Jedite za ljetnu sezonu: Jednostavan vodič o ayurvedskoj sezonskoj prehrani (2. dio)

sunflowers sunflower yellow petal 59990

sunflowers sunflower yellow petal 59990Prehrana za vaše osobne potrebe može započeti prehranom za vaš tip doše, ali ne završava tu. Ishrana koja odgovara godišnjim dobima jednako je važna, a poštujući prirodnu tranziciju koju svako godišnje doba donosi, možete se riješiti uobičajenih bolesti koje dolaze s tim promjenama u okolišu. Srećom, ako odvojite vrijeme za slušanje, često ćete otkriti da prirodna inteligencija vašeg tijela žudi upravo za hranom koja će vas održati u ravnoteži.

Zašto je važna sezonska prehrana?

Sa svakim godišnjim dobom dolaze određene kvalitete okoliša (nazvane gune) koje imaju tendenciju da bujaju u suvišku. Na primjer, ljeto donosi pretjeranu vrućinu i vlagu ili suhoću (ovisno o vašoj lokaciji), dok ćete zimi vjerojatno iskusiti više hladnoće, suhoće i vlage. Iako je vaše okruženje možda odvojeno od vas, ne možete ne biti uronjeni u njega. Stoga će kvalitete vašeg vanjskog okruženja neizbježno dovesti do povećanja tih istih kvaliteta u vašoj fiziologiji (tijelo) i psihologiji (um).

Jedna od glavnih “mantri” ayurvedske medicine je “slično povećava slično”; alternativno, općenito je istina da “suprotne kvalitete donose ravnotežu”. Poznavajući kvalitete sezone, lako možete pravilno prilagoditi svoju prehranu izbjegavajući hranu koja povećava sezonske kvalitete i dajući prednost hrani koja se smatra suprotnom tim kvalitetama. Ovim promjenama vaš će sustav održati ravnotežu i spriječiti sezonske poremećaje.

Koje su kvalitete ljeta?

Kao i sva godišnja doba, kvalitete ljeta varirat će ovisno o vašoj lokaciji. Iz praktičnih razloga, prijedlozi se odnose na tipičnije ljeto koje se sastoji od vrućeg i sunčanog vremena. Međutim, stvarno ovisi o vašoj osobnoj klimi je li vaše okruženje vlažno ili suho, što će se morati riješiti na individualiziranoj osnovi.

Općenito govoreći, ljeto nosi kvalitete vrućeg, laganog (što znači ne teškog), jarkog, oštrog, prodornog, suhog i/ili vlažnog; prevladava u elementu Vatre (sa sekundarnim Zrakom za suhe klime i Vodom za vlažne). Zbog toga se često kaže da je ljeto “sezona Pitta doshe” pa ne čudi da su Pitta tegobe često u punoj brzini tijekom ove sezone. To uključuje kožne poremećaje (npr. osip, ekcem, psorijazu), valunge, hiperaciditet, rijetku stolicu i upalna stanja. I ne zaboravite na one “vruće” mentalne neravnoteže: ljutnju, iritaciju, frustraciju, nestrpljivost i slično (zvuči li vam već poznato?).

NAPOMENA: Unatoč tome što ljetom vlada Pitta (koja općenito ima prejaku Agni ili probavu i snažnu energiju), intenzitet vrućine može dovesti do smanjenog apetita, slabe probave i umora. Uvijek je najbolje poštovati ove simptome uz sezonske kvalitete.

Kako mogu koristiti ove informacije u svom svakodnevnom životu?

Kako prelazite u ljeto i prolazite kroz vruće, sunčane i duge dane, možete početi favorizirati suprotne kvalitete u svojoj prehrani i načinu života – hladno/hladno da biste uravnotežili vruće; težak za ravnotežu svjetla; tup za ravnotežu oštar; tamno (kao što je sjena ili večernje šetnje) za ravnotežu svijetle; masno (ili vlažno) za ravnotežu suhog; i tako dalje. Primjenom ovih načela i uvođenjem odgovarajućih promjena s dolaskom ljeta (i idealno, 2 do 3 tjedna prije), možete se odagnati uobičajenim ljetnim tegobama, održati optimalnu energiju, održati probavu snažnom i održati svoju cjelokupnu svježinu (mentalno) i fizički), čak i kad je ljeto na vrhuncu!

Koje namirnice preferirate ljeti?

Ljeto je sezona vrućine, upala, znojenja i Pitta doshe. Zdrav razum će nam reći da će najbolja hrana koju ćemo favorizirati biti hrana i piće koji će nas rashladiti i hidratizirati. Hrana koja djeluje umirujuće i protuupalno bit će jednako bitna.

Neke od najboljih ljetnih prehrambenih opcija uključuju slatko, rashlađujuće voće kao što su lubenica, svježe smokve, svježe marelice, slatke zrele breskve (ne kisele), slatko grožđe i borovnice. Uglavnom, svako svježe voće koje je slatko, sočno, a ne previše kiselo ili kiselo. Na primjer, višnja bi grijala, dok bi trešnja puno više hladila.

