Ayurvedski vodič kroz sezonske alergije

allergyFree main

Banyan prijatelj, Nafaseh

Patite li na bilo koji način od alergija? Možda ste počeli strahovati od dolaska proljeća zbog stupnja do kojeg su vaše alergije preuzele vaš život. Nažalost, mnogi od nas se osjećaju krajnje bespomoćno kada je u pitanju promjena našeg iskustva alergije na bilo koji stvaran ili smislen način.

Ali budući da se tako često izbijaju u ovo doba godine, proljeće je posebno dirljivo vrijeme za istraživanje ayurvedskog pristupa alergijama—koji, srećom, nudi jedinstvenu perspektivu i brojne učinkovite lijekove protiv alergija za proljeće i izvan njega. Iskreno se nadamo da će ovi uvidi pomoći vama i vašim voljenima da pronađete zasluženo olakšanje od alergija.

U ovom članku:

Prema Ayurvedi, alergija je rezultat toga što određena tvar (alergen) pogoršava određenu došu: vatu, pittu ili kaphu. Ayurveda stoga razvrstava alergije prema doshama, ovisno o tome koja se aktivira u svakom pojedinom slučaju. I da, moguće je da bude uključeno više od jedne doshe.

Često su alergijske reakcije odraz naše konstitucije. Drugim riječima, osoba s dominantnom pitta vjerojatnije je da će razviti pitta tip alergije, dok će osoba s dominantnom kapha vjerojatnije patiti od kapha tipa alergije. Ovo je osobito istinito kada su naše dominantne doše pogoršane.

No, također je moguće razviti alergije koje nisu u korelaciji s našom konstitucijom. Na primjer, osoba u kojoj prevladava vata i ima povišenu pittu, može manifestirati čisto pitta tip alergije. U svakom slučaju, počnimo s razlikovanjem triju vrsta alergija identificiranih u ayurvedskoj tradiciji.

Alergije i tri doše

U nastavku ćete pronaći opis alergija prema doshi: vata-tip, pitta-tip i kapha-tip—svaka s kratkim pregledom klasičnih simptoma, hranom koja potencijalno pogoršava stanje i kratkim popisom lijekova specifičnih za doshu.

Ove informacije predstavljaju važan temelj. Ali nema potrebe da se osjećate opterećeni ovim detaljima jer ćemo zatim pogledati niz ayurvedskih alata koji mogu smanjiti simptome alergije—bez obzira na njihovo podrijetlo.

Alergije Vata tipa

Vata tipovi alergija često se javljaju u probavnom traktu sa simptomima kao što su podrigivanje, nadutost, probavne nelagode, plinovi, krkljanje u crijevima, nejasna bol u trbuhu i crijevne kolike. Oni također mogu uključivati ​​simptome stezanja kao što su hripanje ili glavobolja, kao i kihanje, zujanje u ušima, bol u zglobovima, išijas, trzanje mišića ili grčeve, nesanicu, noćne more i druge nelagode tipa vata.1

Moguća korelacija s hranom koja pogoršava Vatu

Vata neravnoteža može uzrokovati osjetljivost hrane na sirovu hranu, mnoge mahunarke (crni grah, pinto grah, adzuki grah, itd.) i određene životinjske bjelančevine, poput svinjetine. Ova hrana također može pogoršati vata tipove alergija.

Balansiranje Vate

Kada je vata pogoršana, važno je usporiti, održavati toplinu, ostati hidrirani i jesti dijetu koja umiruje vatu. Vata vrste alergija često se smiruju toplim biljnim čajevima s dodatkom sezamovog ulja ili gheeja kako bi se suprotstavilo suhoj kvaliteti vate, kao i toplim i uzemljujućim biljem.

