Ayurvedska njega kože | Banyan Botanicals

skin guide main 1

Banyan prijateljica, Micayla

Je li vaša koža sklona upalama i iritacijama? Možda ste oduvijek imali iznimno osjetljivu kožu – tip kože koji izgori u roku od nekoliko minuta ili koja izbija u obliku koprivnjače nakon naizgled manjeg kontakta s nečim “stranim”.

U ovom članku:

Možda patite od peckanja ili svrbeža, akni, ekcema, dermatitisa, psorijaze ili brojnih drugih upalnih stanja kože.

Pa, iako se u ovom članku ne bavimo ovim ozbiljnim kožnim stanjima ili bilo kakvim tajnim lijekovima, pronaći ćete bogatu i pronicljivu perspektivu Ayurvede o uobičajenim neravnotežama kože i njihovom podrijetlu.

Također ćete pronaći brojne praktične ayurvedske alate dizajnirane da umire stanje vaše kože dok istovremeno prizivaju njen unutarnji sjaj.

Učenje razmišljanja iznutra prema van

Ayurveda nudi perspektivu da, iako se sva kožna stanja mogu činiti površna u prirodi, koža je zapravo odraz skrivenih stvarnosti unutar svakog od naših tijela. Bolesti kože rijetko su uzrokovane problemom na površini kože; mnogo je vjerojatnije da su rezultat dublje neravnoteže—što čini donekle neučinkovitim samo liječenje simptoma.

Umjesto toga, moramo zaroniti dublje, ispod površine kože. To je razlog zašto ayurvedska njega kože ima za cilj identificirati i liječiti temeljni uzrok neravnoteže kože – pristup koji može potrajati malo vremena, ali nudi stvarne i trajne rezultate.

Najbolji dio je to što su poboljšanja koja ćete primijetiti na površini svoje kože obično rezultat značajnije transformacije—one koja će vam poboljšati život na način na koji niste mogli ni zamisliti da njega kože može.

Dublja ekologija kože

Utjecaj Pitte na kožu

Prema Ayurvedi, pitta je odgovorna za boju, teksturu i temperaturu naše kože, kao i za njezin sjaj i sjaj; upravlja funkcijom znojenja, obrađuje sve što izvana nanosimo na kožu (losione, sapune, lijekove, ulja itd.) i probavlja sve što dolazi u pasivniji kontakt s kožom (poput prašine, kemikalija, iritansa i alergena). 1

Također je važno naglasiti činjenicu da su prekomjerna toplina i crvenilo—bez obzira gdje se nalazili u tijelu—gotovo uvijek znak pogoršane pitte. Koža je jedno od primarnih mjesta gdje se pitta nalazi u tijelu—što je ne samo čini posebno ranjivom na pitta neravnotežu, već je i aktivni izlaz za nju.

Dakle, sustavno balansiranje pitte može znatno doprinijeti održavanju zdrave kože. Omogućit će neometani nastavak kritičnih fizioloških funkcija u koži dok će istovremeno pomoći u sprječavanju pojave iritacija kože.

Pitta drugdje u tijelu

Pitta je također snažno prisutna u krvi, jetri i probavnom traktu – a svi oni imaju izravan utjecaj na kožu. Višak pitte u bilo kojem od ovih područja može imati pojačan učinak na kožu. 2

Možda imate proždrljiv apetit, pretjeranu žeđ, nizak šećer u krvi, hiperaciditet, rijetku stolicu ili osjetljivost na začinjenu ili prženu hranu. Jeste li skloni žarenju, crvenilu ili krvavim očima? Jesu li bjeloočnice pomalo žute? Osjećate li bol i osjetljivost u grudima, bradavicama ili testisima? Jeste li patili od teških ili bolnih menstrualnih ciklusa, izbijanja herpesa ili herpesa?

Kliničko ispitivanje tableta za zdravu kožu

Sve su to znakovi da je pitta provocirana iznutra, što neizbježno utječe na kožu. Zašto? Jer kad god se višak topline, višak masnoće, nepravilno probavljena hrana, stanični otpad, višak vate, pitte ili kaphe i bilo kojih drugih toksina akumuliraju u tijelu, koža služi kao organ eliminacije – sredstvo za ispiranje tih razornih sila iz tijela.

