Ayurvedski savjeti za kontrolu tjelesne težine

info uploads weight guide meta 1200x630 1609284278

Ayurvedski vodič za kontrolu tjelesne težine

Smatrate li se premršavim ili predebelim? Osjećate li se nezadovoljno ili nelagodno u vlastitom tijelu? Ovih dana tjelesna težina može biti pomalo osjetljiva tema. Nema manjka dokaza da je naša kultura usvojila vrlo uzak skup fizičkih standarda koji se smatraju normalnim, zdravim i lijepim.

Naravno, ti se standardi malo razlikuju ovisno o spolu, dobi, etničkoj pripadnosti i zajednici. Ali u cjelini, pozitivna predstavljanja ljudskog tijela u našoj kulturi vrlo su homogena.

Ovo selektivno prikazivanje ljepote može uvelike utjecati na to kako se osjećamo trebao bi gle, može diktirati vrlo nerealna očekivanja o tome koliko mislimo da jesmo trebao bi vagati, a također može biti nevjerojatno štetan za naše samopoštovanje.

Ovo je bogato područje—ispunjeno složenim emocionalnim, psihološkim, fizičkim i kulturološkim čimbenicima, koji utječu na to kako se osjećamo o svom tipu tijela, tjelesnoj težini i naposljetku na to kako se osjećamo o sebi.

Srećom, Ayurveda je holistička tradicija iscjeljivanja koja poštuje sve nas. U Ayurvedi se tijelo, um i duh vide kao dio iste integrirane cjeline. Stoga će sve što učinimo da bismo donijeli promjenu u fizičkom tijelu, emocionalnom tijelu, umu ili duhovnom tijelu inherentno utjecati na svaki drugi aspekt našeg života.

Kao rezultat toga, kada se radi o postizanju uravnotežene tjelesne težine, Ayurveda nudi pristup koji je jedinstven, pronicljiv i osvježavajuće razuman.

Proizvodi za kontrolu težine

Prakriti i tjelesna težina

Prema Ayurvedi, osoba koja se liječi jednako je važna kao i neravnoteža koja se rješava. Ayurvedski koncept prakriti (konstitucije) nevjerojatno je relevantan za svaku raspravu o ayurvedskom pristupu kontroli tjelesne težine. Zapravo, mijenja ton cijelog razgovora jer prihvaća inherentnu različitost među nama.

Ayurveda priznaje da svatko od nas ima nedvosmisleno jedinstvenu konstituciju – osobnu referentnu točku za optimalno zdravlje koja je uspostavljena začećem, učvršćena rođenjem i koja ostaje stabilna tijekom našeg života. Vata, pitta i kapha opisuju različite sile koje djeluju unutar konstitucije svakog pojedinca. Sve doshe prisutne su u svima, ali u različitim količinama.

Naša konstitucija utječe na našu fiziologiju, naše tijelo, naše stvari koje volimo i ne volimo, naše sklonosti i navike, našu mentalnu i emocionalnu prirodu, kao i našu ranjivost prema neravnoteži i bolestima. Vaša konstitucija možda nije jedini čimbenik u vašoj konkretnoj borbi s tjelesnom težinom, ali je vrlo vjerojatno važan faktor – jeste li premršavi ili predebeli. Ako ne znate svoju ajurvedsku konstituciju, razmislite o rješavanju našeg kviza o doši.

Tipično, pojedinci lakše konstitucije (obično u kojoj prevladava vata, a ponekad i pitta) imaju tendenciju slabije građe i sveukupno mršavijeg tijela. Ti pojedinci ponekad čeznu za tim da budu teži – krupniji. No koliko god se trudili, često se bore dobiti ili održati težinu. Njihova građa jednostavno ne raste prirodno ili lako.

Nasuprot tome, oni teže konstitucije (obično kapha-dominantna) imaju tendenciju da budu prirodno čvrsti, jaki i zdepasti. Mnogi od tih pojedinaca zakleli bi se da se mogu udebljati samo razmišljajući o tome, a gubitak težine za njih može biti pravi izazov. Ovdje je važna razlika u tome što postoji razlika između prirodno mršavosti i premale težine. Isto tako, postoji razlika između prirodno teške građe i prekomjerne težine.

Kada su u pitanju problemi s tjelesnom težinom, naš prvi zadatak je da se zapitamo imamo li uopće neravnotežu ili jednostavno nismo zadovoljni normalnim, zdravim tendencijama naše konstitucije.