Alergije pitta tipa

Pitta tipovi alergija obično se javljaju kada vruća, oštra svojstva alergena dođu u dodir s kožom i potom uđu u krvotok. Alergije tipa Pitta stoga su često kožne reakcije poput koprivnjače, osipa, svrbeža, alergijskog dermatitisa, ekcema, a mogu uključivati ​​i krvave oči. U probavnom sustavu, pitta alergije mogu uzrokovati žgaravicu, lošu probavu, želučane tegobe, mučninu ili povraćanje. Alergije tipa Pitta također mogu izazvati valove vrućine.2

Moguća korelacija s hranom koja pogoršava Pittu

Visoka pitta može uzrokovati osjetljivost na hranu ili alergije na vruća, začinjena jela, agrume, kiselo voće, rajčice, krumpire, patlidžane i fermentiranu hranu. Ova hrana također može pogoršati pitta tipove alergija.

Balansiranje Pitte

Kada je pitta visoka, najbolje je zadržati se, izbjegavati vježbanje u podne i jesti dijetu koja umiruje pittu. Biljke za hlađenje i čišćenje također mogu pomoći. Budući da pitta ima takav afinitet prema krvi, pročišćavanje krvi često je od velike pomoći. Jednostavno davanje krvi može smiriti pittu na sličan način na koji to čini tradicionalno puštanje krvi.3

Za kožu

Kako biste uravnotežili i umirili kožu, isprobajte jednu od sljedećih terapijskih strategija:

Svježi sok od cilantra

Pijenje soka od cilantra hladi i smiruje cijeli sustav i potiče optimalno zdravlje, udobnost, temperaturu i ravnotežu tekućine u koži. Jednostavno stavite šaku svježeg cilantra u blender s otprilike 1/3 šalice vode i izmiksajte. Procijedite pulpu i popijte sok.4

Pulpa cilantra

Nanošenje svježe pulpe cilantra izravno na kožu nudi lokaliziraniju umirujuću potporu i može se koristiti zajedno sa sokom cilantra. Pulpa se može nanijeti na kožu nakon što se odvoji od soka.5

Alergije Kapha tipa

Alergije tipa Kapha najvjerojatnije će se pogoršati tijekom proljetne sezone zbog napada alergena temeljenih na peludi. Simptomi Kapha alergije uključuju iritaciju sluznice, peludnu groznicu, prehladu, kongestiju, kašalj, infekciju sinusa, zadržavanje vode, bronhijalnu kongestiju, astmu, pa čak i poremećaje spavanja.6 U probavnom traktu, kapha tipovi alergija mogu stvoriti određenu težinu u želucu i usporenu probavu.

Moguća korelacija s hranom koja pogoršava Kapha

Povišena kapha može uzrokovati osjetljivost na hranu ili alergije na mliječne proizvode poput mlijeka, jogurta i sira, kao i na pšenicu, krastavac ili lubenicu. Ova hrana također može pogoršati kapha tipove alergija.

Balansiranje Kapha

Kada pokušavate uravnotežiti kaphu, najbolje je biti na toplom i suhom, izbjegavati dnevno drijemanje, ostati aktivan i jesti dijetu koja umiruje kaphu. Ispijanje biljnih čajeva za posvjetljivanje i bistrenje također može pomoći u ukapljenju, sušenju i uklanjanju viška kaphe.7 Korištenje malih količina lokalnog meda kao zaslađivača služi za čišćenje sustava od viška kaphe i također može pomoći u smanjenju osjetljivosti na lokalni pelud.

Osim toga, tople i stimulirajuće biljke mogu pomoći očistiti višak kaphe iz prsa i želuca, pospješiti pravilnu ravnotežu tekućine u tkivima i vratiti snagu usporenoj probavnoj vatri.

Ako se posebno borite s proljetnim alergijama, čišćenje prehrane na prijelazu između zime i proljeća može pomoći očistiti želudac i pluća od viška kaphe koja je obično u korijenu kapha vrsta alergija. Tijekom ostatka proljeća, tjedni jednodnevni post – bilo da je riječ o potpunom postu, postu na voću ili soku ili monodijeti kitcharija – može pomoći u održavanju ravnoteže kaphe.8

Postoje i naprednije ayurvedske terapije, npr panchakarma, koji nude moćno sredstvo za čišćenje akumulirane kaphe iz sustava. To je najbolje učiniti pod vodstvom ayurvedskog praktičara.

