Jesensko pomlađivanje za Pitta-Kapha i Kapha-Pitta

fallRejuv PittaKapha1

Banyan prijateljica, Kaitlin

Kao pitta-kapha ili kapha-pitta tip, jesenski i zimski mjeseci su posebno divno vrijeme da razmislite o programu pomlađivanja. Nakon što ste upravo prošli kroz najizazovnije doba godine za pittu – ljeto – pomlađivanje nudi izvrsnu priliku za resetiranje pitte i potpuni oporavak od bilo kakve viška topline, ali također može pomoći u optimiziranju vašeg zdravlja prije nego što kapha sezona stigne ove zime i proljeća.

Za one od vas koji su nedavno završili (ili namjeravaju završiti) čišćenje, pomlađivanje je konačna komponenta samog čišćenja. Nakon napornog rada na pročišćavanju i resetiranju svoje fiziologije, spremni ste za duboku ishranu na svim razinama.

Čak i ako niste napravili jesensko čišćenje, samo pomlađivanje može ojačati i tonirati vaše fizičke, mentalne i emocionalne sfere.

U ovom članku:

Svežanj Kapha-balansiranja

Planiranje pomlađivanja

Kao i kod mnogih stvari u Ayurvedi, duljina odgovarajućeg programa pomlađivanja razlikuje se od osobe do osobe. Terapije pomlađivanja obično se provode kroz određeno vremensko razdoblje – obično najmanje mjesec dana, a do tri mjeseca.

Iako vam se ovo može činiti dugotrajnim, imajte na umu da bi vam pomlađivanje trebalo biti hranjivo i ugodno. A to doista može biti jednostavno poput dodavanja jedne prakse ili jedne biljke vašoj dnevnoj rutini.

Na temelju čišćenja

Ako ste završili punih sedam dana čišćenje, vaše će tijelo imati koristi od duljeg razdoblja pomlađivanja (oko mjesec dana), koje počinje čim završite s čišćenjem. Ako vam se taj vremenski okvir čini neodoljivim, posvetite se barem jednomjesečnom pomlađivanju.

Ako ste dovršili trodnevno čišćenje, obavezno napravite najmanje dva tjedna pomlađivanja. Ako je vaše čišćenje trajalo 15 dana, možete se pomladiti šest tjedana.

Čak i ako uopće niste dovršili čišćenje, pitta-kapha i kapha-pitta tipovi obično imaju koristi od duljeg razdoblja pomlađivanja—oko tri mjeseca, što je preporučeno razdoblje pomlađivanja za one koji završavaju 21-dnevno čišćenje. Međutim, u nekim slučajevima to ne bi bilo prikladno.

Kako biste saznali više o planiranju programa pomlađivanja kao dijela čišćenja, posjetite ovaj resurs o planiranju tradicionalnog ayurvedskog čišćenja.

Na temelju vašeg stanja ravnoteže

Ako imate znakove neravnoteže kaphe (pogotovo ako su oni od većeg značaja od bilo kojih znakova neuravnotežene pitte koje možda imate), pomlađujte se lagano kako ne biste dodatno pogoršali kaphu.

Slično tome, ako imate puno toksičnosti u svom sustavu, što se može prepoznati po debeloj naslagi na jeziku, htjet ćete zadržati svoju rutinu pomlađivanja vrlo jednostavnom kako ne biste nenamjerno hranili toksine.

U oba slučaja, jednostavan program pomlađivanja (od jedne do tri terapije) u trajanju od otprilike mjesec dana vjerojatno je dovoljan – i moglo bi biti korisno razmisliti o odabiru terapija jer su prikladne za godišnja doba i umiruju vata, a ne fokusirati se na njihova svojstva pomlađivanja.

Također možete preferirati rejuvenative tipa kapha, koji su lakši i manje je vjerojatno da će pogoršati bilo koje od gore navedenih stanja.

Odabir sredstava za pomlađivanje

Ono što slijedi je popis mnogih mogućih rejuvenativnih terapija. Molim vas, nemojte se osjećati preopterećeno. Ideja je da se ne radi svi od ovih stvari, već odabrati one recepte i postupke koji vam najviše odgovaraju.

Dok razmišljate o svakoj terapiji, zapamtite da vaš proces pomlađivanja mora biti blagotvoran. To ne bi trebalo dodati stres vašem životu, već bi umjesto toga trebalo dodati osjećaj utemeljenosti, zadovoljstva i radosti.

Ako nekoliko mogućnosti pobudi vaš interes, razmislite o započinjanju s jednom do tri terapije, a zatim postupno proširite svoj repertoar sredstava za pomlađivanje samo ako i kada se to smatra prikladnim.