Rashlađujuće, hidratizirajuće povrće tijekom ljeta također je obavezno. To uključuje zelenu salatu, šparoge, mahune, bamiju, tikvice i krastavce. Iako je ljeto najbolje doba godine za konzumaciju sirovog povrća, uvijek je najbolje ne pretjerivati, jer može biti teško probavljivo i dovesti do plinova i nadutosti (i rijetke stolice ili zatvora kod nekih osoba). Stoga slušajte svoje tijelo i ako je potrebno, probajte lagano pirjanu “salatu” s kokosovim uljem i šarenim sezonskim povrćem umjesto sirove zelene salate (ili posebno zelenog soka) svaki dan.

Ako ste u nedoumici, kupnja na lokalnom tržištu može biti najbolji put! Tjedno posjetite svoju tržnicu, sudjelujte u lokalnom CSA programu ili jednostavno potražite natpise “lokalno” među odjelima s proizvodima u vašoj lokalnoj trgovini zdrave hrane ili zadruzi. Jesti ono što prirodno raste u vašem području iu vašoj trenutnoj sezoni je (uglavnom) siguran način da jedete onako kako je priroda zamislila!

Koju hranu treba izbjegavati ljeti?

Kako biste izbjegli daljnje rasplamsavanje svoje “vatre”, svu hranu koja se smatra grijaćom najbolje je izbaciti ili jako ograničiti. To uključuje ljuto-začinjenu hranu, slanu hranu, kiselu hranu, kiselu hranu, ukiseljeno povrće, ocat, velebilje (paprika, rajčica, patlidžan), umak od rajčice, masnu-prženu-uljnu hranu, češnjak, luk, crveno meso i svinjetinu.

Alkohol izrazito grije i izaziva upale i treba ga ograničiti što je više moguće. Ako morate nešto probati, pivo i bijelo vino bit će bolja opcija, dok žestoka pića i crno vino puno više griju. Kava je kisela, grije i izaziva Pittu, pa bi je stoga trebalo uvelike ograničiti tijekom ljetnih mjeseci. Dodavanje mlijeka i kardamoma jedan je od načina da se (malo) ohladi, ali bez obzira na to, kavu je najbolje izbjegavati—ili piti u malim količinama ako morate.

Neke od najzapaljivijih namirnica uključuju šećer (da, čak i ako je organski), prerađenu hranu (uglavnom sve pakirano spada u ovu kategoriju), gluten, rafinirane žitarice (npr. bijelo brašno, tjestenina, bijeli kruh, većina pekarskih proizvoda), hranu s konzervanse i hranu s aditivima. Zato se potrudite eliminirati ih i dajte prednost cjelovitim namirnicama, svježoj hrani i zdravim prirodnim slatkišima.

Iako fermentirana hrana nedvojbeno zagrijava i posljedično izaziva Pittu, ona također posjeduje veliki ljekoviti potencijal za vaš mikrobiom i vaše cjelokupno zdravlje. Stoga, umjesto da se odreknete sve fermentirane hrane tijekom ljeta, predlažem da odaberete mudro. Više opcija grijanja bit će nešto začinjeno poput kimchija ili nešto vrlo kiselo poput kombuche ili jabučnog octa. Rashlađujuća fermentirana hrana bila bi domaći jogurt ili domaći kefir, slatki lassi, lassi s komoračem i korijanderom ili blago kiseli kupus. Budući da fermentiranu hranu treba konzumirati samo u malim količinama, uzimanje oko 2 unce ne previše začinjene, ne previše kisele opcije, jedan do dva puta dnevno, trebalo bi se pokazati korisnim dok održavate svoju Pittu u redu!

Jeste li ljubitelj ljetnih smoothieja? Ljeto je najbolje vrijeme za igru ​​s ovim slasnim poslasticama, ali samo kada se radi s inteligencijom. Zašto? To je zato što su mnogi recepti za smoothieje teški, teško probavljivi, bogati kalorijama, šećerom, prehladni ili smrznuti i sadrže nekompatibilne kombinacije namirnica. Da ne spominjemo da mogu provocirati Kapha-u što dovodi do pospanosti, usporene probave, zagušenja i debljanja; i mogu provocirati Vatu, dovesti do plinova i nadutosti. Dakle, kao i uvijek, neka bude jednostavno, izbjegavajte pretjerivanje i slušajte svoje tijelo!

Kliknite ovdje da biste pročitali potpuni popis mojih savjeta za zdrave smoothije!

Ovdje je opća tablica koja dijeli uobičajene namirnice koje su pogodne za ljetnu sezonu, kao i namirnice koje treba ograničiti ili izbjegavati. Prije nego što se previše zaokupite ovim detaljnim popisom, imajte na umu nekoliko stvari.