Opće terapijske strategije za alergije

Iako je prepoznavanje vrste alergije od koje patite važan prvi korak, postoji niz strategija liječenja koje mogu biti od pomoći bez obzira koja je doša u korijenu vaše određene alergije. Ove terapije mogu nadopuniti bilo koju strategiju specifičnu za došu koju možda koristite i, budući da su univerzalne, često pomažu u poboljšanju našeg osnovnog osjećaja dobrobiti u isto vrijeme.

Izbjegavajte alergen

Koliko god se očito činilo, izbjegavanje izlaganja određenom alergenu može vašem tijelu dati važan odmor od preaktivnog imunološkog odgovora koji je u korijenu vaše alergije. Ako ste alergični na pelud, dajte sve od sebe da mu se neko vrijeme klonite. Ako ste alergični na mačju dlaku, pokušajte neko vrijeme izbjegavati svaki kontakt s mačkama.

Također može biti od pomoći obući se u pamučnu odjeću (koja je fantastično hipoalergena, pogotovo ako su vlakna organska i proizvedena bez pesticida). Ako je moguće, izbjegavajte kontakt sa sintetičkim vlaknima poput poliestera ili rajona.

Podržava snažnu probavu

Ayurveda stavlja veliki naglasak na zdravlje probavnog sustava. Probavna snaga je zamršeno povezana s imunološkim odgovorom, tako da čišćenje i pokretanje probavnog kapaciteta može biti od velike pomoći kada su u pitanju alergije.

Do pospješite probavu (agni), smanjite unos stimulansa, rafiniranih šećera i prerađene hrane. Također je korisno jesti pažljivo, pridržavati se dosljednog rasporeda obroka i uključiti biljke i začine koji jačaju agni.

Dajte prioritet pravilnom kombiniranju hrane

Opet, budući da su probavni trakt i imunološka funkcija tako zamršeno povezani, pravilno kombiniranje hrane može pružiti esencijalnu potporu poboljšavajući zdravlje probavnog sustava. To zauzvrat može ojačati imunološko zdravlje.

Ayurveda opisuje brojne namirnice koje su, iako ih je dobro jesti odvojeno, nevjerojatno naporne za probavu u kombinaciji jedna s drugom. To uključuje stvari poput mesa i mliječnih proizvoda, mlijeka i jogurta, graha i sira. Za potpunije razumijevanje toga kako pristupiti ovoj strategiji, pogledajte naše resurse o pravilnom kombiniranju hrane.

Ayurvedska dijeta

Slijedite dijetu koja umiruje došu

To će varirati, ovisno o doshi koja je najistaknutija u vašem alergijskom odgovoru. Ako imate više tipova kapha simptoma, slijedite kapha-smirujuću dijetu. Ako je pitta glavni igrač u vašem alergijskom odgovoru, slijedite dijetu za smirivanje pitte. A ako vaši simptomi upućuju na vata tipove alergija, slijedite dijetu za smirivanje vate.

Poduzmite dijetetsko čišćenje

S obzirom na duboku vezu između probave i imunološke funkcije, potpirivanje probavne vatre čišćenjem može biti nevjerojatno moćan način za podršku imunološkom sustavu i minimiziranje razvoja alergija.

Osnovna premisa čišćenja je da su naša tijela inherentno inteligentna; kada se odmorimo od baraža potencijalno štetnih inputa, naša tijela odmah usmjeravaju dodatnu energiju na čišćenje kuće—popravljanje i pomlađivanje sustava za optimalnu izvedbu.

Dijetetsko čišćenje može pomoći u resetiranju probavnog sustava na sličan način na koji ponovno pokretanje računala pomaže u uklanjanju grešaka i idiosinkrazija koje mogu ometati rutinsko funkcioniranje. Čišćenje pomaže očistiti toksine, uravnotežiti doše i zapaliti jaču probavnu vatru – a sve će to podržati zdravlje probavnog sustava, pravilnu imunološku funkciju i manje alergija.

