Proljetno pomlađivanje za Vata-Kapha i Kapha-Vata

Pomlađivanje: vodič za proljeće

Banyan prijatelj, Marc

Po svojoj prirodi proljeće je vlažno, plodno, hranjivo i revitalizirajuće. Posvuda oko nas, prirodni svijet se ponovno pojavljuje kako bi prihvatio osjećaj obnove koji proljetna sezona nudi. S obzirom na ovaj kontekst, sada je doista savršeno doba godine da pozovemo duboku hranu, ljubav i obilje u naše živote. Ayurvedsko pomlađivanje ima za cilj upravo to, a proces pomaže našem tijelu da se popravi i revitalizira na vrlo dubokoj razini – tijelu, umu i duhu. Kao vata-kapha ili kapha-vata tip, proljetni i ljetni mjeseci posebno su divno vrijeme za razmatranje programa pomlađivanja jer vam može pomoći da obnovite i revitalizirate obje svoje primarne doshe baš kao što se približavaju vata i kapha sezone zatvoriti.

Za one od vas koji su nedavno završili (ili namjeravaju završiti) čišćenje, pomlađivanje je konačna komponenta samog čišćenja. Nakon napornog rada na pročišćavanju i resetiranju svoje fiziologije, spremni ste za duboku ishranu na svim razinama. Čak i ako niste napravili proljetno čišćenje, samo pomlađivanje može ojačati i tonirati vaše fizičke, mentalne i emocionalne sfere.

Koje je prikladno vremensko razdoblje?

Kao i kod mnogih stvari u Ayurvedi, duljina odgovarajućeg programa pomlađivanja razlikuje se od osobe do osobe. Terapije pomlađivanja obično se provode kroz određeno vremensko razdoblje – obično najmanje mjesec dana do tri mjeseca. Iako vam se ovo može činiti dugotrajnim, imajte na umu da bi vam pomlađivanje trebalo biti hranjivo i ugodno. A to doista može biti jednostavno poput dodavanja jedne prakse ili jedne biljke vašoj dnevnoj rutini.

  • Ako ste dovršili potpuno sedmodnevno čišćenje, vaše će tijelo imati koristi od duljeg razdoblja pomlađivanja (oko tri mjeseca), koje počinje čim završite s čišćenjem. Ako vam se taj vremenski okvir čini neodoljivim, posvetite se barem jednomjesečnom pomlađivanju.
  • Ako ste dovršili kraće čišćenje, svakako napravite barem mjesec dana pomlađivanja. Ili, ako želite, možete se i vi pomladiti do tri mjeseca.
  • Čak i ako uopće niste dovršili čišćenje, vata tipovi obično imaju koristi od duljeg razdoblja pomlađivanja – oko tri mjeseca. Međutim, u nekim slučajevima to ne bi bilo prikladno.
    • Ako imate poznatu kapha neravnotežu (posebno ako je ona od većeg značaja nego bilo koja vata neravnoteža koju možda imate), pomlađujte se lagano kako ne biste dodatno pogoršali kaphu.
    • Slično tome, ako imate puno toksičnosti u svom sustavu, što se može prepoznati po debeloj naslagi na jeziku, htjet ćete zadržati svoju rutinu pomlađivanja vrlo jednostavnom kako ne biste nenamjerno hranili toksine.
  • U oba slučaja, jednostavan program pomlađivanja (od jedne do tri terapije) u trajanju od otprilike mjesec dana vjerojatno je dovoljan – i moglo bi biti korisno razmisliti o odabiru terapija jer su prikladne za godišnja doba i umiruju vata, a ne fokusirati se na njihova svojstva pomlađivanja. Također možete preferirati rejuvenative tipa kapha, koji su lakši i manje je vjerojatno da će pogoršati bilo koje od gore navedenih stanja.

Putevi prema pomlađivanju

Ono što slijedi je popis mnogih mogućih rejuvenativnih terapija. Molim vas, nemojte se osjećati preopterećeno. Ideja nije učiniti sve ove stvari, već odabrati one recepte i postupke koji vam najviše odgovaraju. Dok razmišljate o svakoj terapiji, zapamtite da vaš proces pomlađivanja mora biti blagotvoran. To ne bi trebalo dodati stres vašem životu, već bi umjesto toga trebalo dodati osjećaj vitalnosti, utemeljenosti, zadovoljstva i radosti. Ako vas zanima nekoliko mogućnosti, razmislite o tome da započnete s jednom do tri terapije, a zatim postupno proširite svoj repertoar sredstava za pomlađivanje samo ako i kada se to smatra prikladnim.

