3-dnevno ayurvedsko čišćenje

JasmineHemsley QuinoaKitchari NickHopperPhotography 9181

JasmineHemsley QuinoaKitchari NickHopperPhotography 9181Čišćenja su sjajan način za resetiranje vašeg sustava i utrti put donošenju boljih zdravstvenih izbora u budućnosti. Dugoročni programi detoksikacije često u početku donose niže razine energije i preporuča se da ih radite samo kada ste u mogućnosti uzeti malo vremena na poslu i u svakodnevnom životu. Također se preporuča samo tijekom blažih vremenskih sezona u proljeće i jesen. Ako žudite za detoksikacijom, ali izvan sezone je ili ste jednostavno prezauzeti da biste se posvetili duljem čišćenju, ayurvedsko čišćenje može se prilagoditi vašim trenutnim potrebama, sezoni i rasporedu. I premda trodnevno čišćenje nije pretjerano dugo, ipak može biti vrlo moćno za detoksikaciju vašeg tijela, balansiranje vašeg uma, poticanje probave-metabolizma i postavljanje pozornice za zdraviju budućnost.

Ovo trodnevno čišćenje prikladno je za sve različite tipove tijela i neravnoteže, iako može doći do malih promjena za vaše specifične Vata, Pitta i Kapha potrebe (više pročitajte ovdje). Sastoji se od mono-jednodijelne dijete kitchari, biljnih lijekova za čišćenje, podmazivanja uljem (iznutra i izvana), znojenja i nekoliko drugih potreba za samonjegu. Ova tablica korak po korak postavljena je kako bi vas vodila u vrlo specifičnom trodnevnom režimu čišćenja; međutim, po potrebi se mogu napraviti izmjene. Najvažniji čimbenici bit će pridržavanje kitchari dijete, izbjegavanje šećera i kofeina i primjena što je više moguće preporučenih postupaka samonjege.

Evo popisa vaših preporučenih potreba za čišćenjem:

Biljne potrepštine:

Prehrambene potrebe:

  • Basmati riža ili smeđa riža (koristite kvinoju za Kapha tipove)
  • Mung dal (narezani žuti mung grah, zamjena s narezanom crvenom lećom)
  • Agni Churna ili slični začini
  • Obični Ghee (zamjena s kokosovim uljem za Pitta ili sezamovim uljem za Vata i Kapha tipove)
  • Povrće poput kelja, raštike i mrkve

Isprobajte naš klasični Kitchari recept za čišćenje!

Potrebe za samonjegu:

Kliknite ovdje za kopiju ovog grafikona za ispis.

3 day cleanse 9 13 2019 11 27 58 AM

Kliknite ovdje za kopiju ovog grafikona za ispis.

Slijedite ovu tablicu najbolje što možete za svaki dan čišćenja. Kao što vidite, ovo čišćenje zahtijeva puno vremena i stoga ga je najbolje raditi neradnim danima. Za “prekide” između aktivnosti, preporuča se opuštanje, odmor, izbjegavanje društvenih aktivnosti i neko vrijeme provesti u “Samoučenju”. Izvucite maksimum iz svog čišćenja i zadržite svoj integritet na visokom nivou! Ti si vrijedan toga!

Nakon što čišćenje završi, polako unosite nove namirnice, ali nastavite jesti tople, hranjive obroke i izbjegavajte svu hladnu i sirovu hranu barem tjedan dana. Nastavite s praksama samonjege koliko god možete, čak i ako samo nekoliko dana u tjednu. Na primjer, možete napraviti kupku od đumbira 1 do 2 dana u tjednu, nastaviti piti detoksikacijski čaj, šetati 20 minuta dnevno, prakticirati samouljnu masažu 1 dan u tjednu i odvojiti vrijeme za 10 minuta posredovanje svakog jutra. Upamtite, čišćenje nije brzo rješenje samo da biste se vratili svojim starim navikama; umjesto toga, upotrijebite ga kao preliminarnu mjeru za resetiranje vašeg tijela i uma s namjerama i akcijskim planom za održavanje ovih zdravih praksi s vama svaki dan.

Korisne poveznice:

Isprobajte naš ayurvedski komplet za detoksikaciju!

Daily Detox Kit 1 1024x567

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.