Zaljubite se u Vata-Kapha i Kapha-Vatu

Optimizirajte svoje zdravlje ove jeseni

Banyan prijatelj, Farinaz

Ove jeseni ćete većinu svoje energije htjeti usmjeriti na balansiranje Vata. Imajte na umu da će prirodna obrana vašeg tijela od viška vate biti povećanje kaphe, pa ćete htjeti biti posebno oprezni oko održavanja odgovarajuće vlažnosti, održavanja topline i uzemljenja svoje energije.

Budući da je kapha sezona (kasna zima do ranog proljeća) odmah iza ugla, morat ćete to učiniti na način koji ne ometa kaphu.

Paket za balansiranje Vate

Namirnice za favoriziranje

Općenito, vjerojatno ćete htjeti jesti dijetu koja uravnotežuje vatu, pazeći da kaphu počastite manjim porcijama, puno kuhanog povrća i njuhom za složene začine.

Neke posebno uravnotežene jesenske namirnice uključuju marelice, bobičasto voće, trešnje, breskve, namočene suhe šljive, namočene grožđice, šparoge, ciklu, kuhanu mrkvu, čili, zeleni grah, poriluk, zelenu gorušicu, bamiju, kuhani luk, rutabagu, med, amarant, basmati rižu, seitan, miso, tur dal, svježi sir, kozje mlijeko, škampi i sjemenke suncokreta.

Prihvatljiva sezonska uživanja

Možete se prepustiti nekoj težoj, masnijoj hrani kao i nekim slatkišima, pod uvjetom da to radite na način koji nije štetan za kaphu. Ako, na primjer, jedete crveno meso, uzmite malu porciju i pojedite ga s puno povrća kuhanog na pari i malo žitarica.

Što se tiče slatkiša, odaberite laganije opcije, poput shakea od datulja ili rižinog khira (pudinga) od kozjeg mlijeka i meda. Ili, možete napraviti medenjake od bundeve s puno toplih začina kako bi bili probavljiviji. Usredotočite se na uživanje u bogatstvu i okusu ove hrane kako ne biste pretjerali u količini.

Namirnice koje treba svesti na minimum

Bilo bi dobro ako smanjite hranu koja pogoršava i vatu i kaphu – hranu poput lubenice, pšenične tjestenine, soje i sladoleda. U suprotnom, vaša najbolja strategija bit će primijetiti reakciju vašeg tijela na različitu hranu.

Pripazite na znakove letargije, nisku energiju nakon obroka, maglu u mozgu (povećana kapha) ili plinove, nadutost, zatvor i suhu kožu (povećana vata) i prema tome prilagodite svoju prehranu.

Prilagodbe načina života

Ovo je sjajno doba godine da razvijete istančan osjećaj samopercepcije i da počnete sami procjenjivati ​​što je to što vaš sustav najviše želi. Više je nego vjerojatno da će vam tijelo biti zahvalno ako usporite tempo, odvojite vrijeme za samorefleksiju, ublažite raspored i duboko dišete. Ali morat ćete pronaći načine da i dalje poštujete kaphinu potrebu za bržim, aktivnim načinom života. Jednostavna svijest o ovoj dihotomiji je neophodna.

Ako shvatite da idete predaleko u jednom smjeru, obuzdajte ga i balansirajte sa suprotnim dok ne povratite osjećaj ravnoteže. Na primjer, ako intenzivno vježbate jogu, završite s nekim oporavljujućim pozama i dugim razdobljem oporavka u Savasani.

Ili, ako se počnete osjećati teško ili umorno, ustanite i brzo prošećite. Općenito, ako stvarno možete slušati svoje najdublje potrebe, bit će daleko manje vjerojatno da ćete biti dovedeni do krajnje lijenosti ili ludog prenaprezanja.

Također bi vam moglo pomoći da pročitate vodiče o padu za vata i kaphu za više savjeta o podržavanju ovih dosha tijekom pada.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.