Dijetetski pomlađivači

Kao pitta tip koji prevladava u srcu vata sezone, vaš fokus bi trebao biti na zdravoj i uravnoteženoj prehrani dijeta za smirivanje vate. Ove široke poteze možete nadopuniti nekom posebno pomlađujućom hranom:

  • Namočeni bademi i indijski oraščići. Namočeni bademi su vrlo uzemljujući, hranjivi i energizirajući. Namakanje i guljenje ih čini probavljivijim i korisnijim za tijelo. Indijski oraščići—koji su masni, hranjivi i jačaju, dijele mnoge kvalitete s namočenim bademima, uključujući činjenicu da ih namakanje čini probavljivijima.
  • Bademovo mlijeko. Pomlađujuće bademovo mlijeko još je jedan ukusan način za unos namočenih i oguljenih badema. Možete kuhati s njim ili ga piti čistog. Posebno je koristan u jesen i zimi, odnosno nakon razdoblja većeg napora.
  • Datumi. Tople, hranjive i ukusno slatke, datulje su izvrstan izbor za doručak ili užinu tijekom pomlađivanja. Razmislite o tome da s njima napravite shake od datulja i badema ili kuglice od datulja.
  • Tamno grožđe, šljive i breskve. Ovo voće je posebno pomlađujuće za kaphu i bit će dobar dodatak vašem programu pomlađivanja, posebno ako ste osobito skloni kapha neravnoteži.
  • Urad Dal. Urad dal je juha od mahunarki koja detoksificira organizam i hrani mišiće, kosti i reproduktivne tekućine, a istovremeno daje energiju cijelom tijelu.

Banyan prijateljica, Kaitlin

Biljke za pomlađivanje

Postoji mnogo različitih vrsta pomlađivanja Ayurvedske biljke—svaka s posebnom svrhom. Najčešće korištene biljke za pomlađivanje djeluju istovremeno na sva tjelesna tkiva.

Ispod je nekoliko biljnih rejuvenativnih sredstava prikladnih za balansiranje Vata, posebno tijekom jeseni i zime. Uzimanje ovih biljaka i formula s anupanom (nosna tvar) kao što je ghee, med ili čaj od đumbira pomaže u isporuci dobrobiti duboko u tkiva, povećavajući snagu i učinkovitost biljaka.

Navedene su upute za korištenje svake od njih posebno kao sredstva za pomlađivanje, ali ako više volite svoje biljke uzimati u vodi ili bez gheeja i meda, one će i dalje biti korisne.
Ghee

Triphala s gheejem i medom

Triphala je tridoška formula koja prirodno pomlađuje sva tkiva u tijelu, istovremeno potičući eliminaciju toksina. Osobito je snažno sredstvo za pomlađivanje kada se uzima s gheejem i medom – obično ujutro.

Pomiješajte ½ žličice Triphala praha s ½ žličice gheeja i ½ žličice sirovog meda. Ili, ako vam se biljke u prahu ne sviđaju, uzmite jednu tabletu Triphala, a zatim mješavinu ½ žličice gheeja i ½ žličice sirovog meda.

Odaberite jedno: Zdrava Vata, Zdrava Pitta ili Zdrava Kapha tablete

Zdrave Vata tablete

Zdrava Vata je pomlađujuća mješavina biljaka posebno formulirana za obnavljanje i održavanje uravnotežene Vate bez pogoršanja pitte ili kaphe. Biljke u ovoj formuli pospješuju energiju i vitalnost dok podržavaju opće zdravlje i dobrobit. To je izvrsna formula za jesensku i zimsku sezonu kada suhi, hladni i vjetroviti uvjeti mogu poremetiti vatu.

Zdrave Pitta tablete

Iako je sada vata sezona, ako ljetne vrućine imaju tendenciju da se zadrže u vašem tijelu i/ili vas muči pitta neravnoteža i manje ste uznemireni vata neravnotežom, zdrava pitta bi mogla biti prikladnija za vas. Ova pomlađujuća formula za hlađenje osmišljena je za obnavljanje i održavanje uravnotežene pitte, bez pogoršanja vate ili kaphe. Konkretno, Zdrava Pitta podržava miran um, smiruje vatrene emocije i potiče hladniji, uravnoteženiji temperament.

Zdrave Kapha tablete

Healthy Kapha je zagrijavajuća, adstrigentna formula osmišljena za obnavljanje i održavanje uravnotežene kaphe bez pogoršanja vate ili pitte. Konkretno, Healthy Kapha podržava čist dišni sustav, snažan imunološki sustav i pomaže u održavanju zdrave težine. Ako provodite dulji program pomlađivanja, mogli biste razmisliti o prelasku sa Zdrave Vate na Zdravu Kaphu zimi ili u proljeće—kad god hladno, vlažno vrijeme počne postavljati ravnotežu Kaphe na viši prioritet.

Chyavanprash

Chyavanprash je ukusan nutritivni džem. To je drevna biljna formula koja sadrži i ghee i med—koji pomažu u isporuci biljaka do tkiva. Chyavanprash se može uzimati sam, može se razmutiti u mlijeku ili vodi ili se može namazati na tost, kruh ili krekere—kao bilo koji drugi džem.

