Sedam najmoćnijih biljaka protiv upale (i kako ih koristiti!)

inflamation 1 31 2018 2 18 36 PM

inflammedNije iznenađenje da je upala jedan od najčešćih problema koje vidim kao ayurvedski praktičar. Iako uzrok i manifestacija mogu izgledati drugačije za svakog pojedinca, rezultat je isti. Upala se često očituje kao crvenilo, iritacija, toplina, oteklina i osjetljivost. To može biti očita manifestacija poput osipa na koži, bolnih otečenih zglobova ili bolnih mišića ili ne tako očite pojave poput upale u želucu, tankom crijevu, jetri ili debelom crijevu. Mjesto upale, zajedno s vašim specifičnim tjelesnim tipom (tzv. dosha tip) i trenutnim simptomima upale, bit će važni čimbenici za koje će biljni tretman biti najučinkovitiji za njih.

Prva linija liječenja bilo kojeg poremećaja uvijek je uklanjanje uzroka. Bilo da patite od artritisa, upale gastrointestinalnog trakta, upalnih kožnih problema (npr. ekcema, psorijaze, osipa, itd.) ili bilo čega između, uobičajeni uzroci (ili barem pokretači) bit će slične prirode. Ovdje je neiscrpan popis nekih crvenih zastavica na koje trebate pripaziti u svojoj prehrani i načinu života.

  • Stres
  • Kronične alergije ili osjetljivost na hranu (npr. gluten, mliječni proizvodi, pšenica, soja, itd.)
  • Neravnoteža crijevne flore (poznata kao disbioza)
  • Parazitske infekcije
  • Kronične infekcije niskog stupnja (gljivične, virusne, bakterijske)
  • Korištenje nadražujućih ili alergenih tvari (tj. parfema, kemikalija, deterdženata, boja, itd.)
  • Alergeni iz okoliša, zagađivači ili kemikalije
  • Prekomjeran unos hrane koja izaziva upale (noćke, rafinirani šećer, začinjena hrana, masna pržena hrana itd.)
  • Kofein, alkohol, duhan, lijekovi na recept i rekreacijske droge
  • Prehrambeni aditivi, konzervansi i boje
  • Dijeta koja izaziva pittu
  • Životni stil koji provocira Pittu
  • Emocije koje povećavaju Pittu kao što su ljutnja, osuđivanje, kritiziranje i ljubomora
  • Nedostatak sna
  • Autoimuni poremećaji

Nakon što identificirate neke od mogućih uzroka koji stvaraju upalu u vašem sustavu, možete početi polako (ali sigurno) unositi potrebne promjene kako biste se riješili tih čimbenika u svom životu. Dok radite na uvođenju ovih bitnih promjena u svoju rutinu, bilo bi korisno istovremeno uzimati odgovarajući biljni režim kako biste ubrzali ovaj proces ozdravljenja. Uzimanje ovih preporučenih biljaka ne samo da će pomoći u smanjenju upale u vašem sustavu, već će također pomoći u oslobađanju tijela od prekomjerne topline, toksina i iritansa koji izazivaju vaše simptome.

Iako mnoge biljke imaju protuupalna svojstva, neke su snažnije i učinkovitije od drugih. Nadalje, neki mogu biti izuzetno korisni u jednom upalnom stanju (na primjer artritis), dok drugi mogu biti od veće koristi za drugo upalno stanje (recimo psorijaza). Ovdje je popis mojih sedam najboljih biljaka za korištenje, najbolji način njihovog uzimanja, kada ih uzimati, a kada ih izbjegavati.

inflamation 1 31 2018 2 18 36 PM

turmeric1. Kurkuma

Kurkuma je nevjerojatna protuupalna biljka koja se može koristiti svakodnevno, bilo u prehrani, u biljnim čajevima ili snažnije, kao biljni prah. Iako je kurkuma prilično sigurna za većinu pojedinaca, može biti pomalo grijuća za one koji su osjetljivi na ovo pitanje. U tim se slučajevima preporučuje rashlađujući biljni tretman kao što je Neem ili Mahasudarshana (vidi dolje).

Kurkuma je prilično dobro zaokružena u svojim protuupalnim svojstvima i stoga se može uzimati za višestruka stanja. Međutim, najučinkovitiji je kod upalnih stanja kao što su artritis, upaljeni mišići i upalna astma.

Za artritis i upaljene mišiće:

Uzmite ¼ žličice kurkume s ⅛ žličice bosvelije (tamjan), ⅛ žličice suhog đumbira i ¼ žličice guduchija. Pomiješajte ovo s toplom vodom i uzimajte tri puta dnevno prije jela.

