Proljeće za Pitta-Kapha & Kapha-Pitta

Optimizirajte svoje zdravlje za proljeće

Banyan prijatelj, Mark

Kao pitta-kapha ili kapha-pitta tip, proljeće je godišnje doba koje kaphi nudi duboku i namjernu potporu. Uz to, nema štete imati na umu prednosti koje teška, nježna i hladna svojstva proljeća nude pittinoj laganoj, oštroj i vrućoj prirodi.

Kako sezona odmiče i vrijeme se zagrijava, potrudite se zaštititi od nakupljanja viška topline. I slobodno prilagodite svoju rutinu kako se vaša lokalna klima i vaše unutarnje stanje ravnoteže mijenjaju.

Sljedeće izmjene tipične proljetne rutine osmišljene su posebno za podršku vašoj konstituciji. Ako niste upoznati s osnovnim načelima tradicionalne proljetne rutine, moglo bi vam dobro doći ako prvo pročitate Banyanov općenitiji Ayurvedski vodič kroz proljeće.

Također bi vam moglo pomoći da pročitate i kapha i pitta preporuke za prijedloge o tome kako neovisno podržati svaku od svojih primarnih dosha.

Namirnice za favoriziranje

Većina pitta-kapha tipova i kapha-pitta tipova može jesti prilično jednostavnu proljetnu dijetu koja umiruje kapha s perifernom sviješću o zaštiti pitte. Gorki i opor okusi posebno su dobri i za kaphu i za pittu.

  • Dajte prednost hrani kao što su jabuke, bobičasto voće, kruške, šipak, grožđice, namočene suhe šljive, artičoke, šparoge, paprike, cikla, brokula, prokulice, kupus, kuhana mrkva, cvjetača, celer, zelje (kao što je kelj, raštika, maslačak ili cikla).
  • Uključite zeleni grah, poriluk, zelenu salatu, gljive, kuhani luk, grašak, bijeli krumpir, rutabagu, sirovi špinat i klice.
  • Odlučite se za amarant, ječam, suhu zob, kvinoju, basmati rižu, rižine kolače, tapioku, većinu mahunarki, svježi sir, kozje mlijeko.
  • Uživajte u malim količinama svježeg jogurta, kokica, sjemenki bundeve, sjemenki suncokreta, bjelanjaka, slatkovodne ribe, škampa, divljači, gheeja i suncokretovog ulja.

Prihvatljiva sezonska uživanja

U rano proljeće, vjerojatno ćete tolerirati neke posebno lagane ili grijaće namirnice: začinjen obrok ili neki čaj s kofeinom – možda zeleni ili crni čaj s malo meda. A u posebno vlažnim i teškim danima, možda ćete se čak izvući uživajući u šalici kave ili espressa.

Iako ćete htjeti biti marljivi u ograničavanju slatkih slatkiša i grickalica zbog kaphe, ukusne lagane poslastice na bazi voća kao što su pečene jabuke, preslatke pločice od suhih šljiva ili voćni crumble prikladni su proljetni užici.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Možda ćete morati smanjiti unos banana, grožđa, grejpa, kivija, rabarbare, tamarinda, maslina, melase, smeđe riže, urad dala i jogurta iz trgovine (domaći je u redu).
  • Smanjite govedinu, tamnu piletinu ili puretinu, patku, žumanjke, morsku ribu, svinjetinu, većinu orašastih plodova, sjemenke sezama, bademovo ulje, ulje od kikirikija, ulje šafranike i sezamovo ulje.
  • Ako se pitta počne pogoršavati, ograničite osobito ljute začine poput kajenske paprike, čilija i suhog đumbira.
  • Osim toga, promatrajte znakove povećanja kaphe (težina, letargija, magla u mozgu) ili povećanja pitte (kiselost, razdražljivost) i prema tome prilagodite svoju prehranu.

Prilagodbe načina života

Kao pitta-kapha ili kapha-pitta tip, važno je uravnotežiti fokus i stimulaciju koja koristi kaphi s opuštenim osjećajem predaje koji smiruje pittu. Iako meka, teška i njegujuća svojstva sezone mogu umiriti pittu, proljeće također vrvi energijom i važno je ne forsirati previše.

Preporuke općeg proljetnog vodiča o načinu života obično su dobre za tipove pitta-kapha i kapha-pitta, sve dok ste svjesni nekoliko praksi koje potencijalno pogoršavaju pittu. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da ostanete uravnoteženi.

Prilagodite ulje za samomasažu.

Korištenje sezamovog ulja za vašu abhyangu ili samomasažu toplim uljem moglo bi biti dobro za vas u rano proljeće dok je vrijeme još hladno, ali razmislite o smanjenju unosa sezamovog ulja sa suncokretovim uljem kako se proljeće zagrijava (možda na kraju potpuno prijeđete na suncokretovo ulje). A ako je vaša koža posebno osjetljiva ili sklona pretjeranoj toplini, možda biste trebali izbjegavati sezamovo ulje od samog početka.

Druga je mogućnost koristiti biljno ulje kao što je Kapha ulje za masažu za hladnijeg vremena, a zatim prijeći na ulje za masažu Pitta kada vrijeme postane toplije.

Procijenite odgovaraju li vam prakse sušenja i zagrijavanja.

Procijenite prikladnost praksi poput ayurvedske suhe masaže (ili garshana), masaža biljnim prahom ili sauna u skladu s lokalnom klimom, trenutnim stanjem ravnoteže i vlastitom tolerancijom na toplinu. Iako su lagane, suhe i zagrijavajuće kvalitete ovih praksi izvrsne za kaphu, one mogu biti previše zagrijane za pittu.

Uživajte u vježbanju bez pregrijavanja.

Proljeće je dobro vrijeme da počastite svog unutarnjeg sportaša, ali učinite to laka srca i, opet, pazite da se ne pregrijete. Za jogu, uključite mnogo stojećih poza, uvijanja i savijanja prema naprijed.

Saznajte više o tome kako prilagoditi svoju vježbu svojim doshama.

Pobrinite se za svoj san.

Ovo je doba godine kada biste se mogli izvući s povlačenjem kasnije navečer. Ali ako smatrate da ste previše zaokupljeni — ili previše nabrijani — da biste spavali, pokušajte se povući oko 22 sata ili čak malo ranije. Da biste se opustili i prepustili danu, isprobajte opuštajuću rutinu prije spavanja kako biste smirili i umirili pittu.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.