Kako se to događa, mogu se pojaviti razna kožna stanja: akne, osip, koprivnjača, ekcem, osjećaj pečenja ili svrbeža, a ponekad i ozbiljniji problemi.

Sezona Pitta: Faktor pogoršanja

Ayurveda nas uči da slično povećava slično. Ljeto je izrazito pitta sezona, što znači da kvalitete u prirodi tijekom ljeta odražavaju kvalitete pitte. Tijekom ljetnih mjeseci u okolini ima više svjetla, topline, intenziteta i oštrine, što povećava vjerojatnost provokacije pitte u ovo doba godine.

Vrijedno je spomenuti da se, tijekom ljetnih vrućina, agni (probavna vatra) zapravo difuzira dalje od probavnog trakta i raspršuje u krv — održavajući jezgru tijela malo hladnijom.

To znači da je i tijekom ljetne sezone u krvotoku više topline, intenziteta i oštrine. Ovi složeni čimbenici čine krv i kožu vrućom zonom za pitta neravnoteže tijekom ljeta.

Možda ste primijetili da se, na nekoj razini, plašite dolaska ljeta jer postoji veća vjerojatnost da ćete doživjeti upale na koži. Ili vam je možda posve jasno da su vaši određeni problemi s kožom najprisutniji u različito doba godine, ili čak tijekom cijele godine.

Ovo su važne informacije koje se mogu pokazati vrlo korisnima kada počnete identificirati temeljni uzrok vaših specifičnih neravnoteža.

Utjecaj emocionalnog iskustva

Također se moramo sjetiti da je koža pod dubokim utjecajem obrazaca u emocionalnom i energetskom tijelu—stres, ljutnja ili strah, i tako dalje. 3 To nije iznenađujuće; samo zamislite rumenilo srama, bljedilo straha ili val bijesa.

Ove suptilnije utjecaje svakako treba uzeti u obzir kada se pokušava liječiti koža. Vruće emocije poput ljutnje, bijesa, zavisti i osuđivanja najvjerojatnije će pogoršati stanja vruće i masne kože, ali treba uzeti u obzir i opću razinu stresa.

Proizvodi za zdravlje kože

Uobičajeni sumnjivci: česti uzroci neravnoteže kože

Očito je da koža ima vrlo složen odnos s dubljom ekologijom tijela i uma. I već sada možemo vidjeti da postoji mnogo mjesta na koja treba potražiti kada pokušavate otkriti korijenski uzrok neravnoteže kože. Među najvažnijim igračima su:

  • Probavni sustav
  • Krv
  • Jetra
  • Sve neravnoteže u vata, pitta i kapha
  • Emocionalni poremećaji
  • Sezona

Ključna poruka za ponijeti je sljedeća: većina problema s kožom nastaje duboko u tijelu – s probavnom neravnotežom, slabostima u povezanim organima ili prekomjernom toplinom i toksičnošću koja cirkulira krvlju – a sve to lako pogoršavaju sezonski i emocionalni utjecaji.

Dakle, što možemo učiniti da podržimo ozdravljenje?

Put prema iscjeljenju: Kontekst je najvažniji

Ayurveda je jedinstvena po tome što nudi niz učinkovitih strategija liječenja za svaku bolest; to je svakako slučaj s kožnim bolestima. Ali u Ayurvedi, širi kontekst naših života – tko smo i kako smo došli do ovog trenutka u vremenu – zapravo je daleko važniji od bilo kojeg simptoma.

To posebno vrijedi kada je u pitanju koža. Dakle, dok razmišljate koja bi vam od sljedećih terapija mogla najbolje poslužiti, najvažnije su vaše pojedinosti: vaša konstitucija, vaš probavni kapacitet, vaše snage, vaše slabosti i ukupni zbroj vaših neravnoteža.

Ako patite od kožne bolesti bilo koje vrste, kvalificirani ayurvedski praktičar može vam pomoći identificirati podrijetlo vaših simptoma i ponuditi odgovarajući protokol liječenja koji će vam pomoći da usmjerite svoje napore u iscjeljivanju za najbolje rezultate.