Za upalnu astmu:

Uzmite ¼ čajne žličice đumbira, ¼ čajne žličice kurkume, prstohvat crnog papra i prstohvat pippali praha, dva puta dnevno pomiješane s malom žlicom meda. Uzmite prvu dozu nakon buđenja na prazan želudac. Uzmite drugu dozu oko 14 do 15 sati. Ako se pojave akutni simptomi, uzmite dvostruku dozu svake biljke s medom svaka 2 do 3 sata ili po potrebi.

Kliknite ovdje za naš recept za čaj od kurkume, đumbira i tulsija!

ginger root2. đumbir

Đumbir je moćna protuupalna biljka koja se često koristi u ayurvedskoj medicini. Baš kao i njezin sestrinski korijen kurkume, može se uzimati u hrani, kao biljni čaj ili snažnije kao biljni prah. Iako je đumbir prilično siguran za većinu pojedinaca, može previše grijati za Pitta tipove ili za one koji su osjetljivi na toplinu. U tim slučajevima treba koristiti svježi đumbir (koji puno manje grije) ili više rashlađujući biljni tretman kao što je neem ili Mahasudarshana (kao što se vidi dolje).

Budući da đumbir grije, često nije toliko koristan kod upalnih poremećaja GI trakta kao što su hiperaciditet, gastritis, ulcerozni kolitis, čirevi i slični poremećaji. Također ga treba izbjegavati kod upalnih kožnih poremećaja izazvanih toplinom poput ekcema, psorijaze i osipa. Umjesto toga, najučinkovitija upotreba đumbira je kod upalnih stanja astme i artritisa, jer ima afinitet prema plućima i zglobovima. Đumbir pomaže u čišćenju bronhijalnih putova kod astme i uklanjanju pohranjenih toksina u zglobovima kod artritisa.

Za upalnu ili kongestivnu astmu:

Uzimajte 1/4 čajne žličice đumbira, 1/4 žličice kurkume, prstohvat crnog papra i prstohvat pippali praha dnevno s medom. Uzmite prvu dozu nakon buđenja na prazan želudac. Uzmite drugu dozu oko 14 do 15 sati. Ako se pojave akutni simptomi, uzmite dvostruku dozu svake biljke s medom svaka 2 do 3 sata ili po potrebi.

Za artritis:

Napravite jak čaj od đumbira koristeći 1 žlicu svježe naribanog đumbira (najbolje za Vata i Pitta) ili 1 žličicu suhog praha đumbira (najbolje za Kapha) i 1 šalicu kipuće vode. Ostavite na laganoj vatri 15 do 30 minuta prije naprezanja. Nakon što se procijedi, dodajte ½ do 1 čajnu žličicu organskog ricinusovog ulja u infuziju đumbira. Uzmite ovo svaku večer prije spavanja. Ovu mješavinu ne treba uzimati dulje od 30 dana bez savjetovanja ayurvedskog praktičara.

Frankincense 23. Boswellia (aka tamjan)

Boswellia, često poznata po svojim aromatičnim blagodatima, zapravo je jedan od najmoćnijih i najučinkovitijih protuupalnih lijekova Ayurvede. Iako vrlo učinkovita, ovu smolu ne treba olako shvatiti zbog svojih ekstremnih svojstava zagrijavanja. To znači da ovo možda nije najbolja opcija za tipove Pitta, ili za bilo koje vruće upalno stanje kao što je hiperaciditet, gastritis, ulcerozni kolitis, čirevi i slični poremećaji. Također ga treba izbjegavati kod upalnih kožnih poremećaja izazvanih toplinom poput ekcema, psorijaze i osipa.

Umjesto toga, bosvelija bi trebala biti glavni biljni lijek za artritis, upaljene mišiće i astmu. S posebnim afinitetom prema reproduktivnom sustavu, Boswellia također pomaže u ublažavanju grčeva i bolova tijekom menstruacije, osobito ako su uzrokovani upalom i začepljenjem u maternici. Međutim, zbog svojih svojstava poboljšanja cirkulacije, Boswellia može povećati menstrualno krvarenje i treba je prekinuti ako vaš ciklus postane pretjerano težak.

Za artritis i upaljene mišiće:

Uzmite ¼ žličice kurkume s ⅛ žličice bosvelije, ⅛ žličice suhog đumbira i ¼ žličice guduchija. Pomiješajte ovo s toplom vodom i uzimajte tri puta dnevno prije jela.