Čišćenja mogu biti jednostavna poput poludnevnog ili cjelodnevnog posta, kratkog čišćenja sokovima ili duže monodijete poput kitcharija. Ayurveda nudi brojne učinkovite tehnike čišćenja. Ako ste zaintrigirani i želite neke smjernice, posjetite naš Odjel za čišćenje, gdje opisujemo nekoliko različitih vrsta ayurvedskih čišćenja.

Očistite ili podmažite nosne prolaze

Budući da je dišni sustav čest domaćin alergijskim simptomima, pružanje izravne potpore nosnim prolazima može pomoći u ublažavanju utjecaja alergena na ta osjetljiva tkiva. Nasja i neti lonac oba podupiru čisto disanje i bistar um, ali njihovi su učinci prilično različiti.

Opisi u nastavku pomoći će vam da odlučite koji bi bio najbolji za vas. Ili, možete eksperimentirati s oba i odlučiti što vam se više sviđa. Budući da ove terapije uvode donekle suprotne energije, najbolje ih je prakticirati odvojeno. Može biti da vam jedan jednostavno bolje odgovara. Ali ako vam se sviđaju oboje, možete ih mijenjati po danu, po godišnjem dobu ili po simptomima—prema onome što vašem tijelu najbolje odgovara.

Nasja

Nasya je praksa nanošenja biljnog ulja na nosne prolaze kako bi se umirilo ovo osjetljivo tkivo, pospješilo nesmetano disanje, oslobodio nakupljenog stresa i podržala mentalna jasnoća—a sve to istovremeno pružajući važnu barijeru protiv potencijalno uznemirujućih alergena.

Također se kaže da podmazivanje nosnih prolaza poboljšava kvalitetu glasa i jača vid. Nasya se ne smije provoditi tijekom menstruacije ili trudnoće. Ako vam je ova praksa nova, pogledajte naš kratki video s uputama.

Ispiranje nosa

Ispiranje nosa ili neti pot je praksa izlijevanja tople slane vode kroz nosne prolaze. Vlaži sluznicu i čisti nosne kanale od prašine, prljavštine, peludi, drugih alergena i viška sluzi. Neti lonac je savršen za ovu praksu.

Ako primijetite da su vam nosni prolazi nakon toga suhi ili ako želite stvoriti barijeru protiv potencijalnih alergena, možete upotrijebiti mazinac da namažete nosnice s malo ulja—bilo odmah nakon neti pot-a ili u neko drugo doba dana. Ako vam je korištenje neti lonca novo, pogledajte naš kratki video s uputama.

Grgljajte potpornim tekućinama

Ako se grlo pogorša, grgljanje s malo meda u vrućoj vodi ili mješavinom 1 šalice vruće vode s 1 žličicom praha kurkume i 1 žličicom prirodne mineralne soli može djelovati i na pročišćavanje i umirivanje.9

Meditirajte da biste smanjili stres

Većina alergija može se povezati sa stresom.10 Ayurveda prepoznaje snagu brojnih suptilnih terapija koje mogu pomoći u smanjenju štetnih učinaka stresa na fiziologiju. Meditacija je vrlo učinkovita tehnika; pomaže smanjiti naše iskustvo stresa i također potiče razvoj konstruktivnijih odgovora na stresne situacije.

Čak i deset do petnaest minuta dnevne meditacije može imati dubok utjecaj na vaše stanje uma. Ako već nemate praksu meditacije, meditacija prazne zdjele, kako vas podučava Vasant Lad, magistar znanosti, jednostavna je, ali snažna praksa prikladna za većinu.

Svaki dan posvetite nekoliko minuta pranayami

Pranajama je praksa rada s dahom kako bi se utjecalo i na grube i na suptilne aspekte organizma uma i tijela. Poput meditacije, pranayama podržava ravnotežu u živčanom sustavu, počinje odmotavati ciklus kroničnog stresa koji može izazvati alergije, a također pomaže u pristupu i ponovnom postavljanju dugotrajnih obrazaca u energetskom tijelu.