Dijetetski pomlađivači

Na najosnovnijoj razini, zdrava, uravnotežena prehrana podupire duboko pomlađivanje. Sva vaša tkiva, organi i sustavi crpe izravno iz hranjivih tvari sadržanih u hrani koju jedete svaki dan. Prehrana koja se prvenstveno sastoji od svježe kuhane, cjelovite hrane prilično je pomlađujuća. S druge strane, prerađena hrana i stara, ustajala hrana imaju malo životne snage, teško su probavljive i često sadrže toksine. Kao vata-kapha ili kapha-vata tip usred kapha-sezone, usredotočite se na zdravu i uravnoteženu prehranu koja umiruje kaphu, pazeći da pritom ne pogoršate vatu. Konzumiranje kuhane umjesto sirove hrane može biti od velike pomoći u tom pogledu. Ove široke crte možete upotpuniti nekom posebno pomlađujućom hranom:

  • Bademi, namočeni i oguljeni
    Namočeni bademi su vrlo uzemljujući, hranjivi i energizirajući. Namakanje i guljenje ih čini probavljivijim i korisnijim za tijelo. Kao takvi, bademi su vrlo cijenjeno sredstvo za pomlađivanje u Ayurvedi.

  • Namočeni indijski oraščići
    Indijski oraščići—koji su masni, hranjivi i izgrađuju—također se mogu koristiti u programu pomlađivanja. Oni zapravo dijele mnoge kvalitete s namočenim bademima, uključujući činjenicu da ih namakanje čini probavljivijima.

  • Tamno grožđe, šljive i breskve
    Ovo voće je posebno pomlađujuće za kaphu i bit će dobar dodatak vašem programu pomlađivanja, posebno ako ste osobito skloni kapha neravnoteži.

  • Pomlađujuće bademovo mlijeko
    Ovaj vrlo oporavljajući napitak pruža još jedan ukusan način konzumiranja namočenih i oguljenih badema. Možete kuhati s njim ili ga piti čistog. Posebno je koristan u jesen i zimi, odnosno nakon razdoblja većeg napora.

  • Dr. Lad’s datulje i shake od badema
    Ovaj shake je topao, hranjiv i ukusno sladak doručak ili međuobrok. Vrlo je hranjiva, mljevena, a datulje, namočeni bademi i mlijeko čine je izvrsnim sredstvom za pomlađivanje.

  • Ojas napitak Alakananda Ma bez mlijeka
    Ovaj oporavljajući napitak od badema lakši je i suptilniji od shakea od datulja i badema te je dobar za proljeće i ljeto. Sastojci poput namočenih badema, ružinih latica, gheeja i šafrana čine ga moćnim sredstvom za pomlađivanje.

  • Lopte za spoj iz snova
    Vrlo dobro i raskošno sredstvo za pomlađivanje. U staroj Indiji smatrali su se svojevrsnim afrodizijakom. Jako ukusno.

  • Šafran Šparoge Kitchari
    Ovo lagano i suptilno tridoshic jelo ispunjeno je hranjivim sastojcima koji su savršeni za proljetna i ljetna razdoblja pomlađivanja. Izvorno osmišljen za tonificiranje i ženskog i muškog reproduktivnog sustava, posebno je koristan za promicanje plodnosti, potencije i menstrualnog zdravlja.

  • Urad Dal
    Ova juha od mahunarki detoksificira organizam i hrani mišiće, kosti i reproduktivne tekućine dok istovremeno daje energiju cijelom tijelu.

Biljka Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera)

Biljke za pomlađivanje

Postoji mnogo različitih vrsta biljaka za pomlađivanje — svaka ima svoju svrhu. Najčešće korišteni ajurvedski rejuvenativni lijekovi djeluju istovremeno na sva tjelesna tkiva. Ispod je nekoliko biljnih rejuvenativnih sredstava koja su prikladna za vašu konstituciju i za jesen i zimu. Uzimanje ovih biljaka i formula s katalitičkim agensom kao što je ghee, med ili čaj od đumbira pomaže u isporuci dobrobiti duboko u tkiva, povećavajući snagu i učinkovitost biljaka. Navedene su upute za korištenje svake od njih posebno kao sredstva za pomlađivanje, ali ako više volite svoje biljke uzimati u vodi ili bez gheeja i meda, one će i dalje biti korisne.

