Vježbe za vaš tip tijela: najbolje vježbe za vatu, pittu i kaphu

exercise and Ayurveda

hodanjeTjelovježba je bitan dio zdravog načina života bez obzira na dob, težinu, zdravstvene ciljeve ili vrstu doshe. U idealnom slučaju, vaša bi rutina trebala uključivati ​​najmanje 30 minuta “namjernog kretanja” svaki dan. Međutim, kao što vaša prehrana može stvoriti ravnotežu ili izazvati pustoš u vašem sustavu, vaš režim vježbanja može imati iste učinke. Stoga je bitno znati koji je vaš tip tijela (Vata, Pitta ili Kapha), kao i bilo kakvu neravnotežu u vašem sustavu kako biste otkrili najbolje vježbe za vas i vaše trenutne potrebe. To će vam pomoći da odaberete najprikladnije prakse vježbanja koje će nahraniti i iscijeliti vaše tijelo i um, umjesto da stvaraju daljnju neravnotežu.

Prema Ayurvedi, najbolja vježba za gotovo svakog pojedinca je dobro staro modno hodanje. To može biti lagana šetnja za Vata tipove ili brza, brza šetnja za Kapha; ali općenito se hodanje smatra “tridoškim” i korisno je za sve, bez obzira na njihovu konstituciju ili trenutnu neravnotežu. Hodanje je prilično nježno za zglobove i korisno je za vaše fizičko i mentalno zdravlje, osobito kada se hoda na otvorenom. Važno je svaki dan odvojiti vrijeme za šetnju, umjesto da “hodanje na posao” ili “hodanje na posao” smatrate vježbom. Razlog za to je taj što se “namjerno kretanje” ne događa kada jurimo na posao ili dok obavljamo naš naporan dan. Dio ozdravljenja ne dolazi samo od samog čina, već i od izdvajanja posebnog, fokusiranog vremena za to, u kojem možete dopustiti prostoru da uživa u svježem zraku i okruženju oko vas.

Iako je hodanje sjajno, bilo bi dobro da svoju tjednu rutinu vježbanja učinite raznolikom kako biste ostali angažirani, kao i za korištenje različitih mišića u vašem tijelu (uključujući vaše srce!). Morat ćete procijeniti svoje trenutno zdravstveno stanje i razinu snage kako biste na kraju odlučili koja je vježba najbolja za vas, međutim, popis u nastavku dat će vam ideju o nekim osnovnim vježbama koje možete izabrati. Vježbajući za svoj tip doše (ili trenutnu doshičnu neravnotežu), postići ćete svoje potrebe za tjelesnom vježbom, a istovremeno ćete stvoriti ravnotežu u svom tijelu i umu.

Bez obzira koja je vaša vrsta doše ili vaši zdravstveni ciljevi, poželjet ćete imati najmanje 30 minuta tjelovježbe svaki dan kako biste uspostavili optimalno zdravlje i dobrobit. Ako trenutačno nemate nikakvu rutinu vježbanja, vjerojatno će biti najbolje da s vremenom izgradite svoju tjednu rutinu (polako i postojano pobijedite u utrci!). To znači da ćete umjesto skakanja od 0 do 60 htjeti polako uključiti dosljedan raspored vježbanja počevši s ciljem od 3 dana u tjednu. Nakon nekoliko tjedana uspjeha s početnim ciljem, možete povećati količinu na 5 sesija tjedno; a zatim vremenom povećavajte sve dok ne postignete krajnji cilj od 30 minuta vježbanja, 7 dana u tjednu. Također imajte na umu da popisi u nastavku nisu iscrpni. Slobodno se poigrajte s drugim vrstama vježbi koje nisu navedene, pod pretpostavkom da to radite sa svjesnošću da vidite koje vam vrste vježbi ostavljaju energiju (dugoročno), a koje stvaraju iscrpljenost, iscrpljenost, tjeskobu, probleme sa spavanjem ili Kao.

Ne iznenađuje da veliki drevni tekstovi Ayurvede govore o ispravnom i nepravilnom načinu izvođenja vježbi. Vježba je poznata kao vyayama na sanskrtu. Evo nekoliko prijevoda koji dolaze iz Ashtanga Hrdayama (Ch 2, stihovi 10 do 14):

Lakoća (tijela), sposobnost (teškog) rada, optimalna probava, smanjenje masnog tkiva, stabilna i izrazita tjelesna građa, potječu iz vyayama (vježba).”

“Osobe koje su snažne i uživaju u masnoj hrani, a nalaze se u hladnim i proljetnim godišnjim dobima (godišnja doba u kojima prevladava Kapha), trebaju vježbati samo do polovice svog kapaciteta (što znači do te mjere da se počne znojiti i lagano sušiti usta). javlja); dok bi drugi (i tijekom ostalih godišnjih doba) trebali blago vježbati.”

“Nakon vježbanja sve dijelove tijela treba udobno izmasirati (abhyanga).”

“Žeđ, mršavost, jaka dispneja (kratkoća daha), krvarenja (krvarenje iz nosa, krvarenje iz hemoroida itd.), iscrpljenost, osjećaj slabosti, kašalj, groznica i povraćanje su uzrokovani pretjeranom tjelovježbom.”