Ali također bi moglo biti vrijedno za vas da razmotrite kontekst svog života, povežete se sa svojim najdubljim unutarnjim znanjem i zapitate se:

  • Koji su najvažniji čimbenici u igri u mojoj konkretnoj situaciji?
  • Mogu li identificirati temeljni izvor svog stanja – temeljni uzrok?

Istraživanje ovih pitanja s pažljivom svjesnošću može vam pomoći da rasvijetlite koje će terapije najvjerojatnije odgovoriti na vaše potrebe na najdubljoj razini.

CCF čaj

Generalizirana podrška za Pittu

S obzirom na blisku vezu između pitte, kože, drugih unutarnjih mjesta pitte i viška topline u tijelu, opće mjere za smirivanje pitte često mogu pružiti prilično smislenu podršku kada su u pitanju stanja kože tipa pitta.

Dijeta

Jednostavni prehrambeni izbori, kao što je sklonost pravilnoj prehrani kombiniranje hrane i podržavanje zdrave probave može uvelike doprinijeti potpori pitte, spriječiti toksičnost u cijelom tijelu i pomoći u uravnoteženju problema s kožom.

Započnite s odgovarajućom prehranom koja se sastoji od zdrave, cjelovite hrane. Specifične biljne preporuke za jačanje probave nalaze se ispod u odjeljku o bilju.

Kada je pitta visoka, možete pojačati svoje napore jedući dijetu koja umiruje pitta, pijete malo CCF čaja (kumin, korijander i komorač), jedete laganu hranu koja hladi ili povremeno uživate u kitchariju koji umiruje pittu. 4

Imajte na umu da određena hrana i piće—kao što je jako začinjena hrana (npr. kajenski papar i čili), vrlo kisela ili kisela hrana (kao što su ocat ili kiseli krastavci), alkohol i čokolada—mogu pogoršati iritaciju kože. Može proći od nekoliko sati do nekoliko dana—čak i do tjedan dana—prije nego što vidite učinke, ali oni su često prisutni.

Dnevni ritmovi

Pitta napreduje s osjećajem rutine, tako da pridržavanje predvidljivijeg rasporeda može pomoći da vaš um i tijelo ostanu hladni i prizemljeni. Pitta ima koristi od dosljednog vremena obroka, ustajanja sa – ili čak i prije – sunca i relativno ranog povlačenja (idealno do 22 sata).

Ako ste potpuno novi u stvaranju ayurvedske rutine, pronaći ćete opširnije smjernice u našem izvoru dnevne rutine.

Prikladna vježba

Pitta je vrlo aktivna u atmosferi sredinom dana, od oko 10 do 14 sati, što je ujedno i najtoplije doba dana. Vježbanje povećava toplinu i može lako izazvati pittu. Sredina dana stoga nije optimalno doba dana za vježbanje.

Vježbanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, od oko 6-10 ujutro/navečer, mnogo je prikladnije za pittu, a nudi i poboljšanu snagu i izdržljivost. Kod balansiranja pitte također je važno ne vježbati pretjerano energično. 5

Pitta ima veliku ambiciju i želju, ali je često delikatnija nego što želimo misliti. Aktivnosti kao što su hodanje, planinarenje, plivanje, vožnja bicikla i joga—sve se izvodi s opuštenim naporom—uravnotežuju pittu bolje od intenzivnijih oblika vježbanja.

Joga, pranajama i meditacija

Redovita praksa smirivanja uma može biti ključna u održavanju pitte hladnom i mirnom tijekom cijele godine. 6 Čak i pronalaženje samo pet do petnaest minuta svaki dan za neku vrstu prakse može biti transformativno.

Meditacija prazne zdjele jednostavna je, ali lijepa praksa prikladna za većinu.

Nadi Shodhana pranayama nevjerojatno umiruje i uzemljuje te uravnotežuje sve doshe.

Ako vam je posebno potrebno više hladne kvalitete, Sheetali Pranayama jako hladi i može pomoći u suzbijanju viška topline.