  • Triphala s gheejem i medom—Triphala je tridoška formula koja prirodno pomlađuje sva tkiva u tijelu (i istovremeno potiče eliminaciju toksina). Osobito je snažno sredstvo za pomlađivanje kada se uzima s gheejem i medom – obično ujutro. Pomiješajte ½ žličice triphale u prahu s ½ žličice gheeja i ½ žličice sirovog meda. Ili, ako vam se biljke u prahu ne sviđaju, uzmite jednu triphala biljnu tabletu, a zatim mješavinu ½ žličice gheeja i ½ žličice sirovog meda.

  • Odaberite jedno: Zdrava Kapha ili Zdrava Pitta tablete
  • Zdrave Kapha tablete—Ova zagrijavajuća i adstrigentna formula osmišljena je za obnavljanje i održavanje uravnotežene kaphe, bez pogoršanja vate ili pitte. Konkretno, Healthy Kapha podržava čist dišni sustav, snažan imunološki sustav i pomaže u održavanju zdrave težine. Zdrava Kapha izvrsna je formula za zimske i proljetne sezone, kada hladno i vlažno vrijeme ometa kaphu. Ako provodite dulji program pomlađivanja, mogli biste razmisliti o prelasku sa Zdrave Kaphe na Zdravu Pittu u kasno proljeće ili ljeto—kad god je vrijeme dovoljno vruće da balansiranje pitte postane viši prioritet. Uzmite jednu do dvije tablete Healthy Kapha, jednom ili dva puta dnevno ili prema uputama vašeg liječnika.

  • Zdrave pitta tablete—iako je sada kapha sezona, pitta sezona je odmah iza ugla. Ako ljetna vrućina ima tendenciju ometati vaš sustav ili ako se borite s pitta neravnotežom i manje ste uznemireni kapha neravnotežom, Zdrava Pitta bi mogla biti prikladnija za vas. Ova pomlađujuća formula za hlađenje osmišljena je za obnavljanje i održavanje uravnotežene pitte, bez pogoršanja vate ili kaphe. Konkretno, Zdrava Pitta podržava miran um, smiruje vatrene emocije i potiče hladniji, uravnoteženiji temperament. Uzmite jednu do dvije tablete Healthy Pitta, jednom ili dva puta dnevno ili prema uputama vašeg liječnika.

  • Chyavanprash—Chyavanprash je ukusan hranjivi džem. To je drevna biljna formula koja uključuje ghee i med—oboje pomažu u isporuci biljaka do tkiva. Chyavanprash se može uzimati sam, može se razmutiti u mlijeku ili vodi ili se može namazati na tost, kruh ili krekere—kao bilo koji drugi džem. Uzimanje chyavanprasha u toplom mlijeku (ili bademovom mlijeku, ako mliječni proizvodi nisu prikladni) pomaže prenijeti njegova svojstva toniziranja i pomlađivanja duboko u tkiva. Kao sredstvo za pomlađivanje, chyavanprash se obično uzima ujutro, a ponekad i ujutro i navečer. Uzmite 1-2 žličice jednom ili dva puta dnevno ili prema uputama liječnika.

  • Ashwagandha—Ashwagandha je vrlo cijenjena biljka koja potiče snagu, energiju i vitalnost. Podržava sposobnost nošenja sa stresom, jača fizičku snagu, pomlađuje tkiva (posebno mišiće, kosti, zglobove i živčani sustav) i podržava čvrst san noću. Tipična doza za pomlađivanje bila bi ½ čajne žličice ashwagandhe u prahu ujutro, u ½ žličice gheeja i ½ žličice sirovog meda. Ili, ako biste radije tabletu, uzmite jednu biljnu tabletu ashwagandhe, a zatim mješavinu ½ žličice gheeja i ½ žličice sirovog meda.

  • Bibhitaki—Bibhitaki je jedan od tri sastojka u poznatoj ayurvedskoj formuli, triphala, ali posebno umiruje kaphu. Ako je vaša primarna neravnoteža povezana s kaphom, možete koristiti bibhitaki umjesto triphale, ali na sličan način – ujutro uzmite ½ čajne žličice bibhitakija u prahu s ½ žličice gheeja i ½ žličice meda.

  • Amalaki—Amalaki je još jedan od tri sastojka u poznatoj ayurvedskoj formuli, triphala, ali posebno umiruje pittu. Ako se vaša primarna neravnoteža odnosi na pittu, možete koristiti amalaki umjesto triphale, ali na sličan način. Ujutro uzmite ½ čajne žličice amalakija u prahu s ½ žličice gheeja i ½ žličice meda ili uzmite jednu biljnu tabletu amalakija nakon koje slijedi mješavina ½ žličice gheeja i ½ žličice meda.

