u srednju posudu za kuhanje na jaku vatru i zagrijte malo ispod vrenja. Dok čekate, počnite sjeckati slatki krumpir na male kockice od 1/4 do 1/2 inča.

2. Kad zavrije, smanjite vatru na srednje nisku i dodajte proso, nasjeckani batat i štapiće cimeta. Kuhajte uglavnom poklopljeno 20 minuta, miješajući svakih 5 minuta.

3. Nakon 20 minuta provjerite gustoću kaše. Ako je presuho dodajte još vode ili bademovog mlijeka po žlicu. Ako je pretvrdo, nastavite kuhati poklopljeno još 1 do 5 minuta, provjeravajući i miješajući svaku minutu. Još jednom pažljivo dodajte još tekućine po potrebi.

4. Nakon što je proso prilično mekan, isključite vatru, ali ostavite tavu na vrućem plameniku. Dodajte začine za doručak, ghee i kokos.

5. Posudu poklopite i ostavite da kaša odstoji 5 minuta da se okusi harmoniziraju, a kaša omekša.

6. Poslužite u zdjelicama. Nakon što se kaša malo ohladi, dodajte 1 do 3 žličice meda u zdjelicu.

7. Na vrh svake zdjelice pospite malo cimeta, malo bademovog mlijeka (ako je potrebno) i obilno pospite kokosom.

8. Jedite svjesno i sa zahvalnošću na početku ovog prekrasnog dana!

SweetPotatoPorridge.jpg

Izborne Doshic preporuke

Vata:

Budući da se proso smatra suhim i laganim po kvaliteti, najbolje bi bilo za Vata tipove da povećaju uzemljenost i masne (uljne) kvalitete u komplementarnim sastojcima. Ghee se može povećati na 2 žličice, a kokos na 2 žlice. Dodatni slatki krumpir može se dodati (po želji), a sveukupno vrijeme kuhanja treba malo produžiti kako bi se osiguralo da je kaša vrlo dobro kuhana i kašasta (po potrebi dodajte više tekućine).

pitta:

Proso može lagano grijati za Pitta doshu, zbog čega je za Pitta tipove korisno povećati rashlađujuće sastojke u ovom receptu. Ghee i kokos se mogu udvostručiti. Ajurvedske začine za doručak treba smanjiti na 3/4 čajne žličice, a med treba zamijeniti jednakom količinom javorovog sirupa. Izbjegavajte ukrašavanje jela dodatnim cimetom, iako se naribani kokos može obilato posuti.

Kapha:

Proso je jedan od najboljih izbora žitarica za Kapha zbog svojih suhih, laganih, hrskavih i toplih svojstava. Međutim, ipak bi trebalo unijeti nekoliko promjena kako bi ovaj doručak bio još uravnoteženiji za Kapha. Trebalo bi izbjegavati mliječno mlijeko i umjesto njega dati prednost domaćem bademovom mlijeku. Ghee treba izostaviti, a kokos treba zamijeniti s 2 do 3 žličice svježe samljevenog lanenog sjemena. Začini za doručak mogu se povećati na 2 žličice kako bi se pospješila probava i prokrvilo jutro.

Isprobajte moju ayurvedsku mješavinu začina za doručak!

Ayurvedic Breakfast Spices

Otkrijte još zdravih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.