Ako je malo pokreta privlačnije, Pitta-Pacifying Yoga fokusira se na umjeren tempo, stav predaje i naglašava uzemljenje, uvijanje, pregibe prema naprijed i slobodu kretanja u položajima.

Pozdravi Mjesecu nude jednostavan, uvodni tok koji umiruje pittu.

Banyanova prijateljica Jonelle opušta se u hladu

Zaštitite tijelo od sunca

Pitta općenito prilično ne podnosi dugotrajno izlaganje suncu. U idealnom slučaju, kada balansiramo pittu, izbjegavali bismo biti na suncu tijekom dnevne vrućine i ograničili svoje aktivnosti na otvorenom na jutro i večer. 7

Kad god je potrebno biti vani, (osobito u ljetnim vrućinama) važno je zaštititi tijelo od pretjeranog izlaganja suncu; nosite odjeću koja pokriva što više kože.

Ljeti se možete zaštititi od pregrijavanja nošenjem široke i lagane odjeće.

Glava i oči posebno su osjetljivi na prekomjernu sunčevu svjetlost, pa je nošenje šešira i sunčanih naočala neophodno kad god je pitta visoka.

Uživajte u rashlađujućim kupkama, eteričnim uljima i bojama

Promjena nekoliko jednostavnih stvari u vašim svakodnevnim navikama također može pomoći u hlađenju i smirivanju pitte. Razmislite o smanjenju temperature vode pod tušem ili kadom – čak i samo mala prilagodba može učiniti razliku. 8

Nanesite rashlađujuća eterična ulja (poput khusa ili jasmina) na tjeme i šest drugih točaka čakri kako biste ohladili energetsko tijelo. 9

I konačno, obucite se i izložite se obilju hladnih boja: zelenoj, plavoj, ljubičastoj i bijeloj.

Donirati krv

Darivanje krvi vrlo je učinkovito sredstvo smirivanja pitte jer zahtijeva od tijela da nadoknadi relativno veliku količinu krvi odjednom.

To pomaže u uklanjanju viška topline, stagnacije i toksina iz tijela dok pročišćava i pomlađuje krv. Osobito ako vam problemi s kožom najviše smetaju ljeti, razmislite o darivanju krvi prije početka ljetne sezone. 10

Ako želite više informacija o općim mjerama za smirivanje pitte, pogledajte naš resurs o balansiranju pitte. Ako ste zaintrigirani mogućnošću podržavanja pitte tijekom ljetne sezone, pronaći ćete sveobuhvatnije smjernice u našem vodiču za ljetnu sezonu.

Vanjske terapije za podršku koži

Iako problemi s kožom obično nastaju ispod površine kože, postoji niz vanjskih primjena koje potiču cjelokupno zdravlje kože te pomažu u smirivanju i podupiru prirodni proces ozdravljenja kože kada je nadražena.

Abhyanga (ajurvedska samomasaža)

Ova drevna praksa samomasaže uljem duboko detoksicira kožu i pruža joj veliku podršku. Blagotvorno djeluje i na kožu i na dublja tkiva u tijelu. Abhyanga smiruje i podmazuje kožu, prodire i čisti znojne žlijezde, smiruje živčani sustav, pomaže hidratizirati i pomlađivati ​​sva tkiva te potiče zdravu cirkulaciju. 2

Na suptilnijoj razini, abhyanga jača emocionalne, energetske i duhovne aspekte svijesti; stvara izolacijsku i zaštitnu barijeru oko Sebstva, štiteći nas od svih ometajućih energija s kojima se susrećemo tijekom dana. Abhyanga može vrlo učinkovito smanjiti stres i druge emocionalne poremećaje, minimizirajući njihov negativan učinak na kožu.