  • Ovaj grafikon odražava tipičnu ljetnu sezonu koja je vruća, sunčana i u kojoj prevladava Pitta.
  • Ovo je opći popis koji možete koristiti kao smjernicu, a ne skup pravila izrađenih u kamenu.
  • Ovaj popis nije konačan, sadržavat će hranu iz svih kategorija koje nisu navedene.
  • Vaše individualne potrebe mogu varirati ovisno o vrsti doshe (Prakriti), vrsti probave i trenutnom stanju neravnoteže (Vikriti).
  • Vata i Kapha tipovi MOŽDA imaju malo više prostora za “igranje” u usporedbi s Pitta tipom (ili bilo kim s Pitta disbalansom) koji bi trebao biti marljiviji (općenito govoreći).
  • Ako postoji hrana za koju se predlaže da bude omiljena, ali vama osobno ne odgovara – nemojte je jesti.
  • Odaberite ono što VAMA odgovara; izbaci što ne! Osobno iskustvo vrijedi više od pisanog znanja.

Kliknite ovdje za PDF kopiju ovog grafikona za ispis.

Summer Seasonal Eating Chart 1 1
Summer Seasonal Eating Chart 2 1 1
Summer Seasonal Eating Chart 3 4

Kliknite ovdje za PDF kopiju ovog grafikona za ispis.

Više zdravih praksi za ljeto (vaš “dodatni kredit”)

Prehrana za sezonu odličan je početak, ali postoje i drugi načini da svoje tijelo i um održite rashlađenima i u ravnoteži tijekom ljetne sezone. Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje treba zapamtiti u ovo doba godine:

  • Uzmite 1/2 do 1 čajnu žličicu Tikta Ghrite svako jutro kako biste se ohladili i spriječili nakupljanje Pitte tijekom ljeta.
  • Prevruće? Pokušajte isprati ili potopiti stopala u hladnu vodu! Smatram da je ovo najkorisnije prije spavanja nakon dugog vrućeg dana ili u nepodnošljivo vrućoj noći.
  • Ostanite hidrirani!! Dobar cilj za ljeto općenito je oko 8 šalica obične vode dnevno—topla ili topla voda je najbolja, sobna temperatura je izvediva, ali unatoč iskušenju, pokušajte izbjegavati ohlađenu ili (osobito) ledenu vodu. Dodajte mrvicu limete ako je potrebno malo okusa!
  • Obavite samouljnu masažu (Abhyanga) s rashlađujućim uljem za masažu Pitta, kokosovim ili suncokretovim uljem barem jednom tjedno.
  • Svaku noć masirajte vlasište i stopala uljem za masažu Pitta, uljem Brahmi ili kokosovim uljem.
  • Trenutačno rashladite svoje tijelo i um tehnikom rashlađujućeg daha kao što je Shitali Pranayama!
  • Nastavite s svakodnevnom vježbom u kretanju—međutim, izbjegavajte izlazak na jaku vrućinu ili na izravno sunce; razmislite o ranim jutarnjim šetnjama, kasnim večernjim šetnjama i planinarenju u hladu.
  • Rashlađujući biljni čajevi izvrsni su pratioci ljeta kao što su COOLDOWN čaj, OM Shanti čaj ili infuzija slatkog komorača.
  • Mahasudarshana Churna je rashlađujuća, gorka, Pitta-umirujuća formula izvrsna za borbu protiv ljetnih mučnina!
  • Zaštitite svoju kožu netoksičnom kremom za sunčanje i pokrijte se (laganim) dugim rukavima, šeširima za sunčanje i sunčanim naočalama kada ćete biti na izravnom suncu.
  • Izbjegavajte boravak u bilo kojem ekstremnom elementu dulje vrijeme. To može biti jako sunce, vrućina, vjetar ili bilo što drugo.
  • Ljetne vrućine mogu uzrokovati umor – poštujte to i odvojite više vremena za opuštanje, odmor i njegu sebe kada je to potrebno!

Ljetni napici, smoothiji i tonici

Ljetni doručak

Ljetni ručkovi i večere

Ljetni prilozi, grickalice i slatkiši

Začini i začini

Nastavi čitati. . .

“Jedite za zimsku sezonu: Jednostavan vodič o ayurvedskoj sezonskoj prehrani (1. dio)”

Pratite moje jesenske i proljetne vodiče za prehranu!

Probajte moj COOL DOWN čaj!

COOL DOWN

Sada dostupno: “Ayurvedska biljna medicina za početnike” puna s više od 100 ayurvedskih kućnih lijekova!

Ayurvedic Herbal Medicine Cover

Otkrijte još ljekovitih recepata uz moju 30-minutnu ayurvedsku kuharicu!

Cookbook Cover

Zakažite termin Otkrijte naše zdravstvene ponude

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.