Proljeće za Kapha | Banyan Botanicals

Optimizirajte svoje zdravlje za proljeće

Veleposlanica Banyana, Kathryn Templeton

Višak kaphe može uzrokovati otpor promjenama ili ostaviti osjećaj da smo zarobljeni u vrlo nenadahnutim kolotečinama. I iako je proljeće puno vode i popratne težine koja može pojačati te tendencije, ono također pršti životom, novom i energijom.

Kao kapha dominantni tip, važno je ostati usredotočen na životvorne aspekte proljetne sezone i posvetiti se svakodnevnom osjećaju obnove. Ovo je savršena sezona za novi početak, a s pravom namjerom i fokusom, ovog proljeća možete se doslovno ponovno izmisliti.

Sljedeće izmjene tipične proljetne rutine osmišljene su posebno za podršku vašoj konstituciji. Ako niste upoznati s osnovnim načelima tradicionalne proljetne rutine, moglo bi vam dobro doći ako prvo pročitate Banyanov opći ayurvedski vodič kroz proljeće.

Namirnice za favoriziranje

Kako zima ustupa mjesto proljeću, možete se postupno odvikavati od hranjive, teže hrane potrebne tijekom zimskih mjeseci. Počnite davati prednost lakšoj i sušijoj hrani koja će pomoći u neutraliziranju povećane vlage u proljeće.

  • Usredotočite se na opor, gorak i trpak okus i prihvatite donekle minimalističku prehranu.
  • Jedite manje obroke s malo ili bez grickalica između.
  • Jedite manje slatkiša ili deserata.
  • Uživajte u jelu—kapha-tipovi imaju duboku ljubav prema hrani, stoga je zadovoljavajuća prehrana koja je primjereno stimulirajuća posebno važna u podržavanju dobrih prehrambenih navika.
  • Eksperimentirajte sa širokim izborom zagrijavajućih začina – i poznatih i egzotičnih – kao što su cimet, kardamom, sjemenke gorušice i garam masala.
  • Uživajte u sve većem obilju svježeg voća i povrća.
  • Dajte prednost kuhanoj hrani u odnosu na sirovu hranu, posebno u rano proljeće.
  • Ako imate mliječne proizvode, imajte ih vrlo povremeno i preferirajte grijano kozje mlijeko začinjeno kurkumom i đumbirom ili male porcije svježeg sira.

Prihvatljiva sezonska uživanja

Tijekom proljetnih mjeseci trebat ćete posebno pripaziti na ograničavanje slatkih slatkiša i većine grickalica. Umjesto toga, prepustite se ukusnim laganim poslasticama na bazi voća kao što su pečene jabuke, preslatke pločice od suhih šljiva ili kapha voćni crumble.

Zeleni ili crni čaj s malo meda mogao bi dobro odgovarati vašem tijelu ovog proljeća. A u posebno vlažnim i teškim danima, možda ćete se čak izvući uživajući u šalici kave ili espressa.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Dajte sve od sebe da izbjegavate hranu koja je teška, masna, gusta ili hladna.
  • Prilikom kuhanja koristite apsolutno minimum ulja. Umjesto toga, svoje obroke prelijte malom količinom gheeja.
  • Smanjite ili izbjegavajte teško ili vodenasto voće i povrće poput avokada, banana, kokosa, datulja, smokava, ananasa, šljiva, krastavaca, maslina, pastrnjaka, slatkog krumpira ili ljetne tikve.
  • Smanjite ili odustanite od šećera i mliječnih proizvoda—ovo također može uvelike podržati živu kapha sezonu.
  • Također smanjite pšenicu, brašno, kruh, kuhanu zob, tjesteninu, orašaste plodove, grah, soju i urad dal.
  • Izbjegavajte hladnu i smrznutu hranu jer će ona neizbježno ugroziti agni (probavnu vatru), koja je ključna za prirodni proces detoksikacije tijela.

Prilagodbe načina života

Smijeh, zabava i igra mogu biti ključni katalizatori koji pomažu kapha tipovima da istinski uživaju u proljeću. Ovo je prekrasno doba godine da pozovete jasnoću, svrhu i dječji osjećaj radosti u svoj život i da prevaziđete svaku tendenciju ka letargiji ili melankoliji.

Budite uzbuđeni zbog svojih ciljeva.

Proljeće je sezona promjena, stoga odvojite malo vremena da zamislite određene vrste promjena koje bi vam najviše koristile i postavite konkretne ciljeve za ostvarenje svojih snova.

Budući da kapha može biti sklona letargiji i nedostatku motivacije, razjašnjavanje ciljeva koji vam se čine najuzbudljivijim i najinspirativnijim može vam pomoći da ostanete na pravom putu.

Ustanite rano ujutro.

Na materijalnijoj razini, dajte prednost ustajanju do ili prije 6 ujutro kako biste mogli imati koristi od živahne energije ranog jutra i odagnali tromost koja dolazi s prekasnim spavanjem.

Usmjerite svoje vrijeme za spavanje oko vremena buđenja koje vam odgovara kako biste bili sigurni da ćete spavati dovoljno, ali ne previše. Za više smjernica pročitajte Ayurvedski vodič za uravnoteženo spavanje.

Puno vježbajte.

I na kraju, izazovite se fizički s mnogo vježbe kako biste zapalili svoju prirodnu snagu i izdržljivost. Ako vam je teško krenuti, počnite s malim naletima zabave i razigranim pokretima kako biste zagrijali tijelo i ubrzali rad srca.

Upamtite, proljeće je savršeno vrijeme da pozovete više igre u svoj život, pa stvari poput plesa, rolanja ili skakanja na trampolinu mogu biti savršen lijek. Neka bude lagano i zabavno—možete čak pozvati prijatelja da vam se pridruži za dodatni smijeh i motivaciju.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.