U kontekstu kulture koja je diktirala tako uske standarde ljepote, ovo može biti izazovan prvi korak, ali je važan. Ako niste upoznati s time kako vaše prevladavajuće doše utječu na vaše tijelo, mogli biste cijeniti naš izvor, Vata, Pitta, Kapha i vi, koji istražuje kako doše utječu na naša tijela, umove i iskustva na mnogim razinama.

Ako utvrdite da niste zadovoljni prirodnim izrazom zdravlja i blagostanja vašeg tijela, preporučujemo da počnete istraživati ​​podrijetlo ovog unutarnjeg neslaganja. Također biste mogli procijeniti postoje li načini na koje možete potpunije prigrliti ono što jeste – prepoznavanjem inherentne inteligencije i ljepote vašeg tijela.

Ako, s druge strane, utvrdite da imate neravnotežu u težini koju morate riješiti – bilo da želite dobiti ili izgubiti na težini – Ayurveda nudi niz praktičnih alata za ponovno uspostavljanje optimalnog zdravlja.

Važnost Agnija

U Ayurvedi, jaka agni (metabolička vatra) sam je temelj optimalnog zdravlja, dok je oslabljeni agni u korijenu svaki neravnoteže i bolesti. Agni vrlo izravno informira naše metaboličke funkcije u cijelom tijelu. Stoga je balansiranje agnija ključni prvi korak u rješavanju svih vrsta neravnoteže težine. To može biti višestruki proces, uključujući promjene u prehrani, načinu života, kao i biljnu potporu.

Ayurveda nas ne uči samo što jesti, već i kada i kako jesti, kako bismo podržali povratak u ravnotežu. Tjelovježba također uvelike utječe na agni, ali Ayurveda nudi jedinstvenu perspektivu da odgovarajuća vrsta, trajanje i intenzitet vježbe mogu uvelike varirati među pojedincima.

Sklonost agniju vrlo je personaliziran proces koji treba prilagoditi specifičnim brigama i izazovima svakog pojedinca. Ako su vam agni i njegova uloga u cjelokupnom zdravlju novi koncepti, naš izvor o važnosti zdrave probave mogao bi vam pomoći da potpunije shvatite temeljnu važnost metaboličke vatre.

Ayurvedska razlika

Bez obzira želite li se udebljati ili smršaviti, ayurvedski pristup osvjetljava jednostavan skup načela koji nam pomažu poboljšati zdravlje probavnog sustava, uravnotežiti metabolizam, podržati um i živčani sustav te upravljati stresom. U isto vrijeme, poziva nas da se posvetimo moćnim oblicima brige o sebi koji mogu pomoći u smanjenju ili uklanjanju psiholoških i emocionalnih neravnoteža koje bi nas inače mogle spriječiti u postizanju naših ciljeva.

Jedna od najljepših stvari u ajurvedi je to što svakog od nas susreće upravo tamo gdje se nalazimo. Možda ste duboko motivirani—uistinu spremni promijeniti svoje navike kako biste što prije postigli svoje ciljeve.

Ili ste možda malo nesigurni i trebate uvoditi promjene polako, postupno – kako budete spremni i sposobni. Uistinu nema razlike. Možete usvojiti raznolik skup ajurvedskih terapijskih strategija vlastitim tempom i još uvijek žeti plodove.

Očito, što više discipline i predanosti donesete za stol, brže ćete vidjeti i osjetiti poboljšanja. Ali budite uvjereni da se proces neće činiti mučnim ili neodrživim. Umjesto toga, krenut ćete jasnim, holističkim i vremenski provjerenim putem prema optimalnom zdravlju, promičući dobrobit iznutra prema van.

Štoviše, hranit ćete se cjelovito, zdravo i duboko zadovoljavajuće – koristeći praktične smjernice kako biste osigurali svoj uspjeh. Željene promjene u tjelesnoj težini gotovo su nuspojava – prirodan ishod rješavanja temeljnih neravnoteža u vašem sustavu.

Odaberite resurs za uravnoteženje težine koji vam odgovara

Sljedeći korak je odabir odgovarajućeg sredstva za uravnoteženje težine za vaše potrebe. Kliknite na jednu od donjih poveznica i počnite vraćati svoje zdravlje i vitalnost.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.