Za astmu:

Uzmite ⅛ žličice bosvelije pomiješane s ¼ žličice kurkume i ¼ žličice đumbira. Pomiješajte 1 žličicu meda i uzmite dva puta dnevno u toploj vodi. Uzmite prvu dozu nakon buđenja na prazan želudac. Uzmite drugu dozu oko 14 do 15 sati. Ako se pojave akutni simptomi, uzmite dvostruku dozu svake biljke s medom svaka 2 do 3 sata ili po potrebi.

Za grčeve i bolne menstruacije:

Napravite jak čaj od đumbira koristeći 1 žlicu svježe naribanog đumbira (najbolje za Vata i Pitta) ili 1 žličicu suhog praha đumbira (najbolje za Kapha) i 1 šalicu kipuće vode. Ostavite na laganoj vatri 15 do 30 minuta prije naprezanja. Nakon što se procijedi, dodajte ⅛ žličice bosvelije u prahu. Po potrebi se može dodati med nakon što se čaj malo ohladi. Uzimajte ovaj čaj 2 do 3 puta dnevno, počevši 1 do 2 dana prije menstruacije kako biste spriječili bol i grčeve; nastavite prema potrebi tijekom menstruacije.*

*Zbog svojih svojstava poboljšanja cirkulacije, Boswellia može povećati menstrualno krvarenje i treba je prekinuti ako vam ciklus postane pretjerano težak.

neem4. Neem

Neem je učinkovita protuupalna biljka koja se široko koristi u ayurvedskoj medicini. Za razliku od tri gore spomenute biljke, ovaj gorki list izuzetno hladi i može se koristiti tijekom vremena povećane vrućine i Pitte u sustavu. To ga čini izvrsnim izborom kod većine upalnih poremećaja GI trakta kao što su kolitis, gastritis, Chrohnova bolest, čirevi, parazitske infekcije, prekomjerni rast gljivica i hiperaciditet. S jakim afinitetom za jetru i kožu, ova je biljka jednako korisna kod upalnih kožnih poremećaja poput psorijaze, ekcema, osipa i akni, kao i kod opće upale jetre (i slezene).*

*Imajte na umu da se zbog snažnog hlađenja i gorkih svojstava nima ne preporučuje često za Vata tipove ili tijekom razdoblja Vata neravnoteže (tjeskoba, nemiran um, suhoća, nesanica, itd.).

Za upalne poremećaje GI trakta:

Uzmite ¼ žličice nima, ¼ žličice Shatavarija i ¼ žličice praha sladića pomiješanog s ¼ žličice otopljenog gheeja u ½ šalice tople vode. Uzmite ovo tri puta dnevno, 15 minuta prije jela.

Za upalne kožne probleme:

Uzmite ¼ čajne žličice nima i ½ čajne žličice Guduchija u 1 žlicu soka aloe vere. Uzmite ovo tri puta dnevno prije jela dok se simptomi ne povuku. Tijekom uzimanja ove doze također se preporučuje nanošenje ulja s infuzijom nima na zahvaćena područja kože.

Alternativno ili istovremeno, možete uzeti 1 čajnu žličicu gorkog gheeja, dva puta dnevno. Uzmite prvu dozu prije jela svako jutro, a drugu prije spavanja.

Za parazite, disbiozu i kandidu:

Uzmite ½ žličice guduchija, ¼ žličice nima i ¼ žličice vidange u ½ šalice tople vode. Uzimati tri puta dnevno prije jela.

Za upalu jetre ili slezene:

Uzmite ¼ čajne žličice nima, ¼ žličice Guduchija i prstohvat pippali praha s 1 žlicom organskog soka aloe vere. Isperite toplom vodom. Uzmite ovu mješavinu tri puta dnevno prije jela dok se simptomi ne poboljšaju.

guduchi powder giloy tinospora cordifolia5. Guduči

Guduchi je možda jedna od najuravnoteženijih protuupalnih biljaka na ovom popisu, a još uvijek je jednako učinkovita u svojim svojstvima. Zapravo, zbog svoje sattvične (uravnotežene) prirode, ovu biljku mogu uzimati svi tipovi dosha iu malo većim dozama. Nadalje, Guduchi je često biljka izbora u širokom rasponu upalnih problema uključujući poremećaje GI trakta (kolitis, čirevi, hiperaciditet, kandida, paraziti, disbioza itd.), upalu jetre i slezene, upalne poremećaje kože (psorijaza, ekcem, akne, osip itd.) i artritis. Guduchi je odličan izbor za mnoge autoimune bolesti, jer ne samo da djeluje na smanjenje upale, već kao imunomodulator također pomaže u regulaciji imunološkog sustava.