  • Odaberite jedno: Kapha Digest ili Pitta Digest
  • Kapha Digest—Ova formula osmišljena je za paljenje snažne probavne vatre dok sagorijeva mast i prirodne toksine. A budući da je pravilna probava ključna za učinkovito pomlađivanje, ove tablete mogu doista poboljšati vaše iskustvo pomlađivanja. Ova formula istovremeno pomlađuje pluća i podržava čiste i zdrave respiratorne kanale. Uzmite jednu do dvije tablete Kapha Digest, jednom ili dva puta dnevno, ili prema uputama vašeg liječnika.

  • Pitta Digest—Ova formula osmišljena je za hlađenje i umirivanje probavnog trakta te za promicanje zdrave probave kod onih koji imaju probavne probleme tipa pitta. A budući da je pravilna probava ključna za učinkovito pomlađivanje, ove tablete mogu doista poboljšati vaše iskustvo pomlađivanja. Uzmite jednu do dvije tablete Pitta Digest, jednom ili dva puta dnevno, ili prema uputama vašeg liječnika.

Prakse pomlađivanja

Nije iznenađujuće da vaš stil života ima dubok utjecaj na sposobnost vašeg tijela da se popravlja, regenerira i revitalizira. Kada ispunimo svoje dane – osobito naša jutra – smirujućim, njegujućim praksama koje daju ton zdravlja, opuštenosti i ljubavi prema sebi, naša tijela su puno sposobnija njegovati proces pomlađivanja.

Jednostavne prilagodbe životnog stila za pomlađivanje

  • Minimizirajte stres
  • Održavajte pozitivne odnose
  • Izbjegavajte melankolične ili depresivne situacije
  • Vodite računa o smanjenju svake sklonosti osuđivanju, kritiziranju ili potrebi da imate kontrolu
  • Njegujte kreativnost i fleksibilnost u svom životu, otpuštajući svoju vezanost za savršenstvo
  • Vježbajte opraštanje sebi i drugima
  • Poduzmite razdoblje celibata kako biste sačuvali svoju vitalnu životnu energiju

Uz bilo koju od gore navedenih obaveza koje vam se sviđaju, možete uključiti neke formalnije prakse kako biste potaknuli pomlađivanje na vrlo dubokoj razini.

  • Abhyanga (ayurvedska uljna masaža)—Svako jutro, prije tuširanja ili kupanja, umasirajte oko ¼ šalice toplog ulja za masažu Kapha ili ulja za masažu Pitta u kožu. Ova praksa smiruje, podmazuje i pomlađuje tkiva—osobito živčani sustav. Za daljnje upute o ovoj tehnici pomlađivanja kliknite ovdje.

  • Nauljite tabane prije spavanja — prije spavanja nanesite malo toplog ulja za masažu Kapha, ulja za masažu Pitta ili organskog sezamovog ulja na tabane. Ova praksa uzemljuje energiju, umiruje živčani sustav, smanjuje stres i umiruje um – a sve to podržava čvrst san. Upamtite da je san jedan od najvažnijih puteva pomlađivanja tijela – unosite ga dovoljno da umirite pittu bez pretjeranog uživanja u kaphi.

  • Nasya—Svako jutro (ili barem nekoliko puta tjedno) nakapajte 3-5 kapi Nasya ulja u svaku nosnicu. Ova praksa pomaže umiriti nosne prolaze, istovremeno promičući neometano disanje, oslobađajući akumulirani stres, podupirući mentalnu jasnoću i potičući razvijanje svijesti.

  • Yoga—Kapha Pacifying Yoga, koja je aktivna i osnažujuća, najbolja je vježba za pomlađivanje za kapha-tipove, posebno kako ulazite dublje u zimu i proljeće. Međutim, uključivanje oporavljajućih položaja kao što su noge na zidu i poza mrtvaca s podupiranjem koje otvara prsa bit će jednako korisno ove jeseni i zime.

  • Meditacija, pranayama, vrijeme za tišinu i/ili vrijeme za razmišljanje — svaka tiha, kontemplativna praksa — čak i ako traje samo pet do petnaest minuta — nevjerojatno pomlađuje um i fiziologiju. Vježbanje u ranim jutarnjim satima, posebno prije i oko zore, snažno podupire pomlađivanje.

Proizvodi za pomlađivanje koje valja razmotriti

Recepti

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.