Proljeće za Pittu | Banyan Botanicals

Optimizirajte svoje zdravlje za proljeće

Banyan ambasador, Peter Crone

Pittina lagana, oštra i vruća priroda općenito se smiruje teškim, nježnim i hladnim svojstvima proljeća. Ali svojstva pitte tekućine i ulja mogu se pogoršati obiljem vlage, a kako proljetna sezona odmiče, sve veća toplina također može poremetiti pittu.

Kao pitta dominantni tip, vlaga i toplina bit će najvažnije proljetne karakteristike koje treba uravnotežiti. Sljedeće izmjene tipične proljetne rutine osmišljene su posebno za podršku vašoj konstituciji.

Ako niste upoznati s osnovnim načelima tradicionalne proljetne rutine, moglo bi vam dobro doći ako prvo pročitate Banyanov općenitiji Ayurvedski vodič kroz proljeće.

Namirnice za favoriziranje

U proljeće će se oni s pretežno pitta konstitucijom htjeti usredotočiti na unos hrane koja uravnotežuje vlažne i masne kvalitete sezone. A ako je proljeće posebno toplo, važno je ublažiti višak vrućine dijetom za uravnoteženje pitte koja hladi i smiruje organizam.

  • Uravnotežujući pittu i kaphu, gorka i opora hrana poput ječma, graha, gorkog zelja i puno salata i povrća bit će među vašim najboljim opcijama ovog proljeća.
  • Druge namirnice koje treba favorizirati uključuju jabuke, bobičasto voće, kruške, šipak, namočene suhe šljive, grožđice, amarant, zobene mekinje, suhu zob, basmati rižu, rižine kolače, seitan, tapioku, ghee, kozje mlijeko, lagano pileće ili pureće meso, divljač, kokice i sjemenke suncokreta.
  • Iako ćete u rano proljeće moći podnijeti više začina nego inače, dajte prednost svježem đumbiru umjesto sušenom i naslonite se na one začine koje pitta dobro podnosi: kardamom, cimet, korijander, kumin, komorač, menta, peršin, šafran, estragon, kurkuma i vanilija.
  • Od preporučenih biljnih čajeva najbolji izbor bit će CCF čaj (kumin, korijander i komorač).

Prihvatljiva sezonska uživanja

Ovog proljeća vjerojatno ćete podnijeti neke posebno lagane ili blago grijaće namirnice koje bi vam tijekom ljetnih mjeseci mogle biti previše: ljuto jelo ili čaj s kofeinom. No, vaš najbolji izbor za proljetno uživanje bit će slatkiši napravljeni od svježeg voća kao što su pečene jabuke, preslatke pločice od suhih šljiva ili voćni crumble.

Ova je hrana dovoljno slatka da umiri pittu, ali dovoljno lagana da podrži tijelo u njegovim nastojanjima da očisti i pročisti sustav.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Pijuckanje meda i tople vode može vam ponekad biti u redu, ali činiti to tijekom dana vjerojatno bi bilo previše.
  • Iako su neki začini u redu u ovo doba godine, nadzirajte upotrebu osobito toplih začina poput češnjaka, sušenog đumbira i kajenskog papra.
  • Sada je vrijeme da se počnete odvikavati od posebno kiselih ili zagrijavajućih namirnica poput banana, zelenog grožđa, grejpa, limuna, ananasa, maslina, rajčica, smeđe riže, urad dala, tvrdih sireva, kiselog vrhnja, crvenog mesa i orašastih plodova.
  • Ako to učinite sada, pomoći ćete osigurati da vaš sustav bude u najboljem izdanju kada prijeđete u pitta sezonu u kasnim proljetnim i ljetnim mjesecima.

Prilagodbe načina života

Ako u vašoj prirodi prevladava pitta, dopustite si da usporite i uživate u proljeću. Usmjerene namjere su sjajne, ali ćete vjerojatno osjetiti još dublju korist ako ove sezone budete njegovali lagan pristup životu. Sljedeće prilagodbe načina života pomoći će vam da što bolje iskoristite proljeće.

Držite svoj perfekcionizam pod kontrolom.

Pitta tipovi imaju tendenciju pristupati svemu sa strašću, intenzitetom i predanošću. U suvišku se ta energija može pretvoriti u perfekcionizam, pa čak i samokritičnost. Srećom, mekoća zime nastavlja se u proljeće i može biti prilično uravnotežujuća za Pittin oštar nagon i ambiciju.

Ovo je sjajno vrijeme da eksperimentirate sa smanjenjem pritiska, pa čak i malo snižavanjem svojih standarda—posebno kada je u pitanju vaša razina učinka.

Uključite umirujuću praksu samomasaže.

Nježna abhyanga ili ritual samomasaže izvrstan je dodatak vašoj jutarnjoj rutini. Sezamovo ulje može biti previše grijuće za vas, pa umjesto njega pokušajte s organskim suncokretovim uljem ili uljem za masažu Pitta. Suho trljanje ili masaža biljnim prahom općenito će umiriti pittu, sve dok vam ne uzrokuje pregrijavanje.

Suhoća saune može uravnotežiti tekućinu i masnoću pitte, ali ako je vrijeme toplije, može biti previše grijano, stoga sami procijenite prikladnost ove prakse – u skladu s vašom lokalnom klimom i vašom tolerancijom na toplinu.

Neka vaše vježbanje bude razigrano.

Ovo je dobro vrijeme da odate počast svom unutarnjem sportašu, ali učinite to s lakim srcem i osjećajem zadovoljstva, a ne sa željom da pomaknete svoje granice. I opet, pazite da se ne pregrije.

Za vježbanje joge za pitta balans, uključite mnogo stojećih poza, uvijanja i pregiba prema naprijed i počnite minimizirati inverzije u pripremi za ljetne mjesece. Ako prakticirate pranayamu, Nadi Shodhana (alternativno disanje kroz nosnice) je prekrasan izbor.

Dajte prednost odmoru i kvalitetnom snu.

Tijekom dana pokušajte pronaći ravnotežu između rutine i igre, usredotočene pažnje i opuštanja. Ovo je doba godine kada biste se mogli izvući s povlačenjem kasnije navečer, ali ako smatrate da ste previše zaokupljeni—ili previše nabrijani—da biste spavali, pokušajte se povući oko 22 sata ili čak malo ranije.

Za dodatnu podršku spavanju, pročitajte Ayurvedski vodič za uravnotežen san.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.