Za upalne poremećaje GI trakta:

Uzmite ¼ žličice Guduchija s ¼ žličice Shatavarija i ¼ žličice praha sladića. Uzmite ovo pomiješano s ½ žličice otopljenog gheeja u ½ šalice tople vode. Uzmite tri puta dnevno, 15 minuta prije jela.

Za autoimune poremećaje:

Uzmite ½ čajne žličice Guduchija i ½ čajne žličice ashwagandhe u ½ šalice tople vode. Uzimati tri puta dnevno, prije jela.

Za parazite, disbiozu i kandidu:

Uzmite ½ žličice guduchija, ¼ žličice nima i ¼ žličice vidange u ½ šalice tople vode. Uzimati tri puta dnevno prije jela.

Za upalne kožne probleme:

Uzmite ¼ čajne žličice nima i ½ čajne žličice Guduchija u 1 žlicu soka aloe vere. Uzmite ovo tri puta dnevno prije jela dok se simptomi ne povuku.

Alternativno ili istovremeno, možete uzeti 1 čajnu žličicu gorkog gheeja, dva puta dnevno. Uzmite prvu dozu prije jela svako jutro, a drugu prije spavanja.

Za upalu jetre ili slezene:

Uzmite ½ čajne žličice Guduchija, ¼ žličice nima i prstohvat pippali praha s 1 žlicom organskog soka aloe vere. Isperite toplom vodom. Uzmite ovu mješavinu tri puta dnevno prije jela dok se simptomi ne poboljšaju.

Guggulu Gum6. Guggulu

Pročišćena Guggulu smola (Shuddha Guggulu) još je jedna biljka izbora pri liječenju upale. Međutim, Guggulu grije po prirodi i treba ga koristiti s oprezom kod Pitta tipova. U stvari, najbolji Guggulu za Pitta tipove često je Kaishore Guggulu, dok druge varijante treba izbjegavati. Guggulu treba izbjegavati kod vrućih upalnih stanja kao što su hiperaciditet, gastritis, ulcerozni kolitis, čirevi i slični poremećaji. Također ga treba izbjegavati kod upalnih kožnih poremećaja izazvanih toplinom, poput ekcema, psorijaze i osipa. Za ove poremećaje prikladnija bi bila opcija koja više hladi kao što je neem, Guduchi ili Mahasudarshana churna.

Umjesto toga, Guggulu je dospio na našu top listu protuupalnih lijekova zbog svoje snažne sposobnosti smanjenja artritisa i artritičnih simptoma. Iz tog razloga, učinkovito se koristi u mnogim ayurvedskim formulacijama pri liječenju svih vrsta artritisa. Možete koristiti ili obični Guggulu ili prikladniju formulaciju Guggulua kao što je Yogaraj Guggulu za artritis tipa Vata (tj. osteoartritis) ili Punarnava Guggulu za artritis tipa Kapha (tj. artritis hladnog, vlažnog tipa zadržavanja tekućine). Kao što je gore spomenuto, ako imate artritis tipa Pitta, trebali biste koristiti Kaishore Guggulu ili prikladniju formulu za hlađenje.

Za opći artritis:

Uzmite ½ žličice Guggulua pomiješanog s ¼ žličice đumbira i ¼ žličice Guduchija. Potopite ovo u ½ šalice tople vode i uzimajte tri puta dnevno prije jela.

mahasudarshana churna7. Mahasudarshana Churna

Iako nije biljka, već tradicionalna ayurvedska formulacija, ne mogu ne spomenuti Mahasudarshanu jer je to jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje gotovo svih vrsta upala. Koristan za većinu upalnih problema, uključujući upalne poremećaje kože, upalne probleme s očima, neravnotežu jetre i slezene, poremećaje GI trakta, parazitske infekcije i astmu, ova rashlađujuća gorka formula izvrsna je opcija sama po sebi.*

* Imajte na umu da se zbog snažnog hlađenja i gorkih svojstava Mahasudarshane često ne preporučuje Vata tipovima ili tijekom razdoblja Vata neravnoteže (tjeskoba, nemiran um, suhoća, nesanica, itd.).

Svako upalno stanje:

Uzmite ½ do 1 čajnu žličicu Mahasudarshane ujutro na prazan želudac potopljenu toplom vodom. Uzmite ovu dozu ponovno prije spavanja za teške upalne probleme. **Za akutne napade, možete uzeti ½ čajne žličice svaka 2 do 3 sata ili po potrebi.

Isprobajte moju ručno izrađenu Mahasudarshana Churnu!

Mahasudarshana Churna

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.