Uzimanje chyavanprasha u toplom mlijeku (ili bademovom mlijeku, ako mliječni proizvodi nisu prikladni) pomaže prenijeti njegova svojstva toniziranja i pomlađivanja duboko u tkiva. 1 Kao sredstvo za pomlađivanje, Chyavanprash se obično uzima ujutro, a ponekad i ujutro i navečer.

Ashwagandha

Ashwagandha je visoko cijenjena biljka čiji je cilj povećanje snage, energije i vitalnosti. Poboljšava sposobnost podnošenja stresa, potiče fizičku snagu, pomlađuje tkiva (osobito mišiće, kosti, zglobove i živčani sustav) i podupire čvrst san noću.

Kao sredstvo za pomlađivanje, obično biste ujutro uzeli ½ čajne žličice Ashwagandhe u prahu, u ½ žličice Gheeja i ½ žličice sirovog meda. Ili, ako biste više voljeli tabletu, uzmite jednu tabletu Ashwagandhe, a zatim mješavinu ½ žličice Gheeja i ½ žličice sirovog meda.

Odaberite jedno: Vata Digest, Pitta Digest ili Kapha Digest

Vata Digest

Vata Digest tablete griju, uzemljuju i zauljuju te nevjerojatno podupiru pravilnu probavu kod vata tipova. Bilo da ste u fazi pomlađivanja nakon čišćenja (kada vaša probavna vatra zahtijeva malo pojačanja) ili jednostavno pokušavate preusmjeriti tendenciju svog tijela prema probavnoj neravnoteži tipa vata, ova formula je fantastična.

Pitta Digest

Pitta Digest osmišljen je za hlađenje i umirivanje probavnog trakta te za promicanje zdrave probave kod onih koji imaju probavne probleme tipa pitta. Upamtite da se učinkovito pomlađivanje oslanja na pravilnu probavu.

Kapha Digest

Kapha Digest osmišljen je za paljenje snažne probavne vatre dok sagorijeva masnoće i prirodne toksine. Osobito je koristan za one koji su skloni probavnoj neravnoteži kapha tipa. Ova formula istovremeno pomlađuje pluća i podržava čiste i zdrave respiratorne kanale.

Prakse pomlađivanja

Nije iznenađujuće da vaš stil života ima dubok utjecaj na sposobnost vašeg tijela da se popravlja, regenerira i revitalizira. Kada ispunimo svoje dane – osobito naša jutra – smirujućim, njegujućim praksama koje daju ton zdravlja, opuštenosti i ljubavi prema sebi, naša tijela su puno sposobnija njegovati proces pomlađivanja.

Jednostavne prilagodbe životnog stila za pomlađivanje

  • Minimizirajte stres
  • Minimizirajte putovanja
  • Održavajte pozitivne odnose
  • Izbjegavajte nepoznata mjesta ili situacije koje mogu potaknuti tjeskobu, strah ili usamljenost
  • Nosite toplu odjeću tijekom hladnijih mjeseci, a pripazite da pokrijete glavu i uši kada ste vani
  • Poduzmite razdoblje celibata kako biste sačuvali svoju životnu snagu

Uz bilo koju od gore navedenih obaveza koje vam se sviđaju, možete uključiti neke formalnije prakse kako biste potaknuli pomlađivanje na vrlo dubokoj razini.

Abhyanga (ajurvedska masaža uljem)

Svako jutro, prije tuširanja ili kupanja, umasirajte oko ¼ šalice tople Pitta ulje za masažu ili Kapha ulje za masažu u kožu. Svakodnevna masaža uljem smiruje, podmazuje i pomlađuje tkiva, posebice živčani sustav. Za daljnje upute o ovoj tehnici pomlađivanja kliknite ovdje.

Nauljite vlasište i stopala prije spavanja

Prije spavanja nanesite malo toplog ulja za masažu Pitta ili organskog sezamovog ulja na vlasište i tabane. Ova praksa uzemljuje energiju, umiruje živčani sustav, smanjuje stres i umiruje um – a sve to podržava čvrst san. Ne zaboravite da je san jedan od najvažnijih načina pomlađivanja tijela.

Nasja

Svako jutro (ili barem nekoliko puta tjedno) nakapajte tri do pet kapi Nasya ulja u svaku nosnicu. Ova praksa pomaže umiriti nosne prolaze, istovremeno promičući nesmetano disanje, oslobađajući nagomilani stres, podržavajući mentalnu jasnoću i potičući razvijanje svijesti.

Joga

Vata-pacifying yoga, koja je vrlo nježna, uzemljujuća i hranjiva, najbolja je praksa za vas ove sezone, posebno ako ste u fazi pomlađivanja. Regenerativni položaji kao što su noge uz zid i Savasana osobito su korisni kada je u pitanju pomlađivanje.

Meditacija, pranayama, vrijeme za tišinu ili vrijeme za razmišljanje

Svaka tiha, kontemplativna praksa – čak i ako traje samo pet do petnaest minuta – nevjerojatno je pomlađujuća za um i fiziologiju. Vježbanje u ranim jutarnjim satima, posebno prije i oko zore, snažno podupire pomlađivanje.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.