“Oni koji se svakodnevno prepuštaju previše tjelesnim vježbama, budnosti noću, hodanju na velike udaljenosti, spolnim odnosima, previše smijeha, previše govora i drugim napornim aktivnostima propadaju, baš kao lav, nakon što pobijedi slona (očigledno lava) umire ubrzo nakon što je ubio slona zbog naprezanja i iscrpljenosti do koje dolazi).”

Iz ovih jezgrovitih stihova možete jasno vidjeti da su čak i prije nekoliko tisuća godina veliki ajurvedski liječnici priznavali dobrobiti pravilne tjelovježbe (za vaše potrebe) i loše učinke neodgovarajućeg izbora tjelovježbe. Prijeđimo sada na moderniji pogled na to kako koristiti drevnu mudrost Ayurvede i doshic teoriju u našem svakodnevnom životu.

Riješite naš kviz “Otkrijte svoju Doshu”!

Vata dosha se sastoji od kinetičkih elemenata Zraka i Svemira i stoga će najbolje vježbe biti sporijeg tempa i više usredotočene kako bi se ovi elementi uravnotežili. Vata tipovi imaju tendenciju da budu manji, krhkiji i manje težine po prirodi i često mogu doživjeti slabost ili iscrpljenost kada su neuravnoteženi. Iako je tjelovježba izuzetno bitna za sve, Vata tipovi moraju imati na umu da tempo moraju biti spori, a intenzitet nizak kako bi izbjegli daljnje poremećaje.

  • Najbolje vrijeme za vježbanje: rano jutro ili između 14-18 sati; izbjegavajte vježbanje noću jer može biti previše stimulativno
  • Prednost: vježbe sporog tempa, nježne, bez težine, dosljedne rutine i vježbe niskog intenziteta
  • Izbjegavajte: vježbe brzog tempa, visokog intenziteta, ekstremne vremenske uvjete i kasnonoćne vježbe

vata exercises 779x1024 1

Pitta dosha sastoji se uglavnom od elementa vatre (i sekundarne vode) i po prirodi je vruća i oštra. Pitta tipovi često su ekstremisti i stoga bi trebali izbjegavati pretjerivanje kada je riječ o vježbanju. Najbolje vježbe za Pitta tipove su srednjeg intenziteta i izbjeći će pregrijavanje tijela i uma. To znači da uvijek treba izbjegavati vježbanje na otvorenom na izravnoj sunčevoj svjetlosti, osobito usred dana kada su i sunce i Pitta najjači.

  • Najbolje vrijeme za vježbanje: rano jutro ili večer; izbjegavajte intenzivno vježbanje noću jer može biti previše stimulativno
  • Prednost: Srednji tempo, umjereni intenzitet, hladna okruženja, zasjenjena područja
  • Izbjegavajte: Izravnu sunčevu svjetlost, vježbanje sredinom dana (osobito ljeti), vježbanje na ekstremnoj vrućini, krute režime i natjecateljske vježbe

Pitta exercises 748x1024 1

Kapha dosha koja prevladava u elementima vode i zemlje manifestira se kao spora, stabilna i čvrsta. Kapha tipovi imaju snažnu konstituciju, iako ako su neuravnoteženi imaju tendenciju postati tromi, stagnirajući i nemotivirani. Stoga će najbolje Kapha vježbe uključivati ​​režim bržeg tempa koji će pomoći u pumpanju krvi i pokretanju tijela!

  • Najbolje vrijeme za vježbanje: Između 6-10 ujutro (najbolje) ili 6-9 navečer; izbjegavajte kasnu noćnu tjelovježbu ako uzrokuje probleme sa spavanjem
  • Prednost: Vježbe srednjeg do visokog intenziteta, veliki broj ponavljanja, brz tempo i razne vježbe
  • Izbjegavajte: spor tempo, duge pauze, nizak intenzitet, monoton režim i prekomjerno pijenje vode

kapha exercises 745x1024 1

Baš kao i kod bilo koje tvari ili aktivnosti, vježbanje vas može dovesti u stanje ravnoteže ili može izazvati štetu, iscrpljenost i neravnotežu. Općenito govoreći, važno je imati najmanje 30 minuta namjernog kretanja (tj. tjelovježbe) dnevno, ali koja će vrsta vježbi biti najbolja za vas odredit će vaša dob, razina snage, tip doshe, trenutačni doshic disbalans, godišnje doba , klima i sveukupne osobne potrebe. Previše ili neodgovarajuće vježbanje može dovesti do niskog Ojasa, niske Prane, visoke Vate, iscrpljenosti, iscrpljenosti, poremećaja spavanja, mentalne neravnoteže i ozljeda. Nedovoljna tjelovježba može dovesti do stagnacije, letargije, toksičnosti, sporog metabolizma, debljanja, visoke kaphe, mentalne magle, depresije i slabe motivacije. Stoga odvojite trenutak da provjerite sami sa sobom i odredite najbolje vježbe za svoje potrebe. Napravite raspored koji je realan za vas i ostvarite ga. I najviše od svega, pobrinite se da uživate u svojoj novoj rutini kako biste stvarno postigli dugoročni uspjeh!

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

Otkrijte iscjeliteljske recepte uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.