Ayurvedski pristup ublažavanju zatvora

info uploads constipation relief

zdjela voća

Za pomoć kod zatvora jedite voće sat vremena prije ili poslije druge hrane.

Mislite da možda imate zatvor? Za neke je pražnjenje crijeva svaki drugi dan potpuno normalno (iako bi Ayurveda ipak preporučila neke strategije za povećanje redovitosti). Za druge je samo jedan dan bez pražnjenja crijeva siguran znak zatvora. Kao i kod većine stvari u Ayurvedi, kontekst svakog pojedinca (i njegovo ili njezino iskustvo situacije) mnogo je važniji od bilo koje jednoznačne definicije onoga što je zdravo ili normalno.

Ovaj resurs je namijenjen da vam pomogne razumjeti ajurvedsku perspektivu o konstipaciji i da vam pruži neke praktične alate za podršku zdravom pražnjenju crijeva, ako odlučite da bi bili prikladni za vas. Međutim, ako je vaš zatvor neuobičajen za vas po svom intenzitetu ili trajanju ili ako se javlja češće nego povremeno, također je važno da se posavjetujete sa svojim liječnikom primarne zdravstvene zaštite. Ako su vaši simptomi posljedica složenijeg probavnog poremećaja, moglo bi vam pomoći čitanje našeg opširnijeg vodiča za zdravu eliminaciju.

Što je konstipacija?

Zatvor je stanje u kojem stolica postaje teško prolaziti ili se u potpunosti prestaje kretati neko vrijeme. Međutim, zatvor je obično popraćen jednim ili više sljedećih simptoma:

  • Naprezanje tijekom pražnjenja crijeva
  • Nemogućnost pražnjenja crijeva
  • Osjećaj da je pražnjenje crijeva bilo nepotpuno
  • Osjećaj blokiranosti
  • Sama stolica može biti suha, tvrda i nalik kuglicama (ali ne mora biti da bi netko patio od zatvora)1

Ajurvedska perspektiva

Prema Ayurvedi, zatvor se javlja kada Vatina hladna i suha svojstva ometaju debelo crijevo, sprječavajući njegovo pravilno funkcioniranje. Lijek je dodati toplinu, ulje i hidrataciju u sustav kako bi se suprotstavio višku vate. Sljedeće strategije posebno se suprotstavljaju hladnim i suhim svojstvima Vate i mogu biti od velike pomoći u podržavanju povratka normalnog pražnjenja crijeva.

Pijte puno tople ili vruće vode i biljnog čaja

Pijte najmanje 80 unci vode ili biljnog čaja dnevno. Tople i vruće tekućine su najbolje jer uravnotežuju hladnu kvalitetu Vate. Također je važno popiti većinu te tekućine izvan obroka – barem 20 minuta prije ili 1 sat nakon jela.

Povećajte količinu organskih ulja u svojoj prehrani

Visokokvalitetna ulja pomažu podmazati tkiva tako da odgovarajuća količina ulja ili masti može ostati u stolici. Dok većina ulja općenito podržava, najbolja ulja za vatu uključuju sezamovo ulje, ghee i maslinovo ulje.

Jedite puno voća

Voće je hidratantno, vlaknasto i općenito umiruje vatu. Izbori koji posebno pomažu uključuju zrele banane, oguljene jabuke, namočene grožđice, namočene suhe šljive i breskve. Obavezno jedite voće najmanje jedan sat prije ili poslije druge hrane i temeljito ga žvačite kako biste izvukli maksimalnu korist.

Popijte malo voćnog soka

Sok od ananasa i suhih šljiva posebno su učinkoviti u pokretanju viška vate u debelom crijevu. Također je dobro zagrijati ili razrijediti voćne sokove vodom.

Uzmite mlijeko s gheejem ili namočene sjemenke lana

Prije spavanja pokušajte popiti ili šalicu prokuhanog mlijeka s 1-2 žličice gheeja ili kuhajte 1 žlicu lanenih sjemenki u otprilike šalici vode 2-3 minute. Ohladite i pijte čaj i sjemenke. 2 Između zadnjeg obroka u danu i ovog napitka prije spavanja prođe najmanje jedan sat (po mogućnosti 2-3).

Uzimajte Vata umirujuće biljke

Triphala, tradicionalna ajurvedska formula koja se sastoji od tri voća, uravnotežuje sve tri doše i ima poseban afinitet za debelo crijevo—što je čini vrlo dobrom za zdravu eliminaciju. Otprilike pola sata prije spavanja uzmite 2 tablete Triphale s čašom tople vode ili ako više volite prah, potopite 1/2–1 čajnu žličicu Triphala praha u šalicu svježe prokuhane vode 10 minuta. Ohladite i popijte.

Ako ste u prošlosti probali triphalu i niste dobili podršku kojoj ste se nadali, možete pokušati uzeti veću dozu (oko 1 žličice) da vidite hoće li to učiniti razliku. Svaka jedinstvena konstelacija konstitucije, neravnoteže i drugih čimbenika diktira određenu dozu biljaka, a nije neuobičajeno da različiti ljudi sa sličnim simptomima zahtijevaju različitu dozu kako bi postigli isti cilj.

Psyllium ljuska je prirodni izvor topivih i netopivih vlakana i služi kao učinkovito sredstvo za ublažavanje i povećanje volumena u debelom crijevu, podržavajući zdravu i redovitu stolicu. 3 Ljuske se mogu namakati u toploj vodi ili toplom mlijeku i treba ih popratiti odgovarajućom hidratacijom. Prije nego što dodate ovu biljku u svoju rutinu, također ćete htjeti provjeriti bilo s ayurvedskim liječnikom ili svojim pružateljem primarne zdravstvene zaštite, budući da postoje dodatna razmatranja koja treba uzeti u obzir. Za potpuniji uvod u ovu biljku kliknite na gornju poveznicu.

Izvan osnova

Naravno, bez obzira na vašu situaciju, ayurvedski praktičar može ponuditi naprednije terapijske strategije i personaliziraniju razinu podrške. A ako ste još uvijek gladni za više od ajurvedske perspektive probave i eliminacije, možda će vam neki od ovih izvora pomoći:

  • Ayurvedski vodič za zdravu eliminaciju
    Ovo je sveobuhvatniji pogled na zdravu eliminaciju kroz leću Ayurvede; naglašava važnost zdrave eliminacije i nudi neke općenite savjete za podupiranje pravilne eliminacije.

  • Važnost zdrave probave
    Simptomi u kanalima eliminacije često su rezultat šire neravnoteže s agnijem (metabolička vatra). Kao uvod u kritično važan ayurvedski koncept agnija, ovaj izvor istražuje ulogu agnija u održavanju zdravlja i vitalnosti cijelog tijela i nudi praktične alate za potpaljivanje svete vatre u njemu.

  • Važnost Agnija
    Ovaj članak istražuje specifične funkcije agnija, kao i znakove i simptome zdravog i oslabljenog agnija.

  • Četiri varijante Agnija
    Ovaj resurs uspoređuje uravnoteženi agni s različitim vrstama neravnoteže koje ga mogu poremetiti i nudi odgovarajuće terapije za svaku vrstu neravnoteže.

  • Ama: Antiteza Agnija
    Ovaj komad uvodi otrovni, neprobavljeni materijal zvan ama, čije su kvalitete izravno suprotne onima agnija. Ama u tijelu može biti uzrok ili rezultat oslabljenog agnija – iu oba slučaja prijeti našem zdravlju.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.