Ujutro, prije tuširanja ili kupanja, umasirajte oko 1/4 šalice ulja u kožu. Ako je pitta visoka, najbolja ulja za abhyangu su Pitta ulje za masažu, organsko kokosovo ulje ili organsko suncokretovo ulje. Ova su ulja osobito dobra u smirivanju osjetljive ili reaktivne kože, a mogu pomoći i umiriti kožu nakon opeklina od sunca. 11

Za daljnje upute, razumijevanje koja bi ulja bila najbolja za vašu kožu u ovom trenutku i koristan video pogledajte naš potpuniji izvor o ayurvedskoj samomasaži. Ako je pitta visoka, obratite posebnu pozornost na odjeljak koji opisuje abhyangu koja umiruje pittu.

Brašno i paste od slanutka ili badema

Praksa masaže tijela suhim puderom (poput brašna od slanutka ili badema) potiče kretanje limfe, uravnotežuje kaphu i pittu, dodatno potiče detoksikaciju i cirkulaciju, ukapljuje masnoću i pomaže ukloniti višak masnoće s kože nakon abhyange. 12

Puder se može koristiti zajedno s (ili umjesto) tradicionalnije masaže uljem, ovisno o vašoj konstituciji, trenutnom stanju ravnoteže i godišnjem dobu.

Paste (napravljene miješanjem tih suhih praškova s ​​vodom) mogu se nanositi na specifičnija područja kože kako bi se podržalo zdravlje i zacjeljivanje.

Brašno od slanutka isušuje, struže, adstrigentno je i čisti. Kao pasta, čini prekrasan proizvod za čišćenje lica, a može se koristiti i za druge dijelove tijela.

Pomiješajte otprilike 1 žličicu brašna od slanutka s dovoljno vode da napravite pastu, utrljajte je i isperite vodom. Razmislite o tome da ovu rutinu čišćenja slijedite s pastom od bademovog brašna—koja više njeguje, hidratizira i pomlađuje.

Ponovo, dodajte dovoljno vode u bademovo brašno da napravite pastu, nanesite je na zahvaćenu kožu, ostavite da se osuši do trideset minuta i isperite vodom. 13

Ove se prakse mogu provoditi svaki dan ili samo povremeno kako bi se podržala čista, čista i živahna koža.

Umirujući balzam za kožu

Umirujući balzam za kožu

Ako vaša koža žudi za umirujućim balzamom, isprobajte umirujući balzam za kožu. Ova dirljiva kombinacija ayurvedskih biljaka i ulja hladi, umiruje i hidratizira kožu. Može se primijeniti po potrebi za poticanje cirkulacije, potporu detoksikacije i poticanje prirodnog ozdravljenja.

Biljna ulja za poboljšanje zdravlja kože

Određena biljna ulja su fantastična za kožu i mogu se primijeniti na određene dijelove kože kako bi podržali zdravlje i ozdravljenje—bilo tijekom abhyange, ili u bilo koje drugo vrijeme.

Ulje neema posebno je dobro za hlađenje i umirivanje otežene kože i viška topline. Ako provodite puno vremena na suncu, mogli biste čak razmisliti o dodavanju malo ulja neema svom uobičajenom abhyanga ulju; smanjuje pittu u koži i može se redovito koristiti na licu.

Brahmi ulje je izvrsno za masažu vlasišta i tabana, a može se koristiti i drugdje za pružanje umirujuće podrške koži. Iako je najpoznatiji po svom umirujućem učinku na um, brahmi ima snažan afinitet prema koži – gdje ima sličan učinak.

Kao tonik za pittu, podržava zdravlje i zacjeljivanje kože, a također čini i fantastičnu hidratantnu kremu za lice. 14

Neem & Aloe sapun

Dok Ayurveda preporučuje samo oskudnu upotrebu sapuna, sapun od neema i aloe hladi, umiruje pitta i duboko umiruje kožu.

Rashlađujuće tvari za kožu

Kada je koža akutno otežana, vanjska primjena odgovarajuće rashladne tvari može odmah djelovati umirujuće. 15

Aloe vera gel
Gel aloe vere već je dugo cijenjen zbog svoje sposobnosti pomlađivanja kože dok podržava njezin prirodni proces zacjeljivanja. Jako hladi i ima poseban afinitet prema pitti u koži. Samo nanesite gel izravno na zahvaćenu kožu.

