Proljeće za Vata-Pitta & Pitta-Vata

Optimizirajte svoje zdravlje za proljeće

Banyan profesionalni voditelj programa, Shawn

Proljeće zapravo ima mnogo toga za ponuditi vata-pitta i pitta-vata tipovima u smislu balansiranja utjecaja. Htjet ćete u potpunosti iskoristiti vlažnu, nježnu, njegujuću prisutnost ove kapha sezone kako biste smirili i pomladili obje svoje primarne doshe.

Sljedeće izmjene tipične proljetne rutine osmišljene su posebno za podršku vašoj konstituciji. Ako niste upoznati s osnovnim načelima tradicionalne proljetne rutine, moglo bi vam dobro doći ako prvo pročitate Banyanov općenitiji Ayurvedski vodič kroz proljeće.

Također bi vam moglo pomoći da pročitate i preporuke za vatu i pittu za prijedloge o tome kako neovisno podržavati vatu i pittu.

Namirnice za favoriziranje

Ovog proljeća htjet ćete pronaći način da ispoštujete prirodnu potrebu svog tijela za čišćenjem i ponovnim postavljanjem, a da pritom ne poremetite svoje dvije primarne doše, koje općenito trebaju malo više tvari i hranjivih tvari nego što nudi tipična kapha sezonska dijeta.

  • Uključite hranu za podršku poput slatkog bobičastog voća, crvenog grožđa, manga, namočenih suhih šljiva, namočenih grožđica, šparoga, cilantra, zelenog graha, poriluka, bamije i rutabage.
  • Uživajte u amarantu, kvinoji, basmati riži, mung grahu, tofuu (kuhanom i dobro začinjenom), svježem siru, gheeju, kozjem mlijeku, bjelanjcima, slatkovodnoj ribi, škampima, sjemenkama bundeve i suncokreta.
  • Dajte prednost kuhanoj hrani u odnosu na sirovu i koristite široku paletu začina i začina—samo ne one koji jako griju, poput kajenske paprike ili čilija.

Prihvatljiva sezonska uživanja

U rano proljeće još uvijek biste se mogli izvući s jedenjem začinjenije hrane nego što biste inače tolerirali. I tijekom cijelog proljeća možda ćete tolerirati lakšu, sušu hranu nego što možete jesti u drugim razdobljima godine: malo salate usred dana, međuobrok od sirovog povrća ili čaj s kofeinom.

Ali slatka poslastica bazirana na voću vjerojatno bi bila vaš najbolji izbor kada trebate uživati. Razmotrite pečene jabuke ili voćni crumble.

Namirnice koje treba svesti na minimum

  • Iako možda ne morate biti toliko marljivi u izbjegavanju hrane koja izaziva kaphu kao neki, najbolje je svesti na minimum svoju izloženost proljetnoj hrani koja pogoršava i vatu i pittu – stvari poput brusnica, korijena čička, sirove mrkve, kukuruza, sirovog luka, rotkvica, repe, heljde, prosa i raži.
  • Pazite na znakove viška vate (plinovi, nadutost, suha koža), viška pitte (kiselost, razdražljivost).
  • Također obratite pozornost na višak kaphe (letargija, niska energija nakon obroka, magla u mozgu) i prilagodite svoju prehranu svojim svakodnevnim potrebama.

Prilagodbe načina života

Kao vata-pitta ili pitta-vata tip, poželjet ćete usporiti, duboko disati i piti duševnu hranu koju vam ovo godišnje doba nudi. Sljedeće prilagodbe načina života pomoći će vam da najbolje iskoristite ovu sezonu.

Dajte prednost dovoljnom broju sna.

U idealnom slučaju, to bi značilo da idete u krevet dovoljno rano da se osjećate odmorno kad ustanete oko 6 ujutro. Ustajanje mnogo ranije od tog vremena možda ne odgovara vašoj konstituciji, a većini vata-pitta ili pitta-vata tipova bilo bi dobro da idu u krevet do ili prije 22 sata.

Kad se probudite, pazite da se ne uključite u jutarnju rutinu koja je previše aktivna ili stimulirajuća.

Rano jutro je odlično vrijeme da razvijete osjećaj prizemljenosti i predaje. Kako svaki dan napreduje, slušajte svoje tijelo i poštujte svoju potrebu za odmorom, čak i ako to znači kratko poslijepodnevno spavanje.

Za dodatnu podršku spavanju pročitajte Ajurvedski vodič za uravnotežen san.

Izmjerite intenzitet svojih vježbi.

Konkretno, prilagodite svoje treninge na temelju svoje tolerancije na vrućinu i napor. A ako znate da vaše tijelo radi bolje s nježnijim i fluidnijim aktivnostima, poštujte ovo razumijevanje.

Ako vježbate jogu, usredotočite se na namjerno i graciozno kretanje umjesto na brzinu, svakako uključite neke oporavljajuće položaje i završite s 5-10 minuta Savasane (poza leša).

Ako prakticirate pranayamu, možda ćete htjeti nadoknaditi lakoću Bhastrike (Daha mijeha) i Kapalabhatija (Blistavog daha lubanje) punim jogijskim dahom ili Nadi Shodhanom (Alternativno disanje kroz nos).

Prilagodite ulje za samomasažu.

Abhyanga, ili samomasaža toplim uljem, može biti uzemljenje za vatu i smirenje za pittu u bilo koje doba godine.

Kako biste održali ravnotežu, imajte na umu energetsku vrijednost ulja koje koristite. Na primjer, korištenje ulja za masažu Vata ili ulja sezama može vam postati previše vruće kasnije u proljeće kada vrijeme postane toplije. Ako je to slučaj, razmislite o zamjeni ulja za masažu Vata uljem za masažu Pitta ili zamijenite sezamovo ulje suncokretovim uljem.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.