Pranayama meditacija prazna zdjela upute

Banyan prijatelj, Krista

„U zastanku, um staje… vrijeme staje… misao staje… i otvara se golemoj praznini. U trenutku kada postanete prazni, Bog će doći da vas ispuni. Ti si blizu Boga.” — Vasant Lad

Postoji mnogo tehnika meditacije, ali meditacija Prazne zdjele je ona koja smiruje um, budi kundalini shakti, i razvija blaženo stanje svijesti. Sjednite udobno i tiho u položaj prekriženih nogu okrenuti prema istoku ili sjeveru, s dlanovima prema gore i otvorenima na koljenima, poput praznih zdjela. Opustite prste kao da u svakoj ruci držite zdjelu. Lagano otvorite usta i dodirnite jezikom nepce, iza prednjih zuba.

Jednostavno promatrajte kretanje daha, koji je predmet svjesnosti. Ne ometajte svoj dah; samo pustite pluća da rade svoj posao bez napora s vaše strane. Dok obraćate pažnju na disanje, budite svjesni vrha nosa i dodira zraka koji ulazi u nosnice. Sjednite tiho i osjetite da ste unutar nosa, ostajući svjesni kretanja zraka koji dodiruje nosnice. Ulazni zrak ima hladan dodir, dok je izlazni zrak topao.

Nakon otprilike pet minuta pažnjom pratite disanje. Idite sa zrakom u nos, grlo, pluća, dijafragmu i dolje iza pupka, gdje ćete doživjeti prirodno “zaustavljanje”. Ostanite u ovom “zaustavu” djelić sekunde, a zatim slijedite izdah, koji ide prema gore od trbuha do dijafragme, pluća, grla i izlazi kroz nos do otprilike devet inča ispred nosnica, što je druga “stanica” koja je izvan tijela.

Kretanje daha je vrijeme. Na tim zaustavnim točkama zastaje dah i vrijeme, a postoji samo čisto postojanje. Bog je prisutan, a vi ste okruženi mirom i ljubavlju. U trenutku kada dopustite plućima da dišu i postanu poput prazne zdjele, božanske usne vas mogu dotaknuti i vaše srce će se ispuniti božanskom ljubavlju. Bog će izliti svoju ljubav u vas. Većina zdjela je puna ambicija, natjecanja, misli, osjećaja, želja, ljutnje, frustracije ili straha. Od pamtivijeka je Bog tražio praznu zdjelu u koju bi izlio svoju ljubav.

Āgama znači udisanje i nigama znači izdisaj. U ova dva procesa Bog diše i šapuće božansku ljubav u srce svakog bića. Stoga je drugi naziv za meditaciju prazne posude Āgama Nigama Veda.

Vježbajte ovu meditaciju petnaest minuta svako jutro i večer. Također možete prakticirati ovu meditaciju u ležećem položaju. Spontano ostanite u “zastojima” između udisaja i izdaha; na kojem se stajalištu osjećate ugodnije, ostanite tamo bez napora. U početku će to biti samo djelić sekunde, pa ne brinite ako se ništa ne dogodi. Činite to iskreno svaki dan godinu dana ili tako nešto, ne očekujući ništa. Tijekom dana i mjeseci vidjet ćete da se vaše vrijeme u svakoj stanici prirodno produljuje dok se na kraju unutarnja i vanjska stanica ne spoje u trećem oku i sve se dogodi u vama. Osoba treba misliti, “ništa se ne bi trebalo dogoditi”, onda će se sve dogoditi samo od sebe. Ovo je vještina na djelu meditacije. Kada se vaše zaustavljanje, prirodno i bez napora, poveća na devedeset sekundi, bit ćete prosvijetljeni. Zatim vidite unutarnje svjetlo iza trećeg oka, plavi biser koji je prekrasna zora na horizontu blaženstva. Ovo je moćna tehnika koja vodi do kevala kumbhake, zaustavljanja daha i misli.

dr. Vasant Lad

Dr. Lad je osnivač i medicinski direktor Ayurvedskog instituta. Za više informacija o dr Lad i njegovu školu, posjetite Ayurvedski institut. Ovaj je članak ponovno tiskan uz dopuštenje Ayurvedic Pressa, sva prava pridržana.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.