Pulpa cilantra
Stavite šaku opranog cilantra u blender s otprilike 1/3 šalice vode i izmiksajte. Procijedite tekućinu iz pulpe i stavite pulpu izravno na kožu. Možete piti sok (vidi dolje).

Kora dinje
Nakon uživanja u dinji, unutarnju koru (dio ploda unutar kore) možete utrljati izravno na kožu kako biste je ohladili i umirili.

Svježa kokosova voda
Razbijte svježi kokos i nanesite kokosovu vodu na kožu.

Unutarnji načini potpore koži

Hrana i piće koji umiruju kožu iznutra

Aloe vera sok ili gel

Gutanje soka ili gela aloe vere može biti od velike pomoći u jačanju samih sustava i tkiva koji najviše utječu na zdravlje kože.

Snažan je saveznik za nadraženu kožu zbog svog afiniteta prema probavnom traktu, jetri, krvi, koži i svim tjelesnim tkivima. Jednostavno popijte 2-6 žlica, dva ili tri puta dnevno. 16,17

Aloe vera je također moćan prijenosnik bilja. Za najbolje rezultate obratite se ayurvedskom praktičaru za personaliziranije savjete.

Sok od cilantra

Cilantro ima vrlo brzo djelovanje i umirujući učinak na sustav te može pomoći u hlađenju i umirivanju nadražene kože.

  • Stavite šaku opranog i nasjeckanog cilantra u blender s otprilike 1/3 šalice vode i izmiksajte.
  • Procijedite i popijte tekućinu.

Preostala pulpa može se nanijeti lokalno na kožu za lokaliziraniji učinak. 18

“Plava voda

vode u plavoj staklenoj boci

Određene valne duljine svjetlosti, a time i određene boje, mogu imati duboko umirujući učinak na naše sustave. Jedan od načina za sustavno rješavanje pitte je uzimanje vode koja je prožeta rashlađujućim plavim svjetlom. Ova praksa može imati izvanredan učinak na oštećenu kožu. 19

  • Započnite punjenjem prozirne staklene posude ili boce vodom.
  • Pokrijte staklenku plavim celofanom (obično se može nabaviti u trgovinama umjetničkim priborom).
  • Stavite posudu na sunce na nekoliko sati kako bi voda primila infuziju plave svjetlosti.
  • Pijte 1-3 šalice ove vode dnevno.

Biljni čajevi za sunčanje

Kada je pitta visoka, ispijanje hladnog biljnog čaja za sunčanje može biti uravnotežujuće i osvježavajuće. Banyanova ayurvedska linija čajeva uključuje CCF čaj (koji je, kao što je ranije spomenuto, izvrstan napitak za paljenje probavne vatre bez pogoršanja pitte), zajedno s drugim mješavinama biljnih čajeva koje potiču prirodnu detoksikaciju (Detox Digest), smirenost i opuštanje (Mellow Mind) te osjećaj ugode i dobrobiti (Joyful Heart).

Za pripremu čaja za sunčanje:

  • Pomiješajte 3 žlice čaja sa 6 šalica hladne ili vode sobne temperature u zatvorenoj prozirnoj posudi, kao što je staklenka.
  • Ostavite na izravnoj sunčevoj svjetlosti 2-6 sati.
  • Procijedite, poslužite i uživajte.

Što duže kuhate čaj, okus će biti jači, pa slobodno eksperimentirajte s vremenom.

Dinje

Dinja općenito jako hladi i umiruje pitta. Konzumiranje dinje tijekom ljetne sezone (ili u bilo koje doba godine kada je pitta neravnoteža aktivna) može pomoći u smirivanju pitte, razriješiti temeljnu provokaciju i umiriti kožu. Dinju uvijek treba jesti samu, nikako u kombinaciji s drugim namirnicama. 20

Mlijeko za umirenje pitte

Ovaj recept izvrsno obnavlja; ispravlja, iznutra, same vrste neravnoteže koje mogu uzrokovati previše topline u koži. 21

  • Pomiješajte 2 žlice korijandera, 1 žlicu kumina i 1 žlicu sirovog prirodnog šećera.
  • Zakuhajte šalicu visokokvalitetnog punomasnog mlijeka (ili mlijeka po izboru – idealno nehomogeniziranog), maknite s vatre i dodajte 1/2 žličice gornje mješavine.
  • Kuhajte deset minuta i pijte jednom ili dva puta dnevno dok se koža ne oporavi.