Osim toga, pranayama nudi specifičniju potporu dišnim putovima tako često pogođenim alergijama. Evo nekoliko praksi disanja koje treba razmotriti:

Naizmjenično disanje kroz nosnice

Ova praksa, također poznata kao Nadi Shodhana, izvrsna je za smanjenje stresa i podržavanje ravnoteže kroz dišne ​​kanale. Posebno je korisno kada postoji peludna groznica, hripanje ili kihanje.11

Ujjayi dah

Ujjayi pranayama aktivira centar grla i pomaže uravnotežiti cijelo energetsko tijelo. Također nudi snažnu podršku imunološkom sustavu.

bhastrika (dah mijeha)

Bhastrika Pranayama je okrepljujuća praksa koja stvara unutarnju toplinu, pomaže ukapljenju viška sluzi i općenito uklanja zapreke iz dišnog sustava. Posebno je koristan za kongestivne vrste alergija.

Vježbajte jogu

Joga je još jedna učinkovita i ugodna terapija koja može pomoći u smanjenju stresa i uravnotežiti cijeli sustav. Kao početnu točku, razmotrite jedan od ovih tokova:

Pozdrav Suncu

Pozdrav suncu (Surya Namaskar) zagrijavaju, aktiviraju, okrepljuju i uzemljuju. Budući da potiču razvoj unutarnje topline, pozdravi suncu najprikladniji su za vata i kapha tipove alergija.

Pozdrav Mjesecu

Pozdrav Mjesecu (Chandra Namaskar) hlade, umiruju, uzemljuju i smiruju. Budući da usporavaju i hlade sustav, pozdravi mjesecu su prikladniji za pitta tipove alergija.

Mnogo putova, jedan cilj

Jedna od stvari koja je najinspirativnija u vezi s ayurvedom je njezina sposobnost iscjeljivanja svakog pojedinca—prema njegovim ili njezinim posebnim potrebama. Za svaku bolest Ayurveda nudi mnoge učinkovite strategije liječenja.

Kao što smo vidjeli, to je svakako slučaj s alergijama. Istina, simptom nije najvažniji čimbenik u određivanju najbolje terapije koju treba slijediti. Pojedinac je. To znači da ste vi… VI (i vaša posebna konstelacija konstitucije, neravnoteže, prehrane, stila života, itd.) najvažniji podatak u određivanju koje bi terapije bile najpomoćnije u vašem pojedinačnom slučaju.

To je razlog zašto rad s obučenim ayurvedskim praktičarom može biti neizmjerno isplativ. Ovaj aspekt Ayurvede također je poziv za vas u vašem vlastitom procesu iscjeljivanja. To je prilika da sjedite sa svojom situacijom, da razmislite o mnogim čimbenicima koji utiču na vašu neravnotežu i da istražite – s tog promišljenog mjesta – koji će modaliteti iscjeljivanja najvjerojatnije riješiti i iscijeliti korijen vaše određene neravnoteže.

Opcije koje smo vam gore izložili mogle bi se isprva činiti neodoljivima. Ali u stvarnosti, svatko od nas ima drugačiju slatku točku – jedinstvenu ulaznu točku kojoj će, kada joj se pristupi, omogućiti dublje iscjeljenje.

Za neke, otvor za pozitivne promjene leži u prilagođavanju prehrane. Za druge je to samo prava biljka, savršeno usklađena pranayama, kontemplativna praksa ili kombinacija alata koji stvaraju idealan prostor za iscjeljenje.

Ayurveda nije pristup brzog rješenja ili srebrnog metka. Ali tradicija je izdržala test vremena više od pet tisuća godina i nastavlja pomagati i inspirirati ljude diljem svijeta.

Iako će možda trebati malo truda da pronađete svoj put prema ravnoteži – svoj jedinstveni put prema olakšanju od alergija – ovo je snažno putovanje na koje treba krenuti. S naše strane, iskreno se nadamo da vas možemo podržati na tom putu. Ovo je živahno proljeće, olakšanje od alergija i život obilježen sve boljim zdravljem i blagostanjem.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.