Proljeće za Vata-Kapha & Kapha-Vata

Optimizirajte svoje zdravlje za proljeće

Banyan prijateljica, Mary

Budući da opruga općenito balansira vatu, najvjerojatnije ćete htjeti prilagoditi svoju rutinu tako da malo više balansira kapha nego vatu. Ipak, poželjet ćete u potpunosti iskoristiti meku, vlažnu, njegujuću prirodu proljetne sezone kako biste umirili i pomladili vatu.

Također ćete morati paziti da vaši napori da uravnotežite kaphu nehotice ne pogoršaju vatu.

Naravno, svoje navike možete prilagoditi promjeni klime ili osobnih potreba. Sljedeće izmjene tipične proljetne rutine osmišljene su posebno za podršku vašoj konstituciji.

Ako niste upoznati s osnovnim načelima tradicionalne proljetne rutine, moglo bi vam dobro doći ako prvo pročitate Banyanov općenitiji Ayurvedski vodič kroz proljeće.

Također bi vam moglo pomoći da pročitate i preporuke za vatu i kaphu za prijedloge o tome kako neovisno podržati svaku od svojih primarnih dosha.

Namirnice za favoriziranje

U konačnici, tražite ravnotežu između masne hrane bogate hranjivim tvarima koja smiruje vatu i lagane, suhe hrane koja će pročistiti i osvježiti vaš sustav ovog proljeća.

  • Razmislite o jedenju hrane koja uravnotežuje kaphu koja je pripremljena na način uravnoteženja vate.
  • Uživajte u puno svježeg voća i povrća, ali dajte prednost kuhanom nego sirovom kad god je to moguće,
  • Ukrasite povrće gheejem ili uljem i jedite ga toplo, a ne hladno.
  • Učinite prijelaz sa zimske na proljetnu prehranu vrlo postupnim – slijedeći smjernice vaše lokalne klime.
  • Proljetna hrana koja općenito podržava i vatu i kaphu uključuje marelice, bobičasto voće, trešnje, breskve, namočene suhe šljive, namočene grožđice, šparoge, ciklu, kuhanu mrkvu, čili, zeleni grah, poriluk, gorušicu, luk i kuhani špinat.
  • Uzmite u obzir i amarant, kvinoju, basmati rižu, miso, mung grah, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, svježi sir, kozje mlijeko, bjelanjke, škampe, ghee, ulje gorušice, suncokretovo ulje i med.

Prihvatljiva sezonska uživanja

Proljeće je doba godine kada lakša, suša hrana koja izaziva vatu može biti manje otežavajuća. Iako bi bilo najbolje da većinu svojih obroka pripremite na način koji uravnotežuje vata, ovo je idealno vrijeme da povremeno uživate u salati ili međuobroku od sirovog povrća.

Jedite ove poslastice usred dana s uljnim preljevom i nekim ljutim začinima, poput crnog papra ili hingvastaka. Zeleni ili crni čaj s malo meda mogao bi vam odgovarati i ovog proljeća, a za posebno vlažnih i teških dana možda ćete se izvući i uz šalicu kave ili espressa.

Ako žudite za nečim slatkim, probajte poslasticu na bazi voća kao što su pečene jabuke ili voćni crumble.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Izbjegavajte ledena pića, hladnu ili smrznutu hranu i ostatke jer hladnoća pogoršava i vatu i kaphu.
  • Ostale namirnice koje pogoršavaju obje vaše primarne doshe – poput lubenice, bijelog šećera, pira, soje, sojinog brašna i svinjetine – također je najbolje smanjiti ili izbjegavati.
  • Pratite svoju probavu i pazite na znakove viška kaphe (težina, letargija, magla u mozgu) i znakove viška vate (plinovi, nadutost, osjećaj tjeskobe) i prilagodite svoju prehranu u skladu s tim.

Prilagodbe načina života

Kao vata-kapha ili kapha-vata tip, ovog ćete proljeća htjeti uravnotežiti predvidljivost sa spontanošću, opuštenost sa stimulacijom i tihu tišinu s aktivnim angažmanom. Pokušajte uravnotežiti te sile u svojim odnosima, radnim navikama, rutinama vježbanja i u svom stanju uma.

Dok su općenite proljetne preporuke usmjerene na balansiranje kaphe, mogli biste imati koristi od prijelaza na životni stil koji više uravnotežuje vata u različito vrijeme.

Svijest o kvalitetama koje se izražavaju u vašoj lokalnoj klimi i bilo kakvim fluktuacijama u vašem unutarnjem stanju ravnoteže može vam pomoći da odredite kada će vam to biti od najveće podrške. Ako niste sigurni, riješite dosha kviz kako biste saznali svoje trenutno stanje ravnoteže.

Kada se fokusirate na kaphu:

Ako je vrijeme hladno, vlažno, oblačno ili teško i ako se osjećate tromo, opterećeno ili vam nedostaje motivacije, dajte prednost načinu života koji više balansira kaphu. Probudite se rano, puno vježbajte i ostanite motivirani s jasnim, inspirativnim ciljevima.

Kada se fokusirate na vatu:

Ako je vrijeme hladno, suho ili vjetrovito i ako se osjećate pretjerano stimulirano ili iscrpljeno, pokušajte se nekoliko dana prebaciti na stil života koji više uravnotežuje vata, dok se ne počnete osjećati stabilnije i smirenije. Uživajte u nježnim, uzemljujućim pokretima, prakticirajte samomasažu i pobrinite se da se puno odmarate.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.