biljni prah za potporu koži

Biljke za podršku koži

Sljedeće biljke i formule obično se koriste za jačanje samih sustava koji se obično nalaze u pozadini nadražene kože. 22,23

Dok istražujete ove mogućnosti, možda ćete se zapitati je li preporučljivo uzimati više od jedne formule odjednom, kao što su Blood Cleanse i Healthy Skin. Odgovor je, ovisi! Neki su ljudi uzimali oboje u isto vrijeme s izvrsnim rezultatima, no većini je potrebno samo jedno ili drugo. Takvu kombinaciju najbolje je uzimati samo u slučajevima ozbiljnog pitta disbalansa, au tom slučaju preporučujemo da se obratite ayurvedskom praktičaru za podršku. Ipak, Blood Cleanse više hladi i preporučuje se onima s puno pitte, dok Healthy Skin manje hladi i više je pogodan za vatu.

Općenito, počnite s uključivanjem samo jednog ili dva nova biljna proizvoda odjednom, ovisno o tome gdje vam je potrebna najveća podrška.

Tablete za zdravu kožu

  • Tablete za zdravu kožu
    Ovaj proizvod kombinira niz ayurvedskih biljaka—sve se stoljećima koriste za poticanje čistog tena, zdrave kože i vidljivog unutarnjeg sjaja.

    Smiruje razdražljivu kožu, potiče uklanjanje topline i prirodnih toksina te umiruje pittu. Ova formula također hrani, podmazuje i hidratizira kožu. Healthy Skin je formuliran tako da se može uzimati svakodnevno, kontinuirano.

  • Kurkuma
    Za kurkumu se kaže da poboljšava ten i potiče lijepu kožu. Kod nadražene kože kurkuma je moćan saveznik zbog svog učinka bistrenja i detoksikacije te snažnog afiniteta prema probavnom sustavu, jetri, krvi i koži.

    Kurkuma se može skuhati u hranu, uzimati sama, ili ako želite, također su dostupni tablete kurkume i tekući ekstrakt kurkume.

  • Neem tablete
    Neem je jedna od najslavnijih ayurvedskih biljaka za kožu. Njegov gorak okus čini ga vrlo rashlađujućim, a umiruje i pittu i kaphu. Neem pročišćava krv, podržava pravilnu probavu, potiče zacjeljivanje, uklanja višak topline i uništava toksine.

    Ima snažan afinitet za limfu, krv i kožu. Budući da je tako hladan i gorak, previše nima može pogoršati vatu; često se kombinira s drugim biljkama kako bi se nadoknadio ovaj potencijal.

    Zapravo, Neem je bitan sastojak i formula za čišćenje krvi i zdravu kožu spomenutih u nastavku.

  • Brahmi Gotu/Kola
    Već smo vidjeli da se Brahmi ulje može nanositi izvana na kožu, ali brahmijeva tridoška priroda i njegov afinitet prema koži čine ga vrijednim unutarnjim saveznikom.

    Ova biljka pojačava prirodni kapacitet kože za zacjeljivanje, smiruje pittu u koži i jača prirodne zaštitne kvalitete kože—a sve dok čisti i omekšava kožu.

    Brahmi/Gotu Kola važan je sastojak formule za zdravu kožu koja se spominje u nastavku, a dostupna je i kao tekući ekstrakt.

  • Tablete za čišćenje krvi
    Za dublje resetiranje krvotoka, isprobajte Blood Cleanse—formulu koja kombinira nekoliko moćnih biljaka za pročišćavanje krvi.

    Ova formula ima prirodnu sklonost prema limfi, krvi i jetri te može pomoći u uklanjanju viška topline i prirodnih toksina iz tih organa i tkiva—čime duboko podupire čistu i zdravu kožu.

  • Manjistha i Neem prah
    Ova kombinacija biljaka pruža još jedno vrlo učinkovito sredstvo za čišćenje i pročišćavanje krvi. Zapravo, ove su biljke ključni sastojci u formulama Blood Cleanse i Healthy Skin. Manjistha i neem hlade, imaju snažan afinitet prema krvi i oboje podržavaju zdravu kožu.

    Da biste ih uzimali u prahu, pomiješajte 1 dio manjisthe s 1 dijelom nima. Uzimati 1/2 žličice mješavine u toploj vodi tri puta dnevno, nakon jela.

  • Hibiskus
    Poznat po svojoj sposobnosti da podrži zdravu i sjajnu kosu, hibiskus u prahu također je snažan biljni saveznik za kožu. Njegovo djelovanje hlađenja u tijelu pomaže uravnotežiti višak pitte i očistiti krv.

    Ispijanje rashlađivača hibiskusa može posebno oživjeti u vrućim ljetnim danima kada je pitta visoka. Za pripremu pomiješajte 1-2 žlice praha hibiskusa s litrom vode i sokom jedne limete. Zasladiti po ukusu.

  • Liver Formula tablete
    Ova formula pomaže u detoksikaciji i pomlađivanju jetre snažnom kombinacijom čistih, gorkih biljaka koje umiruju pittu.

    Zapamtite, postoji jaka veza između pitte, probavnog sustava, krvi, jetre i kože. Kao rezultat toga, ova formula može igrati važnu ulogu u njegovanju zdrave kože.

    Osim toga, ako su vaše životne navike možda opterećivale vašu jetru tijekom godina, vaša koža možda plaća cijenu, u kojem slučaju ova formula može biti od velike podrške.

Bilje za probavu

Budući da je pravilna probava toliko važna za zdravlje kože, pružanje neke unutarnje potpore probavnom procesu može učiniti čuda za kožu.

  • Triphala ili Amalaki
    Triphala je visoko cijenjeni ayurvedski probavni tonik koji općenito djeluje umirujuće na sve tri doshe.

    Međutim, tijekom ljetne sezone, osobito u slučajevima visoke pitte ili prekomjerne vrućine, često ima smisla prijeći na amalaki — jedan od tri sastojka u triphali.

    Za čišćenje probavnog trakta, ove se biljke obično uzimaju prije spavanja. Jedna do dvije Triphala tablete ili Amalaki tablete mogu se uzeti s toplom vodom.

    Ili, ako želite, bilo koji oblik u prahu možete pripremiti kao čaj (dodajte 1/2 žličice Triphala praha ili Amalaki praha u šalicu prokuhane vode, ostavite oko deset minuta, ohladite i popijte).

  • Pitta Digest
    Ova formula podupire pravilnu probavu pomažući uravnotežiti pittu u probavnom traktu. Pomaže u održavanju zdrave sluznice želuca, njeguje želučanu udobnost i podržava zdravu razinu probavne kiseline.

Vaš personalizirani put do zdrave kože

Shvaćamo da se popis terapija koje su predstavljene može na nekoj razini činiti neodoljivim. Ali zapamtite, vi tražite osobni prolaz prema iscjeljenju – neku vrstu fizičke i energetske slatke točke koja će se pozabaviti samim porijeklom vaših stanja.

Usklađivanje s vašim jedinstvenim potrebama podržat će dublje iscjeljenje. Možda je jasno da bi vam koristile neke promjene u vašoj prehrani. Ili je to možda nova praksa meditacije, samo prava biljka ili kombinacija nekoliko alata koji vam se sviđaju.

Bez obzira na slučaj, odaberite jednu praksu ili nekoliko njih da eksperimentirate i primijetite rezultate koje postižete. Možda se to neće dogoditi preko noći. Zapravo, često je potrebno malo vremena i truda da se uskladimo s našim autentičnim putem prema ravnoteži, a razvoj samosvijesti važan je dio procesa.

No, kad započnete ovo putovanje, znajte da je ajurvedska tradicija odoljela testu vremena više od 5000 godina i nastavlja pomagati i inspirirati ljude diljem svijeta i danas.

Dakle, evo za vas, za vaše zdravlje koje se razvija i za čistu